Otomatik BES faydaları zararları
-
Bence doğru adı zorunlu bes ama tanınan adıyla otomatik bes sizce makul mü? Bankacı bir arkadaşım kendine mevduat hesabı açtır sürekli ayın 15'inde paranı oraya koy daha fazla kazanırsın dedi. Yapılan sanal devlet desteğinin verilmeme ihtimali nedir? Konu hakkında araştıranlar bilgi verebilir mi?
-
@burcuburcu ben kesintiyi çok fazla bulmadığım için çıkmadım. Bir şekilde ayın 15'inde düzenli olarak para yatırmak sanıldığı kadar kolay bir şey değil ancak böyle kaynaktan kesme usulüyle azda olsa bir birikim sağlanabiliyor.
-
@antimülakat onun içinde otomatik talimat verebiliyorsunuz. Banka kesip mevduat hesabınıza direkt aktarıyor veya döviz alıyor sizin adınıza.
-
Basit düşünürsek faydalı bir şey olsa herkes kendi katılırdı neden zorunlu veya otomatik?
-
@hgrotius elbette o yolda izlenebilir ama hazır yapılmışı var, varsın devam etsin. Problem etmiyorum.
-
@kartel06 Hocam bu sene nobel ekonomi ödülü davranışsal iktisat çalışması nedeniyle richard thaler'a verildi. Thaler'ın, cass sunstein ile yazdığı "(Nudge) Dürtme" kitabında bazı ufak dokunuşlarla insanları etkileyerek ekonomi politikalarını nasıl uygulandığı/uygulanabileceği anlatılıyor.
Bu kitabın bir bölümünde bu zorunlu/otomatik bes olayı direkt olarak yer alıyor. Sanırım oradan kopya çekmişiz:)) Ama bence mantıklı bir uygulama ve "zorunluysa çok faydalı bir iş değildir" diye düşünmemek gerek diye düşünüyorum. Sisteme girmek kişilerin inisiyatifine bırakılsa muhtemelen katılım baya baya az olurdu. Sistemden çıkmak zor da değil, yasak da değil. Ama bu uygulamayla katılım beklenenden az bile olsa @Antimülakat hocam gibi düşünerek kalanlar olacaktır. Kaldı ki ülkece tasarruf oranımız düşük, ülke ekonomisine de faydalıdır muhtemelen. Bize katkısı ne olur bilemiyorum ama -
@armindo tasarruf eğilimi gelir düzeyi arttıkça artar diye biliyorum. Bizdeki ekonomi nedeni değiştirip sonucun değişmesini beklemiyor sonucu sıkıştırarak nedeni düzeltmeye çalılıyor tavan fiyat uygulamaları gibi mesela.
-
@hgrotius Dediğiniz doğru, bu uygulama sonucu sıkıştırıp nedeni değiştirmeye yönelik ama tavan fiyat gibi etkinsizlikler yaratmayacaktır bence. Çünkü isteyen çok rahat bir şekilde çıkabiliyor. Ama aklında hiç tasarruf olmayanlar ise "yav zaten az bir şey kesiyor, kessin problem değil" diyerek tasarruf etmiş oluyor. Geçim sıkıntısı çeken zaten dakika durmuyor uygulamada. Tasarruf alışkanlıklarını değiştirmede bana mantıklı bir uygulama gibi geliyor hocam.
-
@armindo bir de belirli bir süre var 60 gün sanırım onu geçirince çıkmak baya sürüyor.
-
@hgrotius doğrudur hocam o kadar detayli bilmiyorum.
-
İlk 36 ay boyunca bes kapsamından çıkan devlet desteğinden hiç faydalanamıyor daha sonra devlet desteğinden yalnızca yüzde 3 faydalanabiliyor yüzde yüzünü alabilmek için 20 sene kalmak gerekiyor...
-
her hangi bir kuruma yerleşen arkadaşlar dikkat etsin bankalar direkt yapıyor ve bazı bankalar cayma süresi bitince sms atıyor. Cayma süresi dolduktan sonra ise anlaşmadan çıkmak çok zor.
-
Tekrardan bes getirilecek mı
-
@maverick evet tüm çalışanlar otomatik olarak dahil edilecekmiş. İsme bak otomatik bildiğin zorlama bu çıkış hakkı nasıl olacak belli değil.
-
Çok saçma bir uygulama devlete kriz dönemlerinde ekonominin daraldığı dönemlerde ellerinde ekstradan kaynak bulundurma imkanı verecek olan yakın zamanda da kesinlikle buralara çökülecek olup siz daha Ne olduğunu anlayamadan bir anda bu fon başka baharlara kalacaktır. Zorunlu bir mevduat birikimine devlet desteği olarak görmekten ziyade devlete vergiler,resimler,harçlarla falan filan yaratılan ek kaynağın sadece fakir halktan alınmasından kaynaklı gelir eksikliğini gidermenin kibar halidir.
-
Enflasyonun %24 olduğu yerde 10 yıl 20 yıl sonra kesilen parayla ancak sakız alırsınız.
-
Bu zorunluluğu dava etsek sonuç çıkar bence, çıkmalı.
-
@genclerbirlikli azar yediğimizle kalırız. Zamanında konut edindirme yardımı (key) kesintisi yapılırken neden sesinizi çıkarmadınız derler. Mantığı ne diye sorma
-
@evandro key kesintisi yapılırken biz çocuktuk deriz
-
Arkadaşlar otomatik BES'te kesilen parayı değerlendirmek istiyorsanız çeşitli fonlar var. Eğer 10 yıl ve üzeri kalmayı düşünüyorsanız altın fonuna geçilebilir. Hem enflasyondan korunur hemde altın artışları faydanıza.