Geceye bir söz bir şiir bırak :)
-
Al yalnızlığını gel!
Korkma, sıkılmayız.
Senin yalnızlığın benim yalnızlığımla konuşur,
Biz ikimiz susarız!Aziz Nesin
-
. . . . . . . .
-
@cima
Burnuma çıra kokusu geldi:) -
. . . . . . . .
-
ve yoksulluk kokuyordu buram buram..fakirlik kokusu sarıyordu odayı..buz gibi odada battaniyeye sarılarak ders çalışmak zorundaydı..olsundu. daha kötü olanlar vardı.sobası bile olmayanlar.evet,lanet olsun, sobası bile olmayanlar vardı... ama bu avutmuyordu onu..güzel günler görecekti..
o kokuya da mandalinaya da sobaya da bin lanet olsun.. -
@otuzyılsavaşı
Mandalinanın, sobanın ne suçu var ya hu güzel şeylerden bahsediyoduk halbuki. -
@1903bjk
yoksulluğun yüceltilmesinden,yoksulluk güzellemelerinden hep nefret etmişimdir hocam..bende hiç güzel şeyler uyandırmıyor maalesef -
"Geceyi aç geçirip de kılıcına davranmayanın aklından şüphe ederim."
Ebu Zer El-Gıfari -
@otuzyılsavaşı
Bakış açınıza saygı duyarım elbet ama benim aklıma soba diyince fakirlik değil etrafında yapılan içten, samimi sohbetler, masum çocukluğum geliyo.
Kalorifer geldi herkes sobanın başından kalkıp başka odalara dağıldı, yalnız kaldık. Oysa biz sobanın başında güzeldik, huzurluyduk, mutluyduk:) -
. . . . . . . .
-
Ben de şöyle bir katkıda bulunayım. @otuzyılsavaşı Evvela Ebu-zer'den bir alıntı görmek beni hoşnut etti. Keza o, Ali Şeriati gibi insanlar referans gösterilirken çekince duyulan insanlar. Hatta İmam-ı Âzam'ın da belli noktalarda fikren kesiştiği insanlar olmasına rağmen bu noktalara çok fazla değinilmeden geçilir.
Ben de Ebu-zer'den alıntı ile muhabbete girerek fikrimi beyan edeyim.Ey insanlar! Ebediyen farkına varamayacağınız bir hırs sizi öldürecektir.
Bu tabi belki subjektif olarak farklı yorumlanabilir bir sözüdür farklı yaklaşımlara göre, Hakan Albayrak ile Ali Şeriati arasında dâhi farklı yaklaşılan noktalar vardır örneğin. Ancak benim bu sözden kendi hisseme çıkarımım şu. İnsanları insanlıktan çıkaran en temel hırs malesef para ve para ile elde edilebilecek gücün hırsıdır. Bu öz kardeşleri birbirlerine düşürecek kadar ciddi bir fitne aracıdır.
Alıntıladığın sözün temelinde fakirliğin yüceltilmesinin zengin olanlarca yani fakiri fakir bırakanlarca yapılmasının karşısındadır Ebu-zer. Hatta Ali Şeriati Ebu-zer'i betimlerken şöyle der; Tanrı'yı halka, hurmayı kendilerine ayırarak yoksullğa ilahi bir kutsiyyet atfeden yağmacı zalimlerin efsanesine son vermiştir. Yani burada en temel hiciv gelir adaletsizliği yaratan ve bir noktada Marx ile ortaklaştığını zaman zaman düşündüğüm 'Afyon olma' durumunadır. Bir lokma bir hırka anlayışı, malından vazgeçen Ebubekir gibi insanlar nezdinde manâ bulurken, zaten bir lokma bir hırkası olan insanlara adeta dayatılmasının karşısındadır. Ki o noktada zaten devrimsel bir cihadı meşru ve makul görmektedir. Ben de bu görüşüne kesinlikle katılıyorum.
Soba muhabbeti benim nezdimde de kıymetlidir. Bu beni adalet sağlama saik ve kavgamdan uzaklaştırmıyor. Yalnızca demli bir muhabbet meclisinin orada kurulabileceğini seziyorum. Bunda ki temel gerekçe hırslarına mağlup zenginlerin zaten bu muhabbet demini idrak etme şansı olmayışıdır. Ancak gün gelecektir ki biz onların idrak etmesini sağlayacağız. Bunu da yine tabi ki onlar kadar güçlü olarak yapacağız. Burada önemli olan varlığı vakfettiğin gayedir. Nefsani mi, yoksa Rahmani mi kullanacağındır.
Naçizane fikirlerim bu şekilde. Katkılarınız için var olasınız dostlar.
-
@1903bjk
teşekkürler. evet benim de aklıma çocukluğum geliyor
şimdi ise doğalgaz geldi herkes sıcacık odasına dağıldı -
@cima
ben gitmek istemedim sadece... -
. . . . . . . .
-
@otuzyılsavaşı
Biz zenginligi demirden yapilmis 3- 5 petek sandık; fakat aslinda en büyük zenginlik hoş sohbet, bol muhabbetti , yanıldık -
@paretowilfredo
Öncelikle teşekkürler hocam. Yüreğinize ve bilginize sağlıkAli Şeriati gibi Ebu-zer de “rahatsız etmeye” geldi ve etti nicelerini…Hakikati silah edindi. Çağının İbrahim'i oldu. Sorular, sorular ve sorular sordu. ”yalnız yaşadı” ve ”yalnız öldü” Peygamber dostu…
Ebu-zer’den farklı bir alıntıyla bitirelim: ”Ben bu sonsuz varlık âleminde beni Allah’a götürecek bir iz bulmuşum. Aklın tartışma ve tahlille ona ulaşması mümkün değildir. Çünkü o bunların hepsinden daha büyüktür ve onu kuşatmak imkânsızdır.”
-
Öyle büyümüş ki içimizdeki yalnızlık
Sevilmeyi beklerken,
Beklemeyi sevmişiz…Cemal Süreya
-
...
Gittikçe ve gittikçe
ve gittikçe uzaklaşan bir düş haresi
Gözümüzde değil yalnız, içimizde çizgi çizgi.
Çünkü her vaktin uzağında bir yerde
Ufka gözün değebildiği o sınırın ötesinde
Yöresinde,
Kıyısında belki köşesinde
Yüreğinin en ücra köşesine değin sardığı
Bir düş haresi saklar insan.Düşe dokunulur mu diye sordu bir zamane bilgesi
Bilmezdi ki zamanın eşiklerinde buluşmuş
Bulmuştuk bizi..
Karanlığı çatlatırcasına en koyu yerinden
Bir mavi türkü tutturmuş geliyor ağır ağır
Oysa gidişleri hızlı olurdu, ani
Zamansız.
Gelişleri ve gelemeyişleri
Kalışları ve gidemeyişleri ile kararsız..Renkler solar mı hiç?
Mavi dönüyorsa koyu bir laciverte
Siyahın habercisidir hey!
Gece çöküp sonra
doğana dek gün batıdan beklemeli mi?
Doğudan battığı geceye varmaya var mıdır hacet
Sûr ile mi söylenecek öykümüz yoksa
Sırat'ta mı çözülecek yürek sırrında saklı cennet?Umudun yaşı yok ama yaş-lanıyor-um.
Cennete varamayan düşmez mi nâra
İşte öylesi içten,
Bir kağıdın orta yerine düşmüş alev gibi
Halkalanarak umudun yaşlı gözleri gibi
Yayılarak yanıyorum.
Yangından arda kalan küldür,
Küle yağan yağmur külü bir beton gibi harç eder
Donuk ve katı bir yürek midir harcımız
Yoksa anıtı mı söylenmemiş türkülerin?.."Hasret ahh hasret,
Kınını parçalamış bir kılıç gibi soluğuna saplanır ya insanın.
Alamamaya mı yoksa verememeye mi bilemezsin hani isyanın
Öylesi kesiliyor sanki
Başlamadan biten o kısacık nisyanın." -
Hayat bir damla suyla çölde serap görenin aşkı..
-
Olmayan şeyler için üzülme, kalk ayağa!
"Varlik" yoktur aslinda, hatırla.
"Yokluk" tur aslolan hafızada.
Ve sen ne kadar "yoksan" o kadar varsin aslinda.
Güven seni yoktan var eden Yaradana.
Hem budanmayan bir ağaç yeşerip meyve verir mi?
Bu yüzdendir ki dertlerin budar da yeniler, bitirmez seni.
Yok ola ola tamamlanırsın; "sen"olursun.
Kimi zaman yorulur, kimi zaman durulursun,
Ve gün gelir kendini bulursun.
Unutma!
Akacak her damla göz yaşın,
Gelecek güzel günler için can suyun.