TercihiniYap Forum
    • Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kamu Rehber
    • Kategoriler
    • Okunmamış
    • Güncel
    • Popüler
    • Kullanıcılar
    • Gruplar

    Ankara SBF'de Politika ve Ekonomi Bölümü Açıldı

    İİBF
    ankara siyasal sbf politika 2019 ekonomi
    6
    21
    2621
    Daha fazla ileti
    • En eskiden en yeniye
    • En yeniden en eskiye
    • En çok oylanan
    Cevap
    • Yeni başlık oluşturarak cevapla
    Cevaplamak için giriş yapın
    Bu başlık silindi. Sadece başlık düzenleme yetkisi olan kullanıcılar görebilir.
    • Antimülakat
      Antimülakat Son düzenleyen: Antimülakat

      Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi tehlikenin farkına vardı. Taban puanların ve başarı sıralamalarının yıldan yıla düşüyor olması canları sıkmış olmalı ki, yeni bir bölüm açmaya karar verilmiş. Bölümün adı da Politika ve Ekonomi. Çok düşük puanlarla kapatmaz. 100 bininci sıralamalara kadar gerileyen okulda bir nebze yüksek puanlı tercihler yapılır. Adı da kulağa hoş geliyor. Siz ne düşünürsunuz bu konuda hakkında? Bir çok üniversite yakın zamanda bu bölümü açmaya karar verir diye düşünüyorum. Bakalım SBF'den sonra hangi üniversitede açılacak? Muhtemelen Hacettepe olur.

      genclerbirlikli 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
      • P
        plansız Yasaklı Son düzenleyen:

        Hayırlı olur inşallah. Öncelikle bölümün eğitim dilinin ingilizce olması en önemli hususlardan biri. Bu sebeple sıralamasının diğer bölümlerden farklı olacağını düşünüyorum ama bakalım. Birde okulda kontenjanlar yıldan yıla düşürülüyor. Şuanda bölümlerin kontenjanı 50-60 civarı. Bu gelişmeler okulun tercih sıralamalarının umarım gittikçe yükselmesine vesile olur. Politika ve Ekonomi gerçekten faydalı bir bölüm olacak gibi duruyor. İnşallah hocaların yaklaşımı da gelişmeye açık olur. Siyasalın en büyük artılarından olan eleştirel düşünmeyi de ıskalamayan bir bölüm olması dileğiyle. Bu arada ilk iki yıl temel giriş dersleri sonrasında politika ya da ekonomide uzmanlaşmaya yönelik bir eğitim düşünülüyormuş.

        1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
        • Agor
          Agor Son düzenleyen:

          Mantıklı bir hamle olmuş gibi fakat bir sürü soru işareti var içinde. @plansız'ın dediği gibi İngilizce olması sıralamayı yüksek kapattırır ama SBF veya genel olarak Ankara Üniversitesi bu konuda çok başarılı değiller. Hazırlık sınıfları yeterli seviyede İngilizce veremezken hatta fakültelerde eğitim veren hocalar bile bu konuda yetersiz kalabilirken bölümün dili üzerine bir düşünmek lazım. Diğer bir husus ise İİBF içinde açılan bir bölüm her şekilde kamuya, A kadroya odaklanmak zorunda kalıyor, bölüm kapsamı açısından iyi okunursa donanımlı birey yetiştirebilir fakat o donanımı nerede kullanacağı soru işareti. Akademik personel yetiştirmeye uygun bir bölüm gibi ama o konu da tartışmaya açık. Umarız iyi olur da konu İİBF/SBf olunca umudum pek yok.

          Her şey hak ettiğiniz gibi olsun...

          P 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
          • P
            plansız Yasaklı @Agor Son düzenleyen:

            @Agor Bahsettiğiniz bütün endişelere ben de katılıyorum👍 hatta duyduğumda aklıma ilk gelen bu dersleri ingilizce verecek hocalarımız var mıymış oldu:) ama sonra bize pek yansımasa da biliyorlardır dedim:) koskoca Siyasalın hocaları. Hazırlık eğitimi aynen dediğiniz gibi neredeyse hiçbir katkısı yok zaten o da kalkmış sanırım🙃
            Her şey bir yana sistem tam anlamıyla tıkanmış durumda, üniversitelerin kendi yetersizlikleri, liyakatsiz akademisyen alımları, yök'ün yaklaşımı ve uygulamaları ve politik baskılar sonucunda kalite artık yerlerde:/ ümitsiz olmak için sebep çok ama "umutsuz yaşanmıyor". Bakalım işin pratik kısmı önemli olacak, neler yapılacak göreceğiz.

            Agor 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
            • Agor
              Agor @plansız Son düzenleyen:

              @plansız hocam eğer o eski, adı efsaneleşmiş Siyasal olsaydı bölüm adına gerçekten umut beslerdim. Ben İLEF'ten mezun oldum, sonuçta burası da Mülkiye'nin içinden doğmuş bir fakülte idi ama içeride İngilizce eğitimi verebilecek hoca sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Korkum o ki Siyasal da bu kadar kötü olmasa bile zorlanacaktır bu konuda. İngilizce makale okuyabilir hocalar ama dersi İngilizce anlatmak gerçekten zor iş, pratik isteyen bir iş. Bir de öğrencilerin anlamaması üstüne binince ya da bir kaç kişi ile bu dersleri işlemek zorunda kalınca hocaların da hevesi kaçıyor. Türkiye'de zaten yeterince altyapısını oluşturamamış, saygınlık görememiş sosyal bilimler artık tamamen bitti, keşke tamamen ortadan kalksa, gereksiz, boş egolu akademisyenlerden komple kurtulsak. Bu sene Türkiye'de yeni açılan bölümler içinde yazılım geliştirme ve yapay zeka mühendisliği gibi bölümler de var, bunlara odaklanmanın her açıdan daha hayırlı olacağına inanıyorum.

              Her şey hak ettiğiniz gibi olsun...

              P 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
              • P
                plansız Yasaklı @Agor Son düzenleyen:

                @Agor İngilizce gerçekten çok büyük problem güya bizim eğitimin de %30 u ingilizceydi ama... Sosyal Bilimlerin bu hale gelmesi bu toplumun eseri ne yazık ki düşünemeyen insanlar fen bilimlerinde nasıl mesafe katedecek, yol alsa bile insanlığın hayrına işler yapma noktasında karar verecek yetkinlikten yoksun olacak:(
                Yapay Zeka Mühendisliğini görünce çok şaşırmıştım ama mutlu da oldum tabi, Hacettepe açtı galiba. Güzel gelişmeler bunlar muhtemelen çok da zevkli bir bölümdür.

                1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
                • Antimülakat
                  Antimülakat Son düzenleyen: Antimülakat

                  Bu türden tartışmaların sadece akademik camiada değilde TY forum üzerinde yapılması bile bizler için mutluluk verici. Gerçekten sosyal bilimler anlamında çok yetkin bireyler olarak bu konuları da tartışmalıyız. Şayet hepimiz bir sosyal bilim mezunu isek, Türkiye'de sosyal bilimlerin bu hale gelmesinde bizlerin de sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle açılan bu yeni bölüm hakkında konuşmamız gerekiyor.

                  Ben de sosyal bilimlerin temelini iktisat biliminin oluşturduğunu düşünüyorum. Hepsinin temelde çıkış noktası modernleşme ile birlikte iktisadi temellere dayanıyor. Bu nedenle ekonomi bilinmeden siyasi tarih okuması veya özelde diploması okuması yapmanın yetersiz kalacağını düşünüyorum. Bugün bir devletin yıkılışını konuşurken veya bir imparatorluk tarihini okurken yaşanan sürecin perde arkasındaki iktisadi tarihi iyi bilmek gerektiğini düşünüyorum. Ekonomi pratiği yapmak iyi bir siyaset adamına çok şey kazandırır. Bu nedenle harmanlanmış olarak Politika ve Ekonomi bölümünün çok doğru şekilde kurgulanmış olduğunu farkettim. Aynı şekilde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü de bu temelde harmanlanmış bir bölümdü. Ben ülkemiz için bu bölümde de çok aydın sosyal bilimciler yetiştirildiğini düşünüyorum. Elbette her üniversitede alelade açılmasının plansız yapılmış olması durumunu konu dışında tutarak.

                  1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 2
                  • S
                    Sınavsayar Son düzenleyen:

                    Çok geç alınmasına rağmen doğru kararlardan bir tanesi. Yıllardır olması gereken bir mesele. Ekonomi olmaksızın politika yapılamayacağı gibi politika olmadan da ekonominin elde kalacağı yok. Dünya lideri olma hedefi olan ülkeler için bu ikisini çok bilen ve okuyan liderlere ihtiyaç var. Mülkiye tarafından böyle bir bölüm açılması da çok iyi olmuş.

                    1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                    • genclerbirlikli
                      genclerbirlikli @Antimülakat Son düzenleyen:

                      @Antimülakat kaçla kapattı belli mi

                      Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.

                      Antimülakat 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                      • Antimülakat
                        Antimülakat @genclerbirlikli Son düzenleyen:

                        @genclerbirlikli 358 küsur olarak gördüm. SBKY 390'larda ve Uluslararası İlişkiler de 370'lerde kalmış. Bu bölüm için oldukça düşük bir başlangıç yaptı. Ben SBKY ile yakın kapatır diye düşünüyordum.

                        P 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 2
                        • P
                          plansız Yasaklı @Antimülakat Son düzenleyen:

                          @Antimülakat Çok az galiba bu puan yaklaşık kaç binlere tekabül ediyor?

                          Antimülakat 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                          • Antimülakat
                            Antimülakat @plansız Son düzenleyen:

                            @plansız yaklaşık 80 bin. Mülkiye'de en yüksek taban puanda kalan üçüncü bölüm.

                            P genclerbirlikli 2 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
                            • P
                              plansız Yasaklı @Antimülakat Son düzenleyen:

                              @Antimülakat Neyse ki ilk 3'e girmiş, zamanla taban puanını yükseltmesini bekliyorum. Sanırım bunu belirleyecek olan eğitimin kalitesi olacak.

                              Antimülakat S 2 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                              • Antimülakat
                                Antimülakat @plansız Son düzenleyen: Antimülakat

                                @plansız bana sorarsanız İİBF bölümleri içersinde en kapsamlı ve en mantıklı bölüm olmuş. Zamanla saçma sapan üniversitelerde de açılarak çivisi çıkarılacaktır. Siyasal kendisi adına bu bölümü bir avantaja çevirmesi gerekiyor. İİBF adına da yapılmış güzel bir hamle en azından bir süre daha ayakta kalması adına.

                                1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                                • S
                                  Sınavsayar @plansız Son düzenleyen:

                                  @plansız bölüm puanları kesin yükselir ama yine de sıralama beklendiği kadar düşmez. Normalde bu bölümün hakkı hukuk ile yarışmak.

                                  1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                                  • genclerbirlikli
                                    genclerbirlikli @Antimülakat Son düzenleyen:

                                    @Antimülakat bu 80 bin tmciler arasında ki yoksa sayısalcılar da dahil mi. Yeni puan sistemini pek bilmiyorum. Yine 3. Bölüm olarak güzel bir başlangıç yapmış, dersleri ve içeriklerini incelenmiştim ve keşke okuyabilseydim diyerek iç geçirmiştim. Umarım güzel bir bölüm olur da önce mektebe sonra ülkeye faydalı bireyler yetişir.

                                    Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.

                                    Antimülakat 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 2
                                    • S
                                      sbf1983 Son düzenleyen:

                                      Simdiki aklim olsa mülkiyede okur muydum bilemiyorum. Bizlerin okudugu donemlerde sayisalci cok vardi isletme ve iktisatta. Ankara fen lisesi mezunu bile vardi. Mezun oldugum fen lisesinden bir ust sinif olan tanidigim da mulkiyede isletme okudu, su an ticaret ataşesi bu arada mulkiyede doktorasini tamamladi.boyle olacaksa ne ala. Yoksa guy, sgk denetmenligi vs icin bu cile cekilmez. Benim hayatimdaki en buyuk eksik, kariyer olarak istedigim yerde olamam. Liseden arkadaslarima bakiyorum bir de kendime, helal olsun diyorum onlara. Cogu doktor bircogu yurtdisinda...o yuzden tavsiyem puanim bu fakulteye yettiden cok gercekten ne yaptigini bilerek neyi hedefledigini bilerek mulkiyede okunmasi. Bizlerin zamaninda tıp bölümüne bile alternatifti guzelim okulum...

                                      1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
                                      • Antimülakat
                                        Antimülakat @genclerbirlikli Son düzenleyen:

                                        @genclerbirlikli hocam yeni puan sisteminde Edebiyat çözmeyen sayısal mezunları dahi güzel sıralamada yer alabiliyor ama bu her sınav sisteminde oluyordu. Sayısal mezunları EA puan türünde de güzel sıralama elde edebiliyor. 80 bin içinde muhtemel 20 bin sayısal puanı yüksek olan kişi vardır.

                                        genclerbirlikli 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                                        • genclerbirlikli
                                          genclerbirlikli @Antimülakat Son düzenleyen:

                                          @Antimülakat peki bu 80 bini eski ygs lys sisteminin 80 biniyle aynı mı görmeliyiz

                                          Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.

                                          Antimülakat 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                                          • Antimülakat
                                            Antimülakat @genclerbirlikli Son düzenleyen:

                                            @genclerbirlikli tam aynı değilse de 70 bin civarında bir sıralama olarak değerlendirilebilir hocam. Çok büyük fark etmiyor, maalesef sıralama düşmesine sebep olan en önemli şey: SBF sonrası iş problemi yaşamak istememe, bir çok yeni üniversite açılışı, özel üniversitelerin daha cazip görülmesi.

                                            genclerbirlikli 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 1 / 2
                                            • İlk ileti
                                              Son ileti