KPSS ,KURUM SINAVI VB.SINAVLAR SİZCE BAŞARI MI YOKSA ZEKA KAYNAKLI MI?
-
***KPSS ,KURUM SINAVI VB.SINAVLAR SİZCE BAŞARI MI YOKSA ZEKA KAYNAKLI MI?
-
Sınavları kazananlara baktığımızda belirli kişilerin gerçekten başarılı olduğunu görüyoruz .Merak ediyorum acaba bu kişiler gerçekten çok mu çalışıyor yoksa bi kere okuyunca hemen anlıyorlar mı ?
-
Çalışılan mutlaka yapıyor,çalışıp yapamama durumu yok.ama daha zeki olan çok daha az çalışıp başarılı oluyor.
-
Takdir edersiniz ki herkes insan bir degil. Kimisi cok calisip kazaniyor kimisi az calisip. Bir genelleme yapmak yanlis olur. Ancak cok calisan her zaman kazaniyor.
-
Bir fen lisesi mezunu olarak diyebilirim ki; zeki arkadaslar(bizlerin etiketledigi) en az kendilerini zeki görmeyen arkadaslar kadar calisiyor. Su fark var disiplinli calismaktan bıkmıyorlar. Ama üc asagi beş yukari kisilerin ortalama zeka seviyeleri benzerdir bana gore. Bu yuzden diyebilirim ki cok calisan, bu istisna kisilerle arasindaki farki her turlu kapatabilir. Ben calismak diyorum...
-
Ben mezun olunan okulunda çok etkili olduğunu gördüm. Tabi bu durum benim mezun olduğum dönemde geçerliydi. Şu anda durum nedir bilemiyorum. Çünkü 48 binle girdiğim bölüme şu anda 300-400 binlerle giriliyor. Bu da aslında seviyenin her geçen yıl nasılda düştüğünü gösteriyor.
-
@paca08 ben de 23 binle girdim okuluma ,gayet de iyi bir derecem var .ama sorun şu ki kendimi asla zeki görmüyorum hatta ortalama altı olarak görüyorum .çünkü sürekli unutuyorum .yani merak ettiğim şu ,yani kendini zeki hissedip de bana şunu diyebilecek var mı?mesela iktisatta piyasalar .ben sürekli çalışıyorum sürekli unutuyorum .yani daha zekiler ya da öyle hissedenler de acaba bunu yaşıyor mu ?
-
@ekeblad Hocam öyle bir çırpıda zaten ezberleyemezsin. Hadi ezberledin diyelim birde olayın mantığını kavramak var. Hukukta mesela tüm maddeleri ezberlesen ne olur. Birde o maddelerin anlatmak istediği hususlar var. Tamam bazı sorular direk hap bilgiden geliyor ama medeni hukukta, borçlar hukukunda öyle sorular geliyorki direk yorumluk oluyor. Örneğin İktisat, Muhasebe bunlar direk mantıkla ilgili dersler yani Muhasebeyi ezberlemekten çok kavraman gerekir. İktisatta aynı dersin temelini atamazsan hep ezberlesende bir noktaya kadar ulaşabilirsin. O da pek tatmin edici sonuçlar vermeyecektir.
-
@ekeblad hocam benim fikrim sudur. Ben 2001 isletme girisliyim.siralamam 7700 civariydi. Bolumumde yaklasik 10 civari benim gibi fen lisesi cikisli arkadasim vardi. Hatta 2003 isletme mezunu ankara fen lisesi mezunu bile tanidigim vardi. Bu kisiler su an cok iyi kurumlarda(bist, spk, ticaret ateşesi olan da var) ama hepsi de cok calisiyordu yani gunluk 3 saat calisip 3 ay calismayla derece yapan adam yoktur bence.
-
Arkadaslar yeni mezunlar adına kurs makul olabilir düzene girmek, temeli sağlamlaştırmak adına.ama elinde iyi kaynakları olan kendini de ritme sokan biri icin kurs gerekmiyor ben kursa falan gitmedim açıp ders videoları izledim evde kursa gideceğim yol sürelerini de katarak ders çalıştım rahat rahat dinlenme süreleri de ayirdim kendime kpss puanim da birçok dershaneye giden arkadaşa gore iyi geldi şükür.ama sunu belirtmek istiyorum elimde 85 90 puanim olsun her kapı açılır mantığına sakin girmeyin birkaç kapıdan fazlası açılmıyor yds yi halledin artik çoğu merkez uzmanlık 70yds olmadan başvuru kabul etmiyor illa gerekli olan birşey varsa kesinlikle Yds kursu
-
Yani zeki derken? Çok göreceli ama duyduğunu unutmayan bi arkadaş vardı ilkokulda. Ona zeki derim. Çalışmak mühim Aziz Sancar da öyle diyor. Ben çalışmaya inanırım.
-
Arkadaşlar ben çok çalışmak, çok zeki olmak yerine sınavlarda başarılı olmanın tek bir şeye bağlı olduğunu düşünüyorum. Düzenli kitap okumak. Unutmayı asgari düzeye düşürmek mi istiyorsun, düzenli kitap okuyacaksın. Okuduğunu kısa sürede anlamak mı istiyorsun? Kitap okuyacaksın. Hızlı okuyup, bir çırpıda yorumlamak mı istiyorsun? Kitap okuyacaksın.
Ülkemizde ilköğretim eğitiminin tamamından vaz geçip, çocuklara 8 yıl boyunca sadece kitap okumayı, spor yapmayı, müzik dinlemeyi ve enstrüman çalmayı, müzikle birlikte dans etmeyi, eğlenmeyi öğretseler yemin ediyorum size çok değil 20 sene içerisinde bu ülkede kuruyan otlar yeşerir.
Ülkemizde salt, sadece sınav başarısı isteyen insanlar için basit bir formül öneriyorum: Düzenli kitap okuyun. Sonra gelsin dereceler.
-
Ekşi sözlükte bir entry görmüştüm şöyle idi, katılmamak elden değil. "Bu tür sınavlarda birinci olan süper zeka değildir ancak bir milyonuncu olan adam gerizekalıdır."
Dereceleri olan biri olarak konuşmak istiyorum bu konuda. Her sey doğru bir çalışma temposu olduğunda düzgün ilerliyor, bir amaç doğrultusunda çalışmalısınız.
Ders çalışma konusuna gelince açıkçası biraz da temelden iyi olmak gerek. Gky benim alan puaninda etkili oldu ama ben gky için ayrıca çok çaba sarf etmedim. Zaten iyi bir lise ve iyi bir üniversite mezunuyum; Türkçe, matematik, tarih ve coğrafya için öğrenmeye dayalı bir çalışma yerine hız kazanmaya dayalı bir çalışma yaptım.
Alana gelince hiç görmediğim konulardı ama onlara da ona göre çalıştım. Şunu hep diyorum, iktisat mezunu adamın iktisat cozememesi kendi ayıbıdır. Bu adam iktisat çözemiyorken benim iyi iktisat çözmem ise zeka olduğu kadar emek vermek, yaptığın ve yapacağın işi önemsemekten geçiyor. Allah çalışanın hakkını veriyor. Hem çalışıp hemde az çok temeli olan insanlar benim gördüğüm kadarıyla derece yaptı. Bu süreçte çok çok zeki olan arkadaşlarım doğru dürüst bir tempo ile çalışmadığından iyi netice alamadı. Yani her şey sizde bitiyor aslında. Bir hedefim vardı ve o hedefe ulaşmaya yaklaşmak beni hem sevindiriyor hemde heyecanlandırıyor. Yine kendinize kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koymanızı öneririm. Herkese başarılar.[bağlantı metni](link url) -
et-tekraru ahsen velev kane yüz seksen."tekrar" kaynaklı
-
Bence çalışmak. Zekayla neredeyse hiç ilgisi yok.
Çünkü ÖSYM'nin yaptığı sınavlar zeka ölçmüyor; kim daha çok ezber yaptıysa o kazanıyor. @sbf1983 hocama katılıyorum,fen lisesi olayı güzel örnek oldu.
Tabi "doğru" şeyleri ezber.
Ha bir de "sınav şansı" gerek.
Son olarak bir de "her sınavın farklı karakteri var" durumu. -
- hafıza (kafadan ilk 1000 içindesin, nice örneklerini gördüm bunun)
- çalışma (ezberleme olarak da kabul edilebilir)
- yorumlayabilme kabiliyeti (özellikle iktisat için)
- sınav heyecanının olmaması (komik görünebilir ama çok önemli bir husus)
-
Ben Meslek lisesi mezunuyum, boş bir üniversite mezunuyum. Son 2 sene harici hayatımda hiç ders çalışmadım. Okulu uzattım..
Ama lise ve sonrası dönemde Tarih, Siyaset ve Dış politika kitapları okurdum.
Kpss'den +90 alıp, girdiğim kurum sınavlarını hep geçtim. Nasıl başarılı olunur: Düzenli çalışma, kafanın rahat olması, fazla duygusal olmamak, sabırlı olmak, kendine de vakit ayırmak, gereksiz yerleri çalışmamak, az kaynakla çalışmak, Pazar günleri ve geceleri ders çalışmamak şans ve kısmet..
-
Bizim efsane hocalarımızdan Serhat Hocada derdiki. Bu sınav da çok zeki olanlar veya test sınavım iyi abi ya diyenler değil, çalışanlar ama çok çalışanlar kazanacak. Yani formül belli arkadaşlar örnekleri de çok oturacaksın çalışacaksın, yav çok yoruldum demeden çalışacaksın, acaba mülakatta elenirmiyim demeden çalışacaksın en sonunda da başaracaksın. En azından bundan yıllar yıllar sonra ben denedim ama olmadı diyebilirsiniz ama ya keşke çalışsaydım olurdu dememek için çalışın işte.
-
Ben konularin hepsine calismak + sans diyorum
Yani bi kismi fulleyeyim bi kismi bosver olmuyor -
Bu sürecte gordügum canli sahit oldugum bir sey A grubu için yazıyorum tek kelimeyle doģru kaynak ve ezber.Yds olmadan ve p3 75 punal p48den derece yapanları gordum universiteden 2.00 ortalamayla mezun ama p48 90.Yani özetle kaynak cok önmeli.Yada dershane.Adi ustundr alan bilgisi.Bilgi sağlam olursa 90 alınır bu sinavdan.Ama bu sınav öyle bir rant ki oyle kandirmacalar var ki.Neymis konsensus donusum coz ferhat coz en az 30 net cepte boyle bir sey yok dostlar.Kazananların cogu rakip elemek icin kaynak veriyo benim izlenimim boyle.Yani doğru kaynagi buldugun an kpss alanin sifreis cozulmustur.Sadece 4t cozdum 35 net bn bunlara inanmiyorum artik imkansız.