SURİYELİLER HAKKINDA
-
Arkadaşlar şuan resmi verilere göre yaklaşık 7.9 milyon suriyeli var ve yapılan araştırmalara göre önümüzdeki 50 yıla kadar mülteci nüfusunun Türkiyedeki oranı yüzde 50 lere dayanacağı öngörülüyor ayrıca son zamanlarda artan suriyeli problemlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?Ben Meslek hayatımıza kadar etkileyeceğini düşünüyorum inşallah bu problem çözülür
-
@Hayaller71 elbette plansız, herhangi bir öngörü ile hareket edilmeden yapılan bir hamle. Kaç kişi gelecek? Ülkemizin koşulları kaç mülteciyi kaldıracak koşula sahip? Bu kadar mülteci ne zaman deport bu edilecek? Bunlarla ilgili maalesef hiçbir planlama yapılmadı. Sadece kabul edildi. O sayede ülkemizdeki eski ve yıkık konutların kiralanması kolaylaştı. Daha iyi durumda olan konutların satışları arttı çünkü piyasada kiralanacak konutlarda fiyatlarda artış yaşandı. Sonuç olarak yine hep birlikte büyük bir dalganın içine itildik. 30 sene sonra da bu sorunu nasıl çözeceğimiz üzerine kafa yorarız.
-
Gelenler kontrolsüz geldi içlerinde bir sürü terörist var. Hepsi hücre evlerinde saklanıyor. Ara ara haberlere de çıkıyor ya işte onlar hep bu kontrolsüz gelenler. Bizim askerimiz şehit, gazi olurken genç genç erkek ve kadınların metroda, otobüste oturması bile batıyor bana. Şimdi askerlik affı geldi isterlerse giderler. Ama yine kalacak soysuz vatansız şerefsizler.
Bir de güney kesimde nüfus yapısı değişecek bunlar kalmaya devam ederse. Bunun çözümü göndermek hepsini. Bakalım bunun için de bir çalışma var. Eğer taş koymazsa avrupa göndereceğiz bir kısmını. Sonra da hepsini gönderebiliriz inşallah. Yani Avrupa,Amerika burada kalmalarını istiyor. Hatta burada kalsınlar diye para veriyorlar. Neyse ağzım bozulacak şimdi... Geçen de aklî yetersizin biri çıktı Türkiye'yi araplastiracağız dedi. Tabana baksan mazlum onlar falan diyor terörist vatan hainlerine. -
@kunterayata bizim sınıfta bir sur*yeli vardı hacettepe iktisat bana zor geliyor dedi yine hacettepe almanca otomotiv mühendisliği bölümüne geçiş yaptı ayrıca kızılayda tercüme bürosu var, trt de sağlık bakanlığındada görevler alıyor
-
@Hayaller71 kaliteli hainmiş tebrik ederim göçün alanını genişlettiği sektörlerden güzel faydalanmış.
-
@Hayaller71 Kızılay projelerinde de çalışsın muhakkak
-
İşsizlik almış başını gidiyor. Hasbel kader üniversite okuyanlar iş beğenmiyor. Doğal olarak ara eleman açığı Suriyeliler ile kapatılıyor. Memlekette tesisatçıdan, tekniklere hepsi Suriyeli çıkıyor. Devlet yanında mülteci çalıştırana bir takım teşvikler veriyor. Dolayısıyla hem işverene yarıyor bu sistem, hem de devletle birlikte Suriye vatandaşına. Ama işte burası önemli. Bu sistemle iş ve işleyişi öğrenen Suriyeli bir süre sonra işveren konumuna geliyor. Yani bir Türk vatandaşının yerine getireceği bir iş, bir Suriyeli tarafından yapılıyor. Sonuç olarak işsizlik olgusu günden güne derinleşiyor.
-
Youtube'da bir video izlemiştim. Suriyelilerin yarısı burada (video istanbuldaydı) bir düzen kurmuş ve dönmek istemiyor. Biz nasıl imkan verilse Londra'da, Viyana'da yaşamayı İstanbul'a tercih edersek onlar da Halep, İdlib yerine İzmir ya da İstanbul'u çekici buluyor. Savaş ve Esad düşmanlığı bahane. AB'de refah bizden iyiyse bizim ülkenin refahı da onlardan iyi. Suriyeyi şanlıurfa diyarbakır şırnak gibi düşünün. Pek farkı yok. Burada kaldıkları her geçen gün buraya alışan ve kalmak iateyen sayısı artıyor. Buraya 2012'de 3 yaşında gelen çocuk şimdi 10 yaşında. 15 yaşına geldiğinde halen burada olursa o kişi artık döner mi? 10 yaşında gelen de 16 oldu. 20 oldu mu napacaksın? Zorla kimse kimseyi bir yerden bir yere gönderemiyor. Uluslararası hukuk var antlaşmalar var.
Bu kadar suriyeli bize müstehak. Hiç bulaşmasaydık pyd palazlanmayacaktı, Esad kendi karşıtlarından 70-80 bin kişiyi katledecek, Esad karşıtı 500 bin kişi yurt dışına kaçacak (hadi en fazla 80 bini bize gelir diye öngörelim) kalanlar da diktatörlüğe eskisi gibi razı olacaktı. Biz hata ettik, cezasını belki de bir asır çekeceğiz. Halkımız bunun sorumlularından hesap sormadıkça istediğiniz kadar burada konuşun fayda yok.
-
@æon_flux hahah Diyarbakır’ı hiç gördünüz mü?
-
@felix-felicis elbette merkezde nezih yerler vardır. Hiç gitmedim ama iklim benzerliğinden örnek verdim.
Yani Esad karşıtı diyerek tüm muhaliflere destek verdik Esad birçok araziyi muhaliflere kaybederken birden bire Daeş çıktı ve çoğu muhalif bölgeyi ele geçirip Esad üzerindeki baskıyı artırdı sonra rusya ve iran desteğe başlayınca ibre değişti. Esad hem Daeş hem muhalif bölgeleri almaya başladı. Biz de muhaliflere silah desteğini kesip direkt ordumuzu soktuk yoksa muhalif bölge kalmayacak ve normalden 1.5 milyon fazla daha Esad karşıtı suriyeli gelecekti. Ülke olarak resmen çıkmaza girdik. O yüzden pyd/ypg güçlenmesinden ve Türkiye'deki suriyeli sığınmacı sorunundan bizzat türkiye sorumludur. Bundan en karlı çıkan da eğitimli olup kapağı amerikaya ve avrupaya atan suriyelilerle Daeş bizi katlediyor diye hristiyan olduğu için kapağı avrupaya atan süryaniler oldu...
-
Gencisi yaşlısı çoluk çocuk demeden yollanmalı ne çocuğu çocuk kalacak ne kadını yıllarca dul kalacak. Geçen gün kyk genel müdürlüğüne gittim kredime yüzde 111 faiz uygulamışlar aylık taksitlerde 700 tl civarı. Aldığım paranın 2 katını vereceğim ama elin soysuzu senden benden rahat hazmedemiyorum bunu
-
Bu kadar acımasız konusayım üzerinize uçaklardan bombalar yağarken kime karsı neyi savunacaksınız. Yapılan yanlıs uygulamalar, anlasılamaz ve kabul edilemez politikalar var afakat siz o insanların ne yaptıgını ne yaşadığını biliyor musunuz? Bunu diyenlerin yarısından çogu ülkemizde benzer bir durum olsa hatta olmasa Avrupa ya da amerikada bir acık kapı olsa bir saniye düşünmezler kendimiz ne kadar vatansever ya da vatanseveriz diye masum insanların ölmelerine izin mi verseydik uluslararası hukuk ve sözlesme ler ortada cografi riskimiz de. Maalesef sınır güvenliğimiz de yok. Ama yönetilmeyen göç, yönetemeyen siyasilerimiz var. Bu nedenle bu problem artık bizim dönecek kimse de oldugunu sanmıyorum yüzde 20 si döner artık o insanların en fazla.
-
@sbf13 Türkler vatan savunmasından ne zaman kaçmış da bir şey olursa kaçacakmışız? Milli mücadele döneminde bizim neyimiz vardı? Ülkenin yarısı kaçarsa biz kalan yarı kalır savaşırız dert etmeyin. Lakin biz yine kadınıyla erkeğiyle mücadele ederiz o kadar kaçan olmaz. Kaçan da kaçsın ama defolsun gitsin.
Benim ailemde ve çevremdeki ailelerde gaziler şehitler var. Hâlâ orada görevde olanlar var. Buralardan da empati yapmayı deneyin. Onların ne yaşadıklarını bizim ne yaşadığımızı biliyor musunuz? Şehit kuzenimin yaşındaki Suriyeli gençleri burada nargile içip keyif yaparken görmek nedir biliyor musunuz? -
@kunterayata katılıyorum kardeşim ateş maalesef düştüğü yeri yakıyor şehit cenazelerinde yürekler dağlanıyor kucağına dahi alamadığı bebeği anasını babasını görünce. az önce yazan arkadaşım bu kadar humanist olup yitip giden gençlerimizi görmezden gelemezsin
-
@Hayaller71 ben şehitlerimize üzülmüyor muyum yani ama bu insanlarla alakalı bir durum degil, bu tamamen siyasi politik çıkarlarla yapılan bir iş. Kim ister ülkesinde savas olsun. Söylediklerimi yanlıs yerlere cekmeyin. Emin olun bir şehit oldugunda belki sizden daha fazla üzülüyordumdur ben de öyle bir aileden geldim çünkü.
-
@sbf13 farklı yere çeken yokki sen burda savaş olsa 1 sn düşünemez kaçarlar diyosun ayrıca burda emin olun ben daha üzülüyorumdur demende yanlış kimin nasıl sevdiğini kimse bilemez ben sana sevmiyorsunda demiyorum benim bu insanlara üzüntüm şehitlerimize olan üzüntümün önüne geçemiyor
-
@sbf13 farklı yere çekmek gibi bir niyet yok. Böyle bir aileden geldiyseniz bunu daha iyi anlamanız gerekirdi. Eleştirdiğim yer şu tek taraflı ve ayakları yere basmayan romantik hümanizminiz. Önümüzdeki dönemlerde bir Suriyeli size ya da sevdiğiniz birine karşı bir suç işlese "Siz onun ne yaşadığını biliyor musunuz?" diyebilecek misiniz? Bu hümanizmi topluma iyi pompaladılar şimdi de göndereceğiz, gitmeleri için uğraşıyoruz algısı başladı. Bunlar kendi ülkesinin vatan hainleri! Kaçak bunlar. Kendi ülkesini satan bizi de satar. Daha yakın zamanda sınırda hain Türk askeri diye sınır kapımıza dayanan da bunlar.
Diğer yandan böyle bir şey yaşasak ülkenin yarısı fırsatını bulsa gider demek bana göre çok ağır bir itham. Böylesine şanlı bir tarihi olan bütün imkansızlıklara rağmen milli mücadeleden zaferle ayrılmış bir toplum için bunu okumak beni gerçekten rahatsız etti. Darbe teşebbüsünü de bu halk bastırdı. Geziye katılan arkadaşlarımla dışardaydık bu bir fikir verir umarım.
Şunu da söylemek lazım yaşanan sürecin yönetilemediği, yanlış kararlar verildiği konusunda aynı düşünüyoruz. -
Türk Milleti nezaman kacip gitmis vatanindan? "Devlet ebed muddet" dusturu ile mayasi yogurulmus bir milletiz cok sukur. Elbette mazluma el uzatmak hem dinen hemde bizim degerlerimiz bakimindan millet olarak boynumuzun borcudur. Lakin misafir edebini ve adabini bilmeli. Memleketi talan edercesine sahiplenip birde begenmemezlik yapmamali. 2011 den bu yana Türkiye Cumhuriyeti Devleti uzerine duseni fazlasiyla yapmistir. Kendi ulkelerinde savas yokken vatandas olarak gormedikleri degeri burada vatandas olmadiklari halde gormuslerdir. Artik toplumun kulturel aile ve daha bircok alanda yapisini bozmadan memleketlerine donme zamanlari coktan geldide geciyor. Umarim guzel ulkemiz bu sorunu en kisa surede cozer ve birdaha bu turden bir istilanin icinde kalmaz.
-
Dostlar, TY ekibi olarak başlık ilk açıldığında şöyle bir endişemiz olmuştu ve her zaman da bu türden başlıklarda endişe ediyoruz. Başlıkta siyasi veya ideolojik bir koku varsa bir süre sonra tartışma o noktaya kayıyor. Suriye meselesinde de maalesef konunun milli bir boyutu var. Hepinizin affına sığınarak bu noktayı fazla derinleştirmeden, Suriyeliler neden ülkemize kabul edildi, onlar geldikten sonra ne gibi etkileri oldu, nasıl bir durumla karşı karşıyayız gibi konuları konuşursak çok müteşekkir oluruz. Hepinize görüşlerini saygıyla okuduğumuzu bilmenizi isteriz, iyi forumlar.
-
https:// eksiup. com/p/74153929rw95
Üstteki görselde, 2. Dünya Savaşında kıtlıkla boğuşan Yunan mültecilere destek olan Suriyeliler var. Demek ki dünyada kimin başına ne gelecek kestiremiyoruz. O beğenmediğiniz Suriyeliler, İsrail'in terörist ataklarının zirve yaptığı dönemde Golan Tepeleri (su tepeleri) için ilk dik duran devletlerdendir.
Biz severiz edebiyatı.. Hepiniz, iliklerinize kadar bilmektesiniz ki Suriyeliler değil de örneğin İsveçliler gelmiş olsalardı, Türkiye asla böyle karşılamazdı, biyolojik türcülük, burada toplumsal türcülük şeklinde vücut buluyor.
Ayrıca bizim işçilerimiz Almanya'ya gittiklerinde sanıyor musunuz ki sosyal ve dini ritüelleriyle normal karşılandılar? Sanıyor musunuz ki Almanya'daki Naziler harici topluluk nefret söylemleri içine girmediler? Aksine, Türkler, gayet de nefret söylemleriyle karşılaşmışlardır ve gayet de istenmemişlerdir.
Abi hiiç lafı gevelemeye gerek yok; biz Rum'dan rahatsısız ki bizden evvel buralardaydılar, biz Ermeni'den rahatsızız ki birçok kamu binası ellerinden gasp edilmiştir, biz Kürt'ten rahatsızız hiç demagoji kasmayın, biz Suriye'liden de rahatsızız.
Tek beslendiğimiz kaynak kuru milliyetçilik... Yahu Yozgat'ta geçen yıl bir adam dükkanının camına bayrak asmadı diye ki dükkanın içerisinde zaten İstiklal Marşı ve belli bir büyüklüktr bayrak vardı, dükkanı taşlandı. Bizim özetimiz bu...Öte yandan bu coğrafyanın cesareti kıyaslanır olmuş başkaca medeniyetlerle evet Türkler, bizler bağımsızlığa düşkünüz lâkin bedelli askerlik için bir kışlada er halimizle eylem başlatırız, asker maaşları bir kademe inecek olsa gitmekten imtina ederiz, "bizi El Bab'a gönder" diye kapı kırar, bedelliye adımızı ilk yazdırırız.
Antep'ten Kırşehir'e kadar adet olmasını yeterli görerek Suriyeli çocukları gelin yap, 1.5 milyon kişiyi kayıtsı istihdam et ondan sonra da sıkışınca evini bas, adamları kes... Bizim işlediğimiz suç oranları kesinlikle onlarınkinden fazla, role gerek yok...
Aynı şeyler aynı koşullarda yaşanmadıkça mukayeseye kapalıdır.