Sınav Kaygısı Önerisi: Heyecanlanın!
-
İlker Küçükparlak'dan öneriler
-
"Aşırı Sınav Kaygısı da üstbilişin yol açtığı sorunlardan biri. Aşırı Sınav Kaygısı şöyle oluşur: Kişi sınava girmek üzereyken ya da başladığında heyecanını farkeder. Daha önce heyecanıyla ilgili olumsuz deneyim yaşamıştır ve heyecanının hemen o anda yatışmazsa felaketlere yol açabileceğini çıkarsar. Heyecanını yatıştırmak için çaresizce bir şeyler yapar, başka bir şeyler düşünmeye çalışır, soruya iyice odaklanmaya gayret edebilir ya da öğretmenlerinin heyecanla ilgili önerilerini telaşla uygulamaya çalışır. Bu arada artık heyecanını “monitörize” etmektedir yani an be an takiptedir. Ve böyle olduğu için de heyecanı tırmandıkça tırmanır. Kalp artık gümbür gümbür atar, kafa iyice karışır, okuduğunu hiç anlamadığı için aynı soru defalarca okunur. Bu arada sürenin ilerlediği fark edilir. Artık duygu dehşete dönmüştür vs…"
öncesi ve devamı aşağıda;
https://ihtisastramvayi.com/2016/03/12/sinav-kaygisi-onerisi-heyecanlanin/
aşağı yukarı hepimizin bildiği şeyler olsa da yine de okumak iyi olur
herkese başarılar
-
Heyecanı yenmenin yegâne yolu daha da heyecanlanmaktır.
-
Tesekkurler hocam:) ben de biraz once duygusal bi sarki actim, hüngür şakır ağladım. Çok iyi geldi. Kuş gibi hafifledim:))
-
@otuzyılsavaşı Hocam sınav günü için güzel bi karışımınız var mı reçeteyi bekliyoruz sizden
-
@otuzyılsavaşı gariptir ilk girişe göre daha çok heycan var
-
Cuma günü acemi birliğine teslim olmam lazım ama KPSS Alan var rapor bulmam gerekiyor Pazartesi'ye kaldı.
Acemi birliği 17 Ağustos itibari ile bitecekmiş, 18 Ağustos'ta bir ihtimal GUY ve kesin 2 Eylül'de Kaymakamlık sınavı var. Usta birliğim de Magosa.
Maliyet mi diyesin, git gel yorgunluk mu diyesin, ders çalışman gereken zamanlarda alakasız işlerle ilgilenmek zorunda kalmak mı diyesin. Ömrün ilk çeyreği çok çetin geçti.Biri dinleyin bendeki kırgın ikindiyi mi demişti?
-
@kilici
karışıma gerek yok hocam iyi bir uyku,güzel-sağlam bir kahvaltı,nefes egzersizleri ve dua başarılar -
@maxmin
eyvallah hocam girişler arttıkça heyecan da artıyor son girişin-girişimiz olur inşallah:) başarılar -
Sıfır heyecanla, ünlü düşünür ergen yeğenimin de dediği "bitsede gitsek.." modundayim
-
Kendi tecrübelerimle beraber belki tavsiye gibi düşüncelerimi paylaşayım. Henüz liseye geçiş sınavıydı heyecanın nasıl bir şey olduğuyla yüzleştim, çeşitli dış faktörlerle birleşti ve sınavım kötü geçti. Tabi takdir-i ilahi bir netice gerçekleşti ama ben bir sorunla yüzleştim: Sınav heyecanı! Çok daha ağır sonuçları olmaması için üniversite sınavına bunu halletmiş olarak girmeliydim. Ve evet orada da heyecanlandım ama bu sefer baş edebilmek konusunda mesafe katetmiştim. Sizlerin de üstesinden gelmek konusunda kendi yöntemleriniz vardır. Öncelikle bildiğinizden şaşmayın
Benim yaptıklarıma gelirsek aklıma gelenlerden:
• En önemli şey kendine inanmak. Şu cümleyi kurmanızı rica ediyorum: Allah’ın izniyle sınavım iyi geçecek ve güzel bir puan alacağım. Başarabileceğinize inanarak girin.
• Sınava girmeden önce şu iki düşüncenin dengesini kurmak.
- Sınav ne bir son ne de başlangıç.
- Sınav sonucu çok şey için belirleyici.
• Yalnız olmadığını bilmek, herkes aynı mücadeleyi veriyor. Koşullar aşırı derece de farklı değil.
• Sınav anında heyecanı makul seviyede tutmak evet ben otokontrol öneriyorum Aşırı rahatlamak ve aşırı heyecan aynı sonucu doğuracak büyük ihtimalle. O yüzden motive olacak kadar heyecan iyidir.
• En önemli konulardan birine gelelim: Konsantrasyon/Odaklanmak. Başlangıçta kendinizi hazırlayın mesela şöyle: Önümde şu kadar zaman var ve ben bu sürede sadece sorularla ilgileneceğim deyip gerçekten odaklanın. Bilinçaltınız dahi başka yerlere gitmesin mümkünse yoksa sınavdan sonra ben bunu nasıl yanlış yapmışım dersiniz fakat yanlıştır
• Ve tabi ki size kendinizi iyi hissettiren duaları edin, sureleri okuyun. Bunlar içinizi ferahlatacak. Kendinizi güvende hissetmenizi sağlayacaktır.
Şimdiden hem genel yetenek genel kültür oturumunda hem de alan sınavlarında herkese başarılar dilerim.
-
Heyecan stres bikkinlik yorgunluk hepsi karışmış vaziyette ..icime okuz oturmuş gibi hissediyorum arada bir çenem kitleniyor ellerim terliyor falan ..sıladan vaziyetler şarkısı gelsin hepimize:)))
-
Arkadaşlar bu seneki KPSS için yetişmez ama genel olarak kaygı ile baş etmeyi kolaylaştıran nefes egzersizidir. Bu konuyu araştırmanızı ve nefes egzersizini öğrenmenizi öneriyorum.
-
Şimdiden heyecan sardı dört bir yanımı bildiğim tüm duaları sırayla okuyorum yatmadan önce. Hepimize başarılar diliyorum güzel yerlere atanmak nasip olur inşallah.
-
Kambersiz düğün olmaz deyip, bende birkaç kelam edeyim belki faydası dokunur. Soru çözme alışkanlığım yok, kendimi sürekli yarım hissettiğimden dolayı konu çalışmaktan soru çözmeye fırsat bulamıyorum. Belki derdim soru çözmek ve heyecanı yenmeye çalışmaktan ziyade bu fobimi kırmaya çalışıyorum. Neyse efendim, bu alışkanlığa sahip olmayanlar için genelde şöyle bir sıkıntı olur;
Kahramanımız bildiği soruları çözer, esasında pekala vakit de artırır. Ancak optiğe bakınca görür ki henüz 70 işaretli soru ya vardır ya yoktur. Bunun yetmeyeceğini düşünür haklı olarak. Önce iki şık arasında kaldığı tahmini 5 soruyu işaretler, daha sonra üç şık arasındaki 10 soruyu. Daha sonra da ulan bu sonrakilerin ya çoğu hatalıysa der ve kalanları da sallar. Normal şartlarda azami hakkı 75 net olan şahıs, sırf optiğin boş gösteren azizliğinden dolayı 25 soru daha sallar.
Evet bu kahraman bendim. Sonradan bir strateji geliştirdim ve dedim ki yahu madem doğrular artmıyor ve üniversitedeki vizelerde yaptığımız gibi not dilenciliği yapamayacağız, bari yanlışlarımızı azaltalım. Bu stratejide başarılıyım ve bu da ekstra motivasyon sağlıyor. Baboli 80 soru mu işaretledin, kasma sal kendini modundayım. Gün sonunda işaretlediklerimin içindeki hata oranı düşünce öyle mutlu oluyorum ki. Sadece Türkçe'de sürekli 8 yanlış çıkıyor, onu da azaltsam tamam bu iş. Diğer yandan kolay taraftan başlayıp, zoru görünce mavi ekran veriyorum. Bu sefer yine farklı davranıp, Tarih yerine Türkçe'den başlayacağım inşallah. Genelde GK kısmı maksimum 25 dakika sürüyor ama şaşkın kahramanımız geriye kalan 100 dakikayı verimli kullanamıyor, keşke kullansa.
-
Bende size çok garip gelecek ama ÖSYM sınavlarında yenemediğim bir durumu açıklayayim. Dilime şarkı dolanıyor, ulen arkadaş abuk sabuk paragraflar ile cebellesirken o şarkılar nereden çıkıyor anlamıyorum. İlk 5 dk şarkıyı üst üste söylediğimi farkediyorum. Son YKS de soruları görme niyeti ile girdiğimiz sınavda Aleyna Tilki'nin son şarkısı nasıl bir aklıma geldiyse en son kendimi arabanın bagajına kilitlerken buldum. İşin esprisi bir yana sanırım bende de tanısı pek konulamayacak bir durum söz konusu.
-
@antimülakat
geçmiş olsun hocam anlıyorum sizi, çok iyi anlıyorum
bu bir OKB'dir dostum-bence- .aklınıza takılması 'obsesyon' ,takılan o şarkıyı da sesli söylemek/söyleme ihtiyacı hissetmek 'kompülsiyon' ve bu lanet olası durum sınav gibi stresli anlarda da pik yapabiliyor.bende "şarkı söylemek" şeklinde değil de farklı şekillerde tezahür ediyor lakin bunu söyledim ya o şekilde de tezahür eder bu lanet olası durum :))) -
Ben de deneyimlerimden bir kaç şey söyleyeyim dostlar. Aslında salt sınava dair değil hayatın her noktasında tatbik ettiğim bir kaç şey anlatayım. Ben çok fazla şeyi aynı anda idare etmeye çalışan birisiyim az çok tanıyan dostlarımız bilirler. Bunların hepsini idare ederken en temel prensibim âna odaklanmaktır. Yani sonrasını sonra düşünmek, o an içinde hesap kitap yapmamaktır. Ânın hesabını yapar, öncesindeki kırıklıkları, sonrasında olacakları kendi zaman dilimlerinde değerlendiririm.
Bu sınavda nasıl fayda eder?
Sınavdaki kaygınızın en ciddi sebebi, olumlu/olumsuz ihtimallerdir. Olursa kurum sınavları telaşı, olmazsa bir sene daha hazırlanmak ihtimali bunlar sizin kaygınızı besleyen temel gerekçeler. Belki bir sene daha hazırlanma imkanı olmayanlar için bambaşka bir hayata yürüme mecburiyeti vs. her ne varsa sınavdan sonra olabilecek, bunları sınavdan sonra düşünürsünüz. Sınavda size lazım olan tek şey sorulara olan konsantrasyonunuzdur. Emeğinizin hangi oranda karşılığını devşirebileceğinizdir.Unutmayın, ufkundan öteye bakan da, dönüp dönüp arkasına bakıp duran da önündeki küçücük bir engeli göremez, takılır ve düşer. Siz önünüze bakın, onu aşın, sırası geldikçe hepsini hep birlikte idrak edelim.
Dualarımız sizlerle olacak. Allah bahtınızı açık etsin dostlar.