Seçimleri Blockchain üzerinden yapmak
-
Son günlerde aklıma takılan husus, madem silinme olasılığı yok, değiştirilme olasılığı yok, güven maliyetini düşüren bir teknoloji. E genel seçim, cumhurbaşkanlığı seçimi yapmak için en ideal sistem bu olamaz mı?
-
@burcuburcu bü ülkede kimse teknolojiye güvenmez
-
@walrass06 hocam güvenmiyorlarsa o zaman telefon, bilgisayar, televizyon ne varsa çıkarsınlar hayatlarından. Zaten hepsine karşı ilk zamanlar direnilmedi mi?
-
@burcuburcu hocam biz millet olarak rahatına düşkünüz dedikleriniz zararlı gözükmüyor kimseye 50 yaşındaki adam işten gelince açıp survivorını da izliyor Facebook’unuda giriyor ama oyunu internetten kullanmaz inanmaz
-
sierra leone'da ilk defa denendi, gayet işe de yaradı. İlerleyen yıllarda AB ülkeleri deneyecek. Bizim daha aşmamız gereken çok şey var.
-
Yanlış hatırlamıyorsam sierra leone blokcchain üzerinden seçim yaptı ve bildiğim kadarıyla bir sıkıntı da olmadı. Bugün bilmem ama bundan sonraki yıllarda seçimlerin onchain olarak devam edeceğini düşünüyorum.
-
Noterleri işsiz bırakacak bir teknolojiden bahsediyoruz elbette seçimlerde etkilenecek. En karamsar tahminimde bu ve bir sonraki seçimde sandık kullanılır ancak 3. Seçim adım kadar eminim blokchain ağı üzerinden gerçekleşecek.
-
benim şöyle bir projem vardı resmi gazete veya diğer ülkelerdeki eş değeri neyse yapılan düzenleme için anlık oy kullanılabilen bir sistem, blokchain üzerinden böyle referandum tarzı işlerde yapılabilir.
-
O değilde o sandık trafiği olmaz ise saatlerce tv başında keyifle geçen süreci nasıl telafi edeceğiz. 17:00 da biten seçimler, 17:01 de açıklanır.
-
@antimülakat kaç bin kişinin oy kullandığı seçimler akşamına açıklanıyor. bizim sınavların açıklanması 1 ay
-
@antimülakat aynen aslında ben sabırsız biri olarak çok sevinirim şahsen
-
@busus teknoloji geliştikçe sınavlar daha geç açıklanıyor.
-
@burcuburcu seçimlerin o şekilde yapılması gerekiyor ancak bilgisayardan anlayan yetkli bir kişinin çıkıp biz ne yapıyoruz ağaçları kesmemizde ve mühürsüz pusula gibi şeylerle uğraşmaktansa şu standartlarda yazılmış şu blockchain tekniği kullanılarak Türikiyenin seçimlerinin sonuçlarını çok kısa sürede açıklayabilirler ama dediğin gibi öncelikle Türkiyede yetkli bir arkadaşın bir bilgisayar alanından çıkması gerekiyor.
-
@maverick şöyle bir yöntem işe yaramaz mı peki, önce bizden gelişmiş ülkelere yapsa ardından bize gelse sıra. Önceden parmak boyası filan vardı o gibi usuller zamanla kalktı bu da onun gibi tarihe karışır belki.
-
Sanırım Avrupa bu şekilde seçimlere geçip aradan min. bi 10 sene geçmeden bahsettiğimiz şekilde bir oy kullanma metodu bizim için hayal.
-
@antimülakat vaziyet o kadar kötü mü diyorsunuz
-
@burcuburcu Hocam Türkiyeye getirilen CNC'lerin büyük bölümü Alman menşeli ve 1999 ile 2002 model arasında değişiyor. Avrupayi ne kadar yakınen takip ettiğimiz her şekilde anlaşılıyor.
-
@antimülakat sormaz olaydım vaziyet harbiden çok kötü...
-
zamanında bu başlığı açanı dinleyecektik. Gayet makul bir işti, şimdi vay şöyle vay böyle diye diye 2 ay daha seçim tatavası devam edecek.
-
Bence de aşırı mantıklı bir olay, dijitalleşmek hem hayatımızı kolaylaştırır hem de herkesin içi rahat olur.