Arkadaşlar; KPSS gibi ciddi sabır ve motivasyon isteyen bir sınava en doğru biçimde hazırlanmak önce doğru metodları belirlemenizden ve sınava yönelik motivasyonunuzu diri tutmaktan geçiyor. Bu metodlar ve motivasyon kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor elbette ki...
Bu yüzden bu yazıda anlatacaklarım sadece benim hikayemdir. Belki de benim hikayemde kendinizle özdeşleştirebileceğiniz noktalar bulabilirsiniz ve kendinizi sınava motive edecek küçük çıkarımlar yapabilirsiniz. (Önemli Not: Bu yazıyı kaleme almamdaki 2.önemli neden sizden gelen özel mesajlara toplu cevap verme isteğidir)
Önce kendimden kısaca bahsedeyim. İktisat mezunuyum ve aynı dalda tezli yüksek lisans yaptım. İş hayatıma 26 yaşında özel bir bankada Bireysel Müşteri Temsilcisi olarak başladım ve 5 yılın sonunda İşletme-Kobi Portföy Yetkilisi ünvanındayken; KPSS'ye girmek için görevimden istifa ettim. 2016 yılı KPSS sınavına yaklaşık 1 yıl hazırlandım ve 2 hafta önce açıklanan mülakat sonuçlara göre "uzman yardımcısı" ünvanı almaya hak kazandım. Arkamda ne dayım, ne bir milletvekili ne de başka biri vardı.Daha önce de dediğim gibi "devlette bekçi bile" tanımıyordum.
Peki bunu nasıl başardım...Bana en çok sorulan soruları da dahil ederek,kısaca anlatayım.
-
Öncelikle şunu belirteyim de 31 yaşındayım artık ders çalışmayı becerebilir miyim diye hiç düşünmedim.Üniversite'deki Doçent'lerin yazdıkları makaleler sonucu Profesörlüğe atladıkları yıllar 37-50 yaşları arasıdır. O yüzden ben 30 yaşımı geçtim,artık eskisi gibi çalışabilirmiyim-anlayabilir miyim diye düşünmekten vazgeçin.Beynin en komplike çalıştığı yıllar 30'lu yaşlardır Yaşı sorun etmeyin.Kurum yaşı sorun etmiyor,siz niye sorun ediyorsunuz
-
Artık 30'lu yaşlardayım veya 20'li yaşların sonlarındayım; işimden istifa edip işsiz kalmak büyük bir yıkımdır düşüncesine kapılmayın.
Eğer işinizden memnun değilseniz,verimli çalışarak KPSS'den istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Konu-komşu ne der düşüncesinden vazgeçin. Ben işten istifa ettiğimde de çevremdeki insanların %90'ı büyük bir risk aldığımı ve hata yaptığımı söylediler. Şimdi ise bunu söyleyen arkadaşlarım bana hangi kaynaklardan sınava hazırlandığımı soruyorlar. Zira önünde olumlu bir örnek gören kişinin risk alabilme oranı artıyor. Ortalama yaşamın 75 yıl olduğunu varsayarsak ki 150 yaşına kadar yaşamak isteyen biri olarak söylüyorum bunu :)"şimdi değilse, hayatınızda ne zaman risk" alacaksınız?
Banka'da çalışan arkadaşlara ise tavsiyem şudur: Paranızı borsaya yatırıp risk alacağınıza (ki çoğumuz borsaya yatıracak kadar para da kazanamıyor) gelin hayatınızla ilgili önemli bir karar alın. İstifa yazınızı müdürünüze uzatın.
3) Bu şahsi tavsiyemdir sınav sürecinde yeni sevgili edinmeyin İlişkiniz başında her iki tarafta yoğun ilgi bekler ama şimdi onun sırası değil Eğer sınava 2 yıl da olsa hazırlanacağım,gerekirse işsiz kalır yine KPSS'ye girerim diyorsanız,kız arkadaşınızdan ayrılmaya da hazır olun,en fazla 1 yıl dayanabilirler (İstisnalar kaidei bozmaz elbette ama,benim sevgilim istisna diye düşünme,6 yılı yakan adam var karşında ) Kızlara bu konuda verebilecek bir tavsiyem yok
Gelelim sınava nasıl hazırlandığıma:
A) Hafta içi saat 09:00'da kalkıyordum ve canımın istediği kadar çalışıyordum.Bu bazen 2, bazen 3 veya 4 saat oluyordu. Daha sonra evimde yakın olduğundan İstanbul Üniversitesi kütüphanesine yürüyerek gidiyordum- yaklaşık 25 dakikalık yürüyüş mesafesi- Bu açık hava yürüyüşünü herkese tavsiye ederim,zihin açıyor.Yolda yürürken ise tarih videosu dinliyordum,Ramazan Yetgin sağolsun Kütüphanede de yine sıkılana kadar çalışıyordum.Sıkıldığımda ise dersi bırakıyordum. [İlk aylarda sıkılsan da çalışmayı bırakma ]
B) Haftasonu neredeyse hiç ders çalışmadım. Bir işte çalışıyorum da haftasonu tatildeymişim gibi davrandım. Gezdim, dolaştım,konsere gittim. Çok nadiren bazen haftasonu 1-2 saat ders çalıştığım oldu.1 yılda 3 haftayı geçmez. Bu şekilde haftasonu kafamı boşaltıyordum.
C) Hafta içi 2 gün 08:00'da uyanıyor ve yüzüyordum.Yüzmeyi sevmeyenler vücut geliştirmede (fitness) yapabilir.Spor yapmanın,hele ki sabah spor yapmanın hem beyine hem de bedene faydası var sizi diri tutuyor.
Yani sizlere şunu anlatmaya çalışıyorum ey ahali Eve kapanıp günde 10 saat ders çalışmayın,2 ay sonra çalışmayı bırakırsınız. Evde pelte gibi oturmayın,derse ara verdiğinizde çıkın dolaşın.Eğer ders çalışırken canınız sıkılmaya başladıysa mekan değiştirin.Spor yapmayı ihmal etmeyin... Bu söylediklerim teferruat gibi gözükse de çok önemli. Hafta içi yapılacak bir aktivite mutlaka bulun.
Şimdilik söyleyeceklerim bunlar,özellikle hangi kaynaklarla çalıştığımı yazmadım zira birçok arkadaşımız bunu forumda dile getirdi.
Kendinize güvenin,kulaklarınızı tıkayın ve kendinize ben bu sınavı kazanacağım diye söz verin...
Sağlıcakla kalın...