Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
@antimülakat %8 lere kadar düşürürler. Böyle oluncada aslında zam falanda vermemiş olurlar. Dolar kuru ile maaşımı karşılaştırdım. Üç yıl önce aldığım maaşla dolar kuruna baktım. Şu anda düştü denilen dolar kuruna göre bile maaşım 1400 lira erimiş. Bizler yıllarca alandan sınavlara hazırlandık ve çok iyi biliyoruzki enflasyon oranına göre zam yapılsa ve enflasyon verileri gerçeği yansıtsa dahi hiçbir zaman zam almamış oluyoruz. Kaldıki enflasyon verileri kesinlikle gerçeği yansıtmıyor. Gıda enflasyonu %50 lerdeyken otomobilde yapılan ötv indirimi gram beni ilgilendirmiyor. Kaldıki o indirimlerde 2-3 aylık indirimler.
-
Euro dolar karşısında ciddi anlama da değer kaybedecek gibi duruyor, ytd
-
Ülkelerin anlık borç miktarını hesaplayan bir sayaç yapmışlar. Hemen altında sebeplerini anlatan bir kaç açıklama mevcut. Ülkemiz için bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/turkey
-
@kml 1.3 trilyon tl ve saliseden daha hızlı ilerliyor. İnsanda psikoloji bırakmaz hocam bu sayaç.
-
@antimülakat Öyle, ama siteyi kim yapmışsa çok güzel bir fikirmiş.
-
@kml sayacta borc 246 milyar $ gosteriyor. Bir haber sitesinden baktigimda
Türkiye'nin 31 Mart itibarıyla brüt dış borcu, 466,7 milyar dolar, net dış borcu 303,2 milyar dolar oldu yaziyor. -
@scarabeus işin gerçeği ben de dış borcumuz daha fazla diye biliyorum.
-
Bu dolara endeksli tahvillerin çıkarılması doların artmasına yol açar mı? Ekonomide ne tür etkilere yol açar? Bankalar yerine paranın hazineye gitmesi ekonomide ne sonuçlar doğurur? Kişiler mevduatlarını çekip bu tahvile yönelirse bankaların parası azalacağı için faizler daha da yükselmez mi? En azından bu beklentiler oluşmaz mı? Dolarizasyona giden bir sürecin içine mi giriyoruz? Hepsi birazdan Emre Alkın ile TEKE TEK'de avgaahshah (kafasında TEKE TEK'in geciş jingılı çalanlara selam)
Neler düşünüyorsunuz arkadaşlar bu konularda. Ben bu sorulara net cevap bulamadım. Fikirlerinizi okumak isterim. -
@onuktekin bence tahvil arz edip dolar çekmeye mecburduk. Aralık ayında yüklü dış borç ödemeleri mevcuttu, piyasadan dolar öyle ya da böyle çekilecekti.
-
@evandro hocam tahvili alacak olanlar kimler olacak ona bakmak lazım. Bankalardan mevzuatlarını çekip tahvile yatırırlarsa bankaların kredi vermesi zorlaşacak ve faizler yükselecek mevduat çekebilmeleri için. Bir dolarizasyon sorunuyla karşı karşıya kalır mıyız diye diye düşünmeden edemiyorum.
-
tahvili alacakalar hem ıçerden hem dışardan ama bir fark var, dışardan döviz için daha yüksek faiz veriliyor.(ılginç ama öyle)
Devlet vatandaşa dövizle islemi yasaklarken ooo süper dedik ama şimdi devlet kendisi dövizle islem yapıyor hooop all sana dolarizasyon.. Yani bu işlemle tabi ki dolarizasyon artacak. Bu işleme girdik çünkü döviz ile bir öngörümüz yok da ondan diyor galiba Hazine.
Mevduat konusuna gelince piyasa durgun olduğu zaten bankalar ellerindeki mevduatları büyük olasılıkla bu tahvilleri alacaklar //parantez açıyorum devlet tahvilli olmasına rağmen bir de bakanlık garantisi verilmiş tahvil//
Yani işin asli piyasa iyice saçma bir hal aldı umarım karar alıcılar piyasanın bu saçma hâlini görüp başka enstrümanları(rasyonel) devreye sokar.(daha efektif) -
Asgari ücretin 2020 TL olması. Enflasyona sebep olur mu? Orta gelirlinin parası tamamen mi hiç olur? Nasıl yorumladınız asgari ücret artışını dostlar.
-
@antimülakat enflasyona neden olacagi kesin cunku ufe ile tufe arasi baya acilmisti. Ureticiler maliyet artisini fiyatlara yansitamiyordu talep azligi nedeniyle artik yansitacaktir.
-
Alt gelir grubu ile orta gelir grubunu birbirine yakınlaştırmak, üst gelir grubunda olanların ekmeğine yağ sürer. Şu süreçte fiyatlar artar, asgari ücret alan kişinin satın alma gücü değişmezken orta gelir grubunun satın alma gücü azalır.
-
memur maaş zammı 10,7 olmuş. Son iki ay iyi düştü...
-
Ekonomiyi dış ticaret verileri üzerinden de değerlendirmek gerekir. Bir Mahfi hoca kadar olamasak da, kpss'ye iyi hazırlanmış, Erdal Ünsalları yemiş bitirmiş İİBF/SBF mezunu kadar iktisat biliriz diye düşünüyorum. Umarım veriler kurum sınav ve mülakat süreçlerinde de işinizi görür.
https://www.tercihiniyap.net/ozel-haber/turkiye-nin-2018-yili-dis-ticaret-verileri-h6504.html
-
@antimülakat Hocam bence veri paylaşımını kısa yorum kısmını daha geniş tutu. Şöyle izah edeyim: mesela ıhracat rakamları sadece veri olarak verildiğinde bu çok önemli gibi gelebilir ama yorum olarak ara mal ihraç oranı? İhraç edilen mallarda ithal oranı ne kadar ? Bakıldığında sanayimizin katma değer üretmeyip aslında ithal girdi bağımlı girdabında olduğu gerçeği?
Cari açık azaldı ama petrol fiyatları diplerde bu faktörün etkisi. Aynı zamanda dolar kurunun ithalat ve ihracat üzerindeki etkisi nedir. ..Yani benim şahsi fikrim böyle yazılar yazılması;)
Ama daha yeni başladınız umarım zevkle okuyacağımız günler de gelecektir olumlu olumsuz eleştiri yapacağımız günler gelmesi dileğiyle.. -
@proust hocam teknik boyutuyla değerlendirmek kolayda çok fazla değişken olunca mesele çıkılmaz bir hal alabilir diye çok detaya girmek istemiyoruz. Elbette ihracatın ne kadarı ithal girdilerden oluşuyor? İhracatın artmasında dolar kuru yükselişi ne kadar etkili? Cari açık ne yapılırsa azalır?
Bunlar hep yazı içerisinde değinsek mi dediğimiz şeyler ama az enerji ile çok iş yapmaya çalışan bir ekip olarak, bu türden derinlemesine bir analiz için doğru bir tarama ve bunu doğru kavramlarla aktarmak gerekiyor. Yazımızdaki en ufak bir yanlışın bedelini, yazımızı okuyan bir arkadaşımızın sınavlarda veya mülakatlarda değinmesinin yaratacağı problemi düşünmek zorunda hissediyoruz. Mazur görün! -
Başlıgı bulamadım dostlar.Dolar kuru suan itibariyle 5.55ten işlem görüyor.Bir anda 15 kurusluk bir artıs oldu.
-
@zenginmemur seçim sonunu bekleyemedi demek ki...