Puanlar Açıklandıktan Sonra Ne Yapmalı? Kurum Sınavları ve Puanları Nasıl Olabilir?
-
Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) geride kaldı. 16 Haziran’da sonuçlar açıklanacak ve adaylar iyi kötü bir yön belirleyecekler.Açılabilecek sınavlar ışığında adaylar bu süreci nasıl değerlendirmeli, nasıl hareket etmeli buna dair boşluğu doldurmaya çalışacağız.
Öncelikle puanı iyi durumda olan- ortalama olarak puan türlerinde ilk 1000’de olanlar;
Bu adayların önünde çok ciddi olarak 2 sınav belirmiş durumda. Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Adaylığı ve Kaymakam Adaylığı Sınavları. Sayıştay Başkanlığı KPSS P48 ile başvuruları kabul edecek iken, Kaymakamlık’ta KPSS koşulu bulunmuyor. Ancak zor bir sınav olması hasebiyle onu da ilk 1000’deolanların hedefleri arasında değerlendirdik. Diğer adaylar da iyi bir hazırlık ile bu sınava yönelebilirler.
Bu 2 sınava yapılacak hazırlık için evvela ciddi bir tekrar sürecine girilmelidir. Özellikle KPSS’de zayıf kalınan alanların üzerine gidilmeli ve en kısa sürede bu zayıf alanlar güçlendirilmelidir.
Aynı zamanda diğer derslerde de sıkı bir tekrar ile bilgi perçinlenmeli ve test olarak gerçekleşecek Sayıştay Eleme Sınavı’na soru çözerek hızlanılarak hazırlık yapılmalı. Süre kısıtının da ciddi bir problem olduğu Sayıştay Eleme Sınavı için bilgi kadar hızlanmak da önemli bir hâl aldı. Muhasebe Testi’nin de eklendiği sınav için bu şekilde yapılacak hazırlık meyvesini verecektir.
Sayıştay Başkanlığı Denetçi Yardımcılığı Adaylığı sınavına dair çalışma yöntemleri için: https://www.tercihiniyap.net/meslek/sayistayda-denetci-yrd
Kaymakamlık Sınavı Açık Uçlu yöntemle yapılan bir sınavdır. Müfredatı nispeten dar olduğundan sınavın ilgili alanlarına ciddi bir hazırlık gerektirmektedir. Bazı ilgili mevzuat hükümleri sınavda boşlukları doldurabilecek düzeyde ezberlenmelidir.
Kaymakamlık Sınavı Çalışma Yöntemleri İçin: https://www.tercihiniyap.net/meslek/kaymakamlik
Az sayıda alım yapacak olan kurumların sınavlarına hazırlık;
Bu kurumlarda eğer yazılı sınav varsa, KPSS ile ortak olan dersler güzelce tekrar edilmeli, ek olarak belirlenen derslere de çalışılmaya başlanmalıdır. Örneğin: İnsan Hakları Kurumu için İnsan hakları Mevzuatı temel derslerdendir. Bu derse özel olarak hazırlık yapmak adayların faydasına olacaktır. Aynı şekilde GÖÇ İdaresi’nin yapacağı alımları için gerek Merkez Göç Kadrosu için gerekse İl Göç Kadrosu için başvuracak adayların Göç Mevzuatına hakimiyeti sınavı kazanmak noktasında kilit öneme sahiptir.
İlk 1000 – 5000 arası adaylar;
Ekseriyetle Maliye Bakanlığı alımlarına katılacak adaylar bu sıralama aralığındakilerdir. O nedenle KPSS konularını iyi tekrar etmek önemlidir. Ayrıca İşletme İktisadı başta olmak üzere sorulacak ek müfredata da hazırlık yapmaya başlanmalıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu Denetmen Yardımcılığı için Sosyal Güvenlik Mevzuatı, GÖÇ İdaresi için de GÖÇ Mevzuatı yavaş yavaş irdelenmeye başlanmalıdır.
Yapılması beklenen diğer tüm alımlar için, sınav var ise KPSS konularını iyi şekilde tekrar etmek ve bilgileri taze tutmak en gerekli adımdır. Girilecek sınav KLASİK bir sınav ise, Klasik sınava yönelik hazırlık gerçekleştirilmelidir. Buna dair örnek olarak Vergi Müfettiş Yardımcılığı Sınavı’na yönelik örnek çalışma yöntemi için: http://forum.tercihiniyap.net/topic/1023/vergi-müfettiş-yardımcılığı-sınavı-2017/
Test usulünde yapılacak sınavlar içinse, KPSS konularına ek olarak sorulacak alanlar ihmal edilmemelidir. Örneğin: Maliye Bakanlığı sınavlarında KPSS müfredatında bulunmayan İşletme İktisadı alanından soru sorulmaktadır. Adayların bu alanı da ek olarak çalışmaları faydalarına olacaktır.
Yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde bulunan kadrolar için yapılacak gerek sözlü gerekse yazılı sınavlarda İş Mevzuatı, Sosyal Güvenlik Mevzuatı müfredatta yer almaktadır. Bu kadroları hedefleyen adayların buna yönelik hazırlık gerçekleştirmeleri ilanların geleceği döneme kadar olan süreçte faydalarına olacaktır.
KPSS Sonrasında açılması beklenen sınavlarda kullanılmasını beklediğimiz Puan Türleri şu şekildedir.
Belirttiğimiz alım rakamları duyum ve tahminlerimize, puan türleri ise yine analizlerimiz neticesinde ulaştığımız tahminlerimize dayanmaktadır. Net bilgiler ilanlar geldikçe göreceğiz hep birlikte.
Puan türlerinde ' / ' işareti olanlar arasında aralarından biri olabileceği kastedilmiştir. Aralarında - olanlarda ise kullanılacak puan türleri birden fazla beklenmekte ve hepsini ihtiva etmektedir.
Yeni puan türlerinin ayrıntılı analizi için: https://www.tercihiniyap.net/haber/2017-kpss-sonrasi-hangi-kurum-hangi-puanla-alim-yapacak
KPSS Sonrası beklediğimiz alımların Tam Listesi: https://www.tercihiniyap.net/haber/2017-kpss-lisans-sinavindan-sonra-hangi-kurumlar-sinav-acacak
-
@paretowilfredo eline sağlık. ben de tam sınav açıklandıktan sonra napacaz diye soracaktım.
76-80 aralığı napsın peki hocam. şimdi sadece GUY gelecek bu puan aralığına.
5-6 ay sürecek bi süreç. evde otursak dert. işe girsek dert. napsak ki kaldım ortada -
Kardeşim sıralama bazlı yaptım analizi daha sağlıklı olsun diye. Sıralama puan skalası belli olur 2 gün sonra ona göre konuşuruz. İlk 5000'in MHUY'da da şansı olacak. Duruma göre konuşmak daha makul olur. Süreç uzun da olsa kopmamak lazım. Muhtemel GUY Sınavı için bilgileri taze tutup KPSS'yi de hedef haline getirmek mantıklı sadece GUY bekleniyorsa eğer.
-
Beraber dersaneye gittiğim arkadaşımdan örnek vereyim.geçen sene 14 temmuzda kpss açıklandı,15 temmuzda darbe girişimi oldu.ancak arkadaşım hiçbir şeye aldırmadan kurum sınavlarına hazırlanmaya devam etti.günde 1 saat de olsa muhakkak ders çalıştı.ben ise mart gibi çalışmaya başladım.çok ara verince ders çalışmak zor oluyor ve konuları hatırlamakta biraz zorluk çekiyorsunuz.
GUY için kurum sınavında ben ucu ucuna mülakata kaldım, arkadaşım çok rahat geçti sınavı.bu sene kpssye girdik ikimiz de.ben geçen seneki puanımı alırsam şükredeceğim, arkadaşımın derece yapma ihtimali var.ben Guy olursam öpüp başıma koyacağım, arkadaşım şimdiden müfettişlik,sayıştay planları yapmaya başladı.
Diyeceğim o ki kesinlikle çok uzun ara vermeden ders çalışmak sizin için iyi olacaktır.bu sene belki de memur alımı açısından en kısır seneydi, ona rağmen ders çalışmayı bırakmayanlar için verimli oldu.bir sonraki kpss sürecini de göz önünde bulundurmak en mantıklısı çünkü kurum sınavlarında, mülakatlarda ne olacağı belli olmuyor ne yazık ki.
Umarım hakeden, emek veren herkes karşılığını alır.
-
Çok iyi bir çalışma daha olmuş eline sağlık hocam. Tespitlerine katılıyorum. Kim neyi hedeflerse hedeflesin çalışmaya devam etmesi kendi yararına olur. İngilizcesi olmayanlar yds çalışmalarına başlayabilir. Öyle ya da böyle birçok kuruma girdikten sonra yds vermeniz gerekecek. Diğer bir hususta Spk, BDDK ve üst kurulların bazıları çok yüksek puanla kapatmıyor. Nedeni ise alan sınavlarının yanısıra yabancı dil sınavıda yapıyor olmaları. Yani ydsye çalışmanız bu sınavlarda da sizin faydanıza olacaktır. İlk başta neyi hedeflediğinizi belirlemenizde çok önemli. Neyi hedefliyorsanız şimdiden iyice düşünün ve ona göre hareket edin derim.
-
@paretowilfredo 2017 yılı sonuna doğru vmy bir alım daha yapacak ve sınav test olup ösym yapacakmış diye bir duyum aldım acaba böyle birşey duydun mu
-
@mrym Henüz erken konusmak icin bence. Mevcut alim bi tamamlansin onlari sag salim bi baslatsinlar sonrasinda degerlendirecegim gelen haberleri dostum.
-
Öncelikle Elinize Sağlık, Ben Kurumların Genellikle YDS Puanı İsteyeceğini, Birde Alımlarda Birden Çok Puan Türü Kullanılabileceğini Düşünmekteyim.
-
@salih1940 ozellikle eskiden de birden cok puan kullananlarin onceki analizde Dengeli olarak nitelendirdigimiz puanlardan 4 5 tane sececegi kanaatindeyim. Orada ayrinti bir dersin agirligi %20 %30 olarak degisiyor. Diger alanlar 15 lik oranla eslik ediyor. Bu puanlar ozellikle muy duy ilgoc gibi alimlarda tercih edilebilir. Belki muhtemel olarak kuruma yakin alanin agirlikta oldugu bir puan da belirlenebilir. Goc icin kamu ve uluslararasi olan p36 gibi mesela. Kdgm icin direkt bu puan olacagini dusundum. Goc icin de alternatif olabilir ornegin.
-
Hayırlısıyla cuma gelsin sonuçlar belli olsun sıralamaların ön plana çıkacağını düşünüyorum ben de ve ayrıca bazı kurumlarda bölüm bazlı alımlara gidilebilir yaptığı hesaplamalara göre iyi puanlar bekleyen özellikle 90 ları öngörenler varsa ilk iş olarak yds yi halletmeye çalışsın kurumların yönetmelik değişikliğiydi vs derken ilanlar sonbahar aylarında ancak gelir
-
@mrym Valla puanım yetse dahi sınav klasik olursa girmem,başvurmam ama dediğiniz gibi olursa her türlü hazırlanırım.Umarım dediğiniz şekilde olur.
-
@eomer ben bahsettiğim değişikliği ciddi bir kaynaktan aldım umarım gerçektir çünkü hayalimdeki meslek , inşallah isteyen herkese nasip olur
-
Hocam YDS istemeyen kurumların bu alımlarda YDS istemesi beklenemez mi hem eleme kriterini arttırmak hemde puanların yığılmasını önlemek için?
-
İhtimal gördüklerime ekledim kardeşim. Değerlendirirken de evvelki alımlarında YDS katsayısı yüksek puan kullanan kurumları baz aldım tabloda.
-
KPSS Sonuçları Değerlendirme Platformuna Cuma Günü Bekleriz Dostlar: http://forum.tercihiniyap.net/topic/1773/2017-kpss-sonuçları-değerlendime-platformu/
-
@paretowilfredo kanka Sayıştay In sınava çağırma kriteri belli oldu mu
-
@Hipokrat Henüz değil kardeşim. Sadece tarih ve sayı bilgisi geldi onları paylaştım.
-
@paretowilfredo Sayıştay için ilk 1000 demişsin ya kanka ondan tırstım biraz
-
@Hipokrat Biraz daha yarışabilme açısından değerlendirdim kardeşim. Kaymakamlık ile bir değerlendirdim o yüzden. Benim kanaatim kat olayından ziyade puan barajı olacağı yönünde. Bilgi değil sadece his. Beklenti de bu yönde konuştuğum insanlarda. Net bilgi alınca paylaşırız inşallah.
-
Sosyal Güvenlik Müfettişliği MESLEK TANITIMI dostlar.
http://forum.tercihiniyap.net/topic/1774/meslek-tanitimi-sosyal-güvenlik-müfettiş-yardımcılığı