2019 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavı
-
-
Merkezi yönetim bütçe kanun teklifi Cumhurbaşkanlığı'nca hazırlanır ve yılbaşından en az yetmiş beş gün önce Cumhurbaşkanı tarafından
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulur. -
Kamu maliyesi ilkelerinin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir ve izlenir. Stratejik plan hazırlamakla
yükümlü olacak kamu idarelerinin ve stratejik planlama sürecine ilişkin takvimin tespitine, stratejik planların kalkınma planı ve programlarla
ilişkilendirilmesine yönelik usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir. -
Kamu idarelerinin bütçelerinin stratejik planlarda belirlenen performans göstergelerine uygunluğu ve idarelerin bu çerçevede yürütecekleri
faaliyetlerle performans esaslı bütçelemeye ilişkin diğer hususlar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir. -
Bakanlıklarda en üst yöneticiler Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.
-
Bütçeler kurumsal, işlevsel ve ekonomik sonuçların görülmesini sağlayacak şekilde Cumhurbaşkanlığınca uluslararası standartlara uygun
olarak belirlenen bir sınıflandırmaya tabi tutularak hazırlanır ve uygulanır. -
Kamu gelirlerinin azalmasına veya kamu giderlerinin artmasına neden olacak ve kamu idarelerini yükümlülük altına sokacak kanun tekliflerinin
getireceği mali yük, orta vadeli program ve mali plan çerçevesinde, en az üç yıllık dönem için hesaplanacak ve tekliflere eklenecektir.
Sosyal güvenliğe yönelik kanun tekliflerinde ise en az yirmi yıllık aktüeryal hesaplara yer verilecektir. -
Cumhurbaşkanlığı merkezi yönetim bütçe kanun teklifini hazırlar ve bu amaçla ilgili kamu idareleri arasında koordinasyonu sağlar. Merkezi
yönetim bütçesinin hazırlanma süreci, Cumhurbaşkanı tarafından en geç eylül ayının ilk haftası sonuna kadar kalkınma planları, stratejik
planlar ve genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda makro politikaları, ilkeleri, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik
büyüklükleri de kapsayacak şekilde onaylanan orta vadeli programın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla başlayacak. -
Orta vadeli programla uyumlu olmak üzere, gelecek üç yıla ilişkin toplam gelir ve gider tahminleri ile birlikte hedef açık ve borçlanma
durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren ve Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan orta vadeli mali plan, en geç eylül
ayının on beşine kadar Resmi Gazete'de yayımlanacaktır. Bu doğrultuda, kamu idarelerinin bütçe tekliflerini ve yatırım programını hazırlama
sürecini yönlendirmek üzere, Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama
Rehberi Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanarak en geç eylül ayının on beşine kadar Resmi Gazete'de yayımlanacaktır. -
Merkezi yönetim bütçe kanununun süresinde yürürlüğe konulamaması halinde, geçici bütçe kanunu çıkarılacaktır. Geçici bütçe ödenekleri,
bir önceki yıl bütçe başlangıç ödeneklerinin belirli bir oranı esas alınarak belirlenir. Geçici bütçe kanununun da çıkarılamaması durumunda,
yeni bütçe kanunu kabul edilinceye kadar bir önceki yılın bütçesi yeniden değerleme oranına göre artırılarak uygulanacaktır. -
Cari yıl bütçesinin yürürlüğe girmesiyle geçici bütçe veya yeniden değerleme oranına göre artırılarak belirlenen bütçe uygulaması sona
erecek ve o tarihe kadar yapılan harcamalar ve girişilen yüklenmeler ile tahsil olunan gelirler cari yıl bütçesine dahil edilecek. -
Kamu yatırım projeleri, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde hazırlanacak, uygulanacak ve izlenecektir.
-
Bütçe ödeneklerinin ilgili birimlere dağılımının planlanması ve kullanılmasına ilişkin usül ve esaslar Cumhurbaşkanlığı, ödenek gönderme
belgesine bağlanmasına ilişkin usul ve esaslar ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecektir. -
Kesin hesap kanunu teklifi, muhasebe kayıtları dikkate alınarak, merkezi yönetim bütçe kanununun şekline uygun olarak Hazine ve Maliye
Bakanlığınca hazırlanacaktır. Bu teklif, bir yıllık uygulama sonuçlarını karşılaştırmalı olarak gösteren değerlendirmeleri içeren gerekçesiyle
birlikte izleyen mali yılın Haziran ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacak ve bir örneği
Sayıştay’a gönderilecektir. -
Yedek ödenekten aktarma yapmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. Malî yıl içinde yedek ödenekten yapılan aktarmaların tür, tutar ve idareler
itibarıyla dağılımı, yılın bitimini takip eden on beş gün içinde Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilir. -
Örtülü ödenek sadece Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yer alacaktır. Oranı binde 5’tir.
-
İçişleri Bakanlığı kendi değerlendirmelerini de içeren mahallî idareler genel faaliyet raporunu hazırlar ve kamuoyuna açıklar. Raporun birer
örneği Sayıştay’a ve Cumhurbaşkanlığına gönderilir. Genel faaliyet raporunu Cumhurbaşkanlığı hazırlar, kamuoyuna açıklanır ve bir örneği
Sayıştay’a gönderilir. -
Mali yönetim ve kontrol sisteminin zaafa uğradığı, yolsuzluk veya kamu zararına yönelik emarelerin ortaya çıktığı durumlarda Cumhurbaşkanı
kamu idarelerinin tüm mali yönetim ve kontrol sistemlerini, mali karar ve işlemlerini mevzuata uygunluk yönünden teftiş ettirecektir. -
Kamu idarelerinin yeniden teşkilatlanmasının gerektirdiği bütçe işlemlerini yapmaya, bütçenin uygulaması ile kesin hesapların hazırlanmasına
ilişkin olarak gerekli her türlü düzenlemeyi yapmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacaktır. -
Kamu idarelerinin yeniden teşkilatlanmasına ilişkin süreç tamamlanıncaya kadar yapılması gereken zorunlu harcamalar kapatılan idare
veya ilgili idare bütçesinden gerçekleştirilecektir. -
Kapatılan harcama birimi ve idareler için faaliyet raporu düzenlenmeyecek. Bu birim ve idarelerin yılı faaliyet sonuçları görev, yetki ve
sorumluluklarının devredildiği idarelerin faaliyet raporlarında gösterilecektir. -
Bütçenin parlamentodaki komisyon aşaması olan Plan ve Bütçe Komisyonunun kurumsal yapısı da değişmiştir. Yeni sistemde, geleneksel
başkanlık sistemine uygun olarak, hükümetin parlamento çoğunluğuna/güvenoyuna dayalı olarak kurulmadığından, iktidar partisi/partilerinin
çoğunluğunu sağlamaya yönelik Plan ve Bütçe Komisyonunun 40 üyeden oluştuğu ve en az 25 üyesinin iktidar partisine mensup
olması şeklindeki hüküm, Anayasadan çıkarılmıştır. Böylece 2019 yılından sonra Plan ve Bütçe Komisyonunun üye dağılımı, TBMM’deki
diğer komisyonların üye dağılımını belirleyen İçtüzük hükümleri çerçevesinde Partilerin TBMM’deki üye sayısına göre belirlenecektir. -
Kesin hesap kanunu teklifi, muhasebe kayıtları dikkate alınarak, merkezî yönetim bütçe kanununun şekline uygun olarak Hazine ve
Maliye Bakanlığınca hazırlanır. Bu teklif, bir yıllık uygulama sonuçlarını karşılaştırmalı olarak gösteren değerlendirmeleri içeren gerekçesiyle
birlikte izleyen malî yılın Haziran ayı sonuna kadar Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulur ve bir örneği
Sayıştay’a gönderilir. -
Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idareleri bütçelerinin kesin hesabının düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar Hazine ve Maliye
Bakanlığınca belirlenir. -
Kanun ve kanun hükmünde kararname ile kurulanlar hariç olmak üzere, hizmet alanı kalmayan fonlar Cumhurbaşkanı tarafından tasfiye
edilebilir. Bunların tasfiyesine ilişkin her türlü düzenlemeyi yapmaya Hazine ve Maliye Bakanı yetkilidir. Cumhurbaşkanı tarafından
fonların gider hesapları üzerinden aktarma yapılabilir. Aktarılan tutar, kendisine aktarma yapılan fonun gelir hesabı üzerinden müşterek
fon hesabına, buradan da tamamı gider hesabına aktarılır. Bütçe kapsamı dışındaki fonlardan kendi mevzuatına göre yapılan kesinti ile
fonlar arası aktarmalardan sonra kalan tutar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından ilgili fonun gider hesabına aktarılır.
-
-
Merhaba Arkadaslar!
Eleme sınavında IYUK tan soru gelmiyor mu? -
@sikilaccisamatha hayır gelmiyor.
-
bütçenin denetimi ile ilgili değişen bir şeyler var mı arkadaşlar?
-
@aslan-reyiz bütçe komisyonu 30 üyeden oluşur 15 akp 7 chp 3 mhp 3 hdp 2 iyi parti olmak üzere
-
arkadaşlar 4T'de sayıştay için deneme çıkarmış. Bu Mustafa Dinçdemirin (Akfon yayınları) çıkardığı denemeyi alan var mı hiç? hangisini alsam diye kararsızım.
-
Arkadaşlar Sayıştay final ile hür yayınları arasında kararsız kaldım hangisi daha doyurucu bir kitap ? Yorumlarınızı bekliyorum...
-
@sınavzede34 Hocam ben Mustafa Dincedemir-Emin Kalkan'in çıkardığı denemeyi aldım. Henüz çözmeye fırsatım olmadı ama inceledim cok zor bir deneme değil gibi.Kaliteli soru beklerdim üzüldüm biraz. Malûm geçen sene mayısta olan zordu ağustosta olan basitti tabi. Bu deneme ne kadar gerçekçi olacak benim icin bilemiyorum.
-
Arkadaşlar iyi çalışmalar. Geçen yıl sınava kaç kişi girmişti? Sizce bu yıl kaç kişi başvurmuştur?
-
@mia99 Gecen sene 13-14 bindi. Bu dene biraz azalma olur ama cok fark olacağını sanmam. Yine bir 10 bini buluruz gibi
-
@kalendermeşreb
Anladım hocam. Teşekkür ederim. -
Adam akıllı bir muhasebe konu anlatımı kitabı arıyorum.Bu konuda yardımcı olabilecek var mı?
-
@antepli-27, içinde söyledi: 2019 Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavı
Adam akıllı bir muhasebe konu anlatımı kitabı arıyorum.Bu konuda yardımcı olabilecek var mı?
Akadro yayinlarini tavsiye ederim
-
@kaymakamiye hocam bana da atabilir misin rica etsem gutiysn10@gmail.com
-
@içerde14 Atarız hocam
-
@kaymakamiye Zahmet olmazsa bana da atabilir misiniz? zeynepbetul95@hotmail.com
-
@kalendermeşreb Notu bana da atabilir misiniz zahmet olmazsa? zeynepbetul95@hotmail.com
-
Mail adreslerini özelden atabilirsiniz.
-
Arkadaslar kusura bakmayın mesajları karıştırmısım kaymakamiye arkadastan istemissiniz. Dalgınım biraz adlar benziyor.
-
Maliye için soru bankası önerisi olan var mı