29 aralık idari hakimlik sınavı soru ve cevapları
-
@kenan bu konu Genel Hükümler kapsamında ama. Ben okurken TCK'da düzenleniyordu. Ancak TCK kapsamından çıktı diye genel hükümler kapsamından da çıkmadı. Dediğim gibi siz ne düşünüyorsanız ona da saygı duyuyorum.
-
@akerke03 Kesinlikle ben de beklemiyordum böyle bir soru, zaten eleyici sorulardan biri oldu. Her derste var bu sorulardan. O yüzden çok takılmamak lazım. Tartışmalar olduğu için ben tekrar baktım Kanun 3 yıla götürüyor. Amaç üst sıralarda eleme yapmak, başka bir şey değil
-
Dediğiniz gibi önceden de vardı ama önce ki halinde dahi geçici tutuklanma diye bir hüküm yoktu diye hatırladığım. Genel hükümlere düzenlenen sadece iade şartları, fiile ve faile ilişkin şartlar vardı. Elimde 3 ayrı dershanenin notu var ama geçici tutuklanma diye bir konu görmedim. Anlatılanlar genel şartlar. Bu şekilde soru sorulması tamamen art niyettir.
-
@mühlet siz bir hukuk mezunusunuz. Nasip olursa adalet dağıtacaksınız inşallah. Siz bu komisyonda olsanız ve önünüze ceza hukuku genel hükümler den soru hazırlayın deseler siz bu soruyu sorarmıydınız?
-
@kenan bu konu ayrıca özet bir not olarak veriliyor bazı dershanelerde. Kanun zaten kısa kanun okunuyor genelde. Yanlış hatırlamıyorsam bu forumda bile geçmişti soru gelir diye. Ben de şahsen soru bekliyordum. Sınavdan bir önceki gece okudum ama 3 yıla dikkat edecek kadar ayrıntılı okuyamadım tabii ki.
-
Sizde mi hatalı yaptınız bu soruyu? Yaptığım 5 hatalı sorunun ikisi bu. Sınavlarda sorular ayırt edici olması gerekiyor ama maalesef bizim sistemizde herşey ters işliyor. Çok hak geçiyor.
-
Sınav kılavuzunda yazan konular bunlar Türk ceza kanunu demiyor ceza hukuku (genel hükümler) diyor. Geri verme 2016'da çıkan yasaya kadar tck madde 18 de düzenleniyordu. 6706 sayılı kanunla ayrı bir başlık altında düzenlendi. Ama bu düzenleme konuyu ceza hukuku kapsamından çıkarmıyor. -
O değil de şart işlem sorusunu tartışan yok . Ne oldu ona?
Şu ceza sorusunda ven 1 yıl yaptım ama 3 yıl olacak arkadaşlar hep ispatladı. Vergi dairesi meselesi de aynı
Ama şart işlem sorusunda kaybaklar subjektif-inşai olduğunu destekleyen kaynaklar vardı. Orası be olur sizce?
-
Bu soruyu da ben doğru yaptım ama bana göre de yanlış. Eğer ki şıklarda 3 öncülüde olan olsaydı direk işaretleyecektim. Göremeyince bir daha döndüm şıklarda çıkardım.
-
@kenan ben bilmeden doğru yaptım,tabiri caizse salladım tuttu. Sınavdan çıktım tüh 1 yıl olacaktı diye. Sonra Kanun a baktım, 3 yıl doğru. Çok basit soruları yanlış yapıp, bu soruyu sallayarak tutturmayı gerçekten kısmetten başka bir şeyle açıklayamıyorum
-
@nocomment999 idare hukukunda sorulmaması gereken sorulardan biriydi keşke onun yerine ihale mevzuatından, kolluktan veya ne bileyim imtiyaz sözleşmeleri yap-işlet-devret konularından gelseydi bu kadar tartışılmazdı
-
Çok güzel bir soruyu tutturmuşsunuz. Oda sizin nasibinizde varmış. Ama elini vicdanınıza koyun siz hukuk okuyorsunuz görüyorsunuz. Biz sınav kılavuzunda göre inanıp çalışıyoruz. Bu hakkaniyete uygun mu?
-
@kenan gerçekten sınav anında Allah adaletini dağıtıyor. Bunu bir şekilde doğru yaptım ama öyle yanlışlar var ki, dengeyi Rabbım kuruyor bir şekilde
-
@mühlet kısmet hocam. Ben de 3 mü 1 mi dedim 1 yaptım 3 çıktı.
Hele bir yanlışım var ki o olmasa pota içerisindeyim. Ama büyük ihtimalle o çooook saçma (bakın çok gülersiniz) yanlışım beni eleyecek belki de
-
sıkıntı şurda bence;
talep olması halinde birinci fıkra, ki bu fıkrada süreyle ilgili net bir atıf yapmamış ve iade talebinde bulunulmasından bahsetmiş ve iade talebine konu olabilecek suçtan bahsetmiş, kanuna göre iade talebine konu olabilecek suçta, 10.maddeye göre,
Talep eden devlet hukuku ile Türk hukukuna göre, soruşturma veya kovuşturma
aşamasında üst sınırı bir yıl veya daha fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren suçlardan dolayı iade talebi kabul edilebilir.sınavda ise, iade talebinde bulunulan kişinin(burdan devletin talep etmiş olduğu çıkmıyor mu? ) geçici tutuklanabilmesi diyor.
eğer 2. fıkradaki 3 yıllık süreyi sorduysa o fıkrada; ......giren bir suç işlediği yönünde kuvvetli şüphe bulunan kişi...Geçici tutuklama
MADDE 14- (1) İade talebine konu olabilecek bir suçun işlendiğinin kabulü için kuvvetli
şüphe bulunması hâlinde, iade talebinin Merkezî Makama ulaşmasından önce, Türkiye’nin taraf olduğu milletlerarası andlaşma hükümleri veya mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, ilgili devletin talebi ve Merkezî Makamın uygun bulması üzerine kişi geçici olarak tutuklanabilir.
(2) İade talebine konu olabilecek ve 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza
Kanununun 12 nci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) bendi kapsamına giren bir suç işlediği yönünde kuvvetli şüphe bulunan kişi, ilgili devletin talebi aranmaksızın geçici olarak tutuklanabilir.kafam iyice karıştı, bence bu soruyu hazırlayan sormak istediği şeyi ifade edememiş.
-
@kenan bu konu sınav kapsamına dahil ama gidip bunu sorması pek hakkaniyetli olmadı bunda hemfikiriz. Dediğim gibi öyle olmuştur böyle olmuştur, bir şekilde herkes kısmetini bulmuştur. Sınav anı böyle bir şey işte
-
İdari hakimlik sınavlarının daima 4 temel belirleyici alanı olur tabi arada bazı dersler değişir ama bu 4 alan değişmez. Tarih idare hukuku borçlar hukuku ve vergi hukuku. Bu dersleri firesiz yapan çok azdır yapana da sapmadan müthiş puan gelir.
-
@nocomment999 hocam herkesin komik ynlışları var elbet benimde tarih de demokratik olmayanlar hangilerdiri yanlış yaptım niye çünkü mat ile türkçe gerdi beni orda biraz kopmuşum
-
@nocomment999 bende de öyle bir yanlış var ki, kendi kendime sınav anında doğru şeyi düşünüp yanlışı işaretledim ve o soru yanlış demeye utanıyorum, oluyor işte böyle enteresan şeyler
-
Soruyu sorarak bizi düşürdü. Bu kanunu ezbere biliyorum ama 6706 kanunu geçici tutuklanma yo görünce dedim ne oluyoruz nereye geldik. Hiç aklıma bile gelmedi. 1 yılında sırf soruda iade talebini gördüğüm için yaptım...