YGS'ye girmek zorunlu mudur?
-
YGS'ye herkes girmek zorunda mı? YGS'ye girmek zorunlu mu?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafınca merkezi yerleştirme yapılan programlar ve özel yetenek sınavları ile öğrenci kabul eden programlara girmek isteyen bütün adayların YGS'ye girmek zorunda olduğunu belirtmek zorundayız.
NOT: Aşağıdaki şartlarda YGS'ye girme zorunluluğu bulunmayan adayların Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemine başvuru süresi içerisinde başvurularını tamamlamak zorundadırlar.
-Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu TUBİTAK'ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın,gümüş veya bronz madalya alan adaylar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve Avrupa Birliği Genç Bilim Adamları Yarışmasına katılıp ilk 3 sıralama içerisinde yer alan adaylar istemeleri durumunda kendi alanlarında yer alan yükseköğretim programlarına (sadece burssuz programlar) sınava girme şartı olmadan kontenjanlar dışarısında yer alarak ÖSYM tarafından yerleştirilmektedir. Bu nedenle bu şartları taşıyan adayların YGS'ye girmek zorunda olmadığını söyleyebiliriz.
-Yabancı uyruklu aday öğrenciler ile ortaöğretim eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayanların Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarına kabulü Yükseköğretim Kurumu YÖK tarafından belirlenmektedir. Ayrıntılı bilgi için www.yok.gov.tr resmi internet sitesi üzerinden bilgilere ulaşılabilmektedir. Ayrıca bu haktan yararlanmak isteyen adayların ÖSYS'ye başvuruda bulunma ya da YGS'ye girmek zorunluluğu yoktur.
ÖNEMLİ HATIRLATMA:
Bazı Yükseköğretim Kurumları yurt dışından öğrenci kabul ederken ÖSYS puanlarını kullanabilmektedir. Ayrıca Ortaöğretim eğitiminin tamamını yurt dışında farklı bir ülkede tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti uyruklu veyahut birkaç uyruğa sahip olanların uyruklarından birinin Türkiye Cumhuriyeti olması durumunda çift uyruklu adayların Türkiye'deki yükseköğretim kurumları içerisindeki kabulünde ÖSYS'den faydalanmak istemeleri durumunda ÖSYS'ye başvuruda bulunma ve YGS'ye girmek zorunlulukları bulunmaktadır.
-
Direk LYS'ye girdiğimde puan hesaplanmıyor mu hocam? Önemli olan LYS. Puan hesaplamalarında %60 oranı var, bunu da netleştirelim tekrar. Belki arkadaşlarımızdan LYS ile girerim istediğim yere diyenler olabilir, onlara da uyarı olsun.
-
@Antimülakat Önemli olan LYS de, direk nasıl LYS'ye girebildiğinizi anlayamadım ben. Daha önce defalarca çeşitli sınavlara girdim. YGS'ye girip barajı aştıktan sonra "LYS'lere girmeye hak kazandığımız" sınav sonuç belgesinde yazıyor. Demek ki YGS'ye girmeden LYS'ye girilmiyor.
-
@hayalet_yazar hocam bunu bende biliyorum cevabınız için teşekkür ederim. Burada önemli olan arkadaşlarımızın bu konuda yanlış bir bilgiden hareket etmemelerini sağlamak. Lise mezunu olmayıp ilgisiz bir şekilde son sınıfta olan, zor durumda aöf okuyarak liseyi tamamlayan, çalışarak okumaya çalışıp bu konulara hakim olmayan onlarca arkadaşımız var. Bu soruyu, onların bir hataya düşmemesi için özellikle ve bariz bir şekilde sordum. Durumu böyle değerlendirelim.
-
@Antimülakat Evet doğru, haklısınız. Bilgi sahibi olmadan (yada yeterli bilgi sahibi olmaya imkanı olmadan) sınava hazırlanan kardeşlerimiz de var ne yazık ki. Herkes aynı şartlarda sınava hazırlanabilse keşke.
-
@Antimülakat ve @hayalet_yazar bir zamanlar durum daha da kötüydü fakat teknoloji ile birlikte sanırım yapay da olsa bilgi düzeyi artıyor, en azından YGS'ye girmek zorunlu mudur gibi temel soruların cevapları daha çok biliniyor. Aileler de daha bilinçli. Yine de @hayalet_yazar 'ın söylediğine katılmamakta elde değil. Herkeste ve her yerde şartlar aynı değil.
-
Maalesef arkadaşlar bir şeyi bilmek, öğrenmek için araştırma yapmakta yeterli değil. Bunu nereden biliyorsun? sorusuna örnek olarak: Üniversite mezunlarının çoğu 80 puan ve üzeri aldıklarında kurumların açmış oldukları her sınava katılabileceklerini düşünüyor. Bunun bir kontenjanı olduğunu ve belli bir oran dahilinde kişinin sınava çağrıldığını hesaba katmıyor.