

-
Arkadaşlar,Necmettin Erbakan Üniversitesi'nde Y.Lisans yapan var mı? Ben bu dönem başladım ama ders aşamasında almam gereken dersleri, tam olarak anlayamadım. Danışmanımada ulaşamıyorum. Kaç ders, kaç kredi, kaç akts tam olarak anlayamadım. Bilen varsa ve yardımcı olursa çok sevinirim.
-
Nedir?
Yüksek lisans (master), bir lisans (fakülte) öğretimine dayalı eğitim-öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretim programıdır. Yüksek Lisans, lisans eğitimi tamamlandıktan sonra devam edilen eğitime verilen isimdir.
Özetle Yüksek lisans; 4 yıllık lisans öğretimine dayalı, eğitim – öğretim ve araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan yükseköğretim kurumları tarafından yürütülen bir yükseköğretim programıdır.
Yüksek Lisans, kişinin eğitim aldığı branşta uzmanlaşması ve bu durumu bilimsel bir makaleyle (tezle) ispat etmesiyle tamamlanır. Bu eğitimin ardından kişi "bilim uzmanı","uzman hekim", "yüksek mühendis", "yüksek mimar" gibi unvanlara sahip olur.
Hani tezli tezsiz felan diye ayırmamışsın dediğinizi duyar gibiyim. Lütfen sakin olun.Yüksek Lisans Başvuruları İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
ALES sonuç belgesi ( İstenilen taban puanın üzerinde olmak şartı ile), Lisans diploması, Transkript, Özgeçmiş, Fotoğraf, Yabancı Dil Belgesi, Nüfus Cüzdanı Fotokopisi, Erkek adaylar için askerlik durumunuza ilişkin belge ve son olarak da tavsiye mektubu Yüksek Lisans Programına başvuru yapmak için gerekli ve önemli olan belgelerdir.
Yüksek Lisans Çeşitleri Nelerdir?
Tezli Yüksek Lisans Programı Nedir?
Tezli yüksek lisans, kişinin yüksek lisans eğitimi aldığı alanda uzmanlaşması ve uzmanlığını bilimsel bir tez yazarak ispat etmesiyle tamamlanır.
Tezli yüksek lisans programın genel amacı, kişinin bilimsel doğrultuda araştırarak bilgiye ulaşması, ulaştığı bilgiyi değerlendirmesi ve değerlendirdiği bilgiyi yorumlamasıdır. Tüm çalışmaların sonucu olarak kişiden bir tez yazması beklenmektedir.
Tezli Yüksek Lisans Programı bilimsel araştırmalar yapmak, akademisyen olmak isteyen kişiler için idealdir. Eğer bu tür amaçlarınız yok ise Tezsiz Yüksek Lisans Programı sizin için daha uygun olacaktır.
Farklı Amaçlar İçin Yüksek Lisans Programına Katılamaz Mıyım?
Akademisyen olmak istemiyorsanız ya da bilimsel çalışma yapmak istemiyorsanız Tezli Yüksek Lisans programına katılamazsınız gibi bir durum söz konusu değil.
Örneğin mezun olduğunuz lisans programından memnun olmayabilirsiniz. Alan değiştirmek için farklı bir alanda eğitim almak için yüksek lisans eğitimi alabilirsiniz.
MEB’e bağlı kurumlarda yönetici, müdür, müfettiş olmak isteyenler Yüksek Lisans eğitimi alarak rakiplerine büyük bir avantaj sağlayabiliyor.
Başka bir örnek ise ‘’Yüksek’’ ünvanını almak isteyen mühendisler Yüksek Lisans eğitimi alabilirler.
Tezli Yüksek Lisans Programı Kaç Yıl Sürmektedir?
Yüksek Lisans aldığı alandaki öğretim programını zorunlu ve seçmeli derslerden, seminer programından ve tez yazma sürecinden oluşmaktadır.
1 yıl dersler vasıtasıyla eğitim süresi ve 1 yıl da tez hazırlama süresi olmak üzere 2 yıl sürmektedir.
Not : Lisans eğitim programınızdan bağımsız, farklı bir alan üzerine Yüksek Lisans yapacaksanız 1 yıl olmak üzere bilimsel hazırlık eğitimi alabilirsiniz.
Tezli Yüksek Lisans Programında Devam Zorunluluğu Var Mıdır?
Tezli yüksek lisans programlarında genel olarak derslere katılma zorunluluğu vardır. İstisnalar veya esneklikler pekala olabilir.
Tezli Yüksek Lisans Programının Ücreti/Harcı Var Mıdır?
Tezli Yüksek Lisans Programında devlet kurumlarında eğitim alan bir öğrencinin 2 yıllık eğitim süresi boyunca herhangi bir ücret ödemesi gerekmez. 2 yıllık eğitim süresini uzatan öğrencilerin ise harç ödemeleri gerekir. Tezli Yüksek Lisans harçları bazı durumlara göre değişiklik gösterebilir. (Enstitü,fakülte,öğretim dili..) Yabancı dilde eğitim veren programların daha pahalı olduğunu söylememize gerek yok sanırım.
Tezli Yüksek Lisans eğitimini vakıf/özel üniversitelerinde tamamlamak isteyenler için ücret konusunda herhangi bir bilgi vermek mümkün değildir. Çünkü fiyatlar üniversiteden üniversiteye çok fazla değişiklik göstermektedir. En doğru bilgiyi ilgili üniversitenin öğrenci işlerinden almanızı öneririz.
Tezli Yüksek Lisans Programına Başvuru Şartları Nelerdir?
**a)**Tezli Yüksek Lisans Programına başvurabilmek için öncelikle lisans eğitiminizi tamamlamış ve diplomanızı almış olmanız gerekmektedir.
Not: Eğer diplomanızı yurt dışındaki bir eğitim kurumundan aldıysanız YÖK tarafından diplomanıza denklik verilmesi gerekmektedir.
**b)**Tezli Yüksek Lisans Programına başvurabilmek için ayrıca Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan yani ALES’ten Yüksek Lisans yapmak istediğiniz kurumun talep ettiği minimum puanı almak zorundasınız. Kurum talep ettiği puanın altında bir puana sahip bir öğrenciyi kabul edemez. Fakat bu puanın üstünde sahip öğrenciler programa alınabilir.
**c)**Tezli Yüksek Lisans Programına başvurabilmek için aranan bir diğer şart ise Yabancı Dil Sınavıdır. Üniversite kendi yabancı dil sınavını yapabilir. Fakat genellikle IELTS, YDS, TOEFL gibi bağlayıcılığı olan sınavları referans alır.
Not: Yüksek Lisans Eğitimi almak istediğiniz üniversite Yabancı Dil Eğitimi vermiyor olsa dahi Yabancı Dil Sınavına girmenizi isteyebilir.
Tezli Yüksek Lisans Programı İçerisindeki Seminer Eğitimi Nedir?
Yüksek Lisans programına katılan öğrenciler eğitimlerinin 2.yılında tez çalışmaları ile alakalı olarak seminer verirler.
Tez Danışmanı Hakkında Her Şey
Enstitü’nün anabilim dalı başkanlığı tarafından her öğrenci için bir danışman belirlenir ve Enstitü’ye önerilir. Bazı durumlarda birden fazla danışman gerekebilir. Tez danışmanları farklı bağlı olunan anabilim dalı içerisinden seçilebildiği gibi farklı bir anabilim dalından da seçilebilir.
Öğrencinin alacağı dersleri belirlemek ile ve bu dersleri aldığı süreci takip etmek ile yükümlüdür. Ayrıca tez çalışma süresini yönetir ve yönlendirir. Belki de en önemli nokta da şudur ki tez danışmanı her yarı yıl öğrenci ve öğrencinin çalışmaları hakkında rapor hazırlar.
Tez danışmanları, danışmanlık yaptıkları öğrenciler için ‘’Uzmanlık Alan Dersi’’ dersini verebilir. Ayrıca tez danışmanı öğrencinin ya da enstitünün talebine göre değiştirilebilir.
Yüksek Lisans Tezinin Sonuçlanma Süreci
Yüksek Lisans tezini başarı ile tamamlayan öğrenci danışmanın da onayını aldıktan sonra tezini Enstitü’ye sunabilir.
Enstitü’ye jüri sayısına bağlı olarak o sayıda nüsha sunulur. Anabilim dalının belirleyeceği gün ve saatte toplanılır. Öğrenci bu toplantıda tez savunma sınavına tabi tutulur. Bu süreç sonunda Juri tez hakkında çoğunluk sağlama kaydı ile ‘red’, ‘düzeltme’ ya da kabul kararı verir. Tezi reddedilen öğrencinin kaydı silinir. Düzeltme kararı verilen öğrenciye ek süre tanınır. Eğer düzeltme kararından sonra kabul kararı çıkmaz ise kaydı gene silinir.
Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Tezsiz Yüksek Lisans programı ile Tezli Yüksek Lisans programı arasında çok fazla fark yoktur. Tezsiz Yüksek Lisans programı da öğrenciye mesleki bilgi kazandırmak ve kazandırılan bilginin nasıl uygulanacağının öğretilmesi ile tamamlanır. Tezsiz Yüksek Lisans programını genellikle iş dünyasında olanlar yani çalışanlar tercih ettiği için genellikle eğitim ikinci öğretim olarak verilir. Tezsiz Yüksek Lisans Programı bağlayıcı dersler ve bitirme projesinden oluşur.
Not: Tezsiz Yüksek Lisans programının sonunda yeterlilik sınavı uygulanabilir.
Tez Danışmanı Hakkında Her Şey
Enstitü’nün anabilim dalı başkanlığı tarafından her öğrenci için bir danışman belirlenir ve Enstitü’ye önerilir. Bazı kurumlarda Tez Danışmanının öğrenci tarafından belirlenmesine izin verilebilir.
Tezsiz Yüksek Lisans Eğitim Süresi Ne Kadardır?
Tezsiz Yüksek Lisans Programlarını tamamlama süresi en fazla 3 yıldır. Genellikle 1 ya da 1 buçuk sene süresince bitirilmektedir.
Tezsiz Yüksek Lisans Diploması Hakkında Bilgi Verir Misiniz?
Buyrun efendim. Programı başarı ile tamamlayan öğrenci Yüksek Lisans Diplomasına sahip olur. Diplomanın üzerinde Tezli ya da Tezsiz eğitim tamamladığı belirtilmez. Başka bir deyişle Yüksek Lisans eğitiminizi tezli de tamamlasanız tezsiz de aynı diplomayı alırsınız. Burada belirleyici olan Yüksek Lisans eğitimini hangi amaçla aldığınız olmalıdır.
Tezsiz Yüksek Lisans Programı Başvuru Şartları Nelerdir?
Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvuru süreçlerindeki fark Tezsiz Yüksek Lisans Programında ALES şartının olmamasıdır.
Yabancı Dil Sınavı konusunda ise Tezsiz Yüksek Lisans programında bazı esneklikler bulunmaktadır. Şöyle ki Tezsiz Yüksek Lisans programlarında genellikle Yabancı Dil Sınavı şartı istenmemektedir.
Tezsiz Yüksek Lisans Eğitimini Her Üniversiteden Alabilir Miyim?
Hemen hemen bütün üniversiteler Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Eğitimi vermektedir. Fakat devlet üniversitelerinde Tezli Yüksek Lisans programlarının ağırlıklı olduğunu söylemekte fayda görüyoruz.
Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans Programları Arasındaki Temel Farklar Nelerdir?
Birinde tez şartının olup diğerinde olmamasını belirtmek için bu başlığı açacak değiliz sakin olun lütfen.
Aslında temel fark eğitimin süresidir. Tezsiz Yüksek Lisans programı eğer bilimsel hazırlık eğitimi alınmaz ise genellikle 1 yıl da tamamlanmaktadır. Tezli Yüksek Lisans Programı ise 1 yıl alınan dersler 1 yıl da tez çalışması olmak üzere 2 yıldır.
Diğer bir fark ise eğitim ücretleridir. Tezli Yüksek Lisans programları için harç ücretleri kaldırıldı. Fakat Tezsiz Yüksek Lisans Programı için belirli bir ücret ödemeniz gerekmektedir
.
Tezsiz Yüksek Lisans Programını Tamamlayanlar Doktora Eğitimi Alabilir Mi? Herhangi Bir Engel Bulunuyor Mu?Tezsiz Yüksek Lisans eğitimini tamamlamış bir kişinin Doktora Eğitimi’ne başvuru yapmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Fakat şunu da belirtmeliyiz ki belirli bir konuda uzmanlaşmamış bir kişinin başka bir deyişle tez çalışmasını tamamlamamış bir kişinin Doktora Eğitim Programına kabul edilme ihtimali oldukça düşüktür.
Tezsiz Yüksek Lisans Programını Tamamlayanlar Araştırma Görevlisi Olabilir Mi? Herhangi Bir Engel Bulunuyor Mu?
Tezsiz Yüksek Lisans programını tamamlamış bir kişinin araştırma görevlisi olmaması için herhangi bir neden ya da zorunluluk yoktur. Siz istediğiniz sürece Doktora yapabilir ya da Araştırma Görevlisi olabilirsiniz. Burada belirleyici olan Üniversite ya da Enstitü’dür.
Umarım faydalı olur. Soru ve görüşleriniz için lütfen yorum yapın. En kısa sürede cevap vermeye çalışılacaktır.
-
KPSS A Grubuna hazırlanan biri olarak askerlik tecili ben dahil birçok kişinin belini bükmüştür. Hali hazırda çalışan arkadaşlar da bu durumdan muzdarip olabilir. O nedenle bu başlık yüksek lisans kısmında sabitlenirse sevinirim. Ben Ocak 2015'te mezun oldum ve tecil tarihim Mart 2017 olarak gözüküyor. KPSS'de anca 2. girişimde yani son yapılan sınavda işe yarar puanlar alabildim. Ancak darbe girişimi vs. hadiselerden ötürü kamuda işler daha da yavaşladı ve atıyorum önümdeki en yakın sınavlardan biri olan ekimde yapılacak sayıştay sınavının tüm aşamalarını geçsem bile işe başlama vs. normalden daha uzun sürüp nisanı mayısı bulabileceği için tecil şart oldu ve düz taban ya da aşırı kilolu değilsek bunun tek yolu yüksek lisans. Çünkü a grubu ya da b grubu fark etmez. Eger tecil süremiz biter ve bakaya olursak kuruma atamamız yapılmıyor. Askerlik dışında yüksek lisanla uğraşanlar lütfen kızmasın ancak şu hazırlık döneminde 6 ay ya da 1 yıllık askerlik tüm KPSS emeğini çöpe atabilir. Çalışanlar için tezsiz elbette ideal ama benim gibi İstanbul'da ailesiyle kıt kanaat geçinen biri için 1500 TL'lik uzaktan yüksek lisanslar bile imkansız. O nedenle işimi şansa bırakmadan talebin az olduğu tezli bir yüksek lisansa başvurup kabul edildim. En kısa zamanda işe girersem bu programdan çekilip istediğim alanda bir yüksek lisansa başlayacağım. Zaten kamu kurumuna girince devlet aday memurluk süresince tecil yapıyor. Askerlik tecili için yüksek lisans düşünen arkadaşlar, sizler neler yapıyorsunuz?
-
arkadaslar ben 22 temmuz 2019da yuksek lısans programına(tezli) kayıt oldum her yıl ders kaydı yapmama ragmen hıcbır derse gırmedım. Sorum şu yüksek lisanstan ne zaman atılırım ona göre kredi alacagım cunku.(Tecil için kaydoldum bu arada)
-
Daha önce tecrübe etmiş olan varsa paylaşabilir mi tecrübelerini? Mülakat zoom üzerinden olacak ve her adaya 10 dakika süre ayrılmış. Odtü'nün alım sürecindeki şeffaflığı da sıfıra yakın. Ne kontenjan sayısı belli ne de hangi sınavın ne kadar etkilediği. Hocalar canının istediklerini alıyor galiba. Bir de Ankara üniversitesi uluslararası ilişkiler yükseği mi odtü uluslararası ilişkiler yükseği mi daha iyidir? Odtü'de hocaların cv'leri baya sağlam ama Ankara daha köklü bir üniversite sosyal bilimler alanında. Yorum yaparsanız minnettar olurum. İyi günler.
-
Re: Hacettepe Yüksek Lisans Mülakatları
Hakkında (Sosyal Bilimler )Arkadaşlar herkese merhabaaa. Bu güz döneminde HÜ Sağlık Yönetimi Bölümü'ne YL başvurusu yapacağım. Yazılı ve sözlü mülakat hakkında bilgisi olan varsa, bilgilendirebilir mi rica etsem? Teşekkürler 🙂
-
merhabalar ben işletme mezunuyum, işletme yüksek lisansı yapmak istiyorum fakat kime danışsam genellikle mühendislik fakültesi mezunları tercih ediyor zaten lisansta eğitimini aldın olarak fikir veriyorlar. sizlere danışmak istedim.
(lisans eğitim dili ingilizceydi ve müfredat ve ders işleyişi konusunda türkçe iibf den biraz farklıydı bu yüzden bu yorumlar genellikle yapılıyor) -
Arkadaslar iyi aksamlar, ben suan bir universitede ikinci universitemi okuyorum bu yil da yuksek lisansimi ilk universitemdeki lisansima gore baslatmayi dusunuyorum. Kaydolacagim programdaki ogrenci isleriyle gorusunce ayni anda lisans ve yuksek olamayacagini soylediler yuksek lisans yonetmeligini inceleyince boyle bir sey goremedim ama bir bilgisi olan var midir
-
Merhaba, siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanında yüksek lisans yapan kişiler varsa mülakatla alakalı bilgi verebilir mi ve önerebileceği kaynaklar nelerdir? Ayrıca yüksek lisansa hazırlananlar kişiler varsa da hangi kaynaklardan çalışıyorsunuz ? Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
-
En uygun fiyatlı yüksek lisans hangi üniversitenin oluyor? Ayrıca benim tecilim bitti sınıflandırma bekliyor olarak gözüküyorum şuan yüksek lisans ile tekrar tecil edebilir miyim?
-
Merhaba. Bir devlet üniversitesinde tezli yüksek lisans öğrencisiyim ve Covid19 sebebiyle kayıt dondurma hakkından yararlanmış bulunuyorum. Dondurulan 1 dönemin azami süreden sayılmayacağı YÖK tarafından ifade edildi. Ancak, dondurulan 1 dönem için tecilime ek süre eklenip eklenmeyeceğiyle ilgili net bir bilgiye ulaşamadım. Tecil sürem bu duruma bağlı olarak uzatılacak mı, eğer uzatılacaksa bu işlem ne zaman gerçekleşmiş olur?
-
Henüz bir ilan göremedim. Akademik takvim işlemiyor mu?
-
Yüksek lisans yapıyor olup virüs nedeniyle kayıt dondurma hakkını kullanan var mı? Varsa biraz bilgi verebillir mi?
-
Yüksek lisansda artık ales aranmayacak.
milliyet .com .tr/gundem/son-dakika-yok-baskani-acikladi-ales-sarti-artik-aranmayacak-6188437
-
Arkadaşlar bu alıma başvuran oldu mu acaba?
-
Re: Askerlik tecili için yüksek lisans
Arkadaslar ben yuksek lisans tezli yapip askerligimi 3 yıl ertelettim agustos 2020 de suresi bitecek, onlar beni atmadan ben ilişiğimi kesersem 1 yıl daha ertelenir askerlik diolar bu dogru mudur?? Simdiden tesekkur ederim cevaplayanlara. -
Merhaba herkese,
Gerçekten şu anda vaktim bitiyor ve özel üniversite yüksek lisans konusunda bilgi sahibi acil yardımcı olabilecek bir dostumuza ihtiyacım var.
Ben şu anda özel üniversitede 2018 Ocak kayıtlı olarak tezli yüksek lisansa başladım ve şu anda 4. ders dönemimi sınavlarımı bitirdim. Yaşadığım iş ve özel hayat sıkıntılarından dolayı yüksek lisansa gereken önemi gösteremedim. Bölümle konuşup bu dönemki durumumu anlattığımda tezsize geçersin sıkıntı olmaz demişti fakat şu an detaylı araştırdığımda çok büyük bir problemde olduğumu ve ilişiğimin kesileceğini görüyorum.
Şuanki son durumum ;
1- Toplam 9 Ders aldım fakat Seminer dersi alamadım (Sistem izin vermemişti ve önemli değil son 5-6. dönemlerde alırsın demişlerdi.
2- Tezliyim fakat 4. dönemim bitmesine rağmen tez yazamayacağımı anlamadığım için hiç danışmanımla görüşemedim , o da benimle görüşmedi.
3- Şu anda askerlik tecilim bitti Şubatta askere alınıyorum askerlikle ilgili birşeyleri kullanmak istiyorum.Şimdi benim hangi kapıları zorlamam ve hangi yollarla olmayanı oldurmam gerekiyor.
Aklıma gelenler;
1- Askerlik tecilim bittiği için bu son dönemi askerlik nedeniyle gidiyorum askerliği kullanarak bu 4. dönemi dondurabilir miyim veya farklı birşeyler talep edebilir miyim ?
2- Üniversite benim ilişiğimi kesmenden kendim ilişik kesmeye çalışsam sonradan geri dönmeme imkan verirler mi veya farklı üniversitede burda aldığım dersleri saydırabilir miyim
3- Seminer dersi hocasıyla görüşüp yetiştirebilirsek benim kaydım düşmemiş ama derslere girdim gibi yönetimi ikna etmek.
4- Danışman hocamla görüşüp kayıt geçmemiş vs. gibi bir yol izleyebilir miyim ?
5- Hemen tezsize geçiş dilekçesi yazsam tezsiz eğitimde tez ve seminer gerekmediği için tezsize geçirilebilir miyim ?Biliyorum birçok konuda geç kaldım, bölüm yetkilisine inandım fakat insan birşeyler yapmak istiyor 2 yıllık bir emeğim ve aldığım dersler söz konusu. Önerilerinizi çok büyük önemle bekliyorum.
-
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun ya da okuyan arkadaşlar iletişime geçebilir mi acaba biraz acil çok memnun olurum.
-
Arkadaşlar iyi akşamlar bu bahar dönemi için uzaktan eğitim tezsiz yüksek lisans programına kayıt olacağım. Yazın tezli yüksek lisans için kayıt olmayı düşünüyorum. Birinci kaydımı sildirmeden kayıt olabilirim diye biliyorum. Bu doğru mu?
İkinci soru olarak yazın tezli yüksek lisansa kayıt olursam tezsiz yüksek lisanstaki askerlik tecilimi tezli yüksek lisansa geçirebilir miyim?
Kayıt sildirip yeni üniversiteye kayıt ve askerlik
-
Ben 2016'da tezli yüksek lisans kaydı yaptırmıştım bu yıl atacaklar diye yeni bir tezli yüksek lisans kazandım.
Siz değerli hocalarıma sorum:
1-) Şu an kayıtlı olduğum okuldan kaydını sildirmeden yeni okula kayıt olabilir miyim olamazsam eğer kayıt sildirmede kurul kararı şart diyorlar bu uzun sürebilir mi?2-) Kaydı sildirdikten sonra bakaya düşüp kayıt yaptıramama ya da yeni okula kayıttan sonra askerliğin ertelenmemesi gibi bir durumla karşılaşır mıyım?
-
@murky hocam oncelikle 2 yüksek lisansa ayni anda kayitli olamiyosun. Kayit sildirme islemini ben bir kez yaptim bi gunde silinmisti.
Birinde kayit sildirmeyle, digerine kayit yapturma arasindaki zamanda sıkıntı olacagini sanmiyorum.
Bakaya kalsan bile askerlik subesine gidip yuksek yapacagini söylersin bi sonraki celp donemine atip ilisigi yoktur belgesi verirler. Ama yuksek kazanmadan gitme subeye. Bazilari bakaya kalinca ceza odemek zorunda kalmis ondan da haberin olsun. -
@shady1 Hocam çok teşekkür ederim oncellikle bir yetkili bulmuşken hemen bir soru daha sorayım musadenle
yeni okula kayıtta askerlik belgesi istiyorlar su anki askerlik durum belgemde "yurtiçi yüksek lisans erteleme" diyor muhtemelen kaydı sildirdikten sonra hemen değişmeyecek bu, bu sorun yaratır mı sence? Kayıt sildirdikten sonra askerlik şubesi ile isim var mı?
Yeni kazandığım okul biraz uzak, telefonlara da bakmıyorlar o yüzden tüm prosedürleri tamamlayıp öyle kayıt yaptırmaya gitmek istiyorum.
-
@murky
kayit sildirdikten sonra okul , askerlik subeye bildiriyo hocam bi sey yapmana gerek yok. Ama eski okulu arayip islemleri hizlandirabilirsin. Askerlik subeye bildirin işlemi diyerek.
Onun disinda su mevcut hali ile ,yani yuksek lisans sebebi ile tecilli ibarrsi ile, yeni kayita gitseniz ne derler bilmiyorum malesef.Bedelli ile insallah bu sıkıntılar biter .
-
@shady1 İnşallah hocam
tekrar teşekkür ederim bugün kaydı sildireceğim bakalım.
-
Merhaba hocam. Ben de bişey sorayım müsaadenizle. Benim kaydımı sildirmek için zamanım yok başka şehirde kayıtlı olduğum program. Yeni kayıt için bi kaç gün gecikmeli eski program devam görünse sıkıntı olur mu sizce? Ya da telefonla kayıt silerler mi
dilekçe vermek gerekiyor ama.s
-
@economicus hocam telefon ile kayıt silemezler maalesef dediğiniz gibi dilekçe şart, kayıt yapacak okula gitmeden kayıt sildirme işlemlerini başlatmanız gerekir o zaman kayıt sildirme için verdiğiniz belgeleri oraya sunarak başvuru yaptırabilirler, okulun inisiyatifinde ama genelde pozitif davranıyorlar fakat hiç başvuru yapmadan ikinci okula kayıt yaptırmanız eğer ikisi de tezli yüksek lisans, normal örgün eğitim ise mümkün değil.
-
@agor hocam kayıtları hemen başlatıyorlar yani öyle yakın bi yer de değil ki gidip gelsem çalışıyorum falan. Kalacak o zaman diğeri dediğinize göre
neyse napalım teşekkür ederim yanıtladığınız için
-
@economicus dilekçesiz işlem yapılmaz hocam. Islak imza olmadan böyle bir işlemi yapmanız pek mümkün değil.
-
@antimülakat yani o kadar sıkışık bi zaman ki diğeri de böylr mi olmuştu hatırlamıyorum ama bugün açıklandı sonuç yarın kayıt günü. Ne bileyim işte umut için sordum ben de. Haklısınız
-
Hamd olsun dün süreci tamamladım. Yaşadığım süreci anlatayım belki ileride aynı yolu izleyecek arkadaşlara yol gösterici olur;
İlk olarak 2016 Temmuzda Kırıkkale'de tezli iktisat yüksek lisans kaydı yaptırmıştım. 2018 geldi ve ben tabiri caizse "tutuştum" keza YÖK yönetmeliğine göre bu yıl üniversite kaydım silinecekti. Hemen arayışlara başladım, Sivas tezli yüksek lisans ilanı açtı bilim sınavına girdim ve tekrar kazandım. Belirtmek isterim ki bu süreçte özellikle KPSS alan grubuna çalışanlar için mülakat olmayıp yalnızca bilim sınavı ile öğrenci kabul eden üniversitelerde tezli yüksek lisans yapmak tezsiz yapmaktan bile kolay. Tabi bir de tezlinin avantajları malum, her şeyden evvel 2 sene kafanız rahat oluyor.
Benim yaptığım iki yüksek lisans da yalnızca bilim sınavı yaptı. Kırıkkale 50 soruluk test yapmıştı baya kaliteli soruları vardı.(gerçi çok garip bir sistemleri vardı sınav sonuçlarını açıklamadılar yalnızca asil ve yedek listesi açıkladılar ki sınavım cidden iyi geçmesine rağmen yedekteydim açıkçası saçmalıktı ama nasip oldu yedek geldi.) Sivas'ta 5 soruluk klasik sınav yaptı, çok zor değildi sorular klasik bir kurum sınavı gibiydi. (Sivas'ı tebrik etmek lazım her şey çok şeffaftı, tüm öğrencilerin puanları tek tek açıklandı ve hakikaten tam beklediğim puanı vermişler.)Her neyse sonrasında gittim Kırıkkale Üniversitesinden kaydımı sildirdim. Bazı üniversiteler "yönetim kurulu kararı" olmadan silmiyormuş, lakin sağolsun Kırıkkale Üniversitesi anında sildi. Hatta öyle ki kaydımı sildiğinde "yahu abi benim kütüphaneye borcum vardı" diye ben söyledim. Ha öylese dur dedi, sildiği kaydı geri aldı ve gittim kütüphane borcumu ödedim tekrar sildi
Sonrasında Sivas'a gittim, kaydımı 15 dakika içerisinde gerçekleştirdim ve öğrenci belgemi aldım. Hayırlısıyla bir sürecin daha sonuna geldim, bundan sonrası nasip ya bedelli olur ya da 2 sene sonra gider vatan görevimizi yapar geliriz. Gerçi henüz Sivas tarafından askerlik tecilim gerçekleşmedi hala eski askerlik tecilim duruyor ama yapılması gerekenler bunlardı ve anlattığım şekilde hepsini harfiyen yaptım. İnşallah problem çıkmaz diye dua ediyorum. Bu konularda ben çok araştırma yaptım cidden zor bir süreç bu konuda yardıma ihtiyacı olanlara "bildiğim kadarıyla" yardımcı olmaya çalışırım.
-
@murky hocam merhaba kirikkalede hemen sildirdim demissiniz ben de sivasta tezli kazandm ama ankara icin de bekliyorum tezli sonucu o da aciklanmadi henuz sivasin ise bu hafta son kayitlari sorum soyle olacak benim sivasa gidip kayit yaptirirsam ankarayi kazandgm takdirde kaydimi hemen sildirebilir miyim? Benim de askerlik geldi mecbur biseyler ayarlamak lazim
-
@sertcocuk Hocam Sivas biz kaydı sildirmek için "yönetim kurulu kararını" bekliyoruz dedi. Yani muhtemelen kaydı yaptırdıktan sonra "yönetim kurulunun" toplanmasını bekletebilirler o ne kadar sürer onu gerçekten bilmiyorum. Ama bence yalnızca askerlik için düşünüyorsanız riske atmayın gidin kaydınızı yaptırın derim.
-
@murky tesekkurler hocam ben de aradim zaten her carsamba kurul toplaniyormus o yuzden en gec saliya kadar gelmeniz gerekiyor kayit sildirmek icin dedi ordaki gorevli riske atmamak lazim haklisiniz
ankara olursa artik gelip sildiririm kayit
-
Ya hocam) ben de ilişik kesmemek istediğim okulla görüştüm kurul kararı ile kesiliyormuş. O da cuma toplanıyormuş sadece. Ama kayıtya da yarın son. Üniversiteye dilekçe verin dediler benzer bi durum yaşadınız mı kayıtta sıkıntı çıkarırlar mı sizce?
-
@economicus sizin durumunuz tamamen farkli hocam maalesef, universitelerin naz ve kaprislerine katlanacaz zorunlu olarak askerlik icin yine de dikkatli olun askerlik icinse sadece sansinizi zorlamayin fazla bence
-
@economicus Hocam bana söylenilen bir üniversitede kayıt varken yeni kaydın yaptırılamayacağı oldu. YÖKSİS üzerinde görüyorlarmış bilgiyi, siz durumu şu an kayıtlı olduğunuz okula anlatın bir ricacı olun, çok önemli olduğunu söyleyin kaydınızı sildirmek için çabalayın yani. Ama yine de tabi yeni kayıt olacağınız okula da anlatın bunu, umuyorum rica ile çözülür. Aslına bakarsanız öğrenci işleri isterse çözemeyeceği iş yok.
-
@sertcocuk yok benimki tamamen akademik saikle alakalı hocam
neyse bakalım deneyeceğiz. Herkese bu süreçte başarılar
-
@murky hocam çok haklısınız. Kayıt sildirmeye kendim gidemedim kardeşimi gönderdim o da açıklamış vaziyeti ama kurul kararı olmadan bi işlem yapılamıyormuş. Kararın ellerine ulaşması pazartesiyi bulurmuş vs vs yarın kayıt için gideceğim okula açıklama yapacağım. Eski okul zaten 1 ay sonra ilişiğimi kesecekmiş başarısızlıktan ötürü. Ortada kalmam umarım
teşekkür ederim
-
@murky yaptirdim kaydimi hocam ekstradan para vermemenin keyfi paha bicilemez yalniz bana askerlik ve ogrenci belgeleri 2-3 hafta icinde duserler dediler e devlete sizin durumda bi degisme oldu mu? Ankaradaki mulakat sonuclarima gore ben de kaydimi bu hafta sildirecegim ins orda biraz kem kum ettiler gerci ama silerler diye dusunuyorum.