Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Nedir?
-
DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS) HAKKINDA
Meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınava Dikey Geçiş Sınavı denir. Bir ön lisans programını başarıyla bitiren öğrencinin, yüksek öğrenimini lisans düzeyinde tamamlaması amaçlanır.
Burada temel gaye, ön lisans programıyla mesleki eğitim alan kişilerin, iki yıl boyunca aldıkları teknik derslere, minimum iki yıl daha teorik bilgilerinde dahil edilerek kişinin donanımının tamamlanarak hayata atılmasını sağlamaktır. Teknik liseden mezun olan bir öğrencinin, ön lisans programıyla birlikte daha teknik hala getirildiği kabiliyetini, kendi branşıyla örtüşen bölümlerde devam ettirerek lisans düzeyine çıkarılmasını sağlamaktır.
DGS ile birlikte eğitim alanında çok işlevsel denilebilecek bir fonksiyonda yerine getirilmektedir. Teknik liseden mezun olan bir öğrencinin, bölümüyle paralel ön lisans programına kaydı sınavsız gerçekleşiyor. Bu sayede, öğrencilerin liseden beri sürdürdüğü teknik eğitim kesintiye uğramadan iki yıl daha devam ediyor. Herhangi bir sınav şartı, puan şartı, kontenjan şartı olmaksızın ön lisans eğitimine izin veriliyor. Ön lisans mezuniyeti sonrası tercih öğrencinin kendisine bırakılıyor: Öğrenciler isterlerse eğitim hayatlarını ön lisans mezunu olarak sonlandırıp, çalışma hayatına yönelebilecekleri gibi, ÖSYM tarafından uygulanan sınavdan yeterli puan alarak dört yıllık eğitim almaya da devam edebiliyor.
Ön lisans düzeyinden, lisans düzeyine geçişte ÖSYM tarafından uygulanan bu sınavın adı DGS'dir. Dikey Geçiş Sınavı 60 soruluk Sayısal ve 60 soruluk Sözel bölümlerden oluşan 120 soruluk bir sınavdır. Sınav süresi 140 dakika olarak uygulanmaktadır. Bu sınavda yer alan soruların yer aldığı konu içeriklerine baktığımızda, YGS sınavında yer alan Temel Matematik ve Türkçe kısımlarında yer alan konular ile aynı olduğu gözlemleriz. Teknik liseden mezun olan öğrencinin ön lisans programından, lisans programına geçmesi noktasında ideal olduğu düşünülen bu konular bir çokları için fırsat olarak görülmeye başlanmıştır.
İkinci üniversiteyi okumak isteyen, başka bir örgün öğrenimde okuyan veya mezun olan öğrenciler, YGS/LYS sınavlarıyla kazanamayacaklarını düşündükleri üniversite ve fakülteleri bu yöntemle kazanmayı hedeflemektedir. Özellikle Adalet bölümünden, hukuk fakültesine geçilebilmesi için basamak olarak kullanılması son zamanlarda en sık rastlanan durumlarından biri halini almıştır. Kime soracak olsak Adalet bölümünden, Hukuk bölümüne geçme hedefini hayata geçirmeye çalışmaktadır.
Bu durum DGS'nin asıl amacından sapmalara neden olmuş olsa da buna karşı da 2014 yılında yapılan değişiklik ile şöyle bir önlem geliştirilmiştir. DGS tercih kılavuzunda kontenjanlar iki kısma ayrılmıştır. Buna göre birinci kontenjan kısmında yer alan Hukuk alanını: Örgün, ikinci öğretim, uzaktan eğitim ve AÖF adalet bölümünden mezun olanlar tercih edebilir. İkinci kontenjan kısmında yer alan Hukuk alanını: Örgün, ikinci öğretim, uzaktan eğitim bölümü mezunları tercih edebilmektedir. AÖF (Anadolu ve Atatürk) Üniversitelerinde Adalet mezunları tercih edemezler. Bu tip kontenjanların yanında 900 tercih kodu bulunmaktadır.
Dikey Geçiş Sınavıyla ilgili söyleyeceklerimize şimdilik buradan bir virgül koyalım, önümüzdeki günlerde yazının kapsamını genişleteceğiz.
-
@Antimülakat Eline saglik kardesim, guzel olmus fakat bizim zamanimizda dgs bir bilinmezdi, boyle bir sinavin varligini bile bilmezdik. Simdi mantikli olanin iki yillik bitirip dgs ile hazirlanip istenilen yuksek hedeflere ulasmayi kolaylastirmak oldugunu bir cok insan biliyor. Dgs dikkat edilmesi gereken bir husus.
-
Eline sağlık abi
-
@Phoenix her alanda olduğumuzu gösterelim kardeşim, inşallah arkadaşlarımızın tercihlerinde hep birlikte elimizden gelenin fazlasını yapalım.
-
"iyi bir insan olduğunuz için dünyanın size adil davranmasını beklemek, vejetaryen olduğunuz için bir boğanın size saldırmamasını beklemek gibidir." @Antimülakat sen gerçekten güzel bir insansın.
-
DGS PUANI HESAPLAMA
DGS puanı , adayların sınav sonuçlarında hesaplanan sözel ve sayısal standart puanlarının ve ön lisans öğrenimlerinde elde ettikleri akademik puan ortalamalarından hesaplanan ağırlıklı ön lisans başarı puanlarının aşağıdaki kat sayılarla çarpılarak toplanmasıyla elde edilir. Aşağıda DGS puan hesaplaması için kullanabileceğiniz formülü temel olarak inceledik :
Dgs Sözel : 87.747 + (Sözel net x 1.681) + (Sayısal Net x 0.315) + (Ağırlıklı Ön lisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs Sayısal : 105.536 + (Sözel Net x 0.336) + (Sayısal Net x 1.575) + (Ağırlıklı Ön lisans Başarı Puanı x 0.6)
Dgs TM : 96.642 + (Sözel Net x 1.009) + (Sayısal Net x 0.945) + (Ağırlıklı Ön lisans Başarı Puanı x 0.6)Ağırlıklı Önlisans Başarı Puanı: Bölümünü iyi dereceyle bitirenler 80 puan, orta sıralarda bitirenler 65 puan , son sıralarda bitirenler 50 puan olarak hesaplayabilirler.
-
yakın eğitim dgs uzaktan eğitime kayıt olmayı düşünüyorum, deneyimleyeniniz var mı?
-
Geçen sene giremeyip bu sene gireceğim içimde ukte olan sınavdır dgs
-
@yavuzcetin34 yakın eğitim tavsiye edilen bir yer değil hocam işini çok daha iyi yapan online kurslar mevcut.
-
@genclerbirlikli bi o kalmıştı. hll spr dwm.
-
@kelaynak tek eksiğim o kaldı
-
böyle bir başlık varmış eline saplık @Antimülakat reiz.