TercihiniYap Forum
    • Kayıt Ol
    • Giriş
    • Arama
    • Kamu Rehber
    • Kategoriler
    • Okunmamış
    • Güncel
    • Popüler
    • Kullanıcılar
    • Gruplar

    Hukuk Bölümü ( Hakkında Bilgi, Tanıtımı , Nedir? )

    HUKUK FAKÜLTESİ
    hukuk bölümü nedir tanıtımı dersleri
    7
    14
    55742
    Daha fazla ileti
    • En eskiden en yeniye
    • En yeniden en eskiye
    • En çok oylanan
    Cevap
    • Yeni başlık oluşturarak cevapla
    Cevaplamak için giriş yapın
    Bu başlık silindi. Sadece başlık düzenleme yetkisi olan kullanıcılar görebilir.
    • Agor
      Agor Son düzenleyen: Agor

      https://www.tercihiniyap.net/universite-bolumleri/hukuk-bolumu-nedir-hukuk-fakultesi-tanitimi-hakkinda-bilgi-h5864.html

      BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?

      Hukuk fakülteleri ve bölümleri; insanlar ve toplumlar arasındaki ilişkileri sağlıklı yürütebilmek amacıyla kurulan devlet sistemini ve yine bu ilişkiler sırasında çıkan sorunlar ve anlaşmazlıkları çözebilmek için konulan yasaları düzenleyecek, denetleyecek, geliştirecek ve çağa uygun hale getirecek bireyleri yetiştirmek ve bu amaçlarla araştırmalar yapmak üzere hizmet veren kurumlardır.

      HUKUK BÖLÜMÜ DERSLERİ, OKUTULAN DERSLER

      Hukuk fakültelerinde hukuk ile ilgili olarak temelde hukuka giriş, temel hukuk, roma hukuku, idare hukuku, ceza hukuku, anayasa hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku gibi dersler okutulmakla beraber; sosyal bilimler alanlarına ait felsefe, psikoloji, mantık, siyaset bilimi, siyasi tarih, iktisat, uygarlık tarihi gibi dersler okutulmaktadır. Hukuk öğrencileri özellikle 3. sınıfla birlikte yönelecekleri alana bağlı olarak kamu hukuku veya özel hukuk alanlarındaki derslere yoğunlaşabilirler.

      HUKUK FAKÜLTESİNDE OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER

      Hukuk fakültesinde okuyan veya bu alanda çalışacak bireyin başarılı olması için bulundurması gereken en önemli iki nitelik iyi bir hafızaya ve çok çalışma iradesine sahip olmaktır diyebiliriz. Analitik düşünebilmek, sorun çözebilen bir yaklaşıma sahip olmak, soğukkanlı, mücadeleci ve sabırlı, araştırmacı ve dikkatli bir yapıda olmak bu alanda başarılı olmak isteyen bireylerde aranabilecek özelliklerdir.

      HUKUK BÖLÜMÜ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ İMKANLARI

      Hukuk fakülteleri mezun olunduktan sonra en fazla iş alanına sahip fakültelerden biridir. Bu sizin kendinizi geliştirdiğiniz alanlara ve yapmak istediğiniz mesleğe göre şekillenebilecek bir süreçtir. Avukatlık, hakimlik, savcılık, hukuk müşavirliği, ve noterlik gibi meslekler bu alanda ilk akla gelen mesleklerdir. Bunların dışında iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olmuş bireylerin girdiği birçok sınava ve mesleğe girmeye de hak kazanırlar, bunlara örnek olarak kaymakamlık, farklı kamu kuruluşlarında uzmanlıklar, müfettişlikler gösterilebilir. Bunların yanı sıra son yıllarda popülaritesi artan farklı uzmanlık alanlarında danışmanlık da yapabilirler. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir.

      HUKUK BÖLÜMÜ PUAN TÜRÜ ( LYS) VE YÜZDESİ

      Hukuk fakültesi TM-3 puan türünden alım yapmaktadır. TM-3 puan türünü de % 15 Türkçe, % 10 Sosyal Bilimler, % 10 Temel Matematik, % 5 Fen Bilimleri olmak üzere toplamda % 40’ ını YGS, kalan % 60’ lık kısmı da LYS-1 ve LYS-3 oluşturmaktadır. LYS’ lerin yüzdesi de % 18 Matematik, % 5 Geometri, % 28 Türk Dili ve Edebiyatı, % 9 Coğrafya’ dan oluşmaktadır.

      DEVLET ÜNİVERSİTELERİ VE GENEL KONTENJANLAR

      2016 Yılı LYS sonuçları üzerinden ortaya çıkan verilere göre, LYS sonucuyla yerleştirme yapılabilecek 29 devlet üniversitesi ve bu 29 üniversitenin 5’ inin de ikinci öğretimi bulunmaktadır. Yine 2016 yerleştirme sonuçlarına göre LYS ile hukuk fakültesine yerleşen öğrenci sayısı 8763’ tür.

      TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU

      Üniversiteye hazırlanırken veya tercih yaparken hukuk bölümünü istemek için birçok neden var. Biz Tercihini Yap ekibi olarak sınava giren her adayın kendisi için en doğru bölümü seçmesini istiyoruz ve bu yüzden de bu bölüm tanıtımlarını hazırlıyoruz. Hukuk bölümünü tercih edecek adaylara sunabileceğimiz öneriler ise şöyle sıralanabilir.

      HUKUK FAKÜLTESİ TERCİH EDECEKSENİZ ADALET DUYGUSU BARINDIRMALISINIZ.

      Hukuk fakülteleri adalet sisteminin içinde yer alacak bireyler yetiştirmektedir. Dünyanın bir çok yerinde ve özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde adalet sistemi türlü aksaklıklarla dolu. Bu aksaklıkları çözmek adaleti, adil olmayı kendilerine amaç olarak edinmiş bireylerin yetişmesi ile mümkün olacaktır. Hukuk fakültesi tercih ederken derdiniz; çok para kazanırım, kariyer yaparım ve saygınlık kazanırım, yüksek puan aldım hukuk fakültesine gitmeliyim gibi yaklaşımlardan daha çok; bu bölümü okuyarak adalet sistemindeki aksaklıkları çözmeliyim, ülkemin ve adalet sisteminin gelişmesi için çalışmalar yapmalıyım ve adalet sağlamayı nihai bir amaç haline dönüştürmeliyim gibi yaklaşımlar olursa bölümü hem amacına uygun hem de keyifle okuyabilirsiniz.

      HUKUK OKUMAK ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ SINAVINI KAZANMAKTAN ZORDUR

      Gözünüzü korkutmak için demiyoruz fakat hukuk okumak gerçekten sınava hazırlanmak ve bu bölümü kazanmaktan daha zordur. 12 yıllık eğitim hayatınız boyunca öğrendiklerinizin pratiğini arttırarak girdiğiniz bir sınavla kıyaslayınca pek fazla bir şey bilmediğiniz hukuk sistemi, hukukun gelişimi, onlarca kavram ve oldukça kalın kitaplardaki bilgileri sindirerek öğrenme sizi oldukça zorlayacaktır. Bu yüzden gerçekten isteyerek bu bölümü okumak bu noktada önem kazanmaktadır. Sağlam hedeflerle ve doğru amaçlar için eğitim aldığınızı bilmek sizi hem zorlamayacak hem de başarıya götürecektir. Bölümü tercih ederken bunları göz önünde bulundurarak hukuk okumak istediğinizden emin olarak tercih yapmanızı öneriyoruz.

      GERÇEKTEN BAŞARILI HUKUKÇULAR GEVEZELERDEN DEĞİL, KETUM OLANLARDAN ÇIKAR

      Bu söylediğimiz tabi ki kesinlik içermiyor fakat Türkiye’de yaygın olan sen çok gevezesin senden iyi avukat olur, senle başa çıkılmaz avukat olsan var ya hakimler illallah eder gibi cümleler yanlış bir kanıya kapılmanıza neden olmasın. Hukuk sükunet ve sabırla başarıya ulaşacağınız bir alandır. Özellikle hakimlik ve savcılık mesleğine yönelmeyi düşünebileceğiniz bu bölümde bu mesleklerden birini icra ederken kesinlikle sır tutmayı iyi bilmelisiniz. Bunun dışında gerçekten hukuk bölümünü tercih etmekte kararlıysanız size önerimiz adliyelere gidip birkaç tane dava izlemeniz, bu size sizi nasıl bir mesleğin beklediği hakkında bir ön bilgi verecektir. Geveze olmak veya ikna edici olmak Türkiye’de yerleşik olan hukuk sisteminde size doğrudan bir şey kazandırmayacaktır. Daha önce bir dava izlediyseniz veya gidip izlerseniz göreceksiniz ki Amerikan filmlerindeki gibi hakimle, savcıyla ya da jüriyle (kaldı ki Türkiye’de jüri sistemi yok) uzun uzun konuşmak ve onları ikna etmek gibi bir durum söz konusu değil. İkna edici olmanın size kazandıracağı avantaj; hukuk her zaman adliyelerde yürütülmek zorunda olan bir sistem olmadığı için müvekkiliniz ve karşısındaki davacı veya dava edilen kişiyle uzlaşma sağlamak olabilir.

      HUKUK BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI

      Hukuk bölümü geniş bir mesleki yelpazeye sahip olması sebebiyle avantaj sahibi bölümlerden biridir. Ayrıca ilk odaklanmanızı isteyeceğimiz şey olmasa da mezun olduktan sonra hangi alana yönelirseniz yönelin prestiji olan bir kariyer sizi beklemektedir. Hukuk fakültesini hakkını vererek okursanız okutulan dersler gereği hem güzel bir birikime hem de geniş bir ufka sahip olabilirsiniz. İnsanların size bakışları ve saygıları çoğunlukla size iyi hissettirecektir.
      Avantajları bu kadar yüksek olan bir bölümün ve mesleğin tabi ki dezavantajları ve zorlukları da bir o kadar yer tutmaktadır. Sadece devlet üniversitelerinde yaklaşık 9 bin ve vakıf üniversiteleri ile birlikte 10 15 bin arası mezun veren bir alanda rekabet ettiğiniz insan sayısı fazladır. Üstelik bu rekabet içinde olacağınız insanlar sizinle aynı bilgi, birikim ve donanıma sahip olacağından işleriniz zorlaşmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bölümü kazanmak ve sonrasında okumak da oldukça zor olduğu için bunu da bir dezavantaj sayabiliriz. Bunlarla birlikte Türkiye’de her geçen gün değişen sistemler de sizi zorlayacaktır. Mezun olduktan sonra sizi bekleyen stajlar sizi yoracaktır. Bunları göz önünde bulundurmadan tercih yapmamanızı rica ediyoruz.

      HUKUK BÖLÜMÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

      Hukuk gerçekten iyi bir eğitim gerektirdiğinden dolayı hukuk bölümünü tercih ederken ilk incelemeniz gereken; hangi üniversiteyi tercih ediyorsanız orada hangi hocaların ders verdiğidir. Size aktarabileceği tecrübesi fazla, donanımı yerinde ve saygınlığı herkes tarafından kabul gören hocalardan ders almak gelişiminizi güçlendirecektir. Tercih ettiğiniz üniversitenin şehri de dikkat etmeniz gereken önemli hususlardan birisi. Büyük şehirlerde bu bölümü okumak hem eğitimsel imkanların fazlalığı hem de kişisel gelişiminize katkıda bulunacak kültürel etkileşimler sebebiyle hukuk fakültesini fırsatınız varsa büyük şehirlerden birinde okuyun.

      HUKUK BÖLÜMÜ OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR

      Hukuk bölümü derse gireyim, çıkayım, mezun olayım yeter gibi bir yaklaşımla okunmaması gereken bir bölümdür. Üniversite hayatınızı ne kadar aktif geçirdiğiniz sizin geleceğinizi inşa ederken artı olarak kullanacağınız bir yatırımdır.
      Avukatlık yapmayı düşünüyorsanız bilmelisiniz ki avukat olurum, büromu açarım ve müşteriler birer birer kapıdan girer gibi bir şey söz konusu olamaz. Networkünüz yani kişisel ağınız, ilişkileriniz avukatlık yapacaksanız iş yapabilmenizi sağlayacaktır. Avukat olmayı düşünüyorsanız üniversite hayatınızı oldukça aktif ve geniş bir çevreye ulaşarak geçirmelisiniz.
      Hakimlik ya da savcılık gibi veyahut farklı kamu işlerinde devlet için çalışacaksanız birinci sınıftan itibaren sıkı bir çalışma içine girmelisiniz. Birinci sınıf erken diye düşünmeyin üniversiteye girdiğiniz andan itibaren dört yılın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Bu yüzden daha baştan kontrolü elinizde tutmak size bir avantaj sağlayacaktır. Hakim, savcı ya da devletin farklı birimlerinde uzman olmak için neler gerektiğini araştırın ve altyapınızı bu şekilde kurun.
      Fark yaratmak için farklı alanlara yönelebilirsiniz. Bunun için özel uzmanlık gerektiren alanlara göz gezdirebilirsiniz ve bunu yapmanın yollarından biri de bu alanlardaki uzmanlarla kontak kurarak nasıl bir yol çizeceğinizi öğrenmektir. Uzman hukukçuların, hocalarınızın tecrübelerinden mutlaka yararlanın.
      Bunların dışında üniversite okurken genel olarak yapmanız gereken şeyler vardır. Bunlar size klişe olarak da gelebilir, hiç duymamış da olabilirsiniz ama iyi bir hukukçu olmak için en az iki dil bilmelisiniz. Bunlardan biri tabi ki İngilizce. Ortak dile dönüşen İngilizce her şekilde öğrenmek zorunda olduğunuz bir dil. Diğer dil olarak yöneleceğiniz alana bağlı olarak bir tercihte bulunabilirsiniz. İncelemek istediğiniz ülkenin hukukuna bağlı olarak o ülkenin dilini veya da örneğin deniz ticaret hukuku gibi bir alana yönelirseniz deniz ticaretinin aktif olduğu ülkelerin dillerini öğrenebilirsiniz.
      Dersleri takip etmek ve hocalarla ilişki içinde olmak size onların deneyim ve birikimlerinden faydalanma fırsatı verir. Olabildiğince derslere katılın ve derslerde aktif olun. Bölüm derslerine bu ne işime yarayacak olarak bakmak yerine, iyi bir hukukçunun alanı geniş olmalıdır diye bakarak her alanda kendinizi geliştirmeye çalışın.
      Girdiğiniz fakültelerde ve bölümlerde gerçekten aktif olarak bir şeyler üreten topluluklara, kulüplere katılın. Bu sizin ilişkilerinizi geliştirirken hem yeni bakış açıları kazanmanızı sağlayacak, hem de birikiminizi artıracaktır.

      AKLINIZDA BULUNSUN

      Bu bölümü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun ve ayrıca hatırlayın üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Hele ki hukuk gibi bir alan sadece kişisel isteklerle (zengin olmak, prestij sahibi olmak, başarıyı yüksek puanlarla alan bölümlere girmek sanmak) okunmamalıdır. Gelinen noktada Türkiye insanları rekabetten çok yarışa sürüklese de siz yarışmaktan uzak durun. Bu bölümü tercih etmekte kararlıysanız adil olmak zorunda olduğunuzu ve kamuyu ya da insanları kişisel çıkarlarınızın üstünde tutmak zorunda olduğunuzu unutmayın. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.

      Her şey hak ettiğiniz gibi olsun...

      1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 9
      • odtüsbky
        odtüsbky Rekabet Kurumu Son düzenleyen:

        Deniz Ticareti Hukuku'nda uzmanlaşan hukukçular deli para kazanır ancak bunun için İtalyanca bilmeleri gerekiyor. İtalyanca bilen bir avukat bu alanda uzmansa zaten pek bilinmeyen bir alan olduğu için iş sıkıntısı çekmez. Patent vekilliği gibi daha spesifik alanlara yönelenler daha kârlı çıkıyor ama yok ben boşanma, miras davalarına bakayım diyenler elbette düzgün para kazanamayıp çareyi kurum avukatlığında ya da biraz daha fazla ders çalışma imkanı varsa hakimlikte arıyor. Şu an 20-30 yıllık avukatların hepsi müşteri bulmakta rahat ama yeni mezunlar sayılarının çokluğu ve deneyim eksliği yüzünden sıkıntı çekiyorlar. Adalet okuyanların hukuk fakültelerine geçişi engellense bir nebze rahatlama sağlanabilir.

        1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 3
        • Antimülakat
          Antimülakat Son düzenleyen: Antimülakat

          Hukuk okuyupta işsiz kalınacağına ben inanmıyorum. O kadar çok alternatif mevcut ki. A kadro ve B kadro alımlarda iibf 'lilere yakın sayıda alıma çıkılıyor. A kadro mesleklerde az sayıda kurum hukuk mezunlarına yer vermiyor o kadar. B kadro da 4001 alımlarının yanı sıra ekstra kurum avukatlığı ilanları geliyor. Bir de son dönemde farkettiğim üniversitelerin dışardan yaptıkları alımlar. 3-5, 3-5 derken her üniversite avukat alımı yapıyor, hukuk okuyanlar önceliği iş bulma kaygısından ziyade, hukuk okumak ve hukukla ilgili bir iş yapmak istiyorlar mı? Bunun kararını zamanında vermeliler. Puan bazlı tercih hatasına düşmemeliler. Hele ki, lisede okunan bölüm dışı tercihlerin puanı düşürmediği şu yıllarda, hukuk kazanabilecek potansiyele sahip olanlar mühendislik ve mimarlık fakültelerini de kazanabilecek potansiyeli kendilerinde bulabilirler. Bir çok alternatif kendilerine yaratabilirler. Onun dışında meslek amaçlı bir tercih yapmak istiyorlarsa hukuk oldukça iyi diyebiliriz.

          1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 2
          • tataRamazan
            tataRamazan Son düzenleyen:

            Hukuk fakültesini adalet için okumadikları sürece anadolunun o temiz bağrından o namuslu gerdanindan sürekli bir Tatar Ramazan çıkacaktır.

            Burada vurulacak biri vardı, onu da ben vurdum!

            aliveli 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
            • aliveli
              aliveli Yasaklı @tataRamazan Son düzenleyen: aliveli

              @tataRamazan savcılık ve hakimlik mesleği ego için yapıldıkça bu topraklara zor gelir adalet

              tataRamazan 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
              • tataRamazan
                tataRamazan @aliveli Son düzenleyen:

                @aliveli haklısın üstad egolu insanları gördükçe içimde tokat atma isteği uyanıyor durduramiyorum

                Burada vurulacak biri vardı, onu da ben vurdum!

                aliveli 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
                • aliveli
                  aliveli Yasaklı @tataRamazan Son düzenleyen:

                  @tataRamazan tokat hafif kalır kardeşim toz tanesi bile değilken şu evrende neyin egosu anlamam

                  1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
                  • Antimülakat
                    Antimülakat Son düzenleyen: Antimülakat

                    EGO= 1/0 = Sonsuza yakınsar. EGO= 1/1 = 1'e yakınsar. EGO= 1/∞ = 0'a yakınsar. İşte bütün mesele bu arkadaşlar.

                    EGO= 1/0 = Sonsuza yakınsar. İnsanoğlu kendini koca bir hiçken, bir unvan aldım diye bir şey sanar ise EGO'su sonsuza doğru yol alır.

                    EGO= 1/1 = 1'e yakınsar. İnsanoğlu bir unvan aldığında karakterinde fazla bir değişiklik olmaz ise EGO'sunda da pek fazla bir değişiklik olmaz.

                    EGO= 1/∞ = 0'a yakınsar. Son olarak kendini gerçek bir karakter hamuruyla yoğurmuş insanda, bir çoklarının gözünde sonsuz gibi görünen, EGO O'a yaklaşır.

                    aliveli 1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 2
                    • aliveli
                      aliveli Yasaklı @Antimülakat Son düzenleyen:

                      @Antimülakat avukat fırçalamak için savcı olan var 🙂

                      1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
                      • aliveli
                        aliveli Yasaklı Son düzenleyen:

                        https://www.youtube.com/watch?v=MYlGRljlUak

                        1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                        • Agor
                          Agor Son düzenleyen:

                          Arkadaslar guzel yorumlar yapmissiniz ama var olan pratikler uzerine konusarak insanlari umutsuzluga suruklemeyelim. Aksine umutlu olmak ve insanlarin da gelecege umutla bakmasi adina nasil daha iyisi yapiliri konusalim, var olan bozukluklari degil. Rica ediyorum sizden 🙂

                          Her şey hak ettiğiniz gibi olsun...

                          1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 2
                          • ?
                            Eski Kullanıcı Son düzenleyen:

                            Güzel yorumlar var rez

                            1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                            • Z
                              zenginmemur Son düzenleyen:

                              Hukuk okuyan biri bencede işssiz kalmaz.Avukatlık gibi bir mesleğiniz ceptedir.Mezun olduktan sonra 2 yıldada biz iibflilerden daha az emek harcayarak hakim savcı olunabileceği kanaatindeyim.Hele fetö mücadelseiyle ihraçlar çok olduğu için 70 barajıda kalktı.Büyük fırsat bnce 6000tl gelir kamuda çalışarak 24 25 yaşındaki kişilere bulunmaz bir nimettir Şimdiki aklım olsa direk hukık yazardım

                              1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 1
                              • Antimülakat
                                Antimülakat Son düzenleyen:

                                Hukuk her anlamda iyidir. Alternatif yapılacak meslekleri sıralayalım:

                                1- Adli yargı hakim veya savcılık
                                2- İdari yargı hakim veya savcılık
                                3- Avukatlık
                                4- Akademisyenlik
                                5- Kurum avukatlığı (Müdür statüsünde)
                                6- Üniversite avukatlığı
                                7- Özel şirket avukatlığı
                                8- Bilir kişilik
                                9- Bakanlık veya üst kurullarda uzmanlık

                                Daha da vardır ama şimdilik bunlar bile açıkta kalmamak için alternatifler.

                                1 Cevap Son cevap Cevap Alıntı 0
                                • 1 / 1
                                • İlk ileti
                                  Son ileti