Eş Durumundan Tayinde "son iki yıl" dan Kasıt Nedir?
-
Arkadaşlar eş durumundan tayin için şart koşulan başvuru tarihinden itibaren "son iki yıl" içerisinde en az 360 gün sigortalı olmaktan kasıt nedir? Yani; başvuruyu 25 şubat 2019 tarihinde yapıyorsam son iki yıl geriye dönersek 25 şubat 2017'ye kadar olan prim günlerini mi hesap etmeliyiz? Yoksa 2018 ve 2019 a ait prim günlerini mi hesaplamalıyız?
-
@cideli hocam aynı mevzuatta aksine düzenleme mevcut değilse 2018 ve 2019 takvim yılına bakılır. Eğer mevcutsa düzenleme esas alınır.
-
@evandro Hocam emin misiniz? Gelir Uzman yardımcılığı için soruyorum. Ekstradan bir düzenleme mevcut değil. "Başvuru tarihinden itibaren ..." denildiği için orayı anlamaya çalışıyorum.
-
@cideli yıl hesabı bu şekilde oluyor hocam. Şu ihtimali unutmayın mevzuatın olmaz dediği işler eş durumu tayinde esneyebiliyor. Her halükarda başvurunuzu yapın.
-
@cideli kardesim bildigim kadari ile. Ornegin esin gelir uzmani sen ozel sektorde calisiyorsun ve esinin senin yanina gelmesini istiyorsun. Esin 25 subat 2019 itibari ile tayin basvurusunda bulunursa kurum ozel semtorde calisan senin 25 subat 2017 ile 25 subat 2019 arasinda enaz 1 yil yani 360 gun sigortali olup olmadigina bakar. Yineden en saglikli bilgi icin kurumu ararsan iyi olur.
-
@evandro Mevzuat aslında net bir şekilde; başvurduğun tarihten itibaren geriye dönük 2 yıl diyerek uygulamayı izah ediyor fakat mevcut uygulamadaki halini merak ettim doğrusu...
-
@cideli MEB'de benzeri bir durumu yaşadım eşimin bağlı bulunduğu ilçe takvim yılını kabul etti ama başka yerlerde hukuktaki genel yıl kavramı kabul edildi. Yani 25.02.2019 da başvuru yapıldıysa 25.02.2018 tarihine gidildi. Bizi her ikisi de kurtardığından sorun olmamıştı.
-
@evandro Ankara ile yaptığım görüşme neticesinde başvuru tarihi itibarıyla iki yıl geriye dönük hesaplanacağı söylendi. Gün gün hesaplanacakmış yani 2017'ye tekabül ediyor.
-
@cideli bu durum daha lehinize sanıyorum, sevindim sizin adınıza.
-
@evandro evet hocam. inşallah başvuru neticesi de söylenilen gibi olur...
-
Son bir yılda da 185 gün sigortalı olmak değil miydi o? Öncesinde 3 yıl meselesi vardı o sonra son bir yıla düşürüldü.