özel üniversite yüksek lisans ücretleri 2019
-
özel üniversite tezli yüksek lisans ücretleri ne kadar bilen var mıdır? Nasıl hesaplanıyor? Kredi başı mı yoksa programa göre mi?
-
@kml Hocam vakıf üniversitelerinin tezli yüksek lisans ücretleri her üniversite de farklılık göstermektedir. Üniversitenin içerisinde ise bölümden bölüme farklılık göstermektedir. Hesaplanma şekli yok, genelde bölümün popülaritesine göre fiyat belirlerler. Örneğin klinik psikoloji bölümü ortalama 40-50 bin civarındadır.
Kurumsallaşmış zaten çok vakıf üniversitemiz yok. Bunu başarabilmiş olanların (Koç,Sabancı,Bilkent) fiyatları sitelerinden bakılabilir. Orta sınıf vakıf üniversitelerinde ise (Bahçeşehir,Atılım gibi) fiyatlar 20 bin ve üstü civarında seyreder.
Yalnızca ticari amaç güden sözde vakıf üniversiteleri (Gelişim,Aydın,Arel,Esenyurt vb) ise zaten tezli yüksek lisans tavsiye etmeyeceğim üniversitelerdir.
Ancak hemen hemen bütün vakıf üniversitelerimizde program-bölüm bazlı belirlenen fiyat farklılık gösterse de ola ki herhangi bir dersten kaldığınızda bu dersin fiyatı genelde ortak şekilde hesaplanır. Bir ders diyelim ki 6 krediden oluşuyor, kredi başına 200-300 lira bandında bir fiyat belirlerler. Bu durumda ise bir dersten kalırsanız 1200 civarında bir fiyat talep ederler.
Ancak şunu belirtmekte fayda var. Orta ve üstü vakıf üniversitelerimiz başarıyı ödüllendirmektedir. İyi bir devlet üniversitesinden iyi bir ortalamayla mezunsanız ve sınav puanlarınız da iyiyse mütevelli heyetleri yüzde yüz-yüzde 75 civarı burs imkanları sunar.
Hatta örneğin Sabancı üniversitesinde çok güzel imkanlar var. Aylık 1750 TL burs verir, Bilgisayar verir, kampüs içerisinde 2-3-4 kişilik odanlarda konaklama imkanı verir.
Sizin düşündüğünüz bölümü bilirsem nokta atışı bir iki üniversite tavsiyesinde bulunurum. Sizinde malumunuz tezli yüksek lisansta üniversiteyle birlikte hatta daha çok hoca önemlidir. Örneğin Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde yapmayı düşünürseniz 1.Sabancı 2.Bilkent 3.Altınbaş tavsiyesinde bulunabilirim.
Umarım faydalı olmuştur.
-
@aristotales özel hukuk yüksek lisansı düşünüyorum. Bahsi geçen 20 bin yıllık mı programın toplam ücreti mi? Bir de benim ortalama 2.5 ama ALES ve YDS iyi yine burs imkanı olur mu acaba?
-
@kml Dostum tezli yüksek lisans 3 yıldır ve her yılında ayrı ayrı bahsedilen fiyatları sevgili üniversitelerimiz öğrencilerden alırlar
Özel Hukuk için tabi detaylı bir tarama yapılması gerekse de Koç-Bahçeşehir-Bilkent üniversitelerini tavsiye ederim. Koç ve Bilkent'in fiyatları 60-70 bin bandında diye hatırlıyorum, Bahçeşehir 45 bin ama tabi yinede sitelerinden bakınız.
Hocam Galatasaray-İstanbul-Ankara-Marmara vs Hukuk mezunu olup 2,5 yapmakla, İstanbul Aydın Üniversitesi mezunu olup 2,5 yapmak arasında çok ciddi bir fark var. Okul bunu göz önünde bulundurur. Ales ve Yds skorunuz iyiyse, üniversitelere teker teker başvurularınızı yapınız. Zaten bu bahsedilen fiyatlardan değil, başvurduğunuz an hiçbirşey vermeseler dahi yüzde 25 kesin burs verirler Gerçi ben buna burs demiyorum, bir nevi indirim hatta iskonto bu
Üniversiteleri teker teker yoklayın hocam, skorlarınız iyi olması sebebiyle yazılı ve sözlü aşamalarına davet alacaksınızdır. Burs imkanlarını, yurtdışına gönderip göndermediklerini, kampüs içerisinde barınma imkanları gibi kriterleri sorgulayın. Büyük ihtimalle belli bir oranda indirime giderler, umarım bu rakam sizinde bütçenize uygun olur.
Size naçizane tavsiyem şudur ki tez konunuzu zihninizde az çok belirleyin ve o alanın size göre en iyi hocalarının bulunduğu okullarla görüşün. Başvuru yapmadan evvel gidin hocayla tanışın, okulu gezin, görevlilere başvuracağınızı söyleyip burs talebinizi açıklayın ve bu hususta ne yapabileceğinize dair yönlendirme talep edin.
-
@aristotales hocam verdiğiniz mükemmel bilgiler için teşekkürler. Merak ettiğim memur olmak avantaj veya dezavataj yaratıyor mu? tez konum belli şu an.
-
@kml Dostum Ankara'da bir üniversitedeysen dezavantaj sağlamayacaktır. İstanbul'da ise bazen bir dezavantaj sağlıyor. Fakat Vakıf üniversiteleri mevzu bahsimiz olduğu için pek bir farkı olmaz. Çünkü bakış açıları farklıdır
Tez konunuz belliyse o alanın iyi hocalarını takip ediniz, ardından iletişim bilgilerinden ulaşıp randevu talep ediniz. Hocayla görüşmeniz önünüzü görmek açısından fayda sağlayacaktır. Bunun önemini şöyle ifade edeyim; 3. yılın dolmasına 10 ayı kalan bir arkadaşım halen hocayla tez konusunda uzlaşamadıklarından tez yazım aşamasına başlayamadı 10 ay sonra tamamlayamazsa by by diyecekler.
Faydamız dokunmuşsa ne mutlu, rica ederim dostum.
-
Tez işi sıkıntı. YL yapmaya karar vermeden önce tezi netleştirmek gerek. Tez olmadan sadece dersleri verip gerisine bakamıyorsun?
-
@aristotales hocam merhaba klinik psikolojiden tavsiye edebileceginiz bir ozel universite var mi?
-
@antimülakat kesinlikle, cunku mulakatlarda direk calismak istedigin bir konu var mi veya tez konusu belirledin mi diye soruyorlar
-
@blumpyfyne hocam ilk başta sorulmasa bile dersler bittiğinde tıkanıp kalıyorsun. Devamı gelmiyor, ondan sonra da konuyu bir kaç dönem sallama moduna geçip, YL'yi bitiremeden ayrılıyorsun?
-
@antimülakat evet sıkıntı yaratmamasi icin bastan belirlemek lazim.
-
@blumpyfyne Devlet,özel fark eder mi ?
-
@aristotales evet hocam cunku devlet zaten acmiyor, acanlar da cok iyi ve hemen hemen iyi olanlar. Ozelde hangi uni ler iyi pek bilgim yok. Mezun olduktan sonra isime yaramasi onemli.
-
Özel üniversitelerde YL için bazı vakıf üniversiteleri çeşitli kamu kurum ve kuruluşları için imkan sunabiliyor. Fiyatları olabildiğince aşağı çekip yapılacak düzeye getiriyor.
-
@blumpyfyne Dostum tez yanıt vermedim, üzerine biraz düşündüm ve danıştım.
Devlet olarak Hacettepe şansını zorlamanı tavsiye ederim. Istanbul, Odtü ve Uludağ içinde bir denenebilir.
Özelde ise Acibadem Üniversitesi ile Bahçeşehir Üniversitesi önerildi ki bende aynen böyle düşünüyorum hocaları epey donanımlı. Ardından ise Bilgi Üniversitesine de olumlu yorumlar yapıldı. Şehir üniversitesi düşünülebilir, kampüs yaşantısı ve olanakları iyidir. Üsküdar henüz yeni sayılabilecek ama öğretim kadrosu açısından güçlü bir üniversite onu da belirteyim, okulu gidip görmek bir fikir oluşturabilir.
Tabi yinede bence fakülteden hocalarına muhakkak danismalisin.
-
@aristotales teşekkür ederim