Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
@aliveli enterasanmış hocam insanlar yokluktan ne hale gelmiş asgari ücretli de allah korusun kendini yakar
-
Arkadaslar güncel notu olan var mi
-
@agor, içinde söyledi: Güncel Ekonomik Gelişmeler
Adam ne taraftan olursa olsun "koca" bir gazetede köşe yazarı. Yaptığı yorum ekmek aynı fiyat, su aynı fiyat, yağ aynı fiyat; bize ne dolardaki artıştan. Tamam dolar üzerinde bir dolap dönüyor, içeriden veya dışarıdan fark etmez ama hadi fakir halkı ve çok zengin grupları bir kenara koyalım, küçük ve orta ölçekteki işletmeler yaptığı ticarette eğer ithalat yapıyor ise (ki aksi sanıyorum bugün mümkün değil) buna dayanacak gücü kalmadı, kalmayacak. Çok derin ekonomi bilgisine sahip olmaya gerek yok, çevresinde yaşayan bir tane kırtasiyeye, oyuncakçıya, toptancılık işi yapan bir dükkana girip sorsa adamlar ne durumda olduklarını anlatır zaten, eee bu adamlar kepenk indirirse artan işsiz sayısı ve bu firmaların küçük veya büyük getirdikleri vergilerin kaybolması bir krize neden olmaz mı. Yemin ederim gazetem olsa böyle adamları yazarlarımızın zihinlerine dalga göndermesin diye gazete binasının sokağından geçirmem.
-
Merkezi bankası müdahalesi kurtarmadı gibi görünüyor. Hedef seçime kadar dayanmaktı ama o bile mümkün olmadı.
-
https://pbs.twimg.com/media/DgO9Ej2XcAEHNUB.jpg Şurada işaretlenen veri para basıldığı anlamına mı geliyor?
-
@aliveli Evet hocam. Daha kapsamlı istatistik için şuraya da bakabilirsiniz:
https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?/evds/serieMarket/collapse_4/5875/Para Arzı (Bin TL)/turkish/bie_prarz/Çizgi/Haftalık sağ tarafta rapor oluşturup verileri görebilirsiniz.
Hatta Cansen Mayıs ayında bize uyarıda bulunmuştu. İlgili haber: https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201805171033480142-ege-cansen-merkez-bankasi-karsiliksiz-para-basma/ -
@onuktekin hocam buradan net şekilde dolar ve altın değer kazanacak diyebiliriz.
-
@aliveli Ateş bizi çağırıyor.Hatta ateşe koşuyoruz hocam. Faizi artırmak istememelerinin sebebi de enflasyon bu arada. Neyse... Allah sonumuzu hayretsin.
Gelişmeleri böyle izliyorum https://www.youtube.com/watch?v=QOPiwznSrIo -
@aliveli Allah razı olsun valla iyi ki sordun bu soruyu, ben de geçen ay milletin gözünde deli durumuna düştüm, bankadan bir para aldım öyle bir para yok gıcır gıcır, dedim yeni para basıldı herhalde sallayan olmadı, demek ki basmışız, çok iyi yapmışız, seçimden sonra bunun dönüşü de bir hoş olur
-
Emre Alkın Hoca günümüzdeki enflasyonun neden faizle ilgili olmadığından bahsetmiş. http ://www.emrealkin.com/tr/haber/2208/bu-enflasyonu-yuksek-faizle-indiremeyiz/
-
1996 yılında başlatılan MİLGEM projesinin ekmeğini yeni yeni yemeye başladık. Pakistan'a satılan 4 adet korvet iyi bir gelişme ancak ihracat kalemi olarak yine kar payı çok çok düşük seviyede kaldı.
-
Dolar 4,92'yi gördü bugün.Nereye gidiyoruz böyle?
-
@onuktekin fren patladı, vites boşta tepesi aşağı salladık gidiyoruz.
-
4,50 ye razıydık şimdi yine 4,90ı görünce ruhum daraldı. İnanılmaz durgun bir dış ticaret durumu var, gümrüklerde yaprak kıpırdamıyor desek yanlış olmaz sanki.
-
Elinde doları olan iyi kazandi
-
Tercihiniyap’ın hosting falan hep dolarla top atmazsak iyidir
-
@olursaolur dolar maliyeti olan var, onu nasıl yapacaz?
-
Apple ürünlerinin fiyatları uçmuş 1 ay önce iPhone 8 Plus 4500 ₺ idi, şuan 6000 olmuş, telefon değiştirmek isteyen arkadaşların dikkatine
-
Kur - Enflasyon Kısır Döngüsü
Ekonomi açısından kısır döngü; fiyatların ve ücretlerin birbirlerini etkileyerek sürekli yükseldikleri piyasa durumunu ifade etmek için kullanılıyor. Kanımca bu tanım doğru ama yeterli değil. Daha genel bir tanım olarak; birbirini olumsuz şekilde etkileyerek sürekli daha kötüye giden iki veya daha fazla değişkenin durumu biçiminde bir tanım kısır döngüyü ifade etmekte daha doğru bir yaklaşım olur. Çünkü ekonomide birbirini olumsuz etkileyen şeyler sadece fiyatlar ve ücretler değil. Mesela kurlar ve enflasyon ya da riskler ve kurlar da aynı kısır döngüyü yaratabiliyor.Enflasyon tüketim ve yatırım harcamalarının yükselmesinden yani talep artışından kaynaklanıyorsa buna talep enflasyonu deniyor. Enflasyonun kökeninde üretim maliyetlerinin yani üretimde kullanılan üretim faktörleri ve girdilerin fiyatlarında artış varsa buna da maliyet (arz) enflasyonu deniyor. Eğer bir ekonomide üretimde kullanılan girdilerin önemli bir bölümü ithal ediliyorsa o zaman kur artışı da maliyet enflasyonunun en önemli nedenlerinden birisi konumuna yükseliyor.
Türkiye’de sanayi üretiminde ithal girdilerin payının yüzde 60 dolayında olduğunu tahmin ediyorum.[i] Bunun anlamı Türkiye’de üretilen 100 Dolar değerindeki bir malın ortalama olarak 60 Dolarlık bölümünün ithal girdilerden oluştuğudur. Buna göre USD/TL kurunda ortaya çıkan her 1 TL’lik artış Türkiye’deki üretimin imal giderlerini 0,60 TL artıracak demektir. Bu artışın fiyatlara yansımaması ve dolayısıyla enflasyonu artırmaması düşünülemez. Fiyatlarda oluşan artış enflasyonda yükselmeye yol açtığında bu kez risklerin arttığını düşünen kişi ve kurumlar Dolar taleplerini artırmaya yönelince kur yeniden yükselmeye başlıyor. Kur yükselince yeniden maliyet ve fiyat artışları gündeme geliyor ve süreç en baştan tekrar işlemeye başlıyor.
Bu anlattıklarımı şöyle bir şemada özetleyebilirim:
Buna göre kur atışıyla başlayan ilk hareketten sonra bu şemadaki gibi işleyen bir kısır döngü içine giriliyor.
Bu kısır döngüden çıkmak için Merkez Bankası, kurdaki artışı (enflasyonda artışa neden olduğu gerekçesiyle) durdurmak amacıyla Türkiye’ye giren döviz miktarını artırmayı ve içeriden dövize yönelik talebi kırmayı hedefleyerek faiz artırımına gidiyor. Buradan umulan yarar döviz talebinin kırılması ve dolayısıyla kurların önce stabilize olması sonra da gerilmesi ve dolayısıyla enflasyon yaratıcı baskıların kaldırılması. Faiz artırılınca ilk ağızda kurlar gerilemeye başlıyor ama bu gerileme devam etmiyor, bir süre sonra yeniden artışa dönüyor.
Üretici, kur artışının getirdiği maliyet artışını her zaman burada olduğu gibi tamamen tüketiciye yansıtamayabilir (satış fiyatlarına koyamayabilir.) Eğer iç talep yeterince yüksek değilse bu artışların bir bölümü üretici üzerinde kalabilir. O zaman da üretici fiyat artışlarıyla (Yİ - ÜFE endeksi artışı) tüketici fiyat artışları (TÜFE endeksi artışı) arasında farklar oluşmaya başlar. Mesela Haziran ayı verilerine göre Türkiye'de Yİ-ÜFE'deki 12 aylık artış yüzde 23,71 iken TÜFE'deki artış yüzde 15,39'dur.
Bu aşamada sorulması gereken soru şu: Faiz artırımı normal koşullarda kurlarda stabilizasyon ve dolayısıyla maliyet kökenli enflasyonda fren etkisi yaratması gerektiği halde niçin yaratamıyor?
Bu sorunun yanıtı da ülkenin risk derecesini gösteren CDS primlerindeki[ii] harekette saklı. Yılbaşında 155 olan CDS primi bugün 300 düzeyinde ise riskleri artıran bir takım yanlışlar yapılıyor demektir. Bu durumda o riskleri düşürecek adımları atmadan sürekli olarak faizleri artırmaya yönelmek bir süre sonra maliyet enflasyonuna faizleri de eklemek anlamına geliyor.
http://www.mahfiegilmez.com/2018/07/kur-enflasyon-ksr-dongusu.html
-
@aliveli ben zaten hep elli liralık hosting satın alırım, kurdan falan etkilenmem.sizler de öyle yapın