30 Eylül 2018 ALES ( Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı)
-
"YÖK Yürütme Kurulu'nun son yapmış olduğu toplantı sonrasında yılda iki kez yapılan ALES sınavının bu yıl üç kez yapılması kararı alındı. Böylelikle 2018 yılında ALES üç defa yapılmış olacak. ÖSYM, sınav takviminde yeni ALES'in tarihini 30 Eylül 2018 olarak belirledi."
ALES'e girmeye niyetli olan arkadaşlara hayırlı olsun, yüksek puan almak için deneme şansları artmış oldu
-
E ales yapacaklardı temmuz'da acaba onun yerine mi böyle yaptılar ? Bir de keşke yökdil gibi yök ales yapsalar... İçeriğini de kpss genel kültür-genel yetenek tarzı olarak
-
@öğrenci hocam zaten YÖK'e bağlı kurum ve kuruluşlara girmekten başka bir işe yaramayan bir sınav için öneriniz biraz ilginç olmadı mı ALES'i ÖSYM hazırlasa da amaç zaten üniversitelere personel olarak girmek veya lisansüstü eğitim almak için kullanılacak puanı elde etmeye yarayan bir sınav hazırlamak. YDS ve YÖKDİL arasındaki farkta YÖKDİL üniversitelere başvurmak için hazırlandı, ALES'te böyle bir ayrıma gerek yok. Haa şunu önerirseniz amenna, öyle bir sınav yapsınlar ki alan yeterliliğini ölçsün o da GK-GY gibi değil KPSS alan sınavı gibi olur ve lisans mezunu öğrenciler ne yazık ki Türkiye'de bulunan kalitesiz üniversite eğitimi yüzünden o sınavdan çok kötü puanlar alırlar, 2 yıl içinde kaldırılır o sınav
-
@öğrenci E-ALES'te bir değişiklik yok, o da yapılacak, bu ek bir sınav olarak koyulmuş.
-
@agor Sizin mantığınızla düşünürsek yökdil sınavına da gerek yoktu yds'de yeterliydi. Aradaki farkları yökdil'in yds'ye göre biraz daha hafif bir sınav olması.. Benim önerim de öyle aslında... Biraz daha hafif ales... Özellikle son sistemle birlikte eşit ağırlık ve sözel bölümleri yüksek puan almada çok sıkıntı yaşıyor maalesef.
-
@öğrenci hocam YÖKDİL'e gerek yoktu gibi bir anlamı nasıl çıkardınız, yukarıda belirttim YÖKDİL'in amacı zaten üniversiteye başvuruda kullanılması için alanlara yönelik olması. Sınavın kendi kolay olmasının yanında kendi alanınıza ait terimlerle karşılaşınca da doğal olarak daha rahat yapıyorsunuz. ALES zaten ağır bir sınav değil, türkçe ve matematikten oluşuyor sadece ve sözelci için sayısalın katsayısı zaten düşük, sınavın tek özelliği okuduğunu hızlı anlamak, bundan daha kolayını istemek de biraz fazla kolaya kaçmak olmuyor mu?
-
Yeni bir konu açıp kafa karışıklığı yaratmak istemedim açıkçası, sınava girdim ve 69 puan (ea) aldım. Son sınıf öğrencisiyim çalışmak için fırsatım da yoktu. Yeniden hazırlanacağım ALES için kaynak tavsiyesinde bulunmanızı rica edecektim. Hedefim (80/5). Teşekkür ederim.
-
@magzz hocam bir çok yerde şahsım adına belirttim ALES için direk kaynak önerisi diye bir şey yok aslında; şu yazımıza bir göz atın sonrasında tekrar fikir alış verişinde bulunalım
https://www.tercihiniyap.net/haber/ales-hazirlik-nasil-olmalidir-alese-nasil-calisilir
-
@magzz hocam ben de sonbahar aleste 73 ea almistim ilkbaharda ea dan 86 aldim sadece 2 tane matematik kitabi bitirdim hiz kazanmak icin turkceden cozmeniz iyi olacaktir ozellikle sozel mantik cozun bi de dikkat etmeniz gereken sinav katsayilari olacak mesela bi sayisalci mattan 48 sozelden 25 yapsa bile sayisal puanda 90 i gececektir ama eacilarin sikintisi iki bolumde ayni puani getirdigi icin iki tarafi da iyi yapmasi gerekiyor. Bu yuzden saya ve sozele esit derecede onem vermeniz gerekiyor. Ama tabi mattan daha cok net birakmak daha iyi olacaktir sizin icin
-
@sertcocuk Netleriniz nasıldı 86 puan ile ? Bir de hangi kaynakları çözdünüz? Ales matematiğine uygun kaynak bulmak epey zor.
-
@öğrenci hocam matematik 40.25 net turkce 38 net idi ben kpssye hazirlandigim icin sadece kpss kaynaklari yargi data vs cozdum. Alese yonelik calismadim yani en azindan ales icin hazirlanan kitaplara bakmadim.
-
Sınava çok az kaldı?
Nasıl bir çalışma yürütmeliyiz ?
Deneme çözmek şuan için kafi midir ? -
@argos bol bol deneme çözün hocam, muhakkak işe yarayacaktır, ama zaman tutarak çözmeyi ihmal etmeyin. Bir de çıkmış soruları yine zaman tutarak çözün.
-
@agor teşekkür ederim. Matematikte ki sayısal mantık için video öneriniz var mıdır?
-
ALES geçerlilik süresi kaç yıl oldu bilen var mıdır?
-
@argos çok takip etmediğim için bilemiyorum, ama bu konuda da en çok izlenen hocaların bir kaç videosunu izleyip kendinizce bir mantık oluşturmanız yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
-
@agor teşekkür ederim.
-
@evandro kılavuzda yazılı olan bu; Bu sınavın sonuçları, açıklandığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir.
Bu son sınavlar için geçerli, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararı verdiği eski sınavlar sanıyorum ki 3 yıl hala. Onlarda bir gelişme olmadı diye biliyorum. -
sık yapılıyor nasılsa deyip kimse girmemiş olabilir mi?
-
bende anlamadım ya kimse girmedi ya da kimse ciddiye almadı. Forum bu konuda tepkisiz. Hayatları sınav olunca aman neyini takip edeceğim diyenlerde olmuştur muhtemel! @evandro