çalışırken kpss hazırlığı
-
Arkadaşlar ben gelir uzman yardımcısıyım daha yüksek sınavlara hazırlanmak istiyorum ama iş temposuda olduğu için iş ile beraber kpss hazırlığında nasıl bi strateji izlemeliyim yardimci olursaniz sevinirim
-
@cll25 bence ilk çalışmanızı dikkatli yapın ikinci okumalarda sadece önemli yerleri okuyun akabinde soru çözmeye yoğunlaşın.
-
Hocam önce hakikaten program yapın, eve gelince yemek-çamaşır vb. dahil. İlk alınacak kitaplar, bence zaten sizin ders bitir başla yapmadan konu listeleri yapmanız lazım. İşte konularda bir kere baksam yeter, hangisini unuttum, hangisini zaten bilmiyordum. Sonra kesin çalışılması gereken konular, çalışılsa iyi olur konular, hem bilmiyorum hem sevmiyorum ama gerekli, bir öncekinin belki gereksizi. Arada da çizim defteri gibi bir şey alın isterseniz, yorgun-hasta-canı sıkılmış iken çalışmayacaksınız ya o deftere grafik, problem varsa yazarsınız. Hani direk kitaptan hiç kafa yormadan.
Bir de lisedeki gibi gün içi çalışacak kağıt alın yanınıza, mobile makale vb. O kağıtlar sizinle bakılmadan gelip gidecek ama rahatsız ediyor adamı. Bakayım da atayım lanet olsun...
Daha sonra en iyi çalışma yönteminizi bulun bence, ben tüm mülakat kitaplarını okuyup mikrofona, kulaklıkla öğreneceğim. Videoları indirmek istemedim ama o da yöntem mesela.
-
@cll25 hedefte neresi var birde gelir uzmanlığından niye vazgeçiyosın.2000 kişi heyecanla mülakatı bekliyo
-
@cll25 kardeşim bende gelir uzman yardımcısıyım. 1 senem yeni bitti. özellikle yapılandırma sebebiyle, üstelik işi tam anlamıyla öğrenemediğimden iş temposundan hiç ders çalışamamıştım ilk zamanlarda. Çalıştığım edindiğim o kadar bilgi gittikçe iyice psikolojim bozulmuştu. Kendimi çok kötü hissediyordum. Defalarca keşke hiç yazmasaydım guyu dedim.
Sonra son 2-3 ay toparladım derse bakabildim ve geçmişinde getirdiği temelle 2-3 aylık çalışmayla 83-85 bandında geldi puanlarım. Özellikle bizim için 90 almadıktan sonra bir işe yaramıyor ama en azından vmy, mhuy, sgk ne bileyim en azından bu meslekten kurtulmak için bir şansım oldu. Süreçtende kopmamış oldum.
Sana en büyük tavsiyem, öncelikle mesleğini iyi öğren. İşine hakim ol. Seri şekilde işi yap. Bu şekilde iş yerinde zaman yönetimini öğreniyorsun. İşine hakim olamazsan yarım saatte bitecek iş 2 saatte bitiyor onu sorayım bunu sorayım derken. Bizim mesleğimiz zor meslek. Bir yandan mükellef baskısı bir yandan zamanaşımı korkusu masayı ihmal etmekte mümkün değil. Öyle bir program yapmalısınki iş aksamasın, derste yeterli olsun. İlk zamanlar ders çalışamamamın en büyük sebebi buydu. İşten başımı kaldıramıyorum gibi geliyordu. Halbuki yavaştım işi bilmiyordum daha.
Mesela ben sabah 2 saat ders çalışıyorum. Sonra masamda o gün mutlaka bitmesi gereken işleri bitiriyorum. İşleri günlere bölmek ve zamana bölmek programlı olmak şart. Akşamda 4 ten sonra 1 saat bakıyorum. Mükelleflerin en az geldiği saatlerde çalış. Eve gelince 2,5 saat bakıncada mis gibi oluyor. Zamanla vergi dairesinin o uğultulu gürültüsünde ders çalışmayada alışıyorsun merak etme. Hatta bu sana her ortamda ders çalışabilmek gibi güzel bir yetenekte katıyor. Bahane üretmiyorsun. hemen evinin sokağının önünde sokak düğünü olmasına rağmen harıl harıl ders çalışabildiğini farkediyorsun
Çok yoruluyorsun kolay değil ama mecburuz yapacak bir şey yok.
-
@maliyeciuzman hocam şu yazdıklarınızı guy mülakatında yazsaydın sana tepkileri ne olurdu merak ettim.Bu nedir ya ?Sen şimdi sgk denetmeni olsan yoğun olmayacağını mı düşünüyosın veya duy olsan bn şöyle anlarım sen taşra istemiyosun merkez uzmanlık istiyosın.En temizi vmy ol bnce.
-
@maliyeciuzman dostum geçiş yapmaya mecburız derken neyi kasttedin
-
@zenginmemur kardeşim ne yazıkki mesleğin içine girdiğimizde anlıyoruz herşeyi. Emin ol sınavın açıklandığı gün kazanmak için her saniye dua ettim bende. Bu işsizlikte a grubu meslek tabiki başlı başına şükretme sebebidir.
Ancak defterdarlık uzmanlığı bile nitelik olarak guyu geçmiş durumda. Sgk denetmenliği de öyle. İş niteliğinden bahsediyorum. Yoksa işimizin hakkını veririz neresi olursa olsun. Özlük haklarına da değinecek olursak aynı özlük evet ama kariyer basamakları farklı. Sgk denetmenlerinin müfettiş yapılması ciddi şekilde konuşuluyor. Mhuylar için 3600 ek gösterge guylara göre çok çok daha yakın. Defterdarlık bile doğrudan defterdar yardımcılığı sınavına girebilirken guyda müdür muavini, müdür, sonra sıra gelirse grup müdürü olabilirsen oluyorsun. Kim bilir kaç yıl sürer bu süreç. Maliye bakanlığının kendi bürokratları dahi başka meslek sınavlarını kovala guy kalma nasihatını veriyor.
Ne yazıkki durum bu. İnş tüm işsiz arkadaşlarımız bir gün bir yere atanır. Ama işten memnun değilsen orada yapamıyorsun olay bu. Mecburuz derken bunu kastettim. Ben guy mesleğini aklımda çoktan bitirdim. Sanki hiç mesleğim yokmuş gibi asılıyorum derslere. Yoksa farklı bir anlam değil. İnş sende nülakatta başarılı olursun hakkımızda hayırlısı olsun.
-
@maliyeciuzman Hocam peki bu işin içine girmiş biri olarak sen hangi meslegi tercih etmek istiyorsun tercih yapacaklara şu meslekler guy dan daha iyi ve gelecegi iyi dedigin meslekler var mı a grubundan ?
-
@elbet1gün sayıştay denetçiliği, kaymakamlık ve idari hakimliği dışarıda tutarsak;
Maliyede kariyer için kesinlikle vmy. Bakmayın siz öf pöf yapanlara. Maliyenin bürokratlarının %90 ı müfettiş kökenlidir.
Hatta herhangi bir kurumda da müfettişlik ön planda oluyor. Ülkemizin gerçeği bu. Teftişteysen kariyer yolun uzmana göre daha açık. Taşrada sgk denetmenliği veya bakanlık olması şartıyla mhuy tavsiye ederim. Ama ilan gelmediyse veya kazanamadıysan neresi olursa oraya yönleniyorsun. Tercih şansımız çok az bu süreçte. Temel silah hiçbir zaman pes etmemek.
-
@maliyeciuzman sakıncası yoksa hangi şehirde çalışıyorsunuz istanbul mu yoksa küçük bir şehir mi ?
-
@MaxMin istanbul değil ama büyük şehirlerden birisindeyim dostum.
-
@maliyeciuzman "keşke hiç yazmasaydim guyu dedim" cumlesi bizim gibi mulakat beklemekten psikolojisi bozulan insanlar icin daha da moral bozucu bi cumle.Bu meslek niye boyle kotuleniyo? Girebilirsem ayni seylerden yakincak miyim acaba diye merak ediyorum.Suan olmasini oyle cok istiyorum kendimi oyle caresiz hissediyorum ki sanirim meslegi yermek benim icin nankorluk olur.Hic mi yok guzel tarafi? Maasiniz var,ekonomik ozgurlugunuzu almissiniz, cevre baskisindan kurtulmussunuz,o yogun stres bitmis,bi adim atmissiniz is hayatina.Lutfen bizi biraz motive edici konusun zaten psikolojimiz altust olmus bunlari okudukca daha cok icim karariyo.
-
@1903bjk kardeşim şükredilmesi gereken tarafları kendin zaten yazmışsın. Çok şükür işimiz paramız var evet doğru.
Burda kişinin beklentisi önemli. Ben a grubu denilince gerçek anlamda bir kariyer uzmanlık bekliyorum. Geleceğin bürokrat adayları gözüyle bakıyordum. Belki ben çok beklenti içine girdim bilemiyorum. Guy sınavına girerken tabiki beklentimi çok aşağıda tuttum ama buna rağmen hayal kırıklığına uğradım. Guy kesinlikle size bu olanakları sağlamıyor. Benim mutsuzluğumun en büyük sebebi bu.
Yeri geliyor fare dışkısı olan arşivde 2002 yılından kalma tozlu dosya ararken buluyorsunuz kendinizi. Yeri geliyor sizden önceki memurun atmadığı evrakları dosyalarına atıyorsunuz tek tek. Dolaplara sıkışmış, çeksen bir daha aynı yerine sokamayacağın dosyalardan söz ediyorum. Yani bu mudur uzmanlık? Sözleşme imzalayan mükellefin damga vergisi tahakkukunu mu kesmektir? Bankadaki gişe görevlisinin dekontu gibi bir iş bu. Sizcede gerçekten uzmanlık gerektiren bir iş mi? Yoksa lise mezunu birisinin de yapabileceği bir iş mi? başkanlık personeline bedava ulaşım kartı verilirken, vergi dairesindeki personele yok. Maliyede gelir uzmanının sinek kadar değeri yok. Gerçek bu arkadaşlar. Gelir uzmanı arkadaşınız varsa açın sorun abarttığım, yalan söylediğim bir şey varsa hepinizden özür dilerim. Ama yalan söyleyemem. Gerçek bu.
-
@maliyeciuzman estagfrullah yalan soylediginizi yada abarttiginizi soylemedim sadece sanirim şu aşamada bunlari duymak cok uzuyo beni.Cok olumsuz seyler duyuyorum mulakata kaldigima sevinemiyorum bazen boyle yorumlari okudukca.Acaba neyle karsilasicam, hayal kirikligim cok mu buyuk olucak diye dusundukce hevesim kaciyo.Sonra da diyorum ki ya nankorluk yapma suanki durumundan herturlu iyidir diyorum.Öyle iste, zor..
Allah gonlunuze gore versin insallah istediginiz yerde olursunuz. -
@maliyeciuzman hocam öncelikle teşekkür ederim mesleğin sorunları gerçekten bunlar doğru ama şu konuda size katılmıyorum guydan sgk denetmenliği iyi olamaz çünkü taşra denetöenliktir müfettişlil olayı sgkcılara verilirse guylarda kesin müfettişlik yolu açılır çünkü gelir uzmanı olup incelemede çalışanlarda var sizde bilirsiniz.Bi nebze mhuy guydan daha iyi olabilir çünkü spor uzmanı kültür uzmanı ne iş yaparsa mhuyda aynı şartlarda yds de var tabi bu nedenle özlükleri düzelmesi lazım.Bu arada sgk drnetmenliği bırakıp bu seneki uzmanlığa geçen çok.Vmyde artık klasik sınavla alır gözümde sayıştaya girmek ne kadar zorsa vmyde aynı durumdadır artık.Eskiden denetmen kökenliler müfettiş yapıldı onlarda diken üstünde çünkü vergi denetim kurulu gibe bağlanabilir vergi uzmanı olayı bir şeyleri değiştirebilir bende beklemedeyim ilanları ama puanım yetmiyo maalesef
-
@zenginmemur kardeşim tek bildiğim bu sistemle ne gelir idaresinde huzur olur ne vdk da. Özellikle gelir idaresinde bu çark zamanla dönmeyecek. Tıkanacak. Doğru dürüst yeterlikli uzman yok millet 2 yıl yardımcılık yapıyor başka kuruma gidip kazanıyor. Herkes bunun farkında ama bir düzeltme de yok ne yazıkki. Belki o kadar yıldım ki bende de mesleğe dair ne bir umut kaldı ne bir heycan. Bundan dolayıdır ki böyle gelmiş böyle gider diye düşünüyorum. Eski memurlar da 20 yıldır birşey değişmediğini ifade ediyor. Memur olarak girdiğimizde bize ne yaptırıldıysa uzman yardımcılarına da aynısı yaptırılıyor diyorlar. Yani şahsen benim hiç umudum yok. Ama umarım kazanırsın ve bu sıkıntıları giderecek vergi uzmanlığı gerçekten gelir. hakkımızda hayırlısı olsun.
-
@zenginmemur
Mufettislikle alakasi yok ama sgk denetmenligi her türlü guy dan daha itibarlı bir meslektir -
@davetsiz sana göre
-
@zenginmemur çalışırken kpss hazırlığı içinde söyledi:
@davetsiz sana göre
Şuradan çevir 10 kişiyi, 9 u sgk demezse ben hicbir sey bilmiyorum.