İşletme Bölümü ( Tanıtımı, Hakkında Bilgi, Nedir? )
-
BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?
İşletme bölümü işletme kurma, işletmelerin çalışma biçimleri, işletme yönetimi, başarılı bir işletme yöneticisi yetiştirme gibi amaçlarla kurulmakla birlikte bugün var olan pratikte iktisat ile ortak alanlarda çalışma yapma amacıyla var olan bir bölümdür. İşletme bölümü bugün gelinen noktada teknolojik gelişmeleri kullanarak ve günümüz dünyasında var olan büyük şirketler ile ekonomik sistemler üzerine eğitim verir ve çalışma yapar. Özetle işletme bölümü işletmelerin yönetimi ve yeni dünya düzeninde bunların yorumlanması ile ilgili alanlara elemanlar yetiştirir ve araştırma yapar.
İŞLETME BÖLÜMÜ DERSLERİ, OKUTULAN DERSLER
İşletme bölümünün başlıca dersleri; işletme bilimine giriş, pazarlama, finansal yönetim, ürün, pazar ve satış yönetimi dersleri, piyasalar ile ilgili derslerden oluşmaktadır. İktisadi ve idari bilimler fakülteleri (İİBF) ile siyasal bilgiler fakültelerinde okutulan işletme bölümünde aynı zamanda bu fakültelerin ortak dersleri hukuk, iktisat, muhasebe gibi dersler zorunlu ya da seçmeli olarak okutulmaktadır.
İŞLETME BÖLÜMÜ OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER
İşletme; iktisadi ve idari bilimlerin ortak noktada buluştuğu bölümlerden biri. Hem iktisadi alanlarda çalışma yaparken gelişilen hem de idari bilimlerdeki yönetim kavramı üzerine eğitim alınan bir bölüm olması sebebiyle bu bölümde okuyan birey yönetim konusunu ve iktisadi yorumlama becerisini kazanabilmesi adına analitik düşünme yeteneğine sahip olmalı. Analitik düşünme becerisi birçok İİBF bölümü için gerekli olsa da işletme bölümünde özellikle gerekli. Bununla beraber muhasebe alanına yönelecek birey için sayısal beceriler, pazarlama alanına yönelecek bireyler için ikna kabiliyeti, yönetim alanına yönelecek bireyler için de yönetimin esaslarını uygulayabilme yeteneği gerekli diyebiliriz.
İŞLETME BÖLÜMÜ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ İMKANLARI
İşletme bölümü mezunları adının özdeşleştiği işletmelerde yönetici, yönetici yardımcısı, insan kaynakları uzmanı olarak çalışabilirler. Ayrıca bankalara bağlı birimler ile işletmelerin, şirketlerin muhasebe alanlarında çalışabilirler. İçinde bulunan şartlar gereği Kamu personeli seçme sınavı’na (KPSS) hazırlanarak devletin yönetici kadrolarından en alt kademelerine kadar farklı alanlarda iş bulma olasılıkları daha yüksektir. KPSS ile girilebilecek A kadro memuriyetler; bazı bakanlıklara bağlı uzmanlıklar, müfettişlikler, yönetici kadrolardır. B kadro memuriyet konusunda ise en fazla alımın yapıldığı alanlardan birisidir bu yüzden bu alana odaklanarak iş bulma imkanı elde etmek nispeten daha kolaydır. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir.
İŞLETME BÖLÜMÜ PUAN TÜRÜ (LYS) VE YÜZDESİ
İşletme bölümüne TM-1 puan türüyle yerleştirme yapılmaktadır. TM-1 puan türünü de % 14 Türkçe, % 5 Sosyal bilimler, % 16 Temel Matematik, % 5 Fen Bilimleri olmak üzere % 40’ını YGS ; kalan % 60’lık kısmı da LYS-1 ve LYS-3 oluşturmaktadır. LYS’lerin yüzdesi de % 25 Matematik, % 8 Geometri, % 20 Türk Dili ve Edebiyatı, % 7 Coğrafya’dan oluşmaktadır.
TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU
Biz Tercihini Yap ekibi olarak sınava giren her adayın kendisi için en doğru bölümü seçmesini istiyoruz ve bu yüzden de bu bölüm tanıtımlarını hazırlıyoruz. İşletme bölümünü tercih edecek adaylara sunabileceğimiz öneriler ise şöyle sıralanabilir.
İŞLETME BÖLÜMÜ NASIL BİR BÖLÜMDÜR
İşletme bölümü diğer İİBF bölümlerinden çok da farklı bir bölüm değildir. Bu yüzden (işletme bölümüne isteksizce kayıt yaptıran adaylar için) size önerebileceğimiz en kritik nokta bölümün gücünün farkına varmanız. İşletme bölümü bilinçli bir öğrenci olarak okunduğunda size her türlü beceriyi sağlayabilecek bir bölümdür. Hem yönetim alanında hem de ekonomik alanlarda kendinizi geliştirir, bunu bilişim alanında edineceğiniz becerilerle güçlendirirseniz kendiniz için doğru bir bölüm tercih etmiş olursunuz.
İŞLETME BÖLÜMÜ GELECEĞİ HAKKINDA
Her gün yeni onlarca bölüm açılıyor ve fakültelere ekleniyor. İşletme bölümü tarihi olarak eski bir bölüm. Yıllardır üniversitelerde okutuluyor. Bölüm zaman içerisinde geri planlara itilmiş ve isimleri havalı olan bölümlerin gölgesinde kalıyor olsa da her zaman mesleki olarak ve donanım kazanma açısından gelecek vadeden bir bölüm olarak yerinde duracaktır. Mesleki açıdan yönelebileceğiniz alanlara yukarıda değindik. Özel sektör kapıları ardına kadar açık olmasa da yukarıda da belirttiğimiz gibi işletme bölümünün KPSS alanında oldukça geniş bir yelpazesi var. İşletme bölümü tercih ederken veya işletme bölümü okuma mecburiyetinde kalırsanız bunları göz önünde bulundurun.
İŞLETME BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
İşletme bölümünde okumanın avantajlarına yukarıda biraz değindik. Özellikle vurgulamaya çalıştığımız sıkı bir disiplinle çalışılırsa hem kişisel gelişim açısından hem de iş olanakları bakımından avantaj sahibi bir bölüm. Bununla beraber okuması da birçok bölüme kıyasla daha kolay olması sebebiyle avantaj taşıyor.
Dezavantajlarına gelecek olursak bölüm eğitimi teorik olduğu için her yeni açılan üniversiteye açılmış durumda. Bu yüzden de kayıt yaptıranın da mezununun da inanılmaz rakamlara ulaştığı bir bölüm. Bu meslek edinme noktasına gelindiğinde kendini yeterince geliştirmemiş bireyler için bir sorun teşkil edecektir. Ayrıca işletme bölümünün alt dalları olabilecek olan turizm işletmeciliği, denizcilik işletmeleri gibi bölümlerin varlığı da bölüm mezununun rekabet içinde olacağı insan sayısını artırarak dezavantaj oluşturuyor. Bölümün bir başka dezavantajı ise kendinizi değersiz görmenize neden olacak; işletme bölümüne yeterli önemin verilmeyişi ve açıköğretim fakülteleri ile birlikte her iki kişiden birinin işletme okuyor ya da mezunu olması. Bu dezavantajı kendi becerileriniz ve çalışmalarınızla bertaraf edebilirsiniz.İŞLETME BÖLÜMÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
İşletme bölümü birçok bölüm için diyebileceğimiz gibi köklü ve iyi üniversitelerde okunur. İşletme bölümünü tercih etmeden önce hangi üniversitelerin bu alanda iyi eğitim verdiğini araştırın. Ayrıca hocaları da araştırma fırsatınız varsa bunu da değerlendirin. İngilizce olarak okumak bölümden mezun olduktan sonra size güzel avantajlar sağlayacaktır. İngilizcenizin gelişmesi ve yurtdışına açılmış firmalarla çalışırken bunun kolaylık sağlaması bakımından önemli bir konu. Bunlarla beraber işletme bölümlerinin derslerine giderek bunun size keyif verip vermediğini anlayabilirsiniz.
İŞLETME BÖLÜMÜ OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR
İşletme bölümünde eğitim görürken ilk başta yapmayı düşünebileceğiniz iş üzerine bir plan çıkarmalısınız. Bu sizin yol haritanız olacaktır çünkü kamuya yönelmek ve özel sektörde çalışmak için farklı deneyimler kazanmanız gerekmekte.
Kamu alanına yönelecek bireyler için yapılması gereken temel iki nokta ilk sınıftan itibaren KPSS sürecini anlamaya başlamak ve KPSS’ye yönelik bir alt yapı hazırlamak için doğru seçmeli dersleri alarak kendini girmek istediği kuruma göre hazırlamak ile kamuya girmek için gerekli çevreyi edinmek. Bilgi birikimi ve konumuyla yol gösterici olabilecek konumlardaki bürokratlar ve idarecilerle iletişim kurmak ve onlardan bir şeyler öğrenmek için çabalamalısınız. Ayrıca sıkı bir çalışma disiplinine de sahip olmanız gerekir.
Özel sektöre yönelecek bireyler kendi kişisel becerilerini geliştirmek için çalışmalı. Bilgisayar programları, sertifikalar, bilinen birkaç yabancı dil, yine edinilecek bir çevre fakat bu sefer özel sektörde etkili kişilerden oluşan.
İşletme okuması rahat diyebileceğimiz bir bölüm olduğundan dolayı sosyalleşmeye, entelektüel birikim kazanmaya ve hobilerinizi geliştirmeye zaman ayırabilirsiniz. Bunlar size aynı zamanda kazanım olarak da geri dönecektir.AKLINIZDA BULUNSUN
Bu bölümü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun ve ayrıca hatırlayın üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Türkiye’de gelinen nokta böyleymiş gibi bir algı yaratsa da meslek sahibi olmak için hele ki işletme gibi bir alana yönelmek için üniversite okumak zorunda değilsiniz. Ebeveynler bu yoruma kızabilirler fakat yıllarca verilecek bir emekle yeterli bir karşılık alamayacak olma sonu ile karşılaşmak yerine aynı emeği başka bir alanda verdiğinizde yükselerek bir yerlere varılabilecek olma gerçeğini göz önünde bulundurmak gerek. İşletme bölümü okumakta kararlıysanız kendinizi kendiniz için uygun olan alanda geliştirmelisiniz. Eğer kamu da iş yapacaksanız da kamu görevinin kaynağında kamuya faydalı olmanın yattığını unutmayın. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.
-
Üstad hızına, emeğine, bilgine sağlık. Çok faydalı bir çalışma olmuş.
-
Hocam bu yazılar tercihlerde muhakkak dikkate alınmalı. Bir kaç küçük ilavede bulunayım: İibf içerisinde B kadro alımlarda en çok alımın yapıldığı bölüm İşletme bölümüdür. Mezun sayısı ile parelel olarak böyle bir şey yapılıyor olabilir, Üniversite kontenjanlarında en çok alımın yapıldığı iibf bölümünde İşletme bölümüdür.
Kaleminize sağlık hocam
-
sırf üniversite okumuş olmak için aile baskısıyla işletme okudum keşke güzel sanatlar okusaydım..
-
@Nurr Merakımdan soruyorum efendim hangi üniversitede okudunuz ve okurken nelerle meşgul oldunuz?
-
@Agor Kırıkkale üniversitesi mezunuyum. Okurken dersler ve kampüste arkadaşlarımla geçirdiğim vakit dışında resimle uğraştım ve Ankarayı gezdim
-
@Nurr Dün sorduğum sorunun nedeni insanlara dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştığımız şeylerde eksik veya hatalı bir yan var mı diye öğrenmekti. Keşke kelimesini kullanmak doğru değildir ama keşke sevdiğin mesleği yapabileceğin bir bölümü okusaydın diyebilirim sana. Bir yandan da işletmenin ve İİBF'nin çoğunlukla sonunun KPSS olduğunu biliyoruz, erkenden bu iş için çalışmaya başlamak faydalı diye düşünüyorum. İşletme tercih edecek arkadaşlara pişman bir işletme mezunu olarak söyleyebileceğin kritik şeyler varsa duymak isterim.