2018 Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı Alım İlanı (300 Kişi)
-
@can-mavi desene o zaman bi soru daha gitti
-
@sdf hayir hocam para arzi artar faiz düşer ama tahvil talebi ve fiyati da artar. Bi inceleyin isterseniz. Arz ile ilgili bilgim yok
-
@yasaklı böyle böyle gidiyor kardeşim , sende bu soru ben de başka soru , o yüzden 76 77 diyorum
-
@can-mavi kardesim o zaman tahvil fiyati ve faiz doğru orantı oluyor o secenek doğru oluyor
-
Bence guy sınavında aynı sorular olacak ya da çok benzer en az 10 tane zaten kıst amortisman her sınavda geliyor maliyenin 7a/b de
-
@fatihmavcu Hayır dostum ters orantılı oluyor , teoriye göre tahvil talebi yani ödünç verilebilir fon arzı pozitif eğimli
-
@can-mavi Benim iktisat iyi değil o yüzden düz soracam adam parayı bol bulunca yatıyor bu gelir olmuyor mu maliyedekinin tersi diye aklımda tutmuştum
-
@i̇lanbekleyenbiri yatay eksene kivriliyodu azalarak artan çoğu kişi artarak artan demis ama
-
@sdf hocam siz hangi okulda gorevliydiniz,bir ara giriste yaka kartlarinda sizi aradim
-
@shanks peyzaj
vahiy
mentor
hazreti
bürokrasi
pomem
melankolik
analog
arge
yerhamükellah
bürokrasi
pomem
melankolik
analog
clear text
Ara
Tersine dönen emek arz eğrisi nedir?
Tersine dönen emek arz eğrisi ne demek?Tersine dönen emek arz eğrisi nedir? (Ekonomi)
Bir ekonomide reel ücretler yükseldikçe arz edilen emek miktarının önce artacağını sonra da azalma eğilimi göstereceğini ifade eden kavramya da emek arz eğrisi. Grafikte görüldüğü gibi (W/P)0 reel ücret düzeyine kadar ücret artışları arz edilen emek miktarını artırmaktadır. Diğer bir deyişle, ekonomide halen çalışanlar daha uzun süreler çalışmakta ve yeni işçiler işe girmektedir. Ancak bu ücret düzeyinden sonra tersine eğilim ortaya çıkmakta yani hem halen çalışanlar daha az çalışmak istemekte hem de bazı insanlar iş piyasasından çıkmaktadırlar. Bunu açıklamak için işçilerin genellikle belirli bir gelir düzeyine ulaşmayı hedefledikleri kabul edilir.
Örneğin, bu düzey çocukların eğitim giderlerini karşılayacak ve işçiye ilerde güvenceli bir yaşam sağlayacak servet düzeyi olduğu varsayılır. Bu düzeye ulaştıktan sonra işçinin daha fazla çalışma motifi ortadan kalkar. Böylece daha az çalışarak kendisine daha fazla boş vakit ayırır ya da tamamen çalışma hayatından ayrılır. Örneğin, eşin çalıştırılmaması veya işçinin kendisini erken emekli etmesi gibi. Tersine dönen emek arz eğrisi ekonominin tümüne uygulanacağı gibi tek bir işçiye de uygulanabilir. Zaman 24 saatle sınırlı olduğuna göre bir işçi bakımından önemli olan bunun ne kadarını çalışma için ayıracağı, dolayısıyla ne miktarmı da boş vakit olarak kendisine ayıracağıdır.
Ücretteki bir artış, işçi açısından iki etki doğurur. Birincisi, ücretin artması demek boş vakitin pahalılaşması demektir. Pahalılaşan her maldan daha az tüketilmesi gibi, işçi de kendine ayıracağı boş vakiti azaltacaktır. Boş vakitin azaltılması ise çalışma için ayrılan zamanın (emek arzı) artırılması anlamına gelir. Buna aynen diğer malların talebinde olduğu gibi İkame Etkisi denebilir. İkinci etki ise Gelir Etkisidir. Ücretteki bir yükselme işçinin reel gelirinin artması demektir. Geliri artan bir kimsenin ise bütün tüketim mallarına olan talebi de (aynen normal bir tüketim malı gibi) yükselir. Bu ise emek arzının azalması anlamına gelir. Dolayısıyla ücret artışları karşısında arz edilen emek miktarının artıp artmaması bu iki ters etkinin karşılıklı ağırlığına bağlıdır. Eğer ikame etkisi gelir etkisinden büyükse, reel ücret artışlarıyla birlikte arz edilen emek miktarı da artar. Aksine, gelir etkisi ikame etkisinden büyükse emek arzı azalır. Nitekim tersine dönen emek arzı eğrisi bu son durumla ilgilidir.
-
@can-mavi hocam ıs lm egrisinin en basit kuralı suydu. Faiz düştü talep artti fiyat arttı faiz yükseldi bunu cözemedim ben. Evet başta ters orantı söz konusu ama sonra egilim var.
-
@can-mavi internetten aldım
-
@can-mavi hocam tüm siteyi kopyalasaydın
-
@fatihmavcu dostum tahvil arz ve talebin eğimli farklı , yani tahvil talebi pozitif eğimli tahvil arzı negatif eğimli
-
@can-mavi sınavda soru fifoymus lifo gören var mı resmen lifo gormusum
-
@fatihmavcu inceledim hocam. eve gelince sınavdan sonra hatırlatılan bütün soruları inceledim. yanlışlarımı çıkarmaya çalıştım. yaptığımı ispatlamaya çalışmıyorum sakın yanlış anlaşılmasın en sevmediğim şeydir. @can-mavi arkadaşımız da açıklamış zaten ben de söylemiş olayım. faiz tahvili elinde bulunduran, satın alan yani tahvil talep eden (fon arz eden) için getiri, tahvili piyasaya sunan yani borçlanan yani tahvili arz eden (fon talep eden) için maliyettir. o nedenle faiz düşünce borçlanma maliyeti azaldığı için tahvili çıkaran açısından fon arzı artar, tahvilin getirisi azaldığı için talep eden açısından tahvil talebi azalır. sınavdaki soruyla birebir alakası yok bu yazdığımın ama bu konuda durum böyle.
-
@can-mavi hatta şekilli anlatamadigimdan dolayi internete ödünç verilebilir fonlar teorisi veya varlık talebi teorisi yazarsan daha ayrıntılı bir anlatım bulabilirsin , net anlatamıyorum çizmeden
-
@eliff fifo
-
@eliff azalarak mı artan? Hocam dikey eksene yani yukarı doğru kıvrılıyordu ?
-
@hickskaldor, içinde söyledi: 2018 Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı Alım İlanı (300 Kişi)
@can-mavi hocam tüm siteyi kopyalasaydın
ya samsung telefondan girince böyle oluyor , bir yeri kopyalayamadim ki