İç denetçi nasıl olunur?
-
İç denetçi ilanları geliyor. kamuda denetim elemanı olarak 8 yıl çalışmış olmak ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen kamu iç denetçisi sertifikasına sahip olmak diyor. bu konuda bilginiz var mı. Örneğin guy veya vmy olup iç denetçi olabilir miyiz.
-
@James-Buchanan kamuda adaylık dahil 5 yıl çalışan denetim elemanları ve mali hizmet uzmanları ile kamuda 8 yıl çalışan uzmanlar kamu iç denetçisi olabilir. Bunun eğitimi sınavları var sonra bi eğitim daha derken en düşük lisansı verirler. A3 veya A1 ile başlanıyor galiba, sonra bu seviye belli yıllarda atıyor kendini. Birde uluslararası iç denetçi sertifikası olanlar sınava alınmıyor sadece eğitim veriliyor. İç denetçi olarak bi kuruma girebilmek de zor, her kurum almıyor, başvuruyu siz yapıyorsunuz ama referans gerekiyor onun için de. 8 yıl deneyim isteyen yerler için kamuda en az 13 yıl çalışmış olmak gerekir. İç denetçi olarak kamuya girilmiyor. Başka bir şeyden bahsediyorsa bilemiyorum tabi.
-
@kombassankoma guy vmy mhuy olup oradan devam edebilir miyiz diye merak etmiştim. nedir ne değildir fikrim yok. belki de kötü bir iştir.
-
@James-Buchanan guy için 8 mhuy ve vmy için 5 yıl çalışıldığı takdirde olunabilir daha doğrusu sertifikası alınabilir hocam
-
@kombassankoma hocam sanırım banka müfettişleri belli bir süre müfettiş olarak çalışınca CIA tarzı audit sertifikalarını almaya hak kazanıyor diye biliyorum. Böyle bir şey var mıdır? Eğer var ise bu tarz sertifikaları alıp devlete geçiş yapılabilir mı?
-
@armindo sadece banka müfettişleri değil 2 sene denetimde çalışan herkes cia sertifikasını alabilir. cia sertifika sınavlarını işe başladıktan hemen sonra verip cia sertifikasını da alabilir, sınav için bir süre şartı yok. meslekte deneyim süresini doldurunca sertifikayı verirler. yani sınavla alınır, verilmez. o sertifika ile devlete geçiş diye bir durum yok, sadece kamuda çalışanlar o serfitikayı aldıklarında kamu iç denetçiliği sertifikasını alırken sınavdan muaf olurlar.
-
@kombassankoma anladım hocam. anlamadığım tek nokta şu kaldı; diyelim bir süre özel bir bankada müfettiş olarak çalıştık ve bu cia'yi de aldık diyelim. Devlet kurumlarının tecrübeliler için açtığı ilanlara başvurabiliyor muyuz?
-
@armindo maalesef hocam olmuyor. bu konuda kalkınma ajansları ve ihracatçı birlikleri ne düşünür bilmiyorum ama ilanlarında kamuda denetim elemanı diye belirtiyorlar, sayıştay raporlarında bu kurumlar için iç denetçi eksikliğini çokça vurgulayınca hepsi iç denetçi alım ilanına çıktılar, onlar da dediğim kriterleri istedi. onun dışındaki kamu kurumları da zaten sadece kamu denetim elemanlarından kamu iç denetçi sertifikasına sahip olanları istihdam ediyor. bence 10 yıl banka müfettişliği yapıp ve o sertifikayı alıp kamuyu düşünmeyin hocam, önünüz zaten yeterince açık olacaktır:)
-
@kombassankoma anladım hocam. doğru diyorsunuz da belki bir yerden sonra bankadan ziyade daha rahat bir iş fena olmayabilir diye düşünüyorum. tabii müfettiş olduk, 10 yıl geçirdik de onu düşünmesi mi kaldı diyebiliriz ama insan düşünüyor işte her ihtimali
-
Eski bir konu ama işimiz düştü.:)
Gelir uzmanlarının ic denetçi olabilme imkanları kaldirilmis mi? Olamıyorsa,
Vergi dairesi müdürü olarak ic denetçilige girer mi?