KPSS A hakkında bazı sorular (üniversite öğrencisi)
-
Öncelikle merhaba, forumda yeniyim. Konu umarım doğru yerdedir. Kendimi şöyle tanıtabilirim: SBKY 2. sınıf öğrencisiyim, İngilizce eğitim veren bir okulda okuyorum. Yaşım 21. Açıkçası niyetim en baştan beri bürokrat olmak idi. Daha sonraysa kafamda özel sektöre kaymaya başladım çünkü zaman içinde hevesim çok kırıldı. Kimle KPSS A kadroları hakkında konuşsam torpilden bahsetti, sen İngilizce eğitim alıyorsun KPSS sana çok zor dedi, senin torpilin yok dendi. Dil avantajından ötürü üst kurullarda ya da diplomatlıkta şansın ama olur onda da alımlar çok az ve torpil dönüyor dendi. Hevesim pek çok insan tarafından epey bir kırıldı kısaca. Bu forumu okuyunca da farklı olmadı durum. Herkes çok olumsuz konuşuyor.
Şimdi bazı sorularım var, cevap verirseniz çok memnun olurum. Çoğunuz benden çok daha tecrübelisiniz. Ne umut verici ne de karamsar, sadece gerçekçi cevaplar istiyorum.
-Üniversitede öğrenciyken KPSS'ye çalışmaya başlamak makul mü? Herkes Mezuniyetten sonra 1 yıl çalışmaktan bahsediyor, bunu okul süresine yaysam olmaz mı?
-Eğer olur çalış KPSS'ye öğrenciyken derseniz neye ağırlık vermeliyim? Gördüğüm kadarıyla bir SBKY mezununun Muhasebe ve İktisat açığını kapaması lazım. Buraya çalışmak mantıklı mı?
-Devlete A grubu alımlarda okul adının bir ehemmiyeti var mı? Siyasal, Gazi gibi devlette ekol olan okullar ya da ODTÜ, Bilkent gibi İngilizce eğitim veren saygın okullar fark yaratır mı? Yoksa hakikaten her yere aynı muamele mi ediliyor?
-Torpil olayı gerçekten can sıkan bir raddede mi? Yani cidden heves kırıp bürokrat olma isteğinden vazgeçirecek kadar çok mu?
-Üst kurullara, diplomatlığa ve teftiş kurullarına girmek duyduğum kadarıyla çok zor. Hatta VDK mülakatını bir tanıdığımdan dinledim, çoğu özel sektör mülakatından kat be kat zordu anlattığı şey. Ön mülakatla beraber 1.5 saat sürmüş ve sorulan her soru doluymuş. Bu bahsettiğim yerlere hakikaten torpilsiz girilmez mi?
-
@pols İngilizce eğitim alıyorsan YDS yi rahat yaparsın. İşe YDS çalışarak başla 80 puan al üçüncü sınıfta da KPSS başlarsın çünkü sağlam bir puan için 2-3 yılı gözden çıkarmalısın. Referans konusunda da elbette torpilsiz girenler de vardır ama büyük çapta referans ön planda.
-
@hakimehanımm KPSS'ye bir yıl çalışarak iyi bir puan alınamaz mı?
-
@pols alınır tabi ama sağlam altyapı ve çok sıkı çalışma gerektirir
-
@pols zor çünkü bölümü derslerini Türkçe bile almış olsanız tüm KPSS konularını hakim olamıyorsunuz. Ben de kamu mezunuyum sıfırdan başladım çünkü hukuk ve yerel yönetim tarzı dersler hariç diğer dersler hakkında bilgim yoktu ve ikinci girişimde 92 puan anca alabildim ve o da yetmedi zaten alım sayıları çok az olduğu için ve puanı yüksek pek çok insan keyfi yere başvurular yaptığı için benim civarımda puan alan arkadaşlara hiç sıra gelmedi 95 üstü puan almak lazım rahat bir şekilde ilanlara başvuru yapmak için
-
@hakimehanımm O halde 3. sınıftan itibaren başlamak makul diyorsunuz. Mezuniyete kadar 2 yıl vaktim olacak. teşekkür ederim cevabınız için.
-
@churcill Altyapı GK ve GY'den ibaret. Bir de aldığım hukuk dersleri var. İktisat ve muhasebe sıfıra yakın.
-
@pols sana tavsiyem dile daha fazla ağırlık vermen. çünkü önünde 2 senen daha var mezuniyete. okul dönemindeyken dile merakın varsa daha keyifli olur dil çalışmak. hem b ve c planı da yapmanı sağlar. kpss a yetenekten ziyade çalışma ister o yüzden azmin varsa her türlü istediğin puanı alırsın ama dil öyle değildir. 3 senedir yds çalışan arkadaşım 50 puanı zor alırken, gırgırına sınava giren sürekli yabancı dizi film izleyen arkadaşım 60 puan almıştı. ydsde de taktikler var ancak önemli olan dile karşı yetenektir. eğer bir temelin varsa üstüne biraz çalışma ile c,b seviye puanları görmek içten bile değil.
-
@lostfreedom Teşekkür ediyorum. İngilizcem iyi düzeyde. YDS formatına alışırsam iyi bir puan alabileceğimi düşünüyorum. Asıl eksiğim KPSS. Hukuk hariç hiçbir kpss dersini Türkçe almadım. KPSS hakkında bir tavsiyeniz var mı?
-
@pols tavsiyeler için forumu takip etmenizi öneririm. vakti zamanında ben de buradan arkadaşların tavsiyelerini dinlemiştim. geçmiş başlıklarda bu tip tavsiyeleri görebilirsiniz. kaynak kullanımı olsun, çalışma stili olsun birçok fikir alışverişi oldu. onları inceleyebilirsiniz.
-
@pols çok farklı farklı sorular sormuşsun, kafanın karışıklığını çok makul dönemde yaşıyorsun öncelikle tebrik ederim. Şimdi sırasıyla sana bir şeyler söyleyeyim:
Öncelikle İİBF tercihini sadece ideallerin üzerine yapmamanı tavsiye ederdim ama o kısmı geçmişiz.
İkinci olarak madem İİBF konusunda ısrarcı idin o halde İktisat veya Maliye bölümünü tercih etmeni tavsiye ederdim ama o kısmı da geçmişiz.
Şu noktada İİBF SBKY üzerine yoğunlaşalım. Yukarıda yabancı dil konusunda yoğunlaş diye üstüne basan arkadaşlar olmuş, bu konuda yüzde yüz haklılar.
Bu durumu şöyle düşünelim, kpss bir batak oyunu. Elinde ne kadar fazla iyi kağıt varsa oyunda o kadar güçlüsün. C seviye YDS hatta yapabilirsen B seviye YDS elindeki kozların yanına 2 farklı kağıtta AS gelmesine denk gelir.
KPSS A kadroya iki sene önce başlanarak çalışılmaz. Ciddiyet gerektirir bu ciddi motivasyonu kendi kendine yaratman çok zor. Belli bir yaş, olgunluk ve akranlarla rekabet isteyen bir sistem. Bunlar olmadan bölük bölük zor gidersin. O yüzden 4. sınıfa az ders bırakmanı ve 4. sınıfta kurs desteği ile kpss maratonuna tam motive gitmeni tavsiye ederim. O tarihe kadar YDS daha makul.
Şimdi çok farklı bir pencereden tavsiyede bulunacağım. Nasıl yaparsın kendin seç. İster tekrar YKS'ye gir istersen Adalet okuyup DGS ile geçiş yap. Kesinlikle okulun bitiminden sonra hukuk fakültesine girmeye çalış. Hukuk'u kazan hemen orayı oku işi boşver demiyorum. Sen hukuk'u kazan yine kpss a maratonuna devam. Mezuniyetinin yanına bir de Hukuk bölümünü eklersen elindeki koz sayısını fazlasıyla artırırsın. Bunu ciddi anlamda düşünmeni tavsiye ederim.
Hiç olmazsa kendine 30-35 yaşları arasında hakim ve savcı olma fırsatı yaratmış olursun.
-
@Antimülakat Öncelikle çok teşekkür ederim cevaplarınız için.
EA puanım 3 sene evvel elime geldiğinde alternatifler belliydi: Hukuk ve İİBF. İİBF seçtim çünkü hukuk hiç bana göre değil. Hukuk seçmediğime pişman da değilim açıkçası, etrafımda hukuk okuyup bitirenler de halinden hiç memnun değiller. Bazıları arkadaşlarım hatta. Ülke şartları gitgide ağırlaşıyor. Ya kendi bürolarını açıp düzgün iş yapamıyorlar ya da çok düşük paralara mesai mefhumu olmaksızın gece gündüz çalışıyorlar.
Bölüm seçimim Siyaset Bilimi çünkü hakikaten keyif aldığım bir alanda okumak istedim ben. Benim seçeceğim okullarda maliye zaten yoktu, iktisatın daha avantajlı olacağının farkındaydım fakat bu sefer de 4 yılımı sevmediğim bir şeye feda edecektim. İşletme yazabilirdim fakat bana aşırı içi boş geliyor işletmenin.
Yabancı dil noktasında YDS işini sınav formatına ve tarzına alışarak halledebileceğimi düşünüyorum. İngilizcem iyi düzeyde, YDS üzerine bir süre yoğunlaşıp sınav tarzına ve sık çıkan kelimelere alışarak halledebilirim. Ona ayıracağım vakti KPSS'ye vermek benim adıma daha iyi olacak.
KPSS A kadroya bölük bölük çalışılamayacağı konusunda sizinle hemfikir gibiyim. Üniversite sınavına benzetiyorum biraz bu işi, eğer motive olursam çalışabileceğime kanaat getiriyorum fakat hakikaten tam bir motivasyon olmaksızın çalışmaya başlamak zor. Lakin torpil muhabbetleri, referans olayları beni sürekli demotive ediyor. Kendimi KPSS'ye adamak korkutucu geliyor. Referans işleri bu haldeyken kendimi KPSS'ye adarsam geriye kalan bütün kapıları kaparım diye çekiniyorum açıkçası. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?
İkinci üniversite olarak hukuk okumayı düşüneceğim, zaten aklımda da vardı. Devam zorunluluğu olmayan bir alan neticede. Teşekkür ediyorum.
-
@pols hocam eskiden referans daha çok ön plandaydı. Son yıllarda açılan kadro sayısının yetersizliği daha ön planda. 3-4 dolgun alım yapan yer sınav açmadı mı kpss a bitme noktasına geliyor. Bu nedenle hem kendi kaygınızı azaltmak hem de hukuk alternatifden de yürürüm diyebilmeniz için hukuk bölümünü de bitirmenizi yineliyorum.
-
@Antimülakat hukuk alternatifinden yürüyecek neresi var ekstra olarak hakimlik ve savcılık dışında?
-
@pols kurum avukatlığı. Hiç bir mülakat vs. yok 85 puanla avukat olursun A kadro uzman ve müfettişten daha yüksek maaş kazanırsın.
-
@Antimülakat doğru bunu unutmuşum. Avantajlı bi durum evet, bilhassa mülakat olmaması. Fakat statik bir meslek gibime geliyor, görev yerleri de sanırım Ankara dışı olma ihtimali yüksek.