Uluslararası İlişkiler Bölümü ( Tanıtımı, Hakkında Bilgi, Nedir? )
-
BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?
Uluslararası ilişkiler bölümü siyaset, siyaset ve siyasi düşünceler tarihi, devletler, devletlerin birbirleriyle ilişkileri, devletin alt birimleri olabilecek örgütler, bunların hukuksal boyutları üzerine çalışmalar, incelemeler, araştırmalar yapan bir programdır. Uluslararası ilişkiler bölümü siyaset bilimi merkezli doğmuş ve farklı disiplinlerle birleşerek kendini oluşturmuştur. Bu bilgiler ışığında doğru dış politikalar oluşturmak, dış siyaset odaklı siyasi analizler yapabilmek, tarihten ve hatalı diplomatik kararlardan ders çıkararak çalışmalar yapmak bölümün amacını oluşturuyor diyebiliriz.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ DERSLERİ, OKUTULAN DERSLER
İktisat, uluslararası iktisat teorisi, makro ve mikro iktisatlar, kamu maliyesi, idare hukuku, anayasa hukuku, uluslararası hukuk, siyaset bilimi, siyasi tarih, uluslararası politikalar, uluslararası örgütler, Türkiye dış politikaları, ülkeler dış politikaları gibi ekonomi, hukuk, siyaset ve diplomasi içerikli dersler programın belli başlı dersleridir.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER
Uluslararası ilişkiler bölümünü okuyacak adaylar siyasete ve siyasi tarihe, ekonomiye, ülkelerin iç ve dış politikalarına, hukuk kurallarına hem meraklı hem de bunlara yatkın bireyler olmalıdır. Durumları yorumlayacak analitik beceriye, siyasi yorumlama gücüne, olayların ekonomik ve siyasi yanlarını birbirleri ile bir sistem içinde düşünebilecek sistematik düşünme becerisine, hukuk kurallarını ve tarihi zihninde tutabilecek güçlü bir hafızaya ve dillere hakimiyetin önemli olduğu da göz önünde bulundurulursa dil öğrenme kabiliyetine sahip bireylere ihtiyaç duyan bir bölümdür.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ İMKANLARI
Bölümün iş olanakları sizin kendinizi geliştirme düzeyiniz ile paralel ilerlemektedir. Bildiğiniz dil sayısı, kendinizi geliştirdiğiniz alanların genişliği ve var olan çevreniz sizin özel sektörde büyük şirketlerin uluslararası departmanlarında çalışma olasılığınızı artırmaktadır. Bankalarda özel sektörde başka bir çalışma alanıdır. Bununla beraber iktisadi ve idari bilimler fakülteleri (İİBF) bölümlerinin hemen hepsinde olduğu gibi kamu personeli seçme sınavı (KPSS) aracılığıyla devletin A kadro diyebileceğimiz idari kadrolarında ve B kadro diyebileceğimiz alt kademe memuriyet kadrolarında çalışma imkanına sahip bir bölümdür. Özellikle dışişleri bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda, gümrük ve ticaret bakanlığı bünyesinde, farklı bakanlıklara bağlı yapılarda uzman, danışman vb. gibi unvanlarla iş imkanı bulunabilir. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da tercihlerden birisi olabilir.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ PUAN TÜRÜ (LYS) VE YÜZDESİ
Uluslararası ilişkiler bölümüne TM-3 puan türüyle yerleştirme yapılmaktadır. TM-3 puan türünü de % 15 Türkçe, % 10 Sosyal Bilimler, % 10 Temel Matematik, % 5 Fen Bilimleri olmak üzere toplamda % 40’ ını YGS, kalan % 60’ lık kısmı da LYS-1 ve LYS-3 oluşturmaktadır. LYS’ lerin yüzdesi de % 18 Matematik, % 5 Geometri, % 28 Türk Dili ve Edebiyatı, % 9 Coğrafya’ dan oluşmaktadır.
TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU
Biz Tercihini Yap ekibi olarak sınava giren her adayın kendisi için en doğru bölümü seçmesini istiyoruz ve bu yüzden de bu bölüm tanıtımlarını hazırlıyoruz. Uluslararası ilişkiler bölümünü tercih edecek adaylara sunabileceğimiz öneriler ise şöyle sıralanabilir.
BÖLÜME SADECE KONSOLOS VEYA DİPLOMAT OLMA HAYALİYLE GİRMEYİN
Uluslararası ilişkiler bölümü dendiğinde birçok kişinin aklında canlanan şey konsolos, diplomat, elçi, büyükelçi olunacağı yönündedir. Gerçekçi olduğumuzda bu bölümlere giren her aday ne yazık ki bu meslek gruplarına dahil olamıyor. Bu mesleklere girmek imkansız demiyoruz ailenizden tutun da kişisel becerilerinizin katkıları göz önüne alındığında herhangi biri kolayca bu kariyerlerde iş imkanı bulamayabilir. Bölümün ismine ve size pazarlanan hayallere kapılıp bu bölümü bir heves olarak tercih etmemenizi önermek bizim size yardımcı olabilmek için yapabileceğimiz tek şey. İmkansız demiyoruz fakat oldukça zor alanlar olduğunu da unutmayın istiyoruz.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?
Çalışma alanlarına yukarıda değinmiş olsak da bu bölüme giren adayların ne iş yaptıklarını biraz daha detaylandırmak da fayda var. Bölümün ismi herkeste merak uyandıran ve oldukça havalı bir yapıya sahip. Fakat bu havalı isme sahip bölümü tercih edecek adaylar genelde farklı hayallerle ( dış işlerindeki büyük meslek gruplarının hayalleri) bu alana yönelmek istiyor. Uluslararası ilişkiler mezunu olduğunuzda eğer yeterli altyapıya sahip değilseniz muhtemelen KPSS’ye yöneleceğiniz gerçeğini hatırlatmakta yarar var. KPSS ile girebileceğiniz birçok alan var. Özellikle dış bağlantılı bir meslekte çalışmak üzere eğitim alınıyor olsa da İİBF mezunlarının yaptığı hemen hemen her işi yapabilecek olduğunuzun da farkında olmalısınız, hatta buna mecbur kalabileceğinizi de. Özel sektörde çalışmanın oldukça zorlaştığı ülkemizde eğer özel sektörde işler yapmak istiyorsanız da uluslararası bankaların farklı departmanlarının veya uluslararası şirketlerin bu bölüm mezunlarına ihtiyaç duyabileceklerini söyleyebiliriz, fakat bu da sizin becerilerinize bağlı.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI
Uluslararası ilişkiler bölümü birçok bölümden farklı olarak size farklı kazanımlar sağlayacağı için ve eğer severek, isteyerek okuyorsanız derslerin içeriği oldukça ilgi çekici olacağı için keyifle okunacak bir bölüm. Bununla beraber İİBF bölümlerinden farklı alanlara yönelebilecek olmakla birlikte aynı bölümlerin yönelebileceği alanlara da yönelebileceği için avantaj sahibi bir bölüm diyebiliriz.
Bölümün dezavantajlarından biri avantaj ile aynı özelliklere sahip; birçok alanla ortak iş alanına sahip olmak rekabet edilecek insan sayısını artıracağı için uluslararası oldukça çaba gerektiren bir bölüme dönüşüyor. Bir yandan da bölüm yöneleceğiniz alanı tam manasıyla belirlemezseniz içinde kaybolacağınız bir bölüme dönüşecektir. Uluslararası ilişkiler bölümü klasik insanlar sorduğunda anlatması karışık bir bölüm olması sebebiyle de dezavantaj sahibi diyebiliriz. Ne iş yapacaksın sen soruları oldukça can sıkıcı bir hal alacaktır bir süreden sonra.ULUSLARARASI İLİŞKİLER TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Bölüm; dili çok önemsediği için mümkünse artık bilinmesi zorunluluk haline gelen İngilizceyi geliştirmek için İngilizce eğitim veren bir okulda okunabilir. Bölümü tercih etmeden kendinize uygun bir bölüm olup olmadığını anlamaya çalışın. Siyaset ve diplomasi alanında uzmanlaşmış hocaların olduğu okullarda eğitim almak tecrübenizi ve bakış açınızı geliştireceği için yine mümkünse böyle okulları tercih etmeye çalışın. Tercih etmeden önce bölüm derslerini ve içeriklerini daha detaylı incelemeye çalışın ve bölüme daha girmeden bu alanlarda okumalar yapmaya çalışın. Bunlarla beraber uluslararası ilişkiler bölümlerinin derslerine giderek bunun size keyif verip vermediğini anlayabilirsiniz.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR
Uluslararası ilişkiler bölümü okuyacaksanız veya okuyorsanız kendinizi hangi alana yönelteceğinize okula başladığınız anda karar vermeniz size yol haritası olacaktır.
Özel sektör için gerekli donanımı kazanmak kendinizi oldukça çok yönlü geliştirmeniz gerekecektir. Bir dili bırakın iki dil bile yetersiz kalabilir. Bu yüzden kendinizi dil öğrenme konusunda yetiştirmelisiniz. Bu dil öğrenme konusu oldukça önemli çünkü uluslararası alanda çalışmak için sizin öne çıkmanızı sağlayacaktır. Ayrıca çalışmayı düşündüğünüz birkaç farklı alanı belirleyerek o alanlarda ne şartlar arandığını ve bu donanımı kazanmak için neler yapmanız gerektiğini incelemelisiniz. Ayrıca sosyal çevrenizi de genişletmeli ve çalışmayı düşündüğünüz alanlardaki insanlarla güzel ilişkiler içinde olmalısınız.
Devlet kurumlarını düşünüyorsanız ilk sınıftan itibaren KPSS sürecinin işleyişini incelemeye ve devam eden süreçte de buna yönelik çalışmalara hazırlıklı olmalısınız. Seçmeli derslerinizi buna yönelik almalısınız. İngilizce yeterliliği edinmek devlet kurumlarına yönelecekseniz de oldukça önemli. Devlete yönelecekseniz bürokrasi içinde idari kadrolarda bulunan kişilerle irtibatta olmanız da gerekiyor diyebiliriz. Çünkü onlar bilgi birikim ve donanımları ile size hem yardımcı hem yol gösterici olacaklardır.
Bunlar dışında bu bölümü okurken bolca okuma yapmalısınız. Okumaların içeriği sizin ilgi alanınıza bağlı olacak olsa da özellikle siyasi düşünceler tarihi, tarih ve diplomasi alanında bolca inceleme ve çalışma yapmalısınız.AKLINIZDA BULUNSUN
Bu bölümü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun ve ayrıca hatırlayın üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Uluslararası ilişkiler gibi hem çok şey vadeden hem de hiçbir şey vadetmeme ihtimali olan bir bölümü okumaya doğru bir biçimde karar vermekte oldukça önemli. Bu bölümün sonunda devlet kademelerinde çalışacaksanız yeterli donanıma sahip olmak için elinizden geleni yapın çünkü devlet görevi kamu görevidir ve ülkelerin geleceklerini belirleyen siyaset ile diplomasi gibi önemli alanlarda çalışılan bir kamu görevinde neler yapmanız gerektiğinin farkında olmalısınız. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.
-
Şimdi bu bölümü okumaya niyetli kişileri aydinlatma amacı ile biraz uzun bir yazı yazacağım. İlk diyeceğim şudur; sakın ama sakın İngilizce olmayan ve istanbul- Ankara dışı bir üniversite yazmayın bu bölüm için sonra pişman olursunuz. Özellikle İngilizce eğitim vermeli kurum.
Arkadaşlar şimdi Boğaziçi ODTÜ ikilisi, Bilkent Koç Sabancı özel okul üçlüsü ve Ankara mülkiye Hacettepe Gazi haricinde bu bölümü yazmayın. İlla İİBF okumak istiyorsanız iktisat yazin. Çünkü bu bölümü yazarsanız işsiz kalma olasılığınız yüksek.
Okurken mutlaka İngilizcenizi yüksek seviyeye çıkartın. Ortalamanizi yüksek tutun. Benim gibi kpss ile uğraşacaksaniz tekrar YDS ile de zaman kaybetmek zorunda kalmayın aynı anda.Kpss kısmına gelince neredeyse hiçbir dersi görmüyoruz biz kpss ye yönelik. Ama korkmayın sağlam çalışma ile hukukcudan daha yüksek hukuk neti, iktisatçidan daha iyi iktisat neti, maliyeciden daha iyi maliye neti yaparsınız. Yaptım oradan biliyorum. Kanıt:
https://youtu.be/CNURJDVnnME Videodaki ilk kız benim. Çalışmak gerekiyor, çalışırsanız yaparsınız.Muhasebe ise çözmeyin arkadaşlar ama eğer YDS'niz varsa. Türkçe okudunuz bu bölümü ya da İngilizce ile alakaniz yok o zaman muhasebe çözüp p48 puanı için çalışabilirsiniz. Onun haricinde muhasebe çözmeyin. Kpss'ye hazırlanırken son dört beş ay kala kritik bir hamle yaptım ve muhasebe çalışmayı bırakıp uluslararası ilişkiler çalışmaya başladım. Yaptığım hamle doğru bir hamleydi. Bana derece getirdi. İktisat, maliye, hukuk gibi dersler için dediğim gibi korkmayın. Bunlar için dershaneye gittim faydasını gördüm. Bence dershaneye gidin ama doğru düzgün calisacaksaniz. Hem sosyal medya hem ders olmuyor.
Yine buradan soru olursa cevaplarim. Yol gösteririm. Ama bana sorarsanız hukuk okuyun. Puanım hukuka tutarken idealist davranıp çok istediğim bölümü yazdim, okurken her şey güzeldi ama bazı hocaların tutumu, okul sonrasi iş sıkıntısı, kpss derken bölümden soğudum. Yola akademisyen olacağım diye çıkmıştım, bürokrasinin kemiğine gireceğim gibi.
Bu arada rastgele yazmayın bu bölümü. Okurken çok kızıyordum öylesine yazıp da okuyan tiplere. Amerikan dış politikası dersinde hoca vizede Trump dönemindeki dışişleri bakanını sormuştu, ben hariç kimse doğru cevabı bilememişti, hoca bu rezil durumda bana ek puan vermek zorunda kalmıştı. Ortamlarda Trump kötü demek kolay, bir de doğru düzgün her şeyi araştırın lütfen.
Bu bölüm okuması çok zevkli ama sonrası dertli bir bölüm. Yani Türkiye'de tutmayan bir bölüm. Yine de her şeyin hayırlısı olsun. Tercih yaparken her şeyi inceden inceye düşünün. Kolay gelsin.
-
Uluslararası ilişkilerde halihazırda tezli yüksek yapan biri olarak ben de birkaç şey söylemek istiyorum. Öncelikle uluslararası ilişkiler okuyacaksanız bence kitaplarla aranız iyi olmalı. Çünkü eğer iyi bir üniversitede birkaç farklı anabilim dalında teoriler okuyup görecekseniz. Özellikle eğer iyi bir sbf'ye gittiyseniz güzel bir ortalamayla ve yeni bir insan olarak mezun olmanın yolu kitaplardan geçecek.
İkinci olarak illa bu bölümde okuyacağım diyorsanız kesinlikle iyi bir üniversiteye gitmenizi tavsiye ederim. Özel sektörde üniversite tabelasının iş yaptığını son bir yılda bizzat tecrübe ettim. Bu nedenle uluslararası ilişkiler tercihi yaparken "gideceğim üniversite Türkiye'nin ilk on üniversitesinden biri mi?" diye kendinize sorun derim ben.
Üçüncü olarak mutlaka %100 ingilizce, hiç olmazsa %30 ingilizce olan bir uluslararası ilişkilere gidin. İngilizce'yi öğrenmeye mecbursunuz çünkü. Özel sektörde çalışılacak en önemli yerlerden biri şirketlerin ithalat ihracat bölümleri. Bunun için de dil şart. Hatta mümkünse okul sırasında ikinci bir dili de b1 seviyesine çıkarmalısınız. Ben bunu yapmadığım için hala büyük bir pişmanlık içindeyim.
Son olarak ben uluslararası ilişkiler okuyacağım ama mezun olduktan sonra tek düşüncem devlette çalışmak, ben bürokrat olmak için doğmuşum diyorsanız bence vazgeçin bölümden. Tabiki mezun olduktan sonra çok çalışıp açığınızı kapatabilirsiniz ama ne gerek var? Realist olup gelecekte olmak isteğin yere göre tercih yapmak kpss sürecinde sizi baştan avantajlı kılacaktır.
-
okuması zevkli ,mezun olunca eziyet olan bölüm .Ülkemiz şartlarında hiç iyi olmayan bir bölüm .Gazi Uluslararası ilişkiler mezunuyum ,ingilizcem var .mezuniyet puanım da çok iyi ama bi şey elde edemedim.Yukardaki şartların hepsini tutuyorum siz de tutsanız bile bi şey elde edemezsiniz.adam maliye okur kpss de kurum sınavında her türlü kazanır .sen okursun çıkan soruları bile yapamazsın neden?kazık gibi sordukları için ...peki maliyeyi böyle mi sorarlar hayır .bi kere devlette hep dezavantajlısın hiç okumamış gibi en başından çalışırsın .akademisyenlik düşünsen en yüksek kapatan bölümdür .bir işletme iktisat böyle değildir .hep düşük kapatır .yani genel kültürüm olsun diye okursan okursun yoksa ne vasfınız olursa olsun Galatasaray Üniversitesi gibi bir bölümden mezun değilsen iş felan bulamazsın Bu bölümde İngilizce felan boş
-
Uluslar mezunuyum okul zamanları çok güzeldi, üniversite sıralarında işlediğimiz dersler ve yaptığımız siyaset çok eğlenceli ve gelişim için etkiliydi herkes kendi bölümünü över ama benim favorim uluslararası ilişkilerdir kendinizi geliştirebilirseniz çok iyi konumlara gelenilirsiniz
-
@ekeblad Dedikleriniz doğru. Kamuda çalışmak istediğimizde bize iki kat yük biniyor kpss'ye hazırlanmak konusunda. Ama ben hiçbir zaman umutsuz olmadım ders çalışırken. İktisat mezunları iktisat çözemiyorken ben çok rahat çözüyordum mesela, herkes beni iktisat mezunu sanıyordu. Zaten dediğiniz gibi aşırı iyi üniversiteden mezun olsaydım Galatasaray, Boğaziçi gibi zaten kpss çalışmaya gerek olmazdı, şu an başka bir yerde olurdum diye düşünüyorum. İşte zamanında üniversite sınavına hiç çalışmadım. Ceremesini çekiyorum. Yani pişmanlık var o konuda. Zaten dediğim gibi iyi bir puana sahip arkadaşlar hukuk yazsın. Bir arkadaşım sıradan bir özel üniversitede hukuk okudu, bir şekilde (işte anlayın siz onu) hakim oldu. Ki hukuk çok yönlü, kpss a kadrolarında da kurumların en çok alım yaptığı bölüm. Bizi zamanında kimse uyarmadi, buralari okuyup inşallah birkaç kişi bilinclenir.