İdari Hakimlik Sınavındaki %20 Kota Sınırına Karşı Mücadele
-
Arkadaşlar Merhaba,
Çoğunuzun bildiği üzere idari hakimlik sınavına 2012 yılından itibaren iktisadi ve idari bilimler veya benzeri fakültelerden mezun arkadaşlara yönelik %20 kota sınırı uygulanmaktadır. Aramızda sırf idari hakimlik sınavına yönelmiş kişiler bulunduğu gibi kpss'ye girip idari hakimliği de denemek isteyenler var. Durum böyleyken iktisadi ve idari bilimler fakültesinin girebileceği alanı genişletmek istiyoruz. Uygulanan sınırlamaları birlik olursak kaldırabileceğimizi düşünüyorum. Bu konuda zamanında bir çok arkadaşımız mücadele etti fakat yeterli desteği bulamadığı için olumsuz sonuçlarla karşılaştı. Bu sefer hepimiz bu konuda e devlet üzerinden yada doğrudan cimer üzerinden yazı yazı yazarak isteklerimizi bu kanallar aracılığı ile dile getirebiliriz. Hepimizin en fazla 10 dakikasını alır. Umarım iibf'nin alanını genişletebiliriz. Bu konuda bir tanede örnek yazı paylaşmak istiyorum. Buna benzer bir yazı yada üzerinde oynamalar yapılmış bir yazı gönderebilirsiniz.
Link : Örnek Yazı
-
Benden daha başarısız olmasina rağmen sirf hukuk mezunu oldugundan kendilerine önceliği hak görenlerin hakkimi çiğnemelerine musade etmemek için emeklerimi yedirmemek icin bende varim
-
Sınır kalkmalı fakat sınava belli sayıda hukuk dersi almış olmak vs getirilmeli diye düşünüyorum.Yoksa bu iş öğretmenden vergi müfettişi yapmaya benzer.
-
Katılıyorum.
En azından belli hukuk dersleri alan bölümlerde kota olmamalı. -
@enki Hocam başarılı olacak insan her türlü başarılı oluyor ya Yani hukuk fakültesi son sınıf arkadaşlar var önlerine justice'i getiriyorum adamlar zorlanıyor kimisi hiç yapamıyor. Bizzat ben 3 tane hukuk dersi falan aldım azmedince insan bütün engelleri aşabiliyor. Yeter ki kalksında ne oluyorsa olsun
Bu arada yazdığım yazı daha uzundu ama 1000 karakter sınırı vardı kırpa kırpa bu hale geldi. Kullanmak isteyenler verdiğim yazıyı kullanabilir.
-
@mulkihakim Doğrudur hocam.Fakat hiç hukuk dersi görmemiş insanın sınava girmesi de haksızlıktır.Bakın uzlaştırmacı alırken bile azami hukuk dersi alma zorunluluğu var.Alt tarafı uzlaştırmacı.Koskaca idari hakimi soru çözüyor diye eğitim almamış adamdan yapamazsınız.Gerekli dersleri belirlesinler bunlardan bi kısmını alan herkes kota olmadan yarışsın.
-
@enki kesinlikle hocam en azından kota uygulamasından daha adil olur.
-
Linklerimizi yenileyelim. Bütün arkadaşlardan destek bekliyoruz. Sizlerin anayasada dilekçe hakkı diye bahsedilen bir hakkınız var buna bezer işlemleri kullanırken çekinmeyin lütfen.
Örnek Yazı Link; http://s7.dosya.tc/server7/wianeh/Idari_Hakimlik_-Cimer-_Ornek.docx.html
E-Devlet Cimer; https://www.turkiye.gov.tr/cumhurbaskanina-yazin
Kendi Sitesinden Cimer; https://basvuru.tccb.gov.tr/Forms/pgDefault.aspx
-
Hicbir dogru tarafi yok. Son sinavlarda yazili sinavin yariya yakini iibf mezunu idi. Hatta sinav birincileri dahi iibf den ciktigi oldu. Bilgi olmasa birinci nasil cikar? Hem hukuk fakultelerinde bu kadar ozel ne ogretiliyor da boyle bir kota uygulamasi oluyor. Kim hak ediyorsa o kazanilmali. Sonucta adaylik sureclerinde meslek ogreniliyor. Kim hukuk dersleri ne olacak diye sorgularsa verilecek cevap belli: Hukuk fakultelerinde madem bu derece yeterli hukuk dersi veriliyor o halde, dershanelerde adli hakim ve savcilik kurslari neden tika basa dolu?
-
Cimer benim yazımı Adalet Bakanlığına göndermiş, umarım yeterli destekler oluşur hepimiz için hayırlı sonuçlar çıkar. Yazıyı gönderen üye arkadaşlarda gelişmelerden haberdar ederse hep birlikte takip ederiz.
-
Bu konuda facebook adli ve idari yargı grubunda Murat kaymak hoca aylar evvel birşey söylemişti arkadaşlar. Kotanın kaldırılması gündeme gelmişti hatırlarsanız o an meclisteyken eğer iibf bastırsaydı bu kota kalkardı, hocanın bizzat söylediği buydu, ayrıca grupta bedava kitap için binlerce yorum yapan iibf li bu konuda tek bir destek göstermedi
-
@elifasya Hocam geçende söyledim. Bizim insanımız hazırı çok seviyor. Uğraşmadan çabalamadan her şey olsun bitsin istiyor. Bu konuyu açarken bile bilerek örnek yazı ekledim 1.si hakimlik düşünmese bile belki yardımcı olur girer bu yazıyı gönderir diye 2.si adam hakim olmak istiyor ama 2 cümle yazmaktan aciz durumda. Eğer yazamazsa alsın bunu kullansın diye yani yeter ki destek olsun onun yerine bende yazı yazarım. Okumak istemez ama hakimlik ister. Kendi dünyası çelişkilerle dolu insanlar sorsanız hakimlik uğruna yanıp bitiyorlar. Hadi kazandı meslek hayatında nasıl mutlu olacak bunu da sorgulamak gerekir.
-
@mulkihakim aynen öyle inanın daha öğrenciyken gruplarda bu konu yazılınca hep destek olurdum daha sınavına girmeden ama cidden bu bencillik nereye kadar dert aynı sorun belliçözüm de belli ama elini taşın altına koymaya neden çekinir insan hani para mı istiyoruz ya da zamanlarını mı .Sonra şu iibf hukuk tartışmalarını görünce diyorum ki cidden herkes değil ama çoğu iibf mezunu söylenenleri hak ediyo hemen üste çıkmaya çalışıyolar ki çoğu çabalarımıza zerrece destek vermeden sadece sanal alemin idealistleri.
-
Herhangi bir iktisat mezununa kaymakamlık kotası uygulanmıyor? Bir kamu mezununa hazine uzmanlığı için kota uygulanmıyor? O halde neden idari hakimlik için iibf kotası uygulanıyor? Bunun tek sebebi var: Bu durumun kararını veren Hukuk mezunları olması. Şimdi bu sınavdan 90 alan iibf mezunu, bu sınavdan 75 alan hukuk mezunundan ne anlamda yetersiz görülüyor? Türkiye de Hukuk mezunlarına teorik olmayan pratik bir eğitim veriliyorda bizim mi haberimiz yok.
-
@antimülakat hocam kesinlikle haklısınız hukuk fakültesi 3. 4. sınıfı okuyup daha karar kağıdını okuyamayan insanlar. Ben zamanında 3.sınıfı okuyan bir iibf olarak çok rahat okuyabilirken hukuk fakültesi 3. Sınıf 4.sınıf arkadaşlarım okuyamıyorsa kimse bu fakülte adına sığınıp sistemi karıştırmasın, iibf yi düşürmeye çalışmasın.
-
meclise dilekçe ile başvuru yapacaktım fakat sistem açılmıyor. posta yolu ile mi başvuracağız. meclis açılınca gündeme gelsin diye çaba gösterelim arkadaşlar.
-
2 hafta Cimer'e yazı yazmıştım. Cevap gelmedi ama bugün yeni khk ile düzenleme oldu ama iş biraz keyfiyete binmiş gibi. Khk ile yeni şekli;
''İdari Yargı adayları için: hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'de hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip
başarı belgesi almış bulunmak ya da bakanlığın ihtiyaç durumuna göre belirleyeceği diğer alanlarda en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak '' -
Çok açık kalmış ama şuan ki duruma göre %20 kontenjan kaldırılmış gibi duruyor. Gözümüz aydın.
-
@mulkihakim bunun olması bile çok büyük nimet bizi ilgilendiren kısma bakalım gidip de fen edebiyat çıkışlı insanı almazlar artık
-
bende bimer' yazmıştım 1 ay önce kotanın kaldırılmasını talep etmiştim. şuanda öyle bir çalışmamız yok diye cevap gelmişti. anlaşılan adamlar bizi yanlış anlamış. arkadaşlar kota kalmış gibi görünüyor fakat kota kalmamışta sanki gizlenmiş gibi olmuş. bakanın keyfine kaldı bizim iş isterse alımların hepsinde bizden de alır istemezse hiç almaz hukuk dışından. benim şahsen istediğim bu değildi. ben hukuk mezunu ve hukuk dersi alan bölüm öğrencileri her alımda aynı şartlarda yarışsın isterim. ama bakıyorum ki kotayı kaldırmakla iyi birşey yaparken bizim umutlarımızı ihtiyaç şartına bağlamak çok hoş olmadı. yine haksızlık yapılıp yapılmayacağı bakanın insafına kaldı. bize böyle kota, ihtiyaç halinde gibi engeller koyarken hukuk mezunları o zaman neden istedikleri her yere engelsiz bir şekilde girebiliyor. arkadaşlar burada hukuk mezunu arkadaşlar bana kızmasınlar ben sadece eşitlik istiyorum. her zümreye eşit yaklaşsın devlet adam kayırmacılık yapmasın. sonuçta herkes bu devletin vatandaşı. devlet herkese eşit olmak zorundadır.