Güncel Ekonomik Gelişmeler
-
@secret hocam bizim burada yem 80 lira,belki sut yogurt isinde mandira ile ugrasmayip piyasada en iyi kazanan ailelerden biriyiz,lokanta restaurant lara kayipsiz yogurdumuzu satiyoruz,guzelde gelir elde ediyoruz ama bunlar artan yem fiyatlari saman fiyatlari vb derken buyukbasa borcsuz bakamiyoruz,ciftci kurbandan da asla memnun degildir cunku bu hayvanlar en az 9 10 ay kimisi 2 yil bakildi maliyetler cok artti esnafta isletmelerde hissedilen 2 yildir olan durum ciftcide 3yildir var,cunku arpa bugday saman bile ithal ettik ustune hayvan ithal ettik,bizlerin elinde bi tek sekerpancari kaldi ona da zaten zamaninda getirilen kotalar malum,kazanani soyleyeyim her zaman ki gibi buyuk ciftci kazandi gelirden yuksek pay alanlar almaya devam etti, patatesle ziyan olan mahsulleri soylemiyorum,konusulacak cok sey var ama;artik dogru politikalar lazim bize,egitim de sosyal hayatta ekonomide yapisal reformlar lazim,lazim da neden hala bu yonde bekleniliyor anlamiyorum.
-
@duyguuu37 yoğurt işinde değiliz . Burda yoğurt piyasası yapamayız çünkü bulunduğum coğrafyada ciddi fabrikalar var süt çiftçiden 1lira 40 kuruşa alınırken markette 1 kutu süt 3 lira 50 kuruş birileri hem üretici hem tüketici sömürüyor. Zaten o kadar sütü yoğurt yaparsak düşünemiyorum. Olay süt sadece süt fiyatı değil durum şu üretici ve tüketici sömürüyor üretici üretemiyor tüketici tüketemiyor( tüketim çılgınları hariç dar bütçelilerden bahsediyorum.)
Geçen sene yağışlar kıttı ve toprakları birleştirme çalışmasından dolayı çiftçi buğday arpa ekimine geç kaldı. Şuan ciddi sömürülen ürünlerden biri de ayçiçek; yem türüne göre değişiyor 78-86 lira arası biz dah 10 gün önce 70 liraya aldık 2 gün önce de bahsettiğim rakamlara. tek avatajımız şu saman, yonca balyası, silaj, arpa kırması evden lakin önceden bunları çok yaptırmayıp gelir elde ederdik şimdi yemi kısıp bunlara yükleneceğiz. Bunda da şöyle sorun var küçükbaş için arpa ile beslenmiş hayvan yağlı oluyor. Ve kilo kaybı var. Şuan yakın zamanda çiftçinin üretim yapabilmesi için yapılacak teşviklerden bazıları mazot alınabilir seviyeye gelmeli , gübreye artık dur denmeli, çiftçiye ürünü için getirilen yok ilaçlıdan ekim yok şu bu dan ziyade coğrafyamıza uygun tohum getirilip piyasaya sunulmalı ( çiftçiden buğday 90 kuruşa alınırken tohum 1 lira 90 kuruş bazı vermli tohumlar da şuan 2 lira üstü: daha tohum almadık ) sulama dönemlerinde ki saçma su kesintilerine bulunmalı, saçma sapan boru hibeleri yerine daha ciddi reform yapılmalı devlet destekli hibeler var ama şuan çok tırt şöyle birşey var çok güzel devlet yarısını ödüyor ama sadece devletin verdiği paradan daha ucuza alıncak borulara birde üretici para ödüyor. Boruyu yapan da ayrı sömürüyor. Devlet üretici ile kopuk önce süt birlikleri, hayvan birlikleri, çiftçi birlikleri ile toplantı yapılması lazım, çiftçi daha ekemiyorken anlamsızca boru hibesi gibi ileri tarihli uygulamalar düzeltilmeli. Ayrıca hayvanlar çok masraflı artık suni tohumlama ne kadar pahalı 21 içinde tutmazsa hop bi daha. Üstüne ilaçLarı var şap kontrolü var . Veterinere de durmadan para ödüyoruz. ay daha yazarım da neyse iyi günler -
@secret yok hocam sutu ornek verirken biz o kisimdan da iyi gelir etmemize ragmen girdilere yetisemiyoruz diyeydi,soylemek istediklerinizi cok iyi anliyorum ayni seyleri tam olarak bizde yasiyoruz,su an bugdayi 80 kurusa verdik un 90 ila 120 arasi degisiyor bunun gibi sizin ornek verdiginiz gibi ureticide tuketicide boyle farklarla buyuk kayip yasiyor,daha bu sureci firsata ceviren saticilara hicbir sey demiyorum,bende cok sey yazmak istiyorum hocam ama susmayi dogru buluyorum:)mevzu ciftci olunca konusmak istedim:)insallah dogru islerle en az zararla bu surecleri atlatiriz,birde hocam kurbanliklarin cogu elde kaldi ama ciftci su an et fiyatlarinin artacagi beklentisinde gecen aylarda 32-35 lira arasi kg basi kesim yaptirdik simdi 42-46 lira arasini gorecegi soylenio sizin orada nasil bu durumlar ya da soylentiler
-
@duyguuu37 seneye et fiyatları benim kanaatimce yükselecek. Şuan daha bayramın etkisi sürer. Kısa vadede aşırı hoplama olmaz ama yavaş yavş yükselip zirveyi daha da yukarı taşıyacak et . Eğer beni dinlerse babam ben canlı hayvan aldırıp beslemeyi düşünüyorum
-
Son 10 dk da yasadiklarim. Kola 50 krus ekmek ise 25 krus zamlanmis. Piyasalar ekimle birlikte ateslenir demistim anlasilan o ki ekimi beklemeye gerek yok.
-
@lion 1.5 litrelik su bimde 65 kuruş ile başlayan yolculuğunu bugün 1 liraya taşıdı. Ictigimiz su bile bu hale gelmişse kriz var mı yok mu bir daha düşünmek lâzım.
-
@agor kardesim bircoguda firsatcilik yapiyor bence. Ekmege niye zam yapiyorsun arkadas dibine mi yandin bir dur hele.
-
@lion una çok zam gelmiş uzun zamandır bu konuşuluyor. Doğruluk payını bilemem ama doğru ise onlar da haklı.
-
@agor unda zam var hocam biz ekmegimizi hazir tuketmiyoruz da ondan biliyorum,firinciya bir sey diyemem de hakikaten carsiya pazara gidince dolar ile hic alakasi olmayan urunu bile satan abim ablam,fiyatlari tavan yaptirmis neden boyle diyorsun e dolar cok yukseldi gelisi bu,diyorlar daha cok duyacagiz bu soylemleri..
-
-
@duyguuu37 @Agor @paretowilfredo buda mı tesadüf ?
-
@antimülakat, içinde söyledi: Güncel Ekonomik Gelişmeler
@duyguuu37 @Agor @paretowilfredo buda mı tesadüf ?
Bu da mı gol değil?
-
@lion fırsatçılık muhabbeti hiper enflasyon durumunda hep söyleniyor ancak gerçekçi gelmiyor. Venezuella da bir çok iş yerini devlet fırsatçılık yapma diye diye batırdı. Umarım bu kafayla biz de batırmayız.
-
@evandro kardesim söyle ornek vereyim misal mahallende ki firindan ekmek aliyorsun 25 krus zamli. Baska bir mahallede ki firinda bakiyorsun zam yapilmamis. Gercekten ticaret konusunda hinlige cinlige esnafimizin kafasi cok saglam calisiyor. Ben yinede ekim ayi ile birlikte tr ekonomisinin durgunluga girecegini ve malesef stagflasyon durmunun yasanabilecegini dusunuyorum. Haftaya okullar acilacak piyasa suan yine canli alisverisler devam ediyor lakin kombiler calismaya sobalar yanmaya baslayinca millet zamli faturalarin altinda ezilecek gibi gorunuyor. Umarim cok daha fazla sarsilmadan bu sureci atlatiriz ulkece.
-
@lion zam yapan fırın ayakta kalır diğer büyük ihtimalle yeni mal almakta, odun almakta, faturasını ödemekte zorlanır. Üretici enflasyonu malum %30 oranının üzerinde duruma uyanan esnaf ekonomik kriz şartlarında zam yapmamanın sonunu biliyor.
-
@evandro tabii bu arada birde stokculuk sorunu var
-
aklı çalışan yapar yoksa sonu belli.
-
625 baz puan faiz artırımı yapılmış deniliyor.
-
Kaşıbeyaz konkordato ilan etmiş, o nasıl oluyor bunlar gayet iyi iş yapan bir firmaydı.
-
@evandro konkordato kötüye kullanılıyor olabilir, birileri borç alıp ödememek için bu yolu sabote ediyorsa ticarette güvene önemli bir zarar verir.