Memur ne iş yapar? Memur ile Veri Hazırlama ve Kontrol işletmeni arasında ne fark vardır?
-
Memur Kimdir?
Memur, 657 Devlet Memurları Kanunu tabi olarak kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan, hiyerarşik kamu düzeninde üstün emir ve talimatlarını yerine getirmekle görevli, aylık maaş almak üzere devlet adına çalışan kişidir. Kamusal alanda vatandaşların kamu ile ilgili olan iş ve işlemlerinin yerine getirilmesi noktasında gerekli yazışmaların yapılmasını yürüten görevlidir. Memur'un amacı kamusal yarara hizmet etmektir. Kamusal alanda işlerliği sağlamaktır. Memur, vatandaşların devletten beklentilerinin yerine getirilmesi noktasında muhatap oldukları, üzerinde devlet sorumluluğu bulunan kişidir.
Memur Ne İş Yapar?
Memur'un görevlerinden bir tanesi de devlet adına ve yararına vatandaşa vergi tahakkuk ettirmek ve bu verginin tahsilatını sağlamaktır. Devlet asli görevlerini yerine getirmek için, kamu harcaması yapmak zorundadır. Cari, yatırım ve transfer harcaması olarak adlandırabileceğimiz devlete ait gider kalemlerinin karşılanması için de kamusal gelire ihtiyaç duyulur. Kamu gelir kalemlerinden en önemlisinin vergi ve vergi benzeri gelirler olduğunu hesaba katacak olursak memurların devlet'in sürekliliği için çok elzem bir işlevi yerine getirdiklerini söyleyebiliriz.
Memurların asli görevlerini kurumsal çerçevede düşünerek konuşacak olursak: Kolluk hizmetlerinin yerine getirilmesinden, ülkedeki asayişin sağlanmasına; eğitim faaliyetlerin yürütülmesinden, diplomatik yazışmaların yapılmasına kadar çok uzun bir liste ile karşılaşırız. Bu nedenle Tercihini Yap! ailesi olarak, memurların yaptıkları iş ve işlemleri konuşurken dar anlamda memur ne iş yapar üzerinde durmak istiyoruz. Bürokrat, idareci, hukukçu, eğitimci ve adliyeci memurlardan ziyade, bir bakanlıkta çalışan ve mesleğine yeni başlamış bir memur ne iş yapar? Bunun üzerinde durmak istiyoruz.
Ülkemizdeki bakanlıklar merkez ve taşra teşkilatı olarak birimlere ayrılmaktadır. Her ikisinde de çalışmak üzere görevli memurlar bulunmaktadır. Memurların büyük bir bölümü bakanlıkların taşra teşkilatı içerisinde görev yapar. Bakanlıkların taşra teşkilatları kendi bakanlıklarıyla ilgili olan iş ve işlemleri taşra da yerine getirmekle görevlidir. Bu iş ve işlemlerin organizasyonun daha kolay sağlanması için taşra teşkilatları idari birimlere ayrılır. Birimler, alt birimler olan servislere ayrılır. Her servisin başında iş dağıtımını memurlar arasında sağlamak için şefler yer alır. Şefler, Bakanlık merkez teşkilatından, bölge müdürlüğünden, müdür ve müdür yardımcılarından, başka bakanlıkların ilgili birimlerinden ve vatandaşlardan gelen yazılı taleplerin değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması için memurlarına bunları havale eder. Memurlarda kendilerine havale edilen yazıların gerekli çalışmasını yaparak kanunların kendilerine tanıdığı kurallar çerçevesinde neticelendirmekle görevlidir. Memur, bu çalışmaları yerine getirirken teşkilatı içerisinde bulunduğu bakanlığın, kanun, tüzük ve yönetmeliklerine aykırı iş ve işlemler yapamaz.
Taşra da bulunan memurların büyük kısmı ofislerde çalışır, serbest çalışan memur sayısı oldukça azdır. Servislerde yapılan işlerin bir müddet sonra standart bir formaliteye bürünmesi kaçınılmaz olduğundan, memurlar çoğu zaman matbu bir yazının gerekli yerlerini değiştirerek işlemlerini tamamlar. Bu nedenle, kamu sektörünün insanı körelten havasının önüne geçilmesi maksadıyla memurların, çalıştıkları teşkilatta servislerinin belli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Memurların bir neticeye vardırarak yazdıkları yazılar silsileyi takip ederek önce servis şefleri, daha sonra servisin bağlı bulunduğu müdür yardımcısı ve son olarak da müdürlüğün bağlı bulunduğu müdür tarafından imzalanarak sonuçlandırılır.
Memur ile VHKİ Arasındaki Fark Nedir?
Veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak atanan memurlar yapmış oldukları işler bakımından memurlardan çok da farklı iş ve işlemler yapmazlar. Aynı servis içerisinde memur ve vhki memuru birlikte bulunabilir. Birbirinin yaptığı iş, diğerine de havale edilebilir. Her iki memur grubunun ek gösterge rakamları ve ek ödemeleri de aynıdır. O halde, bu ayrım neden vardır? Bunun nedeni yan ödeme olarak bilinen farkın maaşlara yansıması ile alakalıdır. Yan ödemelerde, memurlara 500 puan yan ödeme uygulanırken, vhki memuru olanlara 2250 puan yan ödeme uygulanır. Bu durumda: Aynı bakanlıkta çalışan memur ve vhki memuru arasında az da olsa bir maaş fakına sebep olmaktadır. 5. Dereceye kadar bu fark 40 TL civarında iken, bu derecenin altında yer alan derecelerde 90 TL civarında kendini göstermektedir.
-
Kısacası düz memurluk başta rahatlığı hoş gelen ama zamanla insanı sıkıntıdan bunalıma sürükleyen bir meslek.Kendinizi geliştirmek için imkanı olmayan dedikodunun gırla gittiği günde 20 çay 2 kahve içeceğiniz başta kulağa hoş gelen ama zamanla kendine olan inancınızı kaybettirecek bir meslek.
-
@guyan-gelmiş biz yönetim kadrosu olarak bu kadar açık sözlü konuşamıyoruz. Bir de bazı bakanlıklardaki iş yoğunluğunun, diğer bakanlıklara göre farklı olduğunu bilerek hareket ettiğimizden genelleme yapamıyoruz. Sgk, Gib ve Gümrük memurlukları yoğunluk konusunda yer yer özel sektörü aratmayacak durumdadır:(
-
@Antimülakat Gelin birde teiaş eüaş dsi karayollarına bakın. Bunların hepsinde olay şöyle ilerliyor kurum görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavı açıyor ve memurlar(gih) oturup açıktan tarım bitirip sınavla teknikerliğe(th) geçiyorlar ama hala kendi işlerini yapmaya devam ediyorlar ve sonra kurum bizde memur az diye talepte bulunuyor ve nitekim alıyor.Bu durum sgk ve maliye gibi kurumlarda gerçekleşmiyor.
-
@guyan-gelmiş hocam yükselme sınavı dediniz ama, kurumda memur maaşı ne kadar, tekniker maaşı nedir? Benim bildiğim kadarıyla memur maaşları 3.000 tl'ye yakın bu konuda bildiklerinizi paylaşabilir misiniz? Çok memnun oluruz.
-
@Antimülakat düz memur maaşı 2450 tekniker maaşı 2900 tl civarı yani 450 liralık bir fark gayet kaydadeğer ayrıca teknikerlik kadrosunu aldıktan sonra dgs ile 4 yıllık muhendislik kadrosuna atandiktan sonra muhendis maaşı almaya hak kazanılıyor bir kaç yan ödeme harici.o da yaklaşık 3300 tl yapıyor.Bir düşünün adam saçma sapan son gün çıkmış sorularla açıktan tarımi bitirecek dgs ile sacma sapan bir unide sacma sapan bir muhendislik bölümü bitirecek üstelik hocalara memur olduğunu söyleyerek sağladığı toleranslarla ve alacağa maaş 3300 olacak ve yine memur işi yapacak senede 20-30 günü tempolu gerisi boş boş dedikodu zamanı.Kurumda millet benimle dalga geçiyor kpss a ya çalışıyorum diye ama kulak asmamak lazım devleti sadece kazanc kapısı görüp kapağı atıp daha fazla nasıl işten kaçar ama ayni zamanda daha fazla kazanirim diye ugrasmaktansa aldığı paranın hakkını düşünen devlet için bir adım daha fazla adım atma taraftarıyım o yüzden vicdanim rahat Allaha şükür
-
@guyan-gelmiş anladım hocam haklısınız tabi, teşekkürler bu düşünceleriniz için. Merkezi alımla Teiaş veya eiaş a atananlar 2850 civarı alıyor diye duymuştuk, çok doğru değilmiş meğer, şaşırdım doğrusu, maaşı düz bakanlık memurluklariyla neredeyse aynıymış.
-
@Antimülakat Kit memur maaşları 3000 e yakındır arkadaşın söylediği 657..
-
@uzmanyrdd teşekkürler kardeşim, sözleşmeli kadrolar ile alım yapılıyor son yıllarda, 657 ile alım yapıldığını görmedim.
-
@Antimülakat Dostum memurluk vhki için söylediysen 657 den de alımlar oluyor üniversite v.s Yukarıda yazdığıma bir ekleme bilmeyenler için dhmi diğer kitler içinde farklı bir yerdedir. Maaşlar ocak ayında 4000 civarındadır vergi dilimiyle birlikte de düşmeye başlar...
-
@uzmanyrdd hocam Türkiye elektrik iletişim a.ş. ve Elektrik iletişim a.ş. için yapılan merkezi alımların hepsi sözleşmeli değil mi, ben özelleştirme ile birlikte bunlara yapılan bütün alımların sözleşmeli olduğunu biliyorum.
-
@Antimülakat Ufak bir karışıklık Doğrudur hocam 399 onlar sözleşmeli..