2019 Hakim Yardımcılığı
-
@suigeneris Ben de birşey sorayım en azından yorum yapalım kesin değil sanırım ama ... Bu hukuki yeterlilik sınavı kimleri kapsayacak mesela 2016 yılında mezun olup şuan staj yapmakta olan birini kapsar mi ya da 2018 yılında mezun olmuş şuanda staj yapan bir avukat stajyerini kapsayacak mi.Yoksa şu yıldan itibaren 2019 yılı itibarıyla hukuk fakultelerinden mezun olacak kisileri mi bağlayacak ..Metin Feyzioğlu "avukatlık stajı başlamadan evvel " sınava girip belli bir puan muhtemel 70 .. alıp mülakatın şekilde diğer alanlara geçiş sağlanacak diyordu bir konuşmasında. yorumu bilgisi olan arkadaşımız var mı bu durumla ilgili ..
-
@silaa hukuki yeterlilik sınavına herkes girecek. Belirli bir puanın üstüne çıkılınca oradan kim neyi istiyorsa geçiş yapacak. Hakim yardımcısı ise orayı seçecek. Noterlik ise noterlik. Hani Kaba taslak şuan gün yüzüne çıkanlar bunlar. Senin sorduğun ve bizimde birçok soruyu merak ettiğimiz detay şeyler Sistem açıklanınca gün yüzüne çıkacaktır.
-
@suigeneris benim anladığım o zaman 70 alan herkes sınavı kazanmış olacak sonrasında mülakatla mı eleyecekler?
-
@suigeneris YÖK mesela yeni bu yıl hukuk fakültesine kayıt yaptıran öğrencilerle birlikte yapilmasini istişare etmiş.Ama benim şahsi fikrim 2019 yılı mezunlarını kapsayacak şekilde olması durumu..Açiklandiğinda belli olacak dediğiniz gibi..
-
@ecem O sınavda da limiti yine sınava girecekler belirleyecek. Misal 200 idari hakimlik ilanı geldi diyelim. En yüksek tercih eden 200 kişi girebilecek.
-
@silaa İyide dışardaki Halihazır da bekleyen hukuk mezunu ve İbf mezunları ne olacak ozaman. Sınav herkesi kapsayacak şekilde olacaktır. 2019 hukuk mezunlarına özel olarak olursa Negatif ayrımcılık söz konusu olur. Sistematiğe aykırı. Hakim yardımcısı olmak isteyen herkes sınava tabi tutulacak.
-
@silaa Zaten yine dediğiniz gibi oluyor sınava 2019 mezunları dahil dışardaki halihazır mezunlar girmiş olacak. böyle böyle devam edecek. 2020 Mezunları / 2021 Mezunları.....
-
@suigeneris hocam anlattıklarınızdan yanlış mı anladım acaba bu bilgiler kesin mi ?
Bence bu sınav hukuki yeterlilik sınavı gibi birşey olur ve hukuk mezunlarına uygulanır diploma kullanımı için.
Hakimlik sınavı ise olduğu gibi devam eder sadece ön şartı hukuki yeterlilik sınavını vermiş olmak olabilir.
İibf’lilere yansıyan durumu olur mu bu işin zannetmiyorum ama olucaksa hakimlik sınavı 2 ayrı sınav aşamasından oluşacak demektir bundan sonra bizim içinde -
Ne yazsak yorumdan ileriye geçemicek şubat ortasını geçtik bir an önce açıklansada netleşse durum
-
@maxmin Sistemin Dillendirilmeye başlandığı kısımlarından bahsediyorum ben. Şuanda Hukuk mezunlarına Ayrı bir sınav. sonra Dışardakilere ayrı bir sınav yok.
Sistemden şuan şu şekilde Bahsediliyor :
1-) Hukuku yeterlilik sınavı olacak.
2-) Bu sınavdan belirli bir puan alanlar Hakim yardımcısını sevebilecekler. Ya da başka tercih hakkını kullanacaklar. İbf'nin zaten başka tercih hakkı yok. Adliciler kullanacak seçim hakkını.
3-) Hakim yardımcısı staj sonu bir sınav daha geçemeyenler yardımcı olarak kalacak.Not : Detaylar sistem açıklanınca belircek haliyle.
-
@maxmin Ek olarak Sınav sistemi değişiyor.
Yeni Ders Ekleme Gündemde Soru Sayısı Artabilir. İşin içine 4. sınıf öğrencileri giriyor çünkü. -
@suigeneris o zaman hakimlik sınavı ayrıyetten olmayacak sizin dediğinize göre.
Ben buna ihtimal veremiyorum gerçekleşirse şaşırtır , sınav aşaması arttırıcı ön eleme gibi kullanılır hakimlik için gibi geliyor bana , kesin halini görelim bakalım -
@maxmin Kimseyi kimseden kayırmazlar.
Hukuk fakültesi hem hukıki yeterlilik hemde hakim sınavına girip İbf ve dışardaki mezunlar sadece hakimlik sınavına giremez. Bunun önüne geçmek için ve 4. sınıflarıda kapsayan Tek Sınav yapılacak. O sınavdan belirli bir puan alanlar tercih edecek istediği şeyi. -
@maxmin Yani Şuan Kaba Taslak Olan Bu. Ortaya çıkan sistem Bu.
Hatta Eklenenecek Ders konusu bile Dilleniyor.
İŞ HUKUKU dersinden çok bahsediliyor. -
@suigeneris demek istediğim şuydu baro başkanının dediğine ithafen "staj başvuru öncesi " hukuki yeterlilik sınavı yapılacak diyor.Staja başlamak için gerekli şart olarak algılıyorum bu konusmayi.Bu yüzden sordum şuanda stajda olan' stajı kabul edilen' yada adliye stajını tamamlamış arkadaşların akıbeti ne olacak.Staj iptal sınava gireceksin demek de kazanilmis alehe geri yürütülen bir işlem sonucu hak kaybı olmayacak mıdır ? Mesela bazı anayasa değişiklikleri 2019 da yürürlüğe girdi bu şekilde bir tarih öngörerek yürürlüğe gireceği tarihi elbette ki belirleyebilirler onu demek istedim.
-
@suigeneris Ön şartı hukuki yeterlilik sınavından 70 almak olarak belirleyip iibf ve diğerlerinide önce o sınava sokup üstüne hakimlik sınavını yaparak toplam 2 sınav yapabilirler.
Ya da tek sınav ve birden çok oturumlu seçenekleri olan şekilde herkesi eşit şartta ancak isteklerine göre ders oturumları olacak şekilde çözebilirler bu işi.
Sadece idari için giren bir kişiye icra iflas-ttk vs vs çözdürüleceğini ya da adli isteyenin vuk-iktisat/maliye gibi dersleride çözmesi gerekmesi falan çok makul gelmedi gözüme garipsedim. Bakalım ne olacak
-
@silaa Oradaki düzenleme ile ilgili inanın ki bir fikrim yok. Dedikleriniz ışığında kazanılmış Hak Adı altında kesinlikle bir düzenleme olur. O yüzden sistem 2019 Aralık ayına işaret ediyor. Kimse bir takım şeylerden dolayı ne avantaj sağlayacak ne da dezavantaj. Herkes yeni sisteme dahil olacak.
-
@maxmin Bu dediklerinizi bende çok merak ediyorum açıkcası. Lakin Bunu yine Hukuki yeterlilik sınavı ile çözebilirler diye düşünüyorum. Mesela Kpss deki gibi Bazı bölümleri seceriz ona gireriz. Bir Paket yapabilirler Kpss deki gibi. Dediğiniz gibi Adli - İdarî muhakkak ders Farklılıkları olur. Ben düşünmüyorum Ticaret icra gibi derslerin idariye ekleneceğini
-
HAKİM-SAVCILIK İKİ ADIM
Sözkonusu sistem uyarınca hukuk fakültesi mezunlarından hakim ve savcı yardımcısı olmak isteyenler önce 'Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı'na girecek. Sınavda başarılı olanların hakim ve savcı yardımcılığı kadrosunda belli bir süre görev yapması sağlanacak. Daha sonra bu kişiler, hakimlik ve savcılık mesleklerine geçiş için ayrıca sınava alınacak. Hakim ve savcı adayları bu sınavda da başarılı olabilirlerse mesleğe başlayabilecek. Yeterli notu alamayanlar ise 'yardımcı' kadrosunda kalmaya devam edecek. -
STAJ SINAVDAN SONRA
Yine avukat ve noter olmak isteyenler için de 'Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı' getirilecek. Mevcut sistemde avukatlık için herhangi bir sınav bulunmuyor. Ancak yeni düzenlemeyle hukuk fakültesi mezunlarının avukatlık stajına başlayabilmeleri için sözkonusu sınavda başarılı olmaları gerekecek. Öte yandan, avukatlık stajının süresi ve verimliliği gibi hususlarda da düzenlemeler var. Avukat stajyerlerinin staj süresince sigortalı olarak gelir getirici işte çalışabilmelerine ilişkin düzenlemeler de taslakta bulunuyor.