2018 Kaymakamlık Sınavı İlani
-
bu sınavda trabzonlu olmak avantaj.
geçen alim daki arkadaşlara şöyle bi baktım çaykara ilçesinden sadece 5 arkadaş var.her mahalleden kazanan var.
trabzonlu arkadaşların kazanması konjonktürle alakalı.
sorarsan liyakat adalet dersin.neyse.
mülakatta elenen arkadaşların çok da uzulmesine gerek yok bu açıdan.
her şey ortada.hak hukuk yok yani.
oyna devam -
arkadaşlar benim anlamadığım şey şu, istihdam kavramını neden sadece işsizlikle ya da emek faktörü ile açıklamaya çalışıyorsunuz? soruda istihdam olanaklarını olduğundan daha az gösteren hususları soruyordu, yani devlet kayıtdışı ekonomiyi kayıt altına almaya başladığı an daha fazla istihdam, daha fazla emek ve sermaye, daha fazla yatırım-tesis-fabrika-üretim anlamına geliyor. demek ki kayıtdışı ekonomi neye sebep oluyor, gerçekleşen istihdamın potansiyel istihdamdan düşük olmasına...
-
@varetopilfredo kardeşim o kadar detaya inmezlar ama gk ve alanı ayrı ayrı hesaplarlar ÖSYM ayrı ayrı hesaplıyor
-
@new_user soruda direk işsizlik diye sormuş ama hocam
-
@merasim34 hala memleketçilik var mı ya ülkede?
-
@larendeli emin misin hocam? işsizlik değil istihdam olarak sormuştu, bir daha bakalım soruya o zaman
-
@new_user evet bu da mantıklı geldi şimdi.
-
İller Bankası sorusu ile hiç karşılaşmadım birde kitap yazarı sormuştu onunla da hiç karşılaşmadım zaten boş bıraktım onları
-
@new_user soruda issizligin olduğundan daha düşük gorunmesi diyordu acikca belirtmiş.
Bence soruyu hazırlayan şöyle düşündü: bu kayıtdışı ekonomide çalışanlar aslında işsizler ve is aramayı bıraktılar bu yüzden oran düşük cikiyor. Ama bu durumun her zaman geçerliliği yoktur kayıtdışı istihdam çoğunlukla kişilerin tercih ettiği bir durumdur yani islerinden memnundurlar iş arama niyetleri de yoktur. -
@esnaf61 ben geçen sene neymiş bu iller bankası diye bi sitesine girmiştim ama bu sene bakmak aklıma gelmedi..
-
@new_user siz öyle deyince baktım hocam. İşsizlik oranı diyor. Benim oradan çıkardığım şey biraz zorlama olacak ama şu şekilde: Kayıt dışı çalışan bir kişi istatistiksel olarak bir süre iş aramadığı için işsiz sınıfına dahil edilmiyor bu da oranı düşük gösteriyor. Şöyle düşünelim: Ben işsiz birisiyim ve aktif iş arıyorum. Daha sonra kayıt dışı bir şekilde çalışmaya başladım. Bu nedenle bir süre iş aramayı bıraktım. Aslında işsizken artık iş aramadığım için işsiz olarak sayılmadım. Bu da işsizlik oranını düşürdü.
-
arkdaşlar istihdam demesin de işsizlik desin, mantık yine aynı değil mi? bir ülkede kayıtdışı ekonomiyi kayıt altına almaya başladığınızda istihdam olanaklarının artmasıyla işsizlik oranının da azalması beklenmez mi?
-
@new_user soruya bir daha bakmamız tavsiye ederim.soruda olduğundan az görünür diyor. Siz de diyorsunuz ki kayıtdışı azalınca işsizlik azalır.o zaman kayıtdışı varken işsizlik fazlaydi, az değildi.
-
@hadleybull ben az önce baktım da soruyu bulamadım, tr ekonomisinde mi sormuşlardı soruyu
-
Son sınavda 24 Trabzonlu , 15 rizeli totalde 65 karadenizli kazandı arkadaşlar , o yüzden Yok hepimiz eşitiz, her şehir eşit vs geçiniz bunları , Trabzonlu olup elenebilirsin ama bu senin memleketine inanılmaz poZitif ayrımcılık yapılmıyor anlamına gelmez.
-
@tyr61 bomba etkisi yaptı
-
@tyr61 herkes herşeyi biliyor dostum sadece susuyor kibar üslubun için tşk ediyorum
-
@serdaristanbullu bu istatistikleri nasıl elde ettiniz?
-
şimdi soruda işsizlik oranını soruyor yani işsiz / işgücü olduğundan düşük görülür diye soruluyor, bu kapsamda
1.varsayım- eğer kayıt dışı ekonomi işsiz olarak görünüyorsa, aslında işsiz değilken kayıt dışı oldukları için işsiz olarak görünürler ve işsiz sayısını artıracakları için işsiz / işgücü oranı paydadaki sayının artmasından dolayı olduğundan daha yüksek görünür
2.varsayım- eğer kayıt dışı ekonomide çalışanlar iş aramadıkları dolayısıyla işsiz olarak gözükmüyorsa bu seferde işsiz / işgücü oranında bulunan paydadaki kısım değişmemiş olur, yani olduğundan daha düşük görünür şeklinde ifade yanlış olur çünkü değişmemiş olur pay ve payda aynı kalır
sonuç : yani her iki durumda da kayıt dışı ekonomi işsiz / işgücü oranını azaltmaz, ya aynı gözükür ya da daha fazla gözükür..- aynı durum ücretsiz aile işçiliği içinde geçerli
-
@mavkav bakanlıkta yetkili birimde olan herkes bilir hocam , çok üst düZey olmaya gerek Yok , mülakata kalırsanız mesela ne zaman açıklanacağını 3-4 saat önceden birimdeki memur açıklayacak bizlere inşallah , genel müdür bilmez. Onun gibi.