YÖKDİL SINAVI; 5 Mart 2017
-
YÖK başkanı Yekta Saraç tarafından 26 Ocak 2017 tarihinde YÖKDİL sınavı projesinin hayata geçirileceği açıklaması yapıldı. Açıklamanın ardından birçok soru akıllarda belirdi, bu sınav TOEFL, IELTS gibi bir sınav mı olacak, yoksa daha önce uygulanan ÜDS geri mi geliyor? YDS’den farkı ne olacak? İşte, madde madde YÖKDİL sınavının detayları:
Sınavın hazırlanması
YDS, ÖSYM tarafından hazırlanıyor, YÖKDİL sınavı Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanacak.
Sınavın uygulanması
YDS’nin organizasyonu ve uygulaması ÖSYM tarafından yapılıyorken, YÖKDİL sınavının organizasyon ve uygulaması AÖF sınavındaki başarılı uygulamaları ile öne çıkan Anadolu Üniversitesi tarafından yapılacak.
Konuşma, dinleme gibi diğer dil becerileri ölçülecek mi?
Hayır, YÖKDİL sınavında konuşma ve dinleme becerileri ölçülmeyecek. Yekta Saraç tarafından yapılan açıklamada dört dil becerisinin ölçüleceği başka bir sınav hazırlığında olunduğu, ilerleyen zamanlarda bunun duyurusunun ayrıca yapılacağı belirtildi.
YÖKDİL’in YDS’den tam olarak farkı ne olacak?
YÖKDİL sınavında adayların alanlarına özgü sorular bulunacak. Sosyal bilimler, beşeri bilimler, sağlık bilimleri, fen bilimleri ve mühendislik alanlarında adayların alanlarına özgü metinler ile adayın yabancı dil bilgisi ölçülecek.
YÖKDİL’in daha önce uygulanan ÜDS’den farkı ne olacak?
Aslında YÖKDİL, ÜDS ile çok benzeşiyor. ÜDS, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Sosyal Bilimler alanlarında uygulaması yapılıyordu. YÖKDİL’in uygulandığı alanlar daha çeşitli olacak, asıl ayrışılan nokta daha çeşitli ve spesifik alanlarda uygulanacak olması olacak.
**Eşdeğerlik açısından herhangi bir fark olacak mı?
Hayır, YDS ile tamamen aynı geçerlilikte olacak.**
YÖKDİL sınavı ile ilgili diğer detaylar
YÖKDİL sınavı ilk defa 5 Mart 2017 tarihinde 30 ilde tek oturumda düzenlenecek olup, sınav ücreti 75 TL olacak. Başvurular yokdil.yok.gov.tr adresinden 30 Ocak 2017 tarihinden itibaren yapılabilecek.
Benim fikrim benim gibi ufak puanlarla istediğini kaçıranların başvurması gerekn bir sınav. Son 4 yds sonucu 66,25 - 68,75 aralığında olan biri olarak Ankara Üniversitesinin hazırladığı bir kurum sınavının dil kısmından 92 puan almıştım. Belki o kadar kolay olmaz ama kesinlikle YDS'den kolay olacaktır.
-
Bu sınav sanırım yds gibi her ilde yapılmayacak.
-
30 ilde yapılacakmış şimdi okudum. Benim gibi astronomi, sağlık paragraflarında zorluk çekenler için güzel bi haber.
-
Yalnız yazıda dinleme ve konuşmada olacak diyor.
-
konuşma ve dinleme işini gözünüzde büyütmeyin , bence readingden kolay
-
Alıştık readinge şimdi zor gelir bize konuşma ve dinleme ama halledilir tabii.
-
dinleme ve konuşma olacağı nerede yazıyor? benim paylaştığımda olmayacak denmiş ama başka kaynakta olacak diyorsa bilmiyorum.
-
@JanTinbergen YÖK sitesinde yazının aslında yazıyor.
-
Listening kısmı için nasıl bir standart koyacaklar orası önemli hazırlık kitaplarındaki kasette konuşan bi ablamız vardı dediği hiç bişeyi anlamamıştım bu listeninglerinde kademesi oluyormuş meğersem speaking bence aralarındaki en kolayı
-
@emine normalde bölümünüz hangi fakülteye bağlı ?
-
Arkadaşlar ben kılavuzu okudum ama anlamadığım bir şey var kurumlar yds yerine burdan alınan puanı kabul ederler mi ?
-
Arkadaslar mesela sosyal bilimlere giren bir alan olarak isletme sosyal bilimler olarak geçiyor.fakat yokdil saglik bolumunden puan alsak o puanda gecerli olur mu yoksa illaki sosyal bilimlere gircez mi
-
@miko hocam bu yüksek lisans, doktora, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi için geçerli olacak gibi. İlk etapta YDS ile eş değer kullanılacağını düşünmüyorum. Zaman içerisinde belki eş kabul edilir ama ilk etapta olacağını sanmam.
-
@Antimülakat Teşekkürler hocam ben de sizin gibi düşünmüştüm.
-
@Antimülakat Hocam YÖK'ün resmi websitesinde eşit geçerliliği olduklarını belirtmişler. Fakat 6. maddede de doktora veya doçentlik ile ilgili bir açıklama yapmışlar. 7. Madde bağımsız değerlendirilirse eşdeğer, 6. Madde ile bağlantılı olarak başka bir anlam çıkarmamızı istiyorlarsa sadece akademik kadrolar için diye yorumlanabilir .
http://www.yok.gov.tr/documents/10279/30886084/yokdil-sinavi-bilgi-notu.pdf/ 6. ve 7. Maddeye bakabilirsiniz @miko -
@arya YÖKDİL SINAVI; 5 Mart 2017 içinde söyledi:
@JanTinbergen YÖK sitesinde yazının aslında yazıyor.
Çoktan seçmeli kısmını gördüm ancak diğer kısımları göremedim ben.
Bence direk yds denkliği olur, kurumlar da kabul eder. Çünkü üds de kabul oluyordu. Zaten kurumlar dil isterken 'c seviye ve denkliği olan dil puanı' ibaresi oluyor. Bu da yds denkliği oln bir sınav olacağından sıkıntı olmayacaktır bence.
-
@JanTinbergen mesele önemini arttırdı gibi geldi. Bence adaylar riske girmemek adına ikisine de girsinler. Maddi anlamda külfet oluşturacak ama hangisinden yüksek alınırsa o kullanılacağından en makul olanı bu gibi.
-
Ben az önce başvuru yaptım sınav yds formatındaymış.
-
şimdi size bir soru sorayım ve yorumları alayım;
iki kurum sınav ilanının dil bölümünün içeriğini yazıyorum. sizce bunlarda YÖKDİL puanını kabul edecek olanları hangisidir?
Ekonomi Bakanlığı Uzman Yrd. Sınavı İlgili Bölüm:
5) ÖSYM tarafından 2014-2015 yıllarında gerçekleştirilen Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavlarından (Almanca, Fransızca veya İngilizce dillerinden birinden) en az (C) düzeyinde puan almış olmak veya dil yeterliği bakımından buna denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan belgeye sahip olmak, (Yabancı dil puan veya seviye değerlendirmeleri ÖSYM'ce geçerliliği kabul edilen ve ÖSYM'nin denklik gösterdiği güncel tablolara göre yapılacaktır.)Kalkınma Bakanlığı Uzman Yrd. Sınavı İlgili Bölüm:
ç) İngilizce, Almanca, Fransızca dillerinden en az biri için sınav tarihinden önceki beş yıl içinde yapılmış Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (YDS) en az yetmiş (70) puan almış olması gerekmektedir.2000'li yıllarda bazı ÜDS vardı, bazı kurumlar denkliği bakımından sıkıntı çıkarmıyordu ancak genel kabul görmüş durum nedir hatırlamıyorum. sizler ne dersiniz?
-
Benim bildiğim kadarıyla üds kabul ediliyordu ''kpds/üds sınavları veya denkliği olan sınavlardan...'' diye geçen ibareler hatırlıyorum. Denklik verildiği müddetçe sıkıntı olmamalı. Kalkınma bakanlığı yds yi kabul edecek de toefl sınavını kabul etmeyecek mi yani.