2019 SGK 10. Promosyon Denetmen Yardımcılığı Mülakatları
-
Bir kaç genel bilgi bırakalım şuraya da can gelsin başlığımıza
-Sigortalı işe giriş bildirgesi 4/a'lılar için en geç işe başlamadan bir gün önce işveren tarafından verilmelidir.
-Sigortalı işten ayrılış bildirgesi 4/a'lılar için en geç işten ayrılmasından itibaren 10 gün içerisinde işveren tarafından verilmelidir.
-İşverenler aylık prim ve hizmet belgesini -yeni adıyla muhtasar ve prim hizmet belgesini- ait olduğu ayı izleyen ayın 23. günü sonuna kadar vermek zorundadır.
(Muhtasar ve prim hizmet belgesi bugüne dek 4 pilot ilde uygulandı, bu iller; Kırşehir, Amasya, Çankırı ve Bartın'dı. Son yayımlanan tebliğe göre uygulamanın tüm yurtta başlangıç tarihi 01.07.2019 idi. Aksine bir tebliğe rastlamadım, normal şartlarda başlamış olması gerek gözümden kaçan bir şey olmadıysa) (Yeni bir uygulama olduğundan okumanızda fayda var)
-Sigortalı kendi sigorta başlangıcını işe başlamasından itibaren 30 gün içerisinde bildirebilir. Bunu yapmaması, sigortalıya bi sorumluluk doğurmaz. İhtiyari bir haktır. Sorumluluk değildir.
-İşveren, sigortalısının başına gelen bir iş kazasının olduğu esnada haber alabilecek bir noktada ise, derhal o yerin yetkili kolluk kuvvetine, üç gün içerisinde Kuruma bildirmek zorundadır. İşveren öğrenemeyeceği bir yerde ise bu sorumlulukları öğrendiği andan itibaren başlamaktadır.
-Meslek hastalığı, işveren tarafından öğrenildiği günden itibaren 3 gün içerisinde Kuruma bildirilmelidir.
-Bir işyerinden yasal kayıt ve belgelerini istediğinizde bu belgeleri size, istem yazısının tebliğinden itibaren 15 gün içinde getirmelidir.
-Analık hali doğumdan evvelki 8, doğumdan sonraki 8 hafta için geçerli olan haldir. Doktor raporu ile sigortalı son 3 haftaya kadar çalışmasını sürdürebilir. Doğum öncesinde 8 haftadan eksilen süreler, doğumdan sonra raporlu olarak kullanılabilir. Çoğul gebeliklerde bu süreye doğum öncesinde iki hafta daha ilave edilir ve 10 haftalık süreç kabul edilir.
-Sürekli işgöremezlik ödeneğine hak kazanmak için gerekli olan meslekte kazanma gücü kaybı oranı en az %10'dur.
-Malul sayılmak için gerekli olan meslekte kazanma gücü / çalışma gücü kaybı oranı en az %60'tır.
-Cumhurbaşkanı'na ödenecek olan yaşlılık aylığı aldığı cari ödeneğin %40'ı oranındadır.
-Başbakanlık ya da Meclis Başkanlığı görevinden ayrılanlara bağlanacak olan yaşlılık aylığı, Cumhurbaşkanı'na bağlanacak olan yaşlılık aylığının %75'i oranındadır.
-Genel Sağlık Sigortası priminin belirlenmesinde ara statüler kaldırılmış yalnızca iki statü öngörülmüştür.
Bunlar;
-Kanuni adıyla 60/c-1 statüsü - Eski yeşil kart-
Bu statü vatandaşların aile içi gelirlerinin kişi başı tutarı, cari asgari ücretin 1/3'ünden az olması durumunu ifade etmektedir ve bu kişilerin GSS primleri devletçe karşılanır.-Diğer statüler g bendinde düzenlenmekteydi. Ancak bu statüler ortadan kalktı ve herkes için sabit prim esasına geçildi.
-İşsizlik Sigortası Prim oranı toplam %4'tür. Bu prim 4447 sayılı Kanun ile düzenlenir. Bu %4'lük primin, %2'si işveren, %1'i işçi, %1'i devlet payıdır.
-
Ayrıca şu yazılara da bakmanızı öneririm dostlar;
2019 SGK SPEK Taban ve Tavan Tutarları
SGDP -Sosyal Güvenlik Destek Primi Nedir? Oranı Kaçtır?
İsteğe Bağlı Sigortalılık Nedir? Şartları Nelerdir?
-
-Banka sandıklarına bağlı yarı özel nitelikte sayabileceğimiz mahfuz bir sigortalılık alanı var, bu 506 sayılı Kanun'un Geçici 20. maddesinde düzenlenmişti. 5510 sayılı Kanun'a da aynı madde numarasından girdi ve Geçici 20 ile varlığını sürdürmekte olan bir yapıdır.
-Ülkemizdeki Sosyal Güvenlik Sistemi'nin adı primli sistemdir. Bu sistemin öncüsü Otto von Bismarck'tır. Primli sistemin mantığı kısaca şudur;
Mevcut çalışanlardan alınan primler ile, emekli malûl ya da başka bir hak sahipliği ile Kurumdan gelir / aylık alanlar finanse edilmektedir. Bu sistemin dengeli bir şekilde yürümesini ifade eden kavram aktüeryal dengedir. 2008 yılında gelen düzenlemeler ile emeklilik yaşının arttırılması, aktif çalışma döneminin artırılması bu dengeyi yeniden sağlayabilmek adınadır.
-Sosyal Güvenlik Kurumu'nun gelirleri Parafiskal Gelirler kapsamındadır.
Kurumun mevcut gelirleri şunlardır;
Prim Gelirleri
İPC'ler
Bunların gecikme zam ve cezaları
Katılma paylarıPrim ve katılım paylarına yapılan devlet katkıları
Menkul ve g.menkul gelirleri
Kira gelirleri
Merkezi yönetim bütçesi transferleri
Eğitim ve danışmanlık yolu ile elde edilen gelirler
Gelirlerin değerlendirilmesi ile elde edilen ikincil gelirler-SGK çok paydaşlı bir kurumdur. Bunun göstergesi olarak da gerek Genel Kurul'da gerekse Yönetim Kurulu'nda çeşitli kurumlardan üyeler yer almaktadır. Detaylı incelemeyi 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 407 ve 408. maddelerine bakabilirsiniz.
-
@paretowilfredo cok tesekkur ederiz ️
-
-Sosyal Güvenlik Denetmenleri denetim yetkisini 5510 sayılı Kanun'un 59. maddesinden alır.
-Mesleğe dair diğer detaylar Sosyal Güvenlik Denetmenliği Yönetmeliği'nde düzenlenmiştir.
-Denetim usûl ve esasları Kurumun 2013/5 sayılı Genelgesi'nde düzenlenmiştir.
Sosyal Güvenlik Denetmenleri'nin yaptığı iş başlıkları şu şekildedir;
-Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele
Bu konuda Kuruma gelen ihbar ve şikayetleri değerlendiren meslek mensupları yerel denetim yaparak şikayetleri sonuca bağlamaktadırlar. Tutulan tutanak konu ile alakalı müeyyide uygulanması konusunda esastır. Kayıt dışı istihdam kapsamında gerçekleştirilen incelemelerde,
-Kişinin sigortası hiç yapılmamış olabilir,
-Ay içinde çalıştığı gün sayısından daha az bildirim söz konusu olabilir veya -
-Aldığı ücretten daha düşük bir prime esas kazanç bildiriliyor olabilir.Her üç seçenek de kayıt dışı olarak nitelendirilmektedir.
-Sahte İşyeri ve Sahte Sigortalılık
Bu alanda hiç olmayan paravan bir işyerinden bildirim veya bir işyeri fiilen olmasına rağmen orada hiç çalışmayan birinin, para veya bir başka menfaat karşılığında hizmetlerinin bildirilmesi durumudur. Genel olarak bu incelemeler işyerinin yasal kayıt ve belgelerinin incelenmesiyle ve bordro tanıklarının ifadeleriyle sonuçlandırılır. Bu incelemeler sonunda kişilerin hizmetleri silinmekte, yararlandığı sağlık giderleri geri alınmakta, emekli olmuşsa emekliliği gün sayısına göre iptal edilebilmektedir.
-Boşanılan Eş ile Birlikte Yaşama
Eşi veya babasından kalan gelir/aylık bulunan kız çocukları veya eşlerin normal şartlarda evlenmeleri ile bu gelirler/aylıklar kesilir. Kişiler aslında fiilen eşinden ayrılmaksızın, resmi boşanma yaparak bu haklarından faydalanmaya devam eder. Bunun tespiti SG Denetmenlerince yapılmaktadır.
-Gelir Tespitleri
Kurumdan gelir/aylık almak isteyen hak sahiplerinin gelir durumları hakkında araştırma yapılması işidir.
-Bina İnşaatları
Kişi veya firmaların yaptıkları inşaatların ne oranda ve hangi yapı sınıfında ikmal edildiğinin araştırılmasıdır.
-İş Kazaları
Sigortası olmayan bir çalışanın kaza geçirmesi durumunda, durumun iş kazası olup olmadığının tespiti işidir.
-OSGB ve Eğitim Kurumu Denetimleri
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın yetkilendirmiş olduğu ve iş sağlığı - güvenliği alanında sektörlere profesyonel destek sağlayan Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri'nin ve yine bu alanda eğitimleri sağlayan eğitim kurumlarının yıllık rutin denetimleri Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından gerçekleştirilmektedir.
-
@paretowilfredo dinamik bi meslek ve hayatın içinde
-
@aroma Meslek fazlasını hakediyor dostum her anlamda. Ancak bunun için gerek meslek mensuplarının bilgi/donanım anlamında kendisini geliştirmesi, gerekse daha düzgün bir stk bilinci ile teşkilatlanması gerek. Aksi halde Kurumdaki oligarkları aşmak, duvarları yıkmak çok zor.
Mesleğin ileri gitmesi meslek mensuplarının, özellikle 1. promosyondan itibaren KPSS A Grubu ile alınan meslek mensuplarının elinde.
-
@paretowilfredo her meslek grubunun eksik/sorunları vardır kendince.Ancak kendi adıma rotasyon ya da turne durumlarını sevmesem de sürekli masa başında olmak da istemem o açıdan meslek cezbedici Bitsin artık bu işsizlik diyorum SGK
-
@aroma Bir bilgi olarak yazayım dostum, rotasyon kaldırıldı. Şu an gittiğiniz ilde 3 sene sabitsiniz. Bir değişiklik yeterlik ile yapacaksınız ki o da iliniz açılırsa kalma imkanı dahilinde. Bu yönden bi puan daha hadi sizin nezdinizde
-
@paretowilfredo Teşekkurler emeginize saglik
-
- Komisyon
Bölüm: Maliye
Maliye politikası araçları nelerdir?
Gabin nedir?
Kisilik kavrami?
Sgk tek çatı altında toplanmadan önce yapısı neydi?
- Komisyon
-
Günaydın arkadaslar Allah yardımcınız olsun..Bugün giren arkadaşlar Komisyon,Bölüm,Sorular şeklinde sıralama ile paylaşımda bulunmanızı rica ediyoruz. Son sıralarda giren arkadaşlar kac kişinin gelmediğini,komisyonların çalışmalarını kacta tamamladığını belirtirse çok memnun oluruz, başarılar ..
-
@olursaolur sgk tek çatı ne cevap verdiniz hocam
-
@adam-smithh hocam ben girmedim bulduğum sorulari toplayıp atiyorum ama ssk,bağkur,emekli sandığının birleşip tek çatı altında toplanması kastediliyor
-
1.Komisyon
Ilk nüfus sayımı ne zaman yapılmıştır?
Zamanaşımı süreleri?(tahakkuk&tahsil)
Ihbar tazminatı? -
başlıkla alakasız ileti silinmiştir
Arkadaşlar Twitter etkinlikleri için hususi başlık var oraya yazın lütfen
-
@paretowilfredo, içinde söyledi: 2019 SGK 10. Promosyon Denetmen Yardımcılığı Mülakatları
Dostlar 4/a, 4/b, 4/c 5510 sayılı kanunda 4. maddenin birinci fıkrasının a, b ve c bendlerini işaret eden kavramlardır.
Sosyal Güvenlik Reformu bağlamında üç kanuni düzenleme öngörüldü 2000'li yılların ortasında. Bu üç düzenleme;
-SGK'nın kuruluşu (5502 sayılı Kanun)
-Üç ayrı sigorta mevzuatının tek bir kanunda toplanması (5510 sayılı Kanun)
-Sosyal Yardımlar ve Primsiz ödemelerBu reformda SGK'yı ve dahi sizi ilgilendiren en önemli kısım ilk iki maddedir.
Sosyal Güvenlik Kurumu 2006 yılında çıkarılan 5502 sayılı Kurum Kanunu ile kuruldu. Bu kuruluş bu tarihten evvel ülkemizde sosyal sigorta sistemini idame eden üç kurumun birleşmesi ile gerçekleşti. Bu kurumlar;
-Sosyal Sigortalar Kurumu
-Bağ-Kur
-Emekli SandığıBu üç kurumdan ilki bir işverenin yanında bağımlı çalışan sigortalıların bağlı olduğu kurumdu. Düzenlendiği kanun ise 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu idi.
İkincisi kendi nam ve hesabına çalışanların bağlı olduğu kurumdu. Bu kurumun sigortalılarının düzenlemeleri 1479 sayılı kanun ile sağlanıyordu.
Üçüncü kurum ise devlet memurlarının bağlı olduğu Emekli Sandığı idi. Bu Kurum da faaliyetini 5434 sayılı kanuna göre yürütüyordu.
2006 yılında 5502'nin hayata geçmesi ile her üç kurum da ortadan kaldırıldı ve Sosyal Güvenlik Kurumu kuruldu. Aynı zamanda 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 5510 sayılı kanun kabul edildi. 5510 sayılı kanunun kabulü ile yukarıda saydığım üç kanun ilga edildi.
Gelelim bu konunun 4/a, 4/b ve 4/c ile ilişkisine;
4/a'lılar dediğiniz kişiler 4.maddeyi okursanız göreceğiniz gibi bir işverene bağlı çalışan sigortalılardır. Yani eski ssk'lılara dair sigortalılık bağı 5510 sayılı kanunda bu madde ile kurulmuştur.
Keza aynı şekilde 4/b eski sistemde yer alan Bağ-Kur'luların 5510 sayılı kanunda karşılığıdır.
4/c ise eski Emekli Sandığı'nın.
Söylediğim kanunların hikayesine kaldırılışına ve 5510 sayılı kanuna araştırıp bakarsanız sizin için daha net olacaktır.
Yani kısaca artık ssklı, bağkurlu, emekli sandıklı kavramlarının aslında hayatımızdan çıkması gerekli. Çünkü artık tek bir statü var, SGK'lılık. Ancak bu kavramların hala hayatımızda olmasının bir sebebi var. Herkes ilk sigorta tescilinin yapıldığı dönemdeki kanuna bağlı olarak sigortalılığını sürdürüyor. Özellikle emeklilik konusunda. Örneğin 2007 yılında ilk kez SSK'lı olmuş birisi 506 sayılı kanuna göre emekli olurken, 2009 yılında sigortalı olmuş birisi 5510'a göre emekli olacak. Aynı durum yine eski memurların 5434 sayılı kanunla emekli olması, 2008 sonrası mesleğe girenlerin 5510 sayılı kanuna göre emekli olması durumunda da geçerli.
Sizi alakadar eden şey yeni kanundur. Yeni statülerdir ve buna dair bilgilerdir. Eski kavramlar size Sosyal Güvenlik Reformu bağlamında lazımdır. 506 sayılı Kanun'da hala geçerli olan hükümler de var. Bu hükümler zaten geçici madde olarak 5510'da yer buluyor kendisine. Örneğin Banka Sandıkları ile alakalı 506 sayılı kanunda yer alan geçici yirminci madde 5510 sayılı kanunda aynı maddede karşılık bulmuş durumda. Çünkü müktesep haklar söz konusu ve bunların ortadan kaldırılması mümkün değil.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Kanunun en azından bu bölümleri olabildiğince açık dostlar. Gözünüzde büyütmeyin.
Şu yazı linkini de yine bırakayım şuraya, hangi maddelere dikkat etmelisiniz, hangi kavramlar önem arz ediyor olabildiğince derleme yapmaya çalıştım rehber olması adına.
Başarılar diliyorum.
@adam-smithh smithh bu yanıtı verebilirsiniz dostum.
-
1.Komisyon bölüm:Çeko
Neden denetmenlik
Denetmen ne iş yapar
Muvazalı boşanma
Cari oran
İşsizlik türleri
Fiil ehliyeti türleri
Nüfus yoğunluğuna göre ilk üç bölge
Teşekkür ederiz çıkabilirsin. -
Bugün de gelmeyen oluyor mu
-
@firito evet oldu. Saymadım ama 1.komisyonda 5-6 kişi rahat gelmeyen vardı.