2019 MERKEZ BANKASI 50 UZMAN YARDIMCISI 15 DENETÇİ YARDIMCISI ALIM İLANI
-
@gagelessh Şort, parmak arası terlik bile olur.
-
@tcmb06 peki çanta vs. Alabiliyo muyuz
-
@elifff Çanta, telefon, not, kitap getirebilirsiniz arkadaşlar yanınızda. Sınav salonuna cantayı alabiliyorsunuz, sorun etmiyorlar.
-
Soruları hatırlayanlar (özellikle hukuk) paylaşarak yardımcı olabilir mi acaba, biz uzman yrd. sınavına girecekler için de fikir oluştursun. Şimdiden teşekkürler
-
@nevsinmengü
Toplamda 5 soru vardı ama basitti uzm yard böyle gelmez1 soruda 1211 sayılı tcmb kanununa göre açık piyasa işlemleri vardı
Başka bir soruda hak ehliyeti ce fiili ehliyeti soruyordu. Ne oldukları ve fiili ehliyet çeşidi
Hatırladığım diğer soruda ise denetim ile ilgili soruydu.
Bunun yanında iktisat çok basitti.
Hepsi toplamda 15 dk sürdü.
Düopol model sorusu
Lagrange kısıt sorusu
Kayıtsızlık eğrisi nedir özellikleri tam tamamlayıcı ikame mal
Ödemeler bilançosu kalemleri
Solow büyümeye nüfusun etkisiDediğim gibi uzm yard böyle gelmez. Temel sorulardı.
Muhasebe
Monogram vardı klasik 50 puan
Doğru yanlış vardı 5 puan
20 puanlık 2 soru vardı hesap düzelme
Bide stok hesaplama vardıYarın göreceğiz neler olacak...
-
uzmanlık da bu ayarda gelir. uzmanlık neden daha zor olsun ki? denetmen uzmanın iki katı maaş aliyor.
-
@audit adi üstünde uzman...
Denetcilikte senden asgari bilgi isteniyor kalkıp pareto optimum istemiyor...Denetciliğe başvuranlar bölüm olarak farklı bölümlere hakim olmadığı için min koşullarda bilgi ölçülür.
Uzman yar ise alanı belli hukukda ona göre zorluğu artacak.
Yada bekleyip göreceğiz
-
Arkadaşlar herkes kolay gelsin öncelikle. 3. Gruptan girecek İstatistikçi arkadaşlara birkaç sorum olacak:
-Öncelikle 4 Nisan Cumartesi Sabah 10, öğleden sonra 14.30 ve 5 Nisan Pazar da 14.30'daki oturumlar olmak üzere 3 oturuma giriyoruz sanırım. Yanlışım varsa düzeltir misiniz?
-İstatistik için çalıştığınız bir kaynak ya da çıkmış sorular var mıdır? Bu başlık altında veya internette çıkmış sorulara dair verimli olabilecek bir kaynağa rastlayamadım. Paylaşabilirseniz çok sevinirim. -
İstatistik için semra oralbaş kitabına çalışabilirsiniz
-
@elifff teşekkür ederim
-
Merhabalar, Denetçi sınavına giren arkadaşlar bugün yapılan para-banka sorularından hatırladıklarını paylaşabilirler mi ? Teşekkürler
-
Merhabalar. Denetci Yardimciligi para banka ve maliye oturumu icin aklimda kalan sorulari yaziyorum.
Ekonomik genisleme faiz oranini artirir.
Para arzi faiz oranini artirir.
Parasal genisleme her zaman enflasyina neden olur. Bu 3 onermenin dogrulugunu grafikler yardimiyla ve degisik iktisadi yaklasimlara gore tartisiniz. 30 puanCok basit duzeyde bir para carpani sorusu vardi. 20 puan
2008 kuresel krizi esnasinda tcmb nin uyguladigi politikalar. 10 puan.
Tam sermaye hareketliligi altinda esnek kur rejimi altinda genisleyici para politikasinin kisa donem ve uzun donem kur uzerinde etkisi grafik yardimiyla aciklayin. 20 puan.
Enflsyon hedeflemesinde tcmb hangi degiskenlere bakar. Taylor kurali sorusuydu 20 puan..
-
Maliye sorulari:
Ramsey kurali 10puan
Butce hakkini aciklayin. Tarihcesini filan soruyordu. 10 puan
5018 sayili kanun ve cumhurbaskanligi sistemi ile gelen degisiklikler kapsaminda ust yoneticilerin sorumluluklari 10 puanVergiler ile harcamalarin otomatik stabilizator olma acisindan kiyaslanmasi 20 puan
Birincil dagilim ikincil dagilim nedir? Yeniden dagilim kriterleri maliye pol. Uzerinde etkileri 30 puan
Butcese samimiyet ilkesi. Kdv nin butcede hedeflenenden yuzde 25 daha az toplanmasini samimiyet ilkesi kapsaminda degerlendiriniz 20 puan.
-
@audit maaslar ne kadar bilen var mi?
-
@audit Hocam uzmanların 7.5-8 bin lira aldığını duymuştum. Denetmenler 15 bin mi alıyor sizin yorumunuza göre? Biraz aşırı gibi geldi yorumunuz. 10 bin lira alırlar ancak 15 bin fazla değil mi?
-
@bluephantom Arkadaslar iki kat yorumuna itibar etmeyin. Denetci ile uzman maas farki 500 tl. Kurumda denetci olarak calisan arkadasim var. Arti olarak denetime gidildiginde harcirah aliniyor her mufettislikte oldugu gibi.
-
@short Denetçiler 8-8.5 bin o halde. Ben de en fazla araştırmacılar alıyor diye biliyorum ki onlarda 10 bin kazanıyordu. Doğru mu hocam?
-
@bluephantom dogru hocam. Dil tazminati vesaire uc asagi bes yukari farkeder diyor rakam. Kideme gore farkediyormus biraz. Arastirmacilar ile denetciler arasinda da 500 1000 gibi bir rakam oynar. O piyasanin uc kati bes kati maaslar eskide kalmis. Yine piyasadan yuksek ama 2bin 3bin civari yuksek.
-
@short Hocam o zaman denetçilik yine de avantajlı zira yükselme tablosunda 4-5 ünvan var gibi görünüyor. Uzman yard. ise 1 tane ki o da uzman diye geçiyor.
-
@short hocam bende girdim sınava iyi aklınızda tutmuşsunuz soruları gerçekten. bunları çalışacağımız kaynak biliyor musunuz? uzman yardımcılığı sınavına da gireceğim maliye bölümünde cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ilgili soruyu görünce afalladım hangi kitapta kaynakta böyle bir bilgi geçiyor anlayamadım doğrusu.