BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?
Uluslararası ilişkiler bölümü siyaset, siyaset ve siyasi düşünceler tarihi, devletler, devletlerin birbirleriyle ilişkileri, devletin alt birimleri olabilecek örgütler, bunların hukuksal boyutları üzerine çalışmalar, incelemeler, araştırmalar yapan bir programdır. Uluslararası ilişkiler bölümü siyaset bilimi merkezli doğmuş ve farklı disiplinlerle birleşerek kendini oluşturmuştur. Bu bilgiler ışığında doğru dış politikalar oluşturmak, dış siyaset odaklı siyasi analizler yapabilmek, tarihten ve hatalı diplomatik kararlardan ders çıkararak çalışmalar yapmak bölümün amacını oluşturuyor diyebiliriz.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ DERSLERİ, OKUTULAN DERSLER
İktisat, uluslararası iktisat teorisi, makro ve mikro iktisatlar, kamu maliyesi, idare hukuku, anayasa hukuku, uluslararası hukuk, siyaset bilimi, siyasi tarih, uluslararası politikalar, uluslararası örgütler, Türkiye dış politikaları, ülkeler dış politikaları gibi ekonomi, hukuk, siyaset ve diplomasi içerikli dersler programın belli başlı dersleridir.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER
Uluslararası ilişkiler bölümünü okuyacak adaylar siyasete ve siyasi tarihe, ekonomiye, ülkelerin iç ve dış politikalarına, hukuk kurallarına hem meraklı hem de bunlara yatkın bireyler olmalıdır. Durumları yorumlayacak analitik beceriye, siyasi yorumlama gücüne, olayların ekonomik ve siyasi yanlarını birbirleri ile bir sistem içinde düşünebilecek sistematik düşünme becerisine, hukuk kurallarını ve tarihi zihninde tutabilecek güçlü bir hafızaya ve dillere hakimiyetin önemli olduğu da göz önünde bulundurulursa dil öğrenme kabiliyetine sahip bireylere ihtiyaç duyan bir bölümdür.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ İMKANLARI
Bölümün iş olanakları sizin kendinizi geliştirme düzeyiniz ile paralel ilerlemektedir. Bildiğiniz dil sayısı, kendinizi geliştirdiğiniz alanların genişliği ve var olan çevreniz sizin özel sektörde büyük şirketlerin uluslararası departmanlarında çalışma olasılığınızı artırmaktadır. Bankalarda özel sektörde başka bir çalışma alanıdır. Bununla beraber iktisadi ve idari bilimler fakülteleri (İİBF) bölümlerinin hemen hepsinde olduğu gibi kamu personeli seçme sınavı (KPSS) aracılığıyla devletin A kadro diyebileceğimiz idari kadrolarında ve B kadro diyebileceğimiz alt kademe memuriyet kadrolarında çalışma imkanına sahip bir bölümdür. Özellikle dışişleri bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda, gümrük ve ticaret bakanlığı bünyesinde, farklı bakanlıklara bağlı yapılarda uzman, danışman vb. gibi unvanlarla iş imkanı bulunabilir. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ PUAN TÜRÜ (LYS) VE YÜZDESİ
Uluslararası ilişkiler bölümüne TM-3 puan türüyle yerleştirme yapılmaktadır. TM-3 puan türünü de % 15 Türkçe, % 10 Sosyal Bilimler, % 10 Temel Matematik, % 5 Fen Bilimleri olmak üzere toplamda % 40’ ını YGS, kalan % 60’ lık kısmı da LYS-1 ve LYS-3 oluşturmaktadır. LYS’ lerin yüzdesi de % 18 Matematik, % 5 Geometri, % 28 Türk Dili ve Edebiyatı, % 9 Coğrafya’ dan oluşmaktadır.
TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU
Biz Tercihini Yap ekibi olarak sınava giren her adayın kendisi için en doğru bölümü seçmesini istiyoruz ve bu yüzden de bu bölüm tanıtımlarını hazırlıyoruz. Uluslararası ilişkiler bölümünü tercih edecek adaylara sunabileceğimiz öneriler ise şöyle sıralanabilir.
BÖLÜME SADECE KONSOLOS VEYA DİPLOMAT OLMA HAYALİYLE GİRMEYİN
Uluslararası ilişkiler bölümü dendiğinde birçok kişinin aklında canlanan şey konsolos, diplomat, elçi, büyükelçi olunacağı yönündedir. Gerçekçi olduğumuzda bu bölümlere giren her aday ne yazık ki bu meslek gruplarına dahil olamıyor. Bu mesleklere girmek imkansız demiyoruz ailenizden tutun da kişisel becerilerinizin katkıları göz önüne alındığında herhangi biri kolayca bu kariyerlerde iş imkanı bulamayabilir. Bölümün ismine ve size pazarlanan hayallere kapılıp bu bölümü bir heves olarak tercih etmemenizi önermek bizim size yardımcı olabilmek için yapabileceğimiz tek şey. İmkansız demiyoruz fakat oldukça zor alanlar olduğunu da unutmayın istiyoruz.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?
Çalışma alanlarına yukarıda değinmiş olsak da bu bölüme giren adayların ne iş yaptıklarını biraz daha detaylandırmak da fayda var. Bölümün ismi herkeste merak uyandıran ve oldukça havalı bir yapıya sahip. Fakat bu havalı isme sahip bölümü tercih edecek adaylar genelde farklı hayallerle ( dış işlerindeki büyük meslek gruplarının hayalleri) bu alana yönelmek istiyor. Uluslararası ilişkiler mezunu olduğunuzda eğer yeterli altyapıya sahip değilseniz muhtemelen KPSS’ye yöneleceğiniz gerçeğini hatırlatmakta yarar var. KPSS ile girebileceğiniz birçok alan var. Özellikle dış bağlantılı bir meslekte çalışmak üzere eğitim alınıyor olsa da İİBF mezunlarının yaptığı hemen hemen her işi yapabilecek olduğunuzun da farkında olmalısınız, hatta buna mecbur kalabileceğinizi de. Özel sektörde çalışmanın oldukça zorlaştığı ülkemizde eğer özel sektörde işler yapmak istiyorsanız da uluslararası bankaların farklı departmanlarının veya uluslararası şirketlerin bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyabileceklerini söyleyebiliriz, fakat bu da sizin becerilerinize bağlı.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Uluslararası ilişkiler bölümü birçok bölümden farklı olarak size farklı kazanımlar sağlayacağı için ve eğer severek, isteyerek okuyorsanız derslerin içeriği oldukça ilgi çekici olacağı için keyifle okunacak bir bölüm. Bununla beraber İİBF bölümlerinden farklı alanlara yönelebilecek olmakla birlikte aynı bölümlerin yönelebileceği alanlara da yönelebileceği için avantaj sahibi bir bölüm diyebiliriz.
Bölümün dezavantajlarından biri avantaj ile aynı özelliklere sahip; birçok alanla ortak iş alanına sahip olmak rekabet edilecek insan sayısını artıracağı için uluslararası oldukça çaba gerektiren bir bölüme dönüşüyor. Bir yandan da bölüm yöneleceğiniz alanı tam manasıyla belirlemezseniz içinde kaybolacağınız bir bölüme dönüşecektir. Uluslararası ilişkiler bölümü klasik insanlar sorduğunda anlatması karışık bir bölüm olması sebebiyle de dezavantaj sahibi diyebiliriz. Ne iş yapacaksın sen soruları oldukça can sıkıcı bir hal alacaktır bir süreden sonra.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Bölüm; dili çok önemsediği için mümkünse artık bilinmesi zorunluluk haline gelen İngilizceyi geliştirmek için İngilizce eğitim veren bir okulda okunabilir. Bölümü tercih etmeden kendinize uygun bir bölüm olup olmadığını anlamaya çalışın. Siyaset ve diplomasi alanında uzmanlaşmış hocaların olduğu okullarda eğitim almak tecrübenizi ve bakış açınızı geliştireceği için yine mümkünse böyle okulları tercih etmeye çalışın. Tercih etmeden önce bölüm derslerini ve içeriklerini daha detaylı incelemeye çalışın ve bölüme daha girmeden bu alanlarda okumalar yapmaya çalışın. Bunlarla beraber uluslararası ilişkiler bölümlerinin derslerine giderek bunun size keyif verip vermediğini anlayabilirsiniz.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR
Uluslararası ilişkiler bölümü okuyacaksanız veya okuyorsanız kendinizi hangi alana yönelteceğinize okula başladığınız anda karar vermeniz size yol haritası olacaktır.
Özel sektör için gerekli donanımı kazanmak kendinizi oldukça çok yönlü geliştirmeniz gerekecektir. Bir dili bırakın iki dil bile yetersiz kalabilir. Bu yüzden kendinizi dil öğrenme konusunda yetiştirmelisiniz. Bu dil öğrenme konusu oldukça önemli çünkü uluslararası alanda çalışmak için sizin öne çıkmanızı sağlayacaktır. Ayrıca çalışmayı düşündüğünüz birkaç farklı alanı belirleyerek o alanlarda ne şartlar arandığını ve bu donanımı kazanmak için neler yapmanız gerektiğini incelemelisiniz. Ayrıca sosyal çevrenizi de genişletmeli ve çalışmayı düşündüğünüz alanlardaki insanlarla güzel ilişkiler içinde olmalısınız.
Devlet kurumlarını düşünüyorsanız ilk sınıftan itibaren KPSS sürecinin işleyişini incelemeye ve devam eden süreçte de buna yönelik çalışmalara hazırlıklı olmalısınız. Seçmeli derslerinizi buna yönelik almalısınız. İngilizce yeterliliği edinmek devlet kurumlarına yönelecekseniz de oldukça önemli. Devlete yönelecekseniz bürokrasi içinde idari kadrolarda bulunan kişilerle irtibatta olmanız da gerekiyor diyebiliriz. Çünkü onlar bilgi birikim ve donanımları ile size hem yardımcı hem yol gösterici olacaklardır.
Bunlar dışında bu bölümü okurken bolca okuma yapmalısınız. Okumaların içeriği sizin ilgi alanınıza bağlı olacak olsa da özellikle siyasi düşünceler tarihi, tarih ve diplomasi alanında bolca inceleme ve çalışma yapmalısınız.
AKLINIZDA BULUNSUN
Bu bölümü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun ve ayrıca hatırlayın üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Uluslararası ilişkiler gibi hem çok şey vadeden hem de hiçbir şey vadetmeme ihtimali olan bir bölümü okumaya doğru bir biçimde karar vermekte oldukça önemli. Bu bölümün sonunda devlet kademelerinde çalışacaksanız yeterli donanıma sahip olmak için elinizden geleni yapın çünkü devlet görevi kamu görevidir ve ülkelerin geleceklerini belirleyen siyaset ile diplomasi gibi önemli alanlarda çalışılan bir kamu görevinde neler yapmanız gerektiğinin farkında olmalısınız. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.