Ekonometri Bölümü ( Tanıtımı, Hakkında Bilgi, Nedir? )
-
BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?
İktisat bölümünün alt dalı olarak varlık gösteren ekonometri bölümü iktisadın yorumlanması, analizini yapmak gibi alanlarda da faaliyet gösterse de var oluş amacı daha çok iktisadın sayısal kısmını incelemektir. Ekonomi alanında var olan veriler, artma azalmalar, bir takım sayısal değerler ve bunlarla ilgili sorunlarla çözümleri üzerine çalışma, araştırma yapmak ekonometri bölümünün temelini oluşturmaktadır.
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ DERSLERİ, OKUTULAN DERSLER
Ekonometri bölümü; ekonomi yani iktisat ve istatistik ağırlıklı derslerden oluşmaktadır. İktisada giriş, makro ve mikro iktisat, istatistik analizi, olasılık, matematik gibi sayısal ağırlıklı içerikler derslerin genel yapısını oluşturmaktadır. Bununla beraber hukukun çeşitli dalları, muhasebe ve sosyoloji gibi dersler de bölümde okutulmaktadır.
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER
Ekonometri bölümü derslerin içeriğinden de anlaşılacağı üzere sayısal beceri gerektiren bir bölümdür. Olasılık hesaplamaları, istatistiki veriler hazırlama, sayılar üzerinde çalışma ve değerlendirme bölümün temelini oluşturduğu için sayılarla, matematikle arası iyi olan adayların başarılı olacağı bir bölümdür. Matematik ve matematiği iyi kullanmak, analitik düşünebilmek ( sayılar üzerine), disiplinle çalışabilme ruhu bu bölümü tercih edebilecek bireylerde aranabilecek özelliklerdir.
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ İMKANLARI
Ekonometri bölümü mezunları sayısal içeriğe dayalı bir eğitim almalarından dolayı bir çok kurum ve kuruluşun istatistiki ve veriye dayalı araştırma birimlerinde çalışabilirler. İktisat ağırlıklı bir eğitim almalarından dolayı iktisat bölümü mezunlarının iş imkanına sahip olduğu bir çok alanda da çalışma olanağı bulabilirler. Bununla beraber ağırlıklı olarak iktisadi ve idari bilimler fakültelerinde (İİBF) eğitimi verilen bölümün mezunları bu fakültelerden mezun olan herkesin girebileceği kamu kuruluşlarına kamu personeli seçme sınavı (KPSS) üzerinden başvuru yapabilirler. A kadro diyebileceğimiz yönetici kadrolarına da B kadro diyebileceğimiz normal memur kadrolarına da girme şansına sahiplerdir. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir.
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ PUAN TÜRÜ (LYS) VE YÜZDESİ
Ekonometri bölümüne TM-1 puan türüyle yerleştirme yapılmaktadır. TM-1 puan türünü de % 14 Türkçe, % 5 Sosyal bilimler, % 16 Temel Matematik, % 5 Fen Bilimleri olmak üzere % 40’ını YGS ; kalan % 60’lık kısmı da LYS-1 ve LYS-3 oluşturmaktadır. LYS’lerin yüzdesi de % 25 Matematik, % 8 Geometri, % 20 Türk Dili ve Edebiyatı, % 7 Coğrafya’dan oluşmaktadır.
TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU
Biz Tercihini Yap ekibi olarak sınava giren her adayın kendisi için en doğru bölümü seçmesini istiyoruz ve bu yüzden de bu bölüm tanıtımlarını hazırlıyoruz. Ekonometri bölümünü tercih edecek adaylara sunabileceğimiz öneriler ise şöyle sıralanabilir.
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ OKUNUR MU, ZOR MUDUR?
Ekonometri bölümünü tercih edecek aday için en önemli sorulardan iki tanesini oluşturan bu sorular kısmen görecelidir. Ekonometri iktisat gibi zor bir bölümün altından çıkarak kendini özerkleştirmiş bir bölüm. İktisat okumak bile oldukça zorken sayısal verilerin daha derinlerine inebileceğiniz bu bölüm bu şekilde bakıldığında oldukça zordur. Fakat bu bölümü tercih etmek isteyen ya da tercih etmek zorunda kalmış birey eğer gerekli özveriyle çalışırsa ve bölümü doğru yerden yakalarsa zorlanmadan hatta keyifle okuyacağı bir bölümle karşılaşmış olur. Bu bölümün okunup okunmayacağı konusu da kişinin yine kendi ilgisine bağlıdır. Matematiğe, olasılığa, istatistiğe merakınız varsa ekonometri bölümü okunur. Matematik yeteneğim yok ama bu bölümü tercih etmek zorunda kaldım diyen bir adayın unutmaması gereken her yeteneğin çalışarak geliştirilebilecek olmasıdır.
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ MEZUNU NE İŞ YAPAR?
Yukarıda çalışma alanlarına değinmiş olsak da bu konuya biraz daha eğilelim. Ekonometri bölümü ilk bakışta pek bir şey vadetmiyor gibi görünebilir. Yukarıda değindiğimiz KPSS ile İİBF’nin her bölümüyle “aşağı yukarı” eşit şartlara sahip olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Yani iktisat mezunu hangi alanlara başvurabiliyorsa ekonometri mezunu da hemen hemen aynı işleri yapmak üzere başvuru yapabilir. Bu kişinin kendini yetiştirme seviyesiyle doğru orantılıdır.
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Ekonometri bölümü kendini yetiştirmiş bir bireyde derin iktisat bilgisi oluşturması sebebiyle avantaj sahibidir. Bölümün yerleştirme puanları düşük olmasına rağmen bölümü iyi okuyarak daha prestijli görünen bölümlerle eşdeğer haklara sahip olması nedeniyle de bir sıfır noktası olarak görülebilir. LYS’den yeterli puanı alamamış ama İİBF bölümlerinden yüksek puanlı yerleri tercih ederek o alanlarda çalışmak isteyen birey ekonometri bölümü ile de aynı haklara sahip olabilir. Ayrıca bölüm okuyan bireyi farklı deryalara sürükleyebilecek olması sebebiyle de avantajlı bir konumda.
Dezavantajlarına gelecek olursak; bölümü okurken odaklanarak ve çok çalışarak okuma zorunluluğu bir dezavantaj. Her ne kadar eşit haklara sahip olsa da ekonometri biraz üvey evlat muamelesi görüyor ve kendinizi öz evlada dönüştürmek de sizin gerçekten vereceğiniz çabaya ve emeğe bağlı. Seçmeli derslerle kendinizi farklı alanlarda da geliştirmemeniz halinde bir çemberin içinde sıkışıp kalma olasılığınız da var. İsmi ve klasik gruplar tarafından küçümsenebilme sebebiyle de küçük de olsa bir olumsuz değer taşıyor.EKONOMETRİ BÖLÜMÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Bölümü tercih etmeye gerçekten istekli olan adaylar bu özverili çalışmayı sağlayıp sağlayamayacaklarından emin olmalılar. Ekonometri bölümüne girdiklerinde onları nasıl bir disiplinin beklediğini göz önünde bulundurmalılar. Eğer istemeden bu bölümü tercih etmek zorunda kaldıysanız da bu tercihin sonunda girdiğiniz bölümdeki sorumluluklarınızı yerine getirmek için kendinizi odaklamak gerekliliğinde olduğunuzun bilincinde olmalısınız. Bölümü iktisat bölümleri ve iktisat hocaları iyi olan okullarda okuma şansınız varsa tercihlerinizi bu yönde kullanın. Ekonometrinin iktisada sıkı sıkıya bağlı olduğu gerçeğini unutmayın.
EKONOMETRİ BÖLÜMÜ OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR
Ekonometri okumaya başladığınız andan itibaren kendinizi iktisadın kollarına bırakmalısınız. İktisadın tüm alanlarını, tarihini ve güncel iktisadi olayları takip etmekle beraber bunlar üzerine analizler yapabilecek duruma gelmek için çabalamalısınız. Araştırma alanına yönelecekseniz niceliksel araştırma yöntemlerinde ( bu alana yönelmeseniz bile bu yöntem üzerinde) sağlam bir hakimiyet oluşturmalısınız. Bunlar sizin kendinizi yönelteceğiniz alanla ve kendinize katacaklarınızla ilgili. Bunun dışında çoğu İİBF mezunu gibi sonunda KPSS ile karşılaşacağınızın bilincinde bir öğrencilik hayatı geçirmelisiniz. İyi bir kuruma yerleşmek için yapmanız gerekenlerden bir tanesi iktisat alanına hakim olmakla beraber seçmeli derslerle hukuk ve muhasebe alanlarını da beslemek olmalı. Ayrıca sonunda kamu kurumlarına gireceğiniz göz önünde bulundurulursa devletin idaresinde bulunan bürokratlarla ve önemli kişilerle iletişime geçmek ve iletişimde kalmak sizin için önemli bir artı değer oluşturacaktır. Bu kişiler size bilgi ve birikimleriyle hem gelişme anlamında hem de yol gösterici olarak gerekli katkıları sağlayacaklardır.
AKLINIZDA BULUNSUN
Bu bölümü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun ve ayrıca hatırlayın üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Ekonometri gibi okuması meşakkatli bir bölüm sadece üniversite mezunu olayım diye okunmamalı. Üniversite ve bu bölümü okumaya kesinlikle kararlıysanız ekonomi alanında çalışmalar yapmak için tüm gücünüzle çalışmalı ve devlet kurumlarında çalışacaksanız da bu çalışmaları kamu yararına kullanmak için mücadele göstermelisiniz.
-
Ek Bilgi: Ekonometri bölümü mezunları için KPSS A Grubu alımları nadiren ekonometrinin de dahil olduğu spesifik puan türleriyle yapılmaktadır. Ekonometri'nin %15 etkisi olduğu P92 puan türüyle 2013 yılında Sağlık Bakanlığı Uzman Yrd., 2014'te Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Uzman Yrd. ve 2015'te ise TÜİK Uzman Yrd. alımı yapılmıştır. Ekonometri'nin %15 etkisi olduğu P34 puan türüyle 2013 yılında Hazine Müsteşarlığı Sigorta Denetçi Yrd.alınmış olup bölüm bazında KPSS A Grubu puan türüyle alım yapan kurumlarda pek "ekonometri" adı geçmediği için bu bölüm mezunları yüksek puan alsalar dahi sadece İİBF, SBF gibi bölümlerin başvurusunu kabul eden genel ilanlara diğer derslerden yaptıkları netlerin etkilediği puan türleriyle başvurabilmektedirler. Bu nedenle KPSS A Grubu hedefleyen adayların İİBF içerisinde okumaması gereken bölümler arasında zirveye oynayan bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz.
-
@odtüsbky çok teşekkür ederiz dostum ek bilgi için fakat eklemek gerek ki o genel ilanlara başvurmak isteyen bölüm mezunları diğer alanlarda kendilerini iyi yetiştirirlerse eşit şansa sahipler :). Ayrıca hepimizin bildiği gibi yol gösterici devlet büyükleri de bu işleri kolaylaştırmaktadır .
-
çalıştığım kurumda tr nin en iyi ekonometri hocalarından biri daire başkanlığı yaptı kısa bir süre önce özel sektöre geçti ekonometri gayet güzel önemli ve zor bir alan ve malesef türk bürokrasinin sert yapısını aşmakta zorlanıyor.
Ekonometriyle elde edilen veriler tahmini olduğu gerekçesiyle güvenilmiyor