Geceye bir söz bir şiir bırak :)
-
Ösym ye bi avuç harçlığını bırakanlar da yine ben..
-
-
'İnsanlarımızın, daha doğrusu benim ilgilendiklerimin dünyaya nasıl baktıklarını -benim bilebildiğim, görebildiğim kadar- bu arada anlatmak istiyorum. Batı Dünyasından bütünüyle farklı bir görüşü anlatmayı bilmem nasıl becermeli? Bunu hissettiğimi sanıyorum. Bir bakıma 'irrational' -Batının anladığından ayrı- bir görüş bu. İçinde, düşünenin farketmediği bir 'humour' olan, saf diyebileceğim bir görüş. Bana öyle geliyor ki biz çocuk kalmış bir milletiz ve daha olayları ve dünyayı, mucizelere bağlı, 'myth'lere bağlı bir şekilde yorumluyoruz en ciddi biçimde. Aklı başında bir Batılının gülerek karşılayacağı ve bize ölesiye ciddi gelen bir şekilde.
Bir başka nokta daha: öyle bir yarım yamalaklığımız var ki, bizim dramımız, trajedimiz, akıl almaz bir biçimde gelişiyor. Ayrıca, bir trajedinin içinde olduğumuzun farkında bile değiliz. Çok güzel yaşayıp gittiğimizi sanıyoruz. İktidardaki adamlar da, bu sanıyı bütün millet adına dile getiriyorlar. Bir kaç aydın dışında bunu anlayan yok gibi. O aydınlar da, sosyal bir takım sözler ediyorlar. Psikolojik yönü boşlukta kalıyor bu meselenin. İnsanlarımız, bu kötü yaşantıyı dile getirmenin, 'muhalefet yapmak' olduğunu sanıyorlar. Yapanlar bile, 'muhalefet yaptıklarını' sanıyor bir bakıma. Aslında bir yanlış anlama olduğu halde, anlaşıp gidiyorlar. Bir 'mış gibi yapmak' tutturmuşlar; arabalar yürüyor ya, ekmek yapılıyor ya, iyi kötü suyumuz geliyor ya... mesele yok. Bir taklid yapıyoruz ve Batıya bile kendimizi kabul ettirdiğimiz anlar oluyor (Bir futbol maçında yeniveriyoruz onları.) Ya çocuksu gururumuz! Beğenilmezsek hemen alınıyoruz, Batılılara iftiralar ederek kendimizi temize çıkarmak için didiniyoruz. İyi aile çocukları arasında, onlara çamur atan mahalle çocuğu gibiyiz. Ben buna saflık diyorum ve genel anlamda bir sempati duyuyorum. İçinde yaşarken de öfkeyle tepiniyorum.''
Oğuz Atay-Günlük
-
@aroma
-
@öğrenci Bir dönem aşırı populerlesmesi yüzünden kendimi Oğuz Atay eserlerinden geri cekmistim ancak yanildigimi yeni yeni farkediyorum. teşekkürler paylaşım için..
-
@elisa o durum maalesef bende de oluşmuştu. Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar ve Sabahattin Ali'nin kürk mantolu Madonna kitapları epey on plana çıktı. Halbuki diğer eserleri de en az bu kitaplar kadar harikadir...
-
Çay ocakları çıkışta
Kafeler düşüşte
Biz moka bilmeyiz
Limonlu çay içeriz
@safiTÜRK69 -
Geçsin yıllar
Geçsin seneler gibi
Olur mu anımsamamak
16. Louis'i
14 temmuz 1789 akşamı
Louis,
Şöyle yazmamış mıydı hatıra defterine
"Bugün kayda değer bir şey yok" -
İstiyorsan Hakk'a varmayı, meslek edin gönül almayı. Bırak saraylarda mermer olmayı, toprak ol bağrında güller yetişsin.
Mevlânâ Hazretleri
-
Yalnız takılıyorum, çekemiyorum kimseyi
Herkes bana batıyor, dinlemiyorum hiçbirşeyi
Divane mezzup gibi bir ileri bir geri
Terk edilmiş mekanlara müptelayım bu sıra -
En derinden uykulardan kaldırandır sözüm,
Güne el koyanları yıldırandır sözüm
..Cihan saltanatı zamanla sönerken,
Yandıkça daha da parıldayandır sözüm
...Güç verir, bilinç üretir, sevinç bağışlar,
Yüzü gülmemişlere armağandır sözüm
...Varsın günün sultanları değer vermesin,
Onlar göçüp gidince sultandır sözüm...
NEF'İ -
"..
Ey gaflete düşenler, sizden gaflet eden yok. Ey emri terk edenler, sizden söz alansa Hak!Ne oldu bana ki sizi Allah'ın emrini bir yana atmış, gidiyor görmedeyim; ondan gayrisine yönelmiş olduğunuzu seyretmedeydim. Sanki hayvanlarsınız, çoban sizi hastalıklarla dolu bir otlağa sürüyor; dertlerle dolu bir
sulağa haydıyor. Hayvanlar da otlatılıp semirtildikçe, başlarına neler geleceğini bilmezler de kendilerine lütfediyorlar, ihsanda bulunuyorlar sanırlar. Günlerini, �yalnız o gün bilirler; işlerini, yalnız otlayıp sulanmak
zannederler."Hz Ali'nin hutbelerinden
-
...
paramparçadır yaşamak
paramparçadır dünya
paramparçadır sevdalarParamparça da olsa sevdalar
yine de kalmış olabilir
küçücük bir mavilik gökyüzüne
bir sevda kırıntısı
avuç içi kadar bir umutYuvalarından düşmüş kuş yavrularını
alıp ısıtmak ister yüreğinin yangınında
ve yeniden boyamak
kalımlı bir maviye gökyüzünü
sonra usulca azat etmek
kuş cıvıltılarınıne zaman ki
sıkar acının zembereğini usul usul
sıkar bir kuyudan su çeker gibi sabırla
Bir yanda köpüklü çağlayanlar gibi öfke
bir yanda boğuntunun yılan ıslıkları
ekler birbirine bin bir parçayı
ve yaratır kendi elleriyle gökyüzünü...
Ahmet Telli
-
@paretowilfredo hocam bunlar da olmazsa nefes alamayacağız
-
“Yanlışınız var efendiler.
İnsanı hayvandan ayıran akıl değil, edeptir.”Eşref Esad Paşa
-
@elisa @öğrenci Sizlerin yazdığı yorumları okurken "ne kadar da aynı sebeplerle uzak kalmışız Kürk Mantolu Madonna'dan, Tutunamayanlar'dan..." dedim çünkü o an bu sebeple uzak kaldığımı düşüyordum -bir nevi çok popülerse okuyamam önyargısı- üzgün bir şekilde belirtiyorum ki Kürk Mantolu Madonna'yı henüz 1-2 hafta önce okumaya başlamıştım, nadiren elime alabildim ve nihayet bu akşam bitirdim. /Şimdiye kadar ki okumalarım çoğunlukla düşünsel kitaplar üstüne olduğundan hikaye, roman vs.yi ihmal ettim sayılır, ve tabi bazı yazar ve şairlerimizi, üzüntüm bundandır./ Kitabı okurken de fark edip unuttuğum bir gerçek var ki kitap sonlanınca emin oldum; mesele popülerlik falan değilmiş bazı kitapların vakti var, o vakit gelmeden okumak da nasip olmuyor. Her kitap için böyle olacak diye bir şey söz konusu olmayabileceği gibi doğru vakti her zaman anlayabileceğimizin de garantisi yok. Okuyup geçtiğimiz nice kitaplarda kim bilir ne manaları keşfedilmemiş bıraktık. Sanıyorum bu kitabı ömrümce doğru bir vakitte okudum.
Eh söylemeye gerek yok ama okumayan varsa aklının bir köşesinde bulunsun
-
@aroma Kesinlikle dostum. Karanlık gökte bile maviyi, çiçeksiz dallarda aydınlığı görebildikçe her daim soluk alacak bir yerimiz olacaktır. Böyle iken kim yenebilir bizi? Göğe böyle bakmayı öğreten ustalarımız var olsunlar.
-
@paretowilfredo sıkıntı boguntu tedirginlik var ama herşey içinde biraz da olsa Umut var Edip Cansever in dediği gbi
-
@aroma Her şeyin fazlası zararlıdır ya,
Fazla şiirden öldü
Edip CanseverDiyesim geldi, görünce
-
Siliniyor izlerin, kayboluyor gözlerin, bir yudummuş özlemin
Koyu demli çay gibi...