2019 SPK Uzman Yardımcılığı Alım İlanı
-
@dzndr ben geldim üstad bu arada sınava. listeye giremem sanıp başvurdum, gelince de şehir dışından kalktım geldim. en azından soruları gördüm, sınavı 1 sefer tecrübe ettim. 2 hakkım kaldı eğer bu kural değişikliği olmazsa. Eğer takip eden iki alım sürecini de takip edeceksem, anlamlı bir tecrübe olacak bu sınav. SPK'yı ne kadar isteyip istemediğim belli olacak.
-
ALINTI TWET: @Ahmet57798860
Değerli İİBF Ailesi;Bu akşam saat 20.00 da GUY ETKİNLİĞİ düzenleyecegiz. Herkesin katılmasını rica ediyoruz.
Tag etkinlik saatinde paylaşılacaktır.Rt yaparak etkilesimi arttırabiliriz
-
arkadaşlar tahvil sorusu ne olacaktı
1000tl nominal değerli 1.1.2015te ihraç edilen %10 faizli 6 ayda bir kupon ödemeli 5 yıl vadeli tahvil 1.1.2019 da faiz %20 oluyor.bu tarihteki değeri nedir?diye hatırlıyorum. -
Hayırlı akşamlar herkese
BDDK murakıplık ile SPK uzmanlığın maaşlarını bilen biri varsa yardımcı olabilir mi -
@Angaralı Başlığın başında yer alan yazılara baktınız mı?
-
@Angaralı ikisi de aynı. 5700 TL net.
-
@piko hocam emin olmamakla beraber finansal yönetim dersinden hatırladığım kadarıyla 6 ayda bir ödemeli 1000 tl nominal degerli tahvili vade sonu değerine taşıyoruz önce bunun için 1000×(1+0.5)[üzeri 10] tahvil faizi yıllık %10 ve tahvil 5 yıl vadeli 6 ayda bir ödemeli olduğu için 10 dönemli bu yüzden üzeri 10 alıyoruz ayrıca yıllık faiz oranının da yarısını alarak (%5) vade sonu değerine ulaşıyoruz. Soruda verilen tarih vadeden 1 yıl önceki tarihti bunun için yapılacak işlem ise vade sonu değerini cari faiz oranı ile iskonto (1+0.2) edip nihai değere ulaşmak.
-
@batıkbakkal 1+0.1 üstü devre sayısı şeklinde yıllık faizi 2 ye bölmeden yapılmıyormu
-
@piko Okulda aldığım notlara baktım yanlış bilgilendirmemek adına. Çözdüğümüz bir örnek ile cevap vereyim;
FV= Gelecek Değer
PV= Şimdiki Değer
k= Faiz Oranı
n= Faizin Tahakkuk Ettirileceği Dönem Sayısı
FV=PVx(1+k)ⁿÖRNEK Yıllık faiz oranlarının birinci yıldan itibaren %30, %20, %10 olacağı varsayımı ile bugün bankaya yatırılacak 150.000 TL, 6 ayda bir faiz tahakkuk ettirilerek 3 yıl vade sonunda şu değere ulaşır;
FV=150.000 x (1+0,3/2)² x (1+0,2/2)² x (1+0,1/2)² = 264.637,209375
-
Hukuk
1.içtima
Yetki ve usulde paralellik
İnançlı işlem
Borcun yenilenmesi2.borç- borç ilişkisi
Ayni hak-kişilik hakkı
Üst sınır ipoteği
Mutlak defi-şahsi defi3.anonim şirkete dair soru ki bu daha önce detaylı olarak paylaşılmış yazmıyorum.
4.icrada sıra cetveliyle ilgili itiraz ve şikayet nereye nasıl kimler tarafından
5 hatırlayamadım.
Muhasebe
Dönem içi işlemleri yap dönem sonu bilanço ve gelir tablosu hazırla - baya uzundu kalemlerMali tablo oranları bulurup piyasanın mali oranlarını vermiş her birini yorumla 8 tane
İstatistik-matematik
Bu da detaylı yazılmışİngilizce de aynen olduğu gibi var.
İktisat
1.IS-LM
2.tasarruf ve tüketime dair ayrıca ulusal tasarruf ve ekonomik büyümeye dair ricardocu eşitlik hipotez üstünden yorum açıklama
3.vergi çarpanı
Philips eğrisi
Para çarpanı4.talep enflasyonu maliyet enflasyonu nedir döviz hareketlerine göre yorumla falan
Maliye
1.IS-LM
2.vergiden kaçınma
Devamındaki alt sıkları hatırlayamadım.
3.denk bütçe her yıl yapılmalı mı dezavantajları avantajları neler tartış tarzı bir soru.Kalanları sildim hafizadan üzgünüm.
2 sene önceki sınavda 1 Allahın kulu az buçuk yazdığı için büyük faydalanmıştım bu sene geç de olsa az çok aklımda kalanları yazdım seneye sınav açar ve çalışacak olanlar olursa diye paylaşıyorum eksikler ufak hatalar olabilir. -
Hukuk Soruları
- Aşağıdaki kavramlardan 4 tanesini seçerek kısaca açıklayınız. (Her biri 5 puan olmak üzere toplam 20 puan dır. )
a) İçtima (Ceza Hukuku açısından)
b) İnançlı işlem (?)
c) Borcun yenilenmesi
d) Yetki ve usulde paralellik
e) Makul şüphe
f) Üst sınır ipoteği - Aşağıdaki kavramlardan 4 tanesini seçerek birbirleri arasındaki ilişkiyi veya farkı ortaya koyacak şekilde açıklayınız. (Her biri 5 puan olmak üzere toplam 20 puan dır. )
a) Ayni hak – şahsi hak
b) Şikayet – itiraz (İcra Hukuku açısından)
c) Kişisel defi – mutlak defi
d) Borç – Borç ilişkisi
e) Objektif iyiniyet – subjektif iyiniyet
f) Kambiyo ilişkisi – temel ilişki - Ahmet halka açık olmayan ABC A.Ş. de pay sahibidir. Şirketin yönetim kurulu üyeleri Ayşe, Neşe ve XYZ Ltd. Ş dir. XYZ şirketi adına toplantılara Müge katılmaktadır. Tüm üyelerin müşteriden imza yetkisi vardır. Neşe şirkete ait 10 milyon TL değerindeki bir taşınmazı Ahmet’in telkinleri sonucu 5 milyon TL ye Ahmet’e satmıştır.
a) Neşe ve Ahmet’in cezai sorumluluğunu tartışınız. (4 puan)
b) Bu satışı sonradan öğrenen Neşe’nin arkadaşı Ayşe, Neşe’nin bunu bilgisizlikten yaptığını düşünerek şirket kayıtlarında düzeltme yapmıştır. Ayşe’nin cezai sorumluluğunu tartışınız. (4)
c) Neşe’nin bu gibi işlemleri son 5 yıl içinde pek çok kez yaptığının tespit edilmesi durumunda a şıkkına verdiğiniz cevap nasıl değişir? (4)
d) Münferiden imza yerine çift imza gerekliliği varsayımında, Neşe’nin Ayşe’nin imzasını taklit etmesi durumunda ceza hukuku açısından sorumluluğunu tartışınız. (4)
e) Bu işlemi XYZ şirketinin yapması halinde Müge’nin ve XYZ şirketinin cezai sorumluluğunu tartışınız. (4)
Aşağıdaki sorulardan 2 tanesini seçerek cevaplayınız. Her bir soru 20 puandır. - İcra ve iflas kanununa göre “sıra cetveli” nedir? Kim tarafından ve nasıl düzenlenir? Sıra cetveline itiraz edilebilir mi? Edilirse nereye itiraz edilir?
- Alacağın devrinin hukuki anlamı nedir? (Burada bununla ilişkili ikinci bir soru vardı, hatırlayamıyorum.)
- Borçlar hukukuna hakim olan ilkelerden nispilik ilkesi nedir? Bunun istisnası var mıdır?
- Kasıt ve taksir arasındaki farkları örneklerle açıklayınız. Taksir ve kastın, bilinçli taksir ve kastı aşan suçla ilişkisini anlatınız.
- Aşağıdaki kavramlardan 4 tanesini seçerek kısaca açıklayınız. (Her biri 5 puan olmak üzere toplam 20 puan dır. )
-
SPK Uzman Yardımcılığı Sınavı İktisat Soruları
- Aşağıdaki kavramlardan 4 tanesini seçerek kısaca açıklayınız. (Her biri 5 puan toplam 20 puan)
a) Arbitraj
b) Faiz Paritesi
c) Mikro Kredi
d) Philips Eğrisi
e) Tekaful
f) Etkin Piyasalar Hipotez
g) Para Çarpanı
Aşağıdaki sorulardan 4 tanesini seçerek cevaplarınız. - Sadece cep telefonu ve elektrikli araba üretebilen Büyük Okyanus adlı ülkenin üretim imkanları eğrisi için belirtilen üretim noktalarındaki maksimum üretim miktarları verilmiştir.
Cep telefonu üretimi Elektrikli araba üretimi
A 500000 0
B 400000 10
C 250000 20
D 50000 30
E 0 40
a) Üretim imkanları eğrisini çizerek üretim imkanları eğrisinin eğitimi üretilen mallar açısından yorumlayınız.(10)
b) Herhangi bir noktada kaynaklar sabit iken 300000 adet cep telefonu ve 25 adet araba üretiminin nasıl mümkün olacağını tartışınız. (10)
3. Sermaye hareketlerinin tam ve mükemmel olduğu ve sabit kur rejiminin geçerli bir ekonomide genişletici para politikasının etkili olmamasının sebebini IS-LM analizi çerçevesinde açıklayınız. (20)
4. Klasiklerde yatırım ve tasarruf kavramlarını açıklayınız. Klasiklerde faizin bunlara etkisini tartışınız. Keynesci tüketim ve tasarruf hipotezini anlatınız.
5. Talep ve maliyet enflasyonu nelerdir? Beklenmedik döviz kuru artışı bunları nasıl etkiler? (gibi bir soruydu, tam olarak hatırlayamamakla birlikte.)
6. Sadece X ve Y mallarını tüketerek yaşamını sürdüren bir kişi için bu mallara ait fayda fonksiyonları Uy=96Y – Y2 ve Ux=16X – X2 dir. Kardinal fayda teorisine göre tüketici dengededir.
a) X malının fiyatı nedir?
b) Yani malının fiyatı 8 TL olduğunda tüketici nasıl dengeye gelir? - Aşağıdaki kavramlardan 4 tanesini seçerek kısaca açıklayınız. (Her biri 5 puan toplam 20 puan)
-
SPK Maliye Soruları
- Aşağıdaki kavramlardan 4 tanesini seçerek kısaca açıklayınız. (Her bir seçenek 5 puan olup toplam 20 puandır.)
a) Vergi Çarpanı
b) Dışlama etkisi (Crowding out)
c) Otomatik istikrarlandırıcılar (stabilizers)
d) Faiz dışı fazla
e) Vergiden kaçınma
f) Tobin vergisi
Aşağıdaki sorulardan 4 tanesini seçerek cevaplayınız. (Her bir soru 20 puan) - Verginin karşılıksızlığı ilkesini örneklerle açıklayınız. (20)
- Bütçe açığının ulusal tasarruf ve büyüme üzerindeki etkisini Ricardocu Eşdeğerlik Hipotezi çerçevesinde açıklayınız. (20)
- Sermaye hareketlerinin tam ve mükemmel olduğu ve değişken döviz kuru rejiminin geçerli olduğu bir ekonomide genişletici maliye politikasının etkisini IS-LM analizi çerçevesinde açıklayınız. (20)
- Devlet bütçesinin her yıl denkleştirilmesinin gerekliliğini tartışınız. Denk bütçenin avantaj ve dezavantajları nelerdir?
- ABC ülkesinin 2018 yılında bütçe açığı bulunmaktadır. Bütçe açığına ilişkin denge borç oranı 2, piyasa faiz oranı %4, reel GSYH büyüme oranı %2 ve nominal GSYH büyüme oranı %5 olduğuna göre;
a) Bütçe açığının hasılaya oranını hesaplayınız. (10)
b) Faiz oranı %1 olsaydı denge borç oranı ne olurdu? (10)
- Aşağıdaki kavramlardan 4 tanesini seçerek kısaca açıklayınız. (Her bir seçenek 5 puan olup toplam 20 puandır.)
-
- sorunun çözümümü yapan varmı
-
Sessiz bekleyis suruyor aciklansa bir an evvel keske
-
@piazza daha en az 1 ay sürer...
-
@preacher bir önceki alim 2017 sanırım. 6 mayısta sınav olmuş 1 haziranda açıklamışlar. Spk hızlı bir kurum diye biliyorum. O kadar bekletmezler.
-
@clearman geç açıklama dalgasına spk da katılır bence. Keşke bugün açıklasa ama nerde..
-
En kaliteli iibfliler burada calisiyor
-
Kurumu arasak mı acaba ne zaman açıklarsanız diye