Sözleşmeli sağlık personeli 4 yıl atanamayacak
-
Yeni KHK ile sözleşmeli sağlık personelleri 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak, aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi de buna tabi olacak.
YENİ KHK İLE 4 YIL ŞARTI
Olağanüstü hal (OHAL) Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile sözleşmeli sağlık personelleri 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak, aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi de buna tabi olacak.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede (KHK) “Kamu Personeline İlişkin Bazı Düzenlemeler” başlığı altında Sağlık Bakanlığına alınacak sözleşmeli personelin istihdamına ilişkin düzenlemelere yer verildi.
Buna göre, sözleşmeli sağlık personeli istihdamında bakanlık ve bağlı kuruluşları, merkez teşkilatları hariç olmak üzere ve öncelikle personel istihdamında güçlük çekilen yerlerde, kura ile ataması öngörülenler dışında 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı kapsamında yer alan unvanlarla vize edilmiş pozisyonlarda sözleşmeli personel istihdam edilebilecek.
Sözleşmeli sağlık personeli Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonucuna göre, Bakanlık ve bağlı kuruluşlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından yapılacak yerleştirme ile atanabileceği gibi, pozisyon ve ihtiyaç durumuna göre KPSS puanı esas alınarak Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınavla da atama yapılabilecek. Sözlü sınav ve yerleştirmeye ilişkin usul ve esaslar ise bakanlıkça belirlenecek.
Bu kapsamda istihdam edilecek sözleşmeli sağlık personelleri 4 yıl süreyle başka bir yere atanamayacak, “aile birliği” mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi de buna tabi olacak.
HİZMET İHTİYACININ FAZLA OLDUĞU YERE ATANABİLECEK
Ancak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde 1 yıl görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda, eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde, hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapılabilecek.
Sözleşmeli sağlık personelinden 4 yıllık çalışma süresini tamamlayanlar, talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin(A) bendi kapsamındaki kadrolara atanabilecek. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az 2 yıl daha görev yapacak ve bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.
Bu madde hükümlerine göre, kadrolara atananların, 657 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin (B) bendi uyarınca sözleşmeli pozisyonlarda geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek.
Memur kadrolarına atananlara iş sonu tazminatları bölümünde ise “Personelin önceden iş sonu tazminatı ödenmiş süreleri hariç, iş sonu tazminatına esas olan toplam hizmet süreleri, 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ve 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uyarınca ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınır.” ifadelerine yer verildi.
Öte yandan, sözleşmeli sağlık personeli pozisyonlarına yapılan atama, sözleşmenin imzalanmasıyla geçerlilik kazanacak, sözleşme, imzalanmadan herhangi bir hak doğuramayacak.
-
Benim anladığım eşi memursa iki kurumunda menfaatine uygun bir yer belirlenecek ve tayin ona göre yapılacak.doğru mudur
-
@guyan-gelmiş evet hocam.
-
@Phoenix sizce aynısını meb'de uygular mı çünkü meb'de bu konu tamamen bir boşluk
-
@guyan-gelmiş Sözleşmeli personellerin tamamında bu uygulanacak hocam
-
@Phoenix emin misiniz açıkcası eşim öğretmen aday ve memurum bu durum canımı sıkıyordu eğer dediğiniz gibi ise bu mükemmel bir haber ama o kadar araştırdım meb'den böyle bir açıklama göremedim.
-
@guyan-gelmiş Hocam karar mekanizması içerisinde yer almıyorum. Kesin olarak böyle olacaktır dersem de yalan söylemiş olurum. Fakat sözleşmeli personeller için genel bir kapsam dahilinde çalışmalar yürütülecektir.
-
@Phoenix ben sozlesmeli olarak yeni atandim ama esim ozelde hemsire olarak calisiyor bizim bir yerde birlesmemiz nasil olur acaba?
-
@sevgi-14 sizin durumunuzda olanlardan dpb'den görüş isteyen ve olumsuz cevap alıp mahkemeye giden var . Bahsettiklerim son atanan sözleşmeli öğretmenler. Benzer hükümler onlar içinde var beklentim mahkemenin aile birliği lehine karar vermesidir. Özelde çalışan insanın başka bir şansı yok çünkü .
-
@sevgi-14 hocam son yasa değişikliklerine göre: Aile birliğinin korunması adına eşi son iki yıl içerisinde 360 gün prim yatıran eşlerin yanına atanması kabul edildi. Sözleşmeli için bu durumun aksinde bir durum olacağını sanmıyorum. Eşinizin çalıştığı yerde sizin atanabileceğiniz birim varsa büyük ihtimalle atamanızı yaparlar, kurumunuzdaki tayin dilekçesi tarihlerini kontrol edin.
-
@Antimülakat O zaman 2 yıl en az beklemek zorundamiyiz biz ?
-
@sevgi-14 hocam yeni başladıysa mesleğe belirtilen yasa açık: son 2 yıl içerisinde en az 360 sgk primi yatırmış olmak, bu nedenle bir başka gücün müdahalesi gerekebilir yoksa zor görünüyor.
-
@Antimülakat peki son bi sorum olcak . ben kardolu atamada tercih yapip atanip gidebilirmiyim esimin yanina bi bilginiz varmi ? yada becayis yapabilirmiyim bu sureden once ?
-
@sevgi-14 gidersiniz hocam, o konuda kurumun bir problem yaratacağını düşünmüyorum. Aile birliğinin korunması güvence altına alınmış bir hak bu nedenle geçebilirsiniz.
-
@Antimülakat Tesekkurler