Uluslararası İlişkiler KPSS
-
Arkadaşlar herkese merhaba. Bu sene KPSS ye hazırlanacağım fakat kursa gitmediğim için ve KPSS sınavı bana karmalkarışık geldiği için kafamda onlarca soru oluşuyor:( Ben Uluslararası İlişkiler mezunuyum. Alanda hangi derslere ağırlık vererek çalışmalıyım? Tüm kurumların puan türlerine tek tek bakmam mı gerekiyor?
-
Hukuk (medeni,anayasa,idare,borçlar,ticaret,ceza,icra iflas)
Iktisat öncelikli olarak mikro-makro
Muhasebe
Maliye.
Bu dersleri çok iyi çalışman lazım. Dersaneye gitmeden yapabilir misin bilmiyorum. Çünkü bende ui mezunuyum ve bu derslerin birçoğunu görmedim. Mesela iktisat önemlidir ve ui mezunu cok az sey bilir. Imkanın varsa bir iyi bir dersaneye git derim. -
Ders ayırmamani da tavsiye ederim. Hepsine ağırlık vermelisin. Çünkü her sene farklı olabilir. Bir sene iktisat kolaydır bir sene hukuk bilemezsn.
-
Arkadaslar ben de uluslararasi iliskiler mezunuyum.Bizim isimiz diger bolumlere nazaran biraz daha zor.Bolum itibariyle muhasebe iktisat maliye gibi temel dersleri almadan mezun oluyoruz fakat bunlari cozmeden bi kuruma girebilmek de maalesef zor.Eger hedefiniz dis isleriyse bolum bazli calisabilirsiniz.Eger degilse, diger kurumlarda da sanisiniz denemek istiyosaniz sayet, hukuk, maliye, muhasebe, iktisat gibi temel dersleri cok iyi bilmeniz gerekmekte.
Ben bu surecte sadece muhasebe kursuna gittim.Diger dersler icin kitap aldim evde kendim calistim.Zor oldu ama isin sirri pes etmemekte ve dogru kaynaklardan calismakta.Zorlu bi surec evet ama sistemli bi sekilde calisirsaniz guzel puanlar alabilirsiniz. -
@meltemgüler biz hepsini giriş seviyesinde gördük ama ne kadar yeterli olur bilemem. Videolardan dinleyip bolca soru cozeyim diyorum dersaneye pek vaktim yok:( Tesekkurler bu arada bu derslere agirlik vericem:)
-
Arkadaşlar uluslararası ilişkiler kpss anlamında en kısır kadro verilen ikinci bölüm oluyor. Ekonometri bölümü ile birlikte. Üniversite bölümleri taban puanları ile ters ilişkisi olan bu duruma anlam vermek gerçekten zor. A kadro mücadelesinde sıfırdan başlayan ulus mezunlarına burada çok fazla kadro verilmezken, bir de b kadro atamalarında özel kod ile kadro verilmemesi durumuna pek anlam veremiyorum. Umarım bu durumu duyurabilecek bir başlık halini alır burası.
-
@antimülakat, içinde söyledi: Uluslararası İlişkiler KPSS
Arkadaşlar uluslararası ilişkiler kpss anlamında en kısır kadro verilen ikinci bölüm oluyor. Ekonometri bölümü ile birlikte. Üniversite bölümleri taban puanları ile ters ilişkisi olan bu duruma anlam vermek gerçekten zor. A kadro mücadelesinde sıfırdan başlayan ulus mezunlarına burada çok fazla kadro verilmezken, bir de b kadro atamalarında özel kod ile kadro verilmemesi durumuna pek anlam veremiyorum. Umarım bu durumu duyurabilecek bir başlık halini alır burası.
Evet kadrolar çok yetersiz:( bu sene nasıl olur acaba? Diğer bolumlere oranla uni. giriş sinavinda puani yuksek olmasina ragmen kpss de bu kadar dezavanajli olmamiza anlam veremedim.
-
Uluslararası ilişkilerle en alakalı görünen dışişleri bile bölümü önemsemiyor, ingilizcesi olan gelsin diyor. Özel sektörde zaten iş alanı yok. Bu kadar mezun verip de iş imkanı bu kadar kısır başka bölüm var mı acaba. Ama okuması en zevkli bölümlerden biridir bence, akademisyenlik düşünsem kesinlikle uluslararası ilişkilerde uzmanlaşmak isterdim.
-
@dumbass hocam işiniz zor ama 90 YDS alamayan hatta 2 dil bilmeyen uluslarcı da olmasa keşke. Tamam dil öğrenmek para ama iyi para da olmuyor hocam 70 YDS uluslara. Ben sizin bölümden değilim, Yurtdışı Türkler ile başlayıp Dış İşlerine çalışırken farkettim çok zevkli olduğunu ve bence az kadro da olsa iyi bir çalışkan mezun için çokça yer var. Özelde ise dış ticaret için şirketler ilana asgariden çıkar ama artar maaş sürekli. Dil başına 2-3 hatta işin inceliklerini bilmek ve portföy arttıkça siz acayip transfer teklifleri de alabilirsiniz. Yapanlar eskiden arkadaşlarımdı.
-
@impressiveunit, içinde söyledi: Uluslararası İlişkiler KPSS
@dumbass ... Dil başına 2-3
2000-3000 o
-
@d-ozdmr pek sanmıyorum. Yine aynı sayılarda bir oranlama olacaktır. İşletme - İktisat - Kamu - Maliye, b kadrodan en fazla kadro verilen bölümler. Daha sonra Çeko geliyor ve en sonda da ulus ve ekonometri maalesef
-
@impressiveunit hocam dil konusunda haklısın, bilmek lazım ama o zaman da dil bildiğin için bir yerlere gelmiş oluyorsun uluslar bitirdiğin için değil. Benim derdim bölümdeki teorik bilgilerin pratikte bir işe yaramaması (veya çok az yaraması, akademisyenlik dışında). Bir tanıdığım mesela, dil bildiği için özelde ciddi para kazanıyor bahsettiğiniz alanda çalışarak ama adam mühendis. Yani iyi derecede dil bilince bölümden bağımsız, her türlü yürünür diye düşünüyorum.
-
@dumbass hocam o da mühendisliğini kullanıyor zaten yani beni değil de makina anladığı için onu alıyorlar (tabi genellikle) ama üniversiteden çıkışta tıp, hukuk, tasarım dışında genellikle mesleksiz olunmakta. İyi bir okulda işletme(endüstri mühendisliği bitirdiğimizi varsayalım:
Ben nasıl bir pazarlama/CRM işi verecekler de o vaka analizlerini uygulayacağım. O yüzden evet dil bildiği için alıyor ama zaten uluslar okuyup politika geliştirecek mezun sanmıyorum olsun. Yani ben olsam iktisatçı almam hiçbir yere hep matematikçi ve mühendis alırdım ki iktisat bitirenler bilir, hiç bir politika dersi alınmaz adam gibi, hep matematik ve o politikaların neden öyle olması gerektiğini kanıtlar durursunuz. Türevsiz/integralsiz/limitsiz sınav olmaz. -
Bende henüz 2. sınıf uluslararası ilişkiler öğrencisiyim.
Toplamda 52 tane ders alacağım 4 yıl boyunca. Bunlardan alanımla ilgili olarak , 'meslek hayatına atılabilmem için kpss sınavında işime yarayacak dersler olarak ' sadece ve sadece 5 tane ders sınavlarda karşıma çıkacak.
Akademik kariyer düşünmediğim taktirde 4 yılda gördüğüm 47 tane ders hiçbir şekilde işime yaramayacak.(meslek edinme açısından söylüyorum) genel kültürümü artırması ayrı mesele.
Bunun haricinde iktisat olarak sadece mikro ve makro iktisat gördük , onuda hepinizin bildiği üzere yüzüstü bir şekilde görmüş durumdayız.
Bunun dışında alan dışı olarak maliyesinden muhasebesine , iktisatına hiçbir şekilde ders görmeyeceğiz. O yüzden bu bölümü tercih edileceğine maliye bölümü tercih edilse hem özel sektör anlamında hemde kamu anlamında daha faydalı bir bölüm olur.
İçinizden belki özel sektörle kpssnin ne alakası var arkadaşım diyen olacaktır onuda hemen açıklayayım. Senin gireceğin bankacılığından tut şirketlere kadar , gördüğün siyasi tarihle , uluslararası ilişkiler teorileriyle kim ne yapsın ?
Muhasebe , iktisat , maliye bilmeden bunlar seni ne yapsın ? Ki sınavlarında da zaten onlarda bunları istiyor. O yüzden özel sektör ve kamu sektörü açısından ben bir fark görmüyorum.
Yani bu bölümü seçecek olursa ya da seçmişte hala pişman olan varsa yol yakınken kendini alan dışı çalışmaya , maliye-muhasebe-iktisat çalışmaya hazırlasın yoksa çok kötü bir son bekliyor olacak üniversite bitiminde bizi.
-
Dış ticaret uzmanlığı , ab uzman yardımcılığı gibi uluslararası ilişkilere kendi ayrı kadro veren unvanlarda , dersler açısından o 5 ders işime yarayacak. Tabi doğru düzgün gördük mü ondan de emin değilim.
Ve aynı zamanda lise öğretmenlerinizinde bir şeyden anlamadığını da bir kez daha gördüm ki ne yazık ki üniversiteye girdikten sonra bunu farkettik orası ayrı konu. O yüzden bir şeyleri kendiniz araştırın , bu bölümü okuyan , gerçekleri söyleyen kişilere inanın
-
Bu bölümde durum hakikaten banada ilginç geliyor , özel sektörde ne iş yapabilir ki ilgili olarak sanki özelde yeri yok gibi , kamudada dış işleri diplomasi tarzı şeyler onlarada girmek için yüksek seviye dil lazım ee o zaman üni eğitim zamanında dil öğretsinler bu bölümlere, kpss de ibf bölümleri için dersleri almamış olmaları doğal biraz çünkü bu bölümde iktisat muhasebe niye öğretilsin zaten
-
Dışişleri bakanlığı yılda aldığı memur sayısı 40 45 civarında değişiyor. Ab uzman yardımcısı desen msbde 15 kişi , dış ticaret uzmanlığında 6 kişi civarında verilen komik kadro sayıları var.
Kaldıki dışişleri bakanlığında da sadece o 45 kişiyi uluslararası ilişkilerden almıyor , sosyolojisinden , psikoloji okuyanına kadar alıyor , zaten bu kpss olayının kalkmasıyla da dışişleri bakanlığı sadece ingilizceye bakıyor benim anladığım ve gördüğüm kadarıyla da.
Ne eğitim aldığınızın hiç bir önemi yok , ingilizceniz süper olsun yetiyora döndü iş artık.
Yani Türkiye şartlarında uluslararası ilişkiler bölümü lüks bir bölüm. O yüzden iibfde çok sıkıntılı bir durumda
-
Ek olarak , zaten kendini sadece dışişleri bakanlığı ile sınırlaması çok saçma olacak. Yani sırf onun içinde okumanın bir anlamı yok , yaz aylarında alınan 800 idari hakimin 700üne yakınının ak parti ile bağlantısının olduğunun tespit edildiği bir ortam böyle bir riski kim alsın.
O yüzden saçmalığı daniskası bir bölüm. Anca gençlerin geleceğini çalıyorlar , 4 yıl daha işsizler az gözüksün. Sonrada boynumuzu eğip şanslıysak b kadrodan memur veya bankacı tarzı bir memuriyet olup hayatımızı geçim derdimize takarak sonlandıralımdan başka bir şey değil
-
Üşenmedim hesapladım ,
14000 küsür kişi Devlet üniversitesi olmak üzere , 3100 küsür vakıf üniversitesi olmak üzere yılda en az 17000 bin kişi mezun veriyor. Düz hesap yılda 20 bin de , bunun mezun olup da hala sınavlarda karşınıza rakip olarak gelen kısmını hesaplayın.
Yani diyecek bir şey bulamıyorum. Ne diyeyim ne yapayım
-
@sayıştay öncelikle tespitlerinizde çok haklısınız. Maalesef uluslararası ilişkiler, ekonometri ve kamu yönetimi bölümleri kpss mevzusundan çok uzak. Bu her iktisat, işletme ve maliye mezunun da kpss'ye tamamen hakim olduğu anlamına gelmiyor ama bu üç bölümden mezun olanlar 1 çalışıyorsa, diğer üç bölümden mezun olan 2 çalışmak zorunda. Çeko da bunların ortasında yer alıyor. Her şeyden öte meslek elde etmek amacıyla okunması gereken fakülteler: sağlık eğitim ve mühendislik fakülteleri.
Bu arada yaptığınız hesapta ufak tefek ilaveler yapalım: Öncelikle sitemizde bu seneye ait taban puanların tablosu üzerinden kaç kişi yerleştiğini bulabilirdiniz. Bir de dgs ile yerleşen kişiler var onu da hesaba katarsanız sayı çok daha fazla oluyor.