Komşum evine balkon yaptırıyor
-
Merhabalar arkadaşlar ayrıca bir konu belki ama burda hukuk bilgisi olan arkadaşlar belki yardımcı olur diye düşünerek bu konuyu açtım. Bizim bir yazlık evimiz var hemen yan komsumuz evine balkon yaptırıyor benim bunu yaptırmaması adına bir hakkım var mı?
-
@frank Dostum Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince şu unsurlar ortak yer sayılır;
"taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve hava gazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,"
Bunlardan birisini alakadar eden bir inşaat işi ise kafasına göre yaptırma hakkı yoktur. Ortak yerlere dair sorumluluk hükmü de şu şekilde;
"Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri
kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.""Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve
tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz."
Eğer ortak yere dahil bir nokta değilse inşaat işlemi izleyebileceğiniz diğer bir yol Belediye'ye ve SGK'ya şikayet etmek olur. Kişi eğer yapı ruhsatında böyle bir eklenti yoksa veya böyle bir eklenti için yeni bir ruhsat almadıysa yaptığı faaliyet kaçaktır. Ayrıca SGK'ya da asgari işçilik bildirimi yapmak zorundadır. Eski dosyası kapanmış ise yeniden dosya tescil ettirmek ve işçilik bildirmek zorundadır. Bu yönlerden şikayetçi olabilirsiniz. Belediye kaçak olması durumunda inşaatı durdurur. İzin verilmeyecek bir işlemse tamamlansa bile yıktırır. SGK da bu faaliyetten dolayı dosya tescilinden idari para cezası uygular ve işçilik primlerini tahsil eder.
-
@paretowilfredo cok teşekkürler üstad yapı ruhsatında böyle bir balkon yok ayrıca yaptırıyor. Birde bizim evin balkonu var bu balkonu yatırırsa bizim görüş açımız daralacak ve evin değerinide azaltır muhtemelen. Şuan galiba benim belediyeye şikayet etmem gerekiyor.
-
@frank bina ruhsatına işletmesi gerekiyor diye biliyorum. Belediyeye başvurabilirsin. Zaten @paretowilfredo hocam detaylı bilgi vermiş
-
Güzel başlık hocam üstad gerekli açıklamayı yapmış . Yüz göz olacağına varsın gitsin yakın semaver hep beraber çay için boşver
-
@frank İlk aşamada yapımını Belediye kanalıyla engellemeye çalışın dostum. Eğer o süreçte belediye gelmez ise yoklayın yeniden. Aykırı görülüp yıkımını sağlamaya çalışırsınız. Şayet yine bir neticeye ulaşamazsanız Medeni Kanun 725. madde bağlamında taşkın yapı olarak da değerlendirebilirsiniz. Bu aşamada da mahkemelik olursunuz zaten, mahkeme kararı ile de yıktırabilirsiniz. Eğer ki değer düşmesini ve sizin mevcut durumunuzu (manzara, hava alma vs.) bozması durumlarının tespiti bilirkişice yapılırsa mahkeme lehte karar verebilir diye umuyorum. Tabi o aşamaya gelince bir avukattan destek almak muhakkak faydalı olur dostum. Ancak idari aşamada dediğim gibi belediye ve sgk başvurularını yapın bir an evvel. SGK tespit yaparsa yine Belediyeye bildirim yapar bu konuda. İkisinden birisi tespit yapsın bir an evvel.
-
@paretowilfredo ev sahibiyle konuştum izin filan aldım mi dedim yok dedi. Belediyeye bildirdim geldiler burdaki evler hep kacak yapı zaten dediler biz biliyoruz bunu ama bisey yapmıyoruz dediler balkonda yapabilir dediler sadece balkon duvarını bizim evi geçecek şekilde kaldıramayacak. Bende anlamadım bu işten bisey üstad.
-
@frank bundan sonra ne yapabilirim üstad yani belediyeden 2 tane adam geldi buralar hep kacak yapı zaten dedi burdaki evlerin hepsinin tapusunda arazi olarak görülüyor
-
-
Evler hep kaçak yapı ise ve sizin evinizde kaçak yapı ile yapılmış ise yapacak bir şey yok. Belli ki o sokakta bu anlamda büyük problemler var. Bu şekilde kullanmaya devam.