Hazine ve Maliye Uzman Yardımcılığı 2020
-
-
teşekkürler size de. gerçekten neye çalışacağımı şaşırdım önce matrislerden başladım ama sadece şu konulara baksam yeterli olur herhalde
Ekonometri Alanı: En Küçük Kareler Yönetimi, Regresyon Modellerinin Temel Varyansları, Çoklu Regresyonda Tahmin ve Çıkarsama Sorunları, Basit Zaman Serileri Modelleri, Temel İstatistik
-
@prairie Temel varsayım demek istediniz sanırım. Konular isabetli biraz da ölçümleme hatalarına bakın derim. Otokorelasyon gibi.
-
İyi akşamlar herkese. YDS'den +70 puanım var ama alanı çoktan unuttum. Bir kamu bankasında uzman yardımcısıyım. Sizce bu sınav için kpss çalışmaya niyetlenilir mi?
-
EKK ve temel varsayımlardan kesin soru gelir diye düşünüyorum. Kukla değişkeler, hipotez testleri, korelasyon, standart sapma vb tanım sorusu , F testi, t testi gibi konulardan basit ve detay bilgi isteyen sorular sorarlar. İstatistik mülakat sorularını google dan aratıp bir fikir sahibi olabilirsiniz. Zaman serilerinden sayısal bir soru gelebilir eğer tahta kullanmanıza izin verirlerse ama hiç sanmıyorum zaten zaman da yetmez direkt istatistik ve ekonometrinin ilk konularına çalışın en azından konuları özümsersiniz hepsini çalışıp hiçbirini özümseyememekten çok daha iyi bir seçim olur.
-
Recep tarı yada Nedim Dikmen hocaların kitapları Türkçe olarak faydalanabileceğiniz en iyi eserlerdir. Nedim hocanın kitabı kısa ve öz olduğundan tam size göre bence. Selahattin Güriş hocanın kitabı da var ama çok detaylı.
-
@burakCm @prairie ben işletme mezunuyum ama ben de kisasda şöyle demek istiyorum; eğer sorular arkadaşın dediği gibi tarzda gelir diye düşünüyorsanız korelasyon regresyon kümeleme genelleştirilmiş veya genel lineer vb analizler varsayımlarına, bu varsayimlarin ne olduğunu ve ayrica betimleyici istatistikler gibi temel istatistik bilgilerine öncelikle iyi çalışılması gerekir heralde.
-
@Rögaritma benim görüşüm mülakatta tip bir hata sorusu bile gelebilir, temelden başlayarak en sorulabilir alanlara calisilmali
-
Bahane üretmek istemiyorum ama anladığım kadarıyla sağlam bir ekonometri-istatistik bilgisi istiyor. diyeceğim bu kadar zorlayıcıysa ekonometriyi es geçmek sınavı nasıl etkiler, diger kısımlarda çok iyi cevaplar verilirse, ağırlık nasıl olur? Bir de sınav sizce tahminen ne zaman olur ? Yakın bir tarihteyse buna bakmaktan i ktisata ağırlık veremiyecegim. Kitap önerilerini not aldım ama kitaplara bakmaktansa youtube'dan bazı Türkçe videolar var temel istatistik ve ekonometri ile ilgili açıkçası bana daha cazip geldi ıngilizce kaynakların sadece sayısal kısımlarını anlıyorum.sınav ileri bir tarihteyse kitapları bir şekilde edinmeye çalışacağım.
-
@prairie Hazırlanın ancak ekonometriden soru gelmeme ihtimali de mevcut. Bence daha çok vaktinizi maliye politikası, borçlanma ve faiz politikaları üzerine harcayın.
-
@BluePhantom bu dediğiniz hangi alan için geçerli hocam? Maliyeden sinava girecekler için mi?
-
Arkadaşlar istatistik ve ekonometriye yüzeysel bir şekilde çalışın detayına girerseniz içinden çıkmayabilirsiniz. Finansal terimlere çalışın detaylı olarak istatistik ve ekonometriden zor soru gelirse zaten bilen de yapamaz Nedim hocanın kitabı 300 küsür sayfa ilk 150 sayfayı not alarak çalışın o bile yeter en olmadı bir fotokopiciden siyasal vb okulların ders notlarını satın alıp onlara bakın gerçekten zaman ayırdığınıza değmez benim kitap tavsiyelerim gerçekten vakit harcamak isteyen birisi olur diye düşündüğümdendi. Hepinizin bahtı açık olsun. Maliye kısmına tabiki çalışın Mahfi hocanın hazine kitabı vardı ona bakın vaktiniz varsa hazinenin asıl işlevlerini anlamak kritik.
-
@Marcuspowa Hocam ben genel olarak yazdım. Ekonometri zaten daha çok iktisat bölümü için geçerli. Maliyeye sorulacağını hiç sanmıyorum ancak yine de bir göz aşinalığı olsun diye yüzeysel bakılabilir.
-
@BluePhantom İktisat Alanı: Makro İktisat, Mikro İktisat, Türkiye Ekonomisi, Uluslararası İktisat,
Para-Banka, Ekonometri.Iktisadin sinav konulari bunlar hocam ilanda yazıyor. Diger alanlarin sinav konulari da ilanda mevcut.
-
Maliyeden basvuracak arkadaslar puanlarını yazabilir mi?
-
@sbf13 hocam ben 91le başvurucam siz?
-
87 ile hocam sansım var mı bilmiyorum da Bi deneyim dedim
-
@econ101 87 ile hocam
-
Başvuruları 27 sinde başlıyor güzel ilan güzel meslek
-
@modigliani-0 evet hocam inşallah bu nasip olur