Emlak balonu ne durumda?
-
Dün ki inanlar inşaat iflası akabinde artık patlayacak tartışması, emlak balonu sönüyor mu tartışmasına dönmeye başladı. Sizce ne durumda?
-
@hgrotius Geçen bir analizde İngiltere'deki emlak fiyatlarının 5 yıl önceki fiyatlarına geri döndüğünü görmüştüm. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerde emlak fiyatları inanılmaz arttı. Hele İstanbul'da 300 bin için çok uygun fiyat diyorlar. Bu fiyatlar elbet bir yerde aşağı yönde gidecektir. Başlangıç olarak da İstanbul olacaktır. Bakalım zaman bize neler gösterecek.
-
@paca08 hocam bir de inşaat firması sayısı vestihdam sayıları çok fazla. Yani barınma bir ihtiyaç ama sonsuz değil ki. Yani nerdeyse lokanta kadar, giyim dükkanı kadar inşaat firması ve çalışanı mevcut burdan bile orantısız bir durum olduğu belli.
-
İnşaat firmalarını bilmem ama yaşadığım çevrede inanılmaz kiralık/satılık konut var ve bunlar aylardır boş. Her sokakta 1 2 tane görebilirsiniz. Geçen yıllarda boyle bir durum hatırlamıyorum, hiç gözüme çarpmamıştı.
-
Ayrıca nufüs artışından daha hızlı bina artışı var. Bütün bunların etkisini önümüzdeki yıllar içerisinde göreceğimizi düşünüyorum. Sonuçta bu fiyatlar talep arza göre belirlenecek.
-
@paca08 boş buldukları her alanı inşaata çevirdiler. araba park edecek yer bile kalmadı sokaklarda.
-
Ankara’nın göbeğinde özellikle iş yeri anlamında satılık/kiralık çok mekan var. Üstelik adamlar inşaatı da kesemiyor çünkü şirketin yüzlerce çalışanı vs var mecbur yapmak zorunda.
-
Bu emlak balonunun patlaması gerekiyor yoksa bankalar milletten daha çok faiz alacaklar
-
Balon patlamaz her yirmi yılda bir ortadogudan 5 milyon göçmeni yurda alırsak, bırak patlamayı bol bol değer kazanır.
-
@antimülakat tek yolu bu sanırım
-
Adam esenlerde 2 milyon liraya 3+1 daire satmaya çalışıyor. Satabiliyorsa bir madalyayı hak eder gözümde. Bilen bilir eskişehir yolu üzerinde sofa loca var, oradada daire 1 milyondan başlıyor, neyin kafası anlamadım.
-
erken seçim muhabbeti bunun patlamasından evvel seçimi yapmak için bile olabilir.
-
Böyle balon mu olur? Şiştikçe içinde hava genleşmek yerine, çekiliyor
-
4 yıl önce aynı konuyu arkadaşımla konuşuyordum.İnsanlar ev aldığı sürece patlama olmaz.Maşallahı var koca koca daireleri 3 ay içinde dolduruyorlardı.Milletin parası var demek ki krediye güvenip bu işe girilmez.Şimdi faizler artınca duraklama evresine girmesi normal.Geçen isyan eden bir emlakçı dinledim kiraya ev bile veremez oldum diyordu.Ben patlama olayının hane halkından geleceğini sanmıyorum henüz erken bence.
Ev dışında lüks iş yerleri,rezidans vb. yatırımlar elde kalırsa patlama durumu oradan başlayabilir. Adam artık atıyorum 1 tirlyona satın alacağına gidip faize yatırıyor elde ettiği faiz geliriyle o iş yerini kiralıyor üstüne kâra bile geçebiliyor.Tüketici için farkeden birşey yok keyfi tıkırında ama üretici iflas sürecine giriyor..
İbre bir yerde tersine dönecek azıcık parası olan inşaata girdiği için zamanla sektörden kayıplar artacak.Ama ne zaman... -
Keşke patlasada daireler/kiralar gerçek fiyatlarına düşse ev sahipleride akıllansa, yıkık dökük harabe evlere 2 bin kira isteyen dolu
İstanbulda son 4 senede 3'e katlanan fiyatlarla yaşanamaz hale geldi durum böyle giderse maaşlı çalışanlar çadırda yaşıcak
-
@maxmin çadır kuracak yer kalmadı hocam hapsini inşaat için kullandılar
-
@aliveli kamp yerleri varda yazın kullanılıyor. Kışında takılırım diyen varsa bulunur bir şekilde.
-
Eğer biraz daha şişse patlayacaktı ama şuan sönümleniyor ve fiyatlar normal seviyelere doğru dönüyor ama elinde patlayacak olacaktır. Gidip kredi çekip 500 bine aldığı evi 300 bine satamayanların elinde patlayacaktır
-
Nasıl bir balon gerçekten anlamıyorum, yaklaşık 10 yıldır şişiyor ve şişirmeye devam ediliyor. 300 bine normal demeye başladıysak
-
Seçime kadar dayanılıp, seçim sonrası yavaş yavaş inmesi için çaba sarf edilecek ama bu iki sene hiç ev yapmayın demekle olabilecek bir şey bu da gerçekten çok ama çok zor.