2018 ekonomik krizi
-
@genclerbirlikli hocam 2 yıl önce açıktan ilahiyat okusaydım işsiz kalmazdım ona yanarım
-
@north-remembers geçen sayıştay raporunda MEB öğretmen kadar ilahiyaçtı öğretmen vardı. Çığırından çıktı artık ilahiyatın önünden geçen atanıyor.
-
@north-remembers cidden öyle hocam
-
güzel bir gelişme https://www.tercihiniyap.net/haber/beyaz-esyada-kdv-sifirlaniyor
-
bugünler de başlık sessiz. sanırım herkes merakla işin nereye döneceğini bekliyor.
-
@kml ekonomi yolunda gidiyor hocam. Dolar düştükçe düşüyor, sanırım 5 TL civarına kadar dayanacak. Birden ihracatın artması ülkeye döviz girişini arttırıp, doları belirli bir noktaya çekecek gibi.
-
@antimülakat yolunda gitmiyor da malum ekonomik kriz süreçlerinde ivme değişebiliyor. Muhtemelen bugün yüksek faizinden dolarla borçlanan ülkemiz yarın daha ağır sorunlarla yüzleşebilir.
-
@kml hocam durumu şöyle izah edeyim: Doların yükselmesine karşın TL'nin yabancı paralar karşısında alım değerinin düşmesi demek ihracatın artmasına sebep oldu. İhracat arttığı içinde ülkeye döviz girişi arttı. Buna karşın yükselen döviz kurları nedeniyle İthalat rakamlarımız azaldı. İhracatın artıp, ithalatın azalması demek dış ticaret açığının azalması demek. Bu durumda dış dengeyi koruma yolunda güzel gelişmeler.
Buna karşın şöyle bir sıkıntı oluştu: İthalata dayalı ihracat dediğimiz Dahilde İşleme Rejimi ile mal ithal eden firmaların büyük bölümü ya ciddi boyutlarda işçi çıkarmak zorunda kaldı ya da üretimi durdurmak zorunda. Bu da büyük çapta GSMH nın azalması, ekonomik daralma, işsizliğin artması ve sosyal patlama anlamında büyük sıkıntı.
Benim tespitin ithalata dayalı ihracat yapanlar ve iç piyasaya çalışmalar ciddi sıkıntı yaşadı. Sıkıntıyı hafif yaşamak isteyenler stoklarında mevcut olan hammadde ve ara malı tüketti. Dolayısıyla ülkemizi asıl sıkıntıya sokacak süreç 2019 yılının ilk çeyreği. Burada stoklarını tüketmiş olan ihracatçılar dış alımı nasıl yapacak? Yaptıkları bu dış alım üzerinden dış satımı nasıl yapacak? İşte asıl sıkıntı ülkemiz adına o tarihlerde yaşanacak gibi duruyor.
-
@antimülakat benim de tahminlerim sizinkilere oldukça benzer yönde. Kısa vadeli 3'er aylık çözümler arayan ekonomi paketleri sorunu ertelemeye yaradı. Şu an doları 5 ile 5.5 aralığında tutabildik ama aralık sonunda tablo daha farklı olabilir.
-
Bu yıl sıkıntılı bir süreç geçirdik. Gerek seçim ile beraber gelen ekonomik sıkıntılar gerekse seçim sonrası Rahip Brunson Krizi ile gelen sıkıntılar. Dolar, euro, altın o dönemde rekor üstüne rekor kırdı ve ekonomimiz bundan oldukça kötü etkilendi. Etkileri azalsa da hala devam ediyor gibi. Peki bu süreçten sonra ne olacak ne yapılmalı, dolar ne olur, euro ne olur, altın fiyatları ne olur yatırımcılar olarak neye yatırım yaparsak kar elde ederiz?
-
@macitseymen, içinde söyledi: 2018 ekonomik krizi
Bu yıl sıkıntılı bir süreç geçirdik. Gerek seçim ile beraber gelen ekonomik sıkıntılar gerekse seçim sonrası Rahip Brunson Krizi ile gelen sıkıntılar. Dolar, euro, altın o dönemde rekor üstüne rekor kırdı ve ekonomimiz bundan oldukça kötü etkilendi. Etkileri azalsa da hala devam ediyor gibi. Peki bu süreçten sonra ne olacak ne yapılmalı, dolar ne olur, euro ne olur, altın fiyatları ne olur yatırımcılar olarak neye yatırım yaparsak kar elde ederiz?
2019 bizim ve tüm Avrupa açısından zor geçecek gibi gözüküyor. Euro yapısal olarak sorunlarla karşıya. Uzun vadede euro kullanmak istemeyen ülkeler ortaya çıkacak, başta Almanya olmak üzere. Alman markının geri döneceği konuşulmaya başlandı bile. Yeni yılda kuşkusuz en güvenli yatırım aracı dolar olacak. Fed zamanında fazla fazla saçtığı dolarları geri toplama peşinde. Bu durum gelişmekte olan ülkeler için, tam bir felaket. Tl'ye gelince, Türkiye'de ciddi olarak stagflasyon yaşadığını düşünüyorum. Ancak, 2002 den beri gördüğümüz gibi Erdoğan bir şekilde kriz (siyasi ve ekonomik) ortamlarından hep başarıyla çıktı. Ben bu geleneğin devam edeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla Tl de aşırı bir dalgalanma beklemiyorum.
-
@hamzaömerhalid, içinde söyledi: 2018 ekonomik krizi
varya bazılarınızın niyeti üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Dolar 2 TL’den de ekonomi battı öldü
Bitti mahvolduk yıkıldık diyordu şimdi de. Krizden öte bu bir savaş mücadele. Ve bu yıllardır oluyor. Ama siz o üstün zekanızla dış güçler büyük resim gibi elimelerle aklınızca dalga geçiyorsunzu. Yaptığınız hep bu aşağılamak dalga geçmek seçmeni küçümsemek. Tabi siz kiii allamei Cihan mahfi eğilmezin herbiri prof seviyesinde ki öğrencilerisiniz. Her bakanın dediğinden birşey anlamıyorsunuz hep bakanlarda sıkıntı var tabi siz de haklısınız. Ekonomik gelişmeler başlığı ve bu başlık sizin EGO’nuzu tatmin ettiğiniz yer olmuş. Birkaç Admin ve üye. Kelepir ülkeymişde saman ithal ediyormuş ta. Niye hiç iyi olan birşey konuşulmuyor. Ne diye soracaksınız tabiki de ama anlatmaya gerek Yok anlayana sivri sinek saz anlamayana davul zurna az demişler. Size yazarkqsayla batan ülke lazım. Aylarca imf den borç bekleyen ülke lazım. Adam küfürlü gönderme yapıyor küfürün bir harfini çıkarıyor güya sansür yapıyor ama yöneticiler umursamıyor Çünkü hükümeti eleştiriyor ya sıkıntı Yok. Seçmenini aşağılasın sıkıntı Yok. yerli arabaya ne gerek bar diyen zihniyete sahip bazılarınız bundna da Emin’im. Bunların olacağı belliydi.senelerdir olan olaylar da bunun ispatı. Tabi size dokunmayan yılan bin yaşasın Avrupa’ya boyun eğmeliyiz abd ye eğmeliyiz. Çanakkale’de çarıksız yemeksiz savaşanlar da böyle baş edemeyiz önce silah üretmeliyiz önce ekonomiyi düzeltmeliyiz demeliydi. Takip edeceğim. Millileşme arttıkça takip edeceğim bu siteyi dolar elbet düşecek o zaman da burada olacağım bakalım üzüm mü yiyorsunuz bağcı mı dövüyorsunzu hala.Dolar elbet düşecek demiş. Biz buradayız sen neredesin?
-
@genclerbirlikli Siyaset yapsa gençlik kolları başkanlığı garanti.
-