Mazeret İzni İzini Nedir? Mazeret İzinleri Hangi Nedenlerle Alınır?
-
2017 yılında yapılacak olan personel alımlarını bekleyen binlerce memur adayını ve kamuda çalışan memurları ilgilendiren önemli bir konuyu değerlendirdik. Mazeret İzni İzinleri Nedir? Mazeret İzini Nasıl Alınır? Memur Mazeret İznini Nasıl Alabilir?
Mazeret İzini Nedir?
Çalışanların, iş nedenlerinden kaynaklanmayan özel hayatlarını ilgilendiren veya özel hayatlarından kaynaklanan nedenler ile işe gelmemeleri veya gelememeleri mazeretleri olması durumunda kullandıkları izine mazeret izini / izni denilmektedir .
Mazeret izinleri kanun olarak geçerli bir nedenin olması durumunda çalışana tanınan bir hak olduğu için mazeret izninin kullanılmasının geçerli bir nedeni olması zorunludur.
Hangi Nedenler Mazeret İzini Kullanılmasına İzin Verir?
Devlet memurları söz konusu olan mazeret izinlerini, mazeret iznini 657 sayılı Devlet Memurluğu Kanunu’nun ilgili maddelerinde düzenlenen çerçeve dahilinde kullanabilmektedir. 657 sayılı kanun hamilelik, doğum, çocuk, evlilik ve ölüm gibi önemli hususların söz konusu olduğunda memurların mazeret izni / izini taleplerinin kabul edilmesi ve mazeret izini kapsamında izin kullanmasını zorunlu kılmıştır. Memurlar mazeret izni süresince haklarından yararlanmaya devam etmektedirler.
ÖNEMLİ NOT: 657 ‘de belirtilen nedenler dışında çalışanın mazeret izni talep etmesi durumunda karar verme yetkisi çalışanın veya memurun amirine verilmiştir.
EVLİLİK SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA VERİLEN MAZERET İZİNİ EVLİLİK MAZERET İZNİ
Memurun kendisi evlenmesi veya memurun çocuğunun evlenmesi durumunda isteğe bağlı olmak koşulu ile 7 günlük mazeret izini verilmektedir.
ÖLÜM DURUMUNDA VERİLEN MAZERET İZİNİ ÖLÜM MAZERET İZNİ
Çalışanın, memurun eşi veya çocuğu ölmesi durumunda memurun isteğine bağlı olarak 7 günlük süre dilimine kadar mazeret izini verilmektedir. Ayrıca memurun çalışanın kendisinin veya eşinin birinci derecede yakın akrabasının ölümünün söz konusu olduğunda yine isteğe bağlı olmak koşulu ile 7 günlük süre dilimine kadar mazeret izin hakkı tanınmaktadır.
HAMİLELİK DURUMUNDA TALEP EDİLEN MAZERET İZİNİ
Memurun hamile olması durumunda doğumun yapılacağı (öngörülen) tarihten önceki süre için 8 hafta süre ile mazeret izini verilmektedir.
Kadın çalışanın doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta alabileceği mazeret izini ile beraber toplamda 16 hafta 112 gün doğum izin hakkı bulunmaktadır . Ayrıca çoğul gebelik durumunda yani ikiz bebeğe hamile kalmak gibi bir durum söz konusu olduğunda doğum sonrası izin hakkına 2 hafta daha eklenmektedir ve toplam doğum izini hakkı 18 hafta olmaktadır.
Kadın çalışan eğer çalışmaya devam etmek isterse ve doktorun çalışmaya uygundur raporu ile beraber doğumdan önceki 37 hafta boyunca çalışmaya devam edebilir. Bu durumda doğumdan önceki süre diliminde kullanmadığı izin hakkı süresi olan 5 haftalık süre doğum sonrasında kullanacağı izin hakkına eklenebilir.
DOĞUM NEDENİ DURUMUNDA TALEP EDİLEN MAZERET İZİNİ
Hamilelik durumunda kullanılan mazeret izni kısmında belirttiğimiz gibi böyle bir durum söz konusu olduğunda doğum öncesinde olduğu gibi doğum sonrasında da kadınlara izin hakkı tanınmaktadır.
Doğum yapan kadın çalışan doğumdan sonraki 8 hafta süresince mazeret izni hakkına sahip olur. Yine hamilelik durumundaki mazeret izini bölümünde bahsettiğimiz gibi eğer hamile çalışan doğum öncesindeki mazeret hakkını kullanmaz ise doğumdan sonraki mazeret izin hakkında bu süre ilave edilebilir.
ANNE VE BABAYA ÇOCUK SAHİBİ OLMALARI DURUMUNDA VERİLEN MAZERET İZİNİ
Doğum sonrasında annenin kullandığı mazeret izini (analık izini) süresi bittikten sonra anne çalışana izin bitiş tarihinden itibaren olmak üzere ilk altı aylık süre için günlük 3 saat, ikinci altı aylık süre için günlük 1.5 saat süt izin hakkı verilmektedir.
Ayrıca pek bilinmese de eşi doğum yapan erkek çalışana isteğine bağlı olarak 10 günlük süre dilimi boyunca izin hakkı tanınmaktadır. Bu izine babalık izini de denilmektedir.
YASADA BELİRTİLEN NEDENLER DIŞINDAKİ MAZERET İZİNLERİ DİĞER MAZERET İZİNLERİ
657 sayılı kanunun içerisinde belirtilen nedenler dışında memurun talep ettiği mazeret izinleri memurun amirinin yetkisindedir. Örneğin ilçede bu yetkili kaymakam iken ilde vali bu yetkiye sahiptir. Atama yetkisine sahip olan amir merkezde çalışanın bu talebini karşılayıp karşılamama yetkisine sahiptir.
ÖNEMLİ NOT: Amirin izin vermesi durumunda memurun bir yıl süresince yasa dışındaki nedenler ile talep ettiği mazeret izin süresi 10 gün ile sınırlandırılmıştır. Mazeret izninin 10 günü aşması durumunda ise çalışanın, memurun 10 günü aştığı her bir gün kendi yıllık izin süresi içerisinden düşürülmektedir.
-
@Phoenix kardeşim ilave olarak ücretsiz izin meselesine de değinmek gerekir. Onu da bir ara bakalım ilave edelim. O mesele oldukça önemli ve bilinmeyen alanlardan.
Aday memur hamilelik sonrası ücretsiz izinden yararlanabilir mi? Cevap: Evet yararlanabilir. 1 Gün çalışsa dahi, ücretsiz 2 YIL boyunca izne ayrılabilir.