Yüksek Lisans Mülakat Tecrübelerimizi Paylaşıyoruz
-
Hacettepe Kamu Hukuku Tezli Yüksek Lisans Mülakatı:
Mülakata kalanlar listesinde sonlardaydım , buna rağmen ön yargılı davranılmadı 7-8 soru sordular
1- İmtiyaz sözleşmesini AYM kararları çerçevesinde anlatınız.
2- Emanet müşterek emanet farkı
3- AYM kararları ve idare mahkemesi kararları geriye yürür mü
4- Ehliyet verilmesi ne tür bir kamu hizmetidir
5- Resim , harç gibi kavramlara ilişin somut örnek verip hangisine dahildir diye sordularbunlar haricinde son okuduğunuz 3 kitap nedir diye sordular. Mülakat sonucu olumlu
-
Gaziantep Universitesi İktisat Tezli YL
30 kisilik listede 3.siradaydimKomisyonda 3 akademisyen vardi.
2 dakikalik bir tanisma faslindan sonra gercekten YL yapip yapmak istemedigimi sordular cunku calisiyordum ve derslere devam icin fedakarlik yapmam gerekiyorduOndan sonra ise her biri birer soru sordu.
1- GDP nedir. Nasil hesaplanir
2- Merkez Bankasi para politikalarindan bildiklerini soyle. Turkiyede hangisi kullaniliyor. Ve sence basarili mi?
3- Soruyu animsamiyorum.Mulakattan 70 aldim ve listede 2.olarak kaydimi yaptirdim.
Darisi isteyenlere
-
Biraz geçmişten bir örnek olacak ama
Yıl 2007; Marmara Üniversitesi'nde İktisat Politikası ve İktisat Teorisi'ne tezli yüksek lisans için başvurmuştum.
İktisat Teorisi'nde Mülakat sıralamalasında 2.sıradaydım.
Kendini tanıt dedikten sonra sırayla şu soruları sordular:
-
Askerliğini tehir etmek için mi yüksek lisansa başvurdun?
-
İngilizce düzeyin nasıl? (Marmara'da yüksek lisans yapmak için YDS istenmediğinden İngilizce seviyenizi bilemiyorlar)
-
Diferansiyel rant nedir?
-
Malthus neden kötümserdir?
-
GSMH ve Enflasyonun tanımını yap.
-
Hangi iktisadi ekole yakınsın,nedeniyle birlikte açıkla...
2.sırada girdiğim mülakatı 2.sıradan kazandım ama İktisat Politikası'nın mülakatını da geçince İktisat Politikası'na kayıt yaptırdım.
İktisat Politikasının mülakatına 1.sıradan girdim ve 1.sıradan kazandım.Mülakat sıralaması ALES puanına göre yapılmıştı.Kısacası ALES'in ne kadar yüksek ise yüksek lisansa alınma şansın o kadar fazla.
İktisat Politikası mülakatında sorulan sorular:
-
Taban ve Tavan fiyat uygulamasını açıklayın.
-
Türkiye'de Devletçilik uygulamasını anlat.
-
Gini Katsayısi nedir ve 0 olması ne anlama gelir?
-
Uludağ Üniversitesi'nden mezun olduğumdan dolayı bitirme tezi yazmak zorunda olduğumu biliyorlardı.(Uludağ'da lisansta tez uygulaması var) Hangi hoca ile tez çalışması yaptığımı sordular.Zeynel Dinler cevabını alınca hoşlarına gitti.
Hangi konu üzerine yaptığımı sordular.Gümrük Birliği'nin Türkiye İthalatı üzerine etkisini incelediğimi söyledim.Tezden kısaca bahset dediler.AB'yi ve Gümrük Birliği'ni yerde yere vurdum,rakamlar ve örnekler vererek Hocalar ulusalcı olduğundan takdirle karşılandım ama tersi olsaydı ne olurdu bilmiyorum Mülakatlarda çok keskin görüşler savunmayın
Ben takım elbise giyerek gitmedim mülakatlara.Gömlek ve keten pantolonla gittim.Bakımlı ama spor gidebilirsiniz.Saça ve sakala da takılmıyorlar.Keza mülakatta saçım belime kadardı.Rahat olun,kendinize güveniniz olsun ama espri filan yaparlarsa hemen cıvımayın
-
-
Süleyman Demirel Üniversitesi'nde Bankacılık ve Finans Tezli YL
Yüksek lisansı kazanırsan memleketten mi gelip gideceksin diye sordular bence en kritik soru bu. Lisans gibi eğitimime devam etmek istiyorum demekte fayda var. Ders devamlılığı çok önemli hocalar için tezlide. Bunun dışında muhasebeden zorunlu defterler, para arz ve talebi, ödemeler bilançosu kalemlerini sordular. Aman aman bi ortalamam ve yds yoktu ama 3. sırada girdim. -
maliye tezli yüksek lisans : herhangibir işte çalışacak mısın?Kpss puanlarınla atanırsan okulunu bırakacak mısın gibi ölçme sorularından sonra gelir dağılımı nedir kaça ayrılır açıkla/vergi taşması/tanzi etkisi/vergiden kaçınma yolları/vergi yükü ve gelir dağılımı arasında ilişki var mıdır?güncel bütçe sistemimizin adı nedir? soruları soruldu yazın mersin 40 derece olduğundan takım giymemiştim fakat gene de keten gömlek giymiştim imkanınız varsa sizde 1 saatliğine giyin derim işi ciddiye aldığınızın anlamı olabiliyor.İsteyen herkese nasip olur inşallah
-
GAZİ Siyaset ve Sosyal Bilimler tezli yüksek lisans, mülakat yapılmadı, yıllardır da yapılmıyor. Onun yerine yazılı sınav yapıldı ve 3 soru soruldu. Gazi KY veya SBKY mezunu olmayanlar için oldukça ağır bir sınavdı. Sanırım kendi öğrencilerine öncelik vermek adına böyle bir sınav yapılması uygun görülmüş. Sınav 3 saat sürdü diye hatırlıyorum, sorulardan biri Siyasal Düşünceler Tarihi, bir diğeri Çağdaş Ekonomik ve Sosyal Olaylar Tarihi ve son soruda Siyasi Akımlar sorusuydu. SDT sorusunu okul dönemlerinden hatırladığım kadarıyla başarılı bir şekilde yazdım, ÇESOT sorusunu yarım yamalak yazdım. Siyasi Akım sorusu feminizm üzerinden değerlendirme şeklinde olunca pek bir şey yazamadım. Bir kaç paragrafla sınırlı kaldı.
Sonuçlar açıklandığında 52 yazılı puan almıştım, diğerlerinin puanlarına bakarak oldukça iyi bir puandı, 54 kişinin katıldığı sınavda 18 kişi alınacaktı ve yazılı sınavda yaklaşık 35 kişi 30 ve altında almıştı ve bende YL'ye kabul edildim
-
Öncelikle şunu söylemek istiyorumki genelde üniversiteler kendi öğrencilerini bir adım önde görsede bunun körü körüne böyle olmadığını katıldığım üç üniversitenin mülakatında kendim deneyimlemiş oldum.
İlk olarak İstanbul Üniversitesi İktisat(İng.) mülakatına katıldım. Yazılı sınav yok, sadece mülakat sistemi var ve mülakatın oranı bir hayli yüksekti sanırım. Komisyon 3 kişiydi, 2si bizzat dersini almış bulunduğum hocalar.:) Bu işi kolaylaştırmıyor tabi, dersleri o hocalardan alınca konu ölçeği biraz daha genişledi benim adıma.Sorulardan aklımda kalanlar:
Büyüme nedir, kalkınma ile ilişkisi nedir?
Cournot modeli ve varsayımları, bu soruya cevap verince ardından Bertrand modeli ile ilgili sorular.
IS-LM kayması ile ilgili bir soru.
Heckscher–Ohlin modeli nedir, ne anlatır?
Kalkınmaya yönelik güncel konularla ilgili bir soru.
Hipotez testi nedir ve güven aralığı nedir gibi temel istatistik soruları.
Aklımda kalanlar bunlar, ek olarak derslere gelecek misin diye sordular, neticede 100 almıştım. Sonuç ise farklı bir okul olursa daha iyi olur diye düşünerek gitmedim maalesef. Diğer mülakatlarımı ileride anlatmaya devam ederim. Umarım birilerine yardımcı olur. -
Gazi Yönetim Bilimleri tezli yüksek lisans yapıyorum, tez dönemindeyim şu an. Mülakat yapılmamıştı klasik bir sınav ile alım yapıldı. Soruları hatırlamıyorum ama @Antimülakat a katılıyorum Gazi eğitimi alamayanlar için farklı bir sınav olmuştur. Yakın bir zamanda Yüksek lisans yapmayan kişi sayısı çok az olacaktır bu yüzden herkese tavsiye ediyorum
-
Arkadaşlar İstanbul'da önerebileceğiniz (tezlikalın yazı) işletme, muhasebe, finans, iktisat alanlarında veyahut ilgili alanlarında akşam dersleri olan yüksek lisans programlarına sahip bir üniversite var mıdır? Çok komplike yazdım ama önerilerinizi bekliyorum.
-
@officialsecret, içinde söyledi: Yüksek Lisans Mülakat Tecrübelerimizi Paylaşıyoruz
Arkadaşlar İstanbul'da önerebileceğiniz (tezlikalın yazı) işletme, muhasebe, finans, iktisat alanlarında veyahut ilgili alanlarında akşam dersleri olan yüksek lisans programlarına sahip bir üniversite var mıdır? Çok komplike yazdım ama önerilerinizi bekliyorum.
Bende bekliyorum.Bilen varsa aydınlatsın.
-
@eomer hocam beykent üniversitesi bu tür programları yapıyor diyebiliyorum.
-
MAKU Iktisat tezli yuksek lisans bilim sinavinda sorulanlar
- GSMH GSYIH Safi milli hasila ve milli gelir arasindaki farklar
- Basit harcama carpan katsayisi ve nelere baglidir
- Gumruk tarifelerinin ekonomiye etkisi nelerdir grafikte goster
+gelismekte olan bir ulkedeki etkileri - Odemeler dengesi ile ilgili hesaplama sorusu
- Kayitsizlik egrilerinde tuketici dengesini grafikle goster
Bu 5 soru icinde 4 tane cevaplanilmasi istendi