@new_user, içinde söyledi: • 2019 Kaymakamlık Sınavı İlanı •
Kıymetli arkadaşlar en sonunda kaynak taraması yapmak için zaman bulabildim ve akfon kitabevine gittim, yaklaşık 45 dakika boyunca piyasadaki kaynakları taradım, bu kaynaklar hakkında fikirlerimi paylaşmak istiyorum.
Malumunuz konu anlatımlı kitaplar bir elin parmaklarını geçmiyor, yazarlar genelde soru bankası çıkartıyorlar. Günümüzde sınava birkaç defa girmek soru bankası çıkarmak için yeterli zaten :))
Themis İdare Hukuku konu anlatımlı: kaynağı elime alır almaz "idari işlemlerin iptali, geri alınması, kaldırılması" kısmına baktım. Oldukça yavan ve düz buldum, 5510 sayılı SGK Kanununu okurken bile bu kadar daralmamıştım. Türk İdari Teşkilatı kısmını da yetersiz buldum. Kısacası özellikle yeni başlayacak arkadaşlara tavsiye etmiyorum.
Themis iki ciltlik çalışma kitabı (soru bankası) : Anayasa sorularını inceledim, soruların şıkları neredeyse paragraflardan oluşuyor, bazı sorular ise çok karmaşık, ÖSYM formatından uzak. Halbuki ÖSYM artık nokta atışı mevzuat sorularına ağırlık veriyor, bu sebeple anayasa kısmını beğenmedim. İdare Hukuku kısmını da çok beğenemedim maalesef.
Ritüel Soru Bankası: Sorularına göz attım, hemen hemen her konuya değinmeye çalışmışlar fakat şıklar özensiz ve acemice hazırlanmış
Yiğit Yılmaz Kaimi Makam: Sorularını ve şıklarını beğendim
4T Kaymakamlık Çıkmış Sorular: Editörü Yuksel Bilgiliydi yanlış hatırlamıyorsam. Kitabin iki versiyonu var, birincisi sadece hukuk derslerini kapsıyor, ikincisi tüm derslerden cıkmış soruları kapsıyor. Kitabın içeriği çıkmış sorular üzerine olduğu için analiz yaparken sorulardan ziyade çözümlere ağırlık verdim ve yeterli buldum.
Kaymakamlık Kampı: Gözümden kaçmadıysa güncel baskısı yoktu, ama eski baskılarını bildiğim için şunu soyleyebilirim, konu anlatımı olarak bence hala en iyisi.
Bunların dışında yine bir sürü kitap analiz ettim ama kesinlikle önermiyorum çünkü çoğu özensiz ve yetersiz, paranıza yazıktır.
Önerilerim:
1)İktisat için Yüksel Bilgili yahut Tufan Samet Erdurak. Erdal Ünsal'ı önermiyorum çünkü kaymakamlık sınavı için oldukça ağır.
2)Anayasa Hukuku: Mevzuat.gov.tr adresinden güncel anayasa metni, ayrıca anayasa ile ilgili temel kavramlar ve 21-24-61 anayasaları ile ilgili temel bilgiler için herhangi bir konu anlatımlı kitabın ilgili bolümü yeterli olacaktır.
3)Mahalli İdareler: İl idaresi kanunu, il özel idaresi kanunu, belediye kanunu, büyükşehir belediyesi kanunu, köy kanunu, mahalli idare birlikleri kanunu ve bir kaç kanun daha var, bunlar için kesinlikle kanunların bizzat kendisinden çalışılmalı. Kaynak ise mevzuat.gov.tr
4)Türkiyenin İdari Yapısı ve İdare Hukuku: Ahmet Nohutçu
5)İnkılâp Tarihi: Analiz edemedim ama çalışanların çoğunun memnun kaldığı Şehriban Ercan.
6)Türkiye Ekonomisi: Yasin Çoban+Tufan Samet Erdurak. Mümkünse ikisine de bakılmalı, çünkü birinin önem verdiği konuyu diğeri detaylı anlatmamış.
2012 den bu yana bu süreçlerin içinde olmuş, mulakatlardan elenmis biri olarak tavsiyelerim bunlar.
Ritüeli aldım inceledim. Yazım yanlışı vb birkaç hata var. Öncüllü sorularda Roma rakkamları kullanılmamış ama genele vurduğumuzda Ritüel piyasanın bence de en iyi kitabıdır. Ben hiç de amatörce cevap şıklarına rastlamadım. Kitabı almadığım için bugüne kadar yorum yapmaktan imtina ettim ama ikinci kaynak olarak temin ettiğim kitabı ilk kaynak olarak kullanacağım.
Bir de Erdal Ünsal Hoca dururken konu olarak başka kaynak kitaba çalışılmaz. Dili ağır diyen Tufan Samet Özdurak’tan hazırlanabilir. Türkiye ekonomisi için de çitf kaynak kesinlikle kullanmayın. Bir kaynaktan konu çalışıp farklı kaynaklardan soru çözün. Kolaylıklar diliyorum.