Üst kurullar mı ? Müfettiş Yard. mı ?
-
Üst Kurullar avantajlarla doludur. Sanıldığı gibi durağan değil dinamik meslek gruplarıdır. Her alanda değil belli alanlarla ciddi uzmanlıklar ister. O spesifik alanlarla kendini geliştirmen için her türlü imkanı sağlar, (yurt dışı, dil, eğitim, konferans) vs.. Sürekli akademik çalışmalar yapman gerekir, makale ve tezler yazıp okuman gerekir. Müfettişlikte politika uygularsın ama üst kurul uzmanlığında kurulan komisyonlar aracılığı ile politika belirlersin. Diğer merkez uzmanlıkları gibi sadece verilen işi yapmazsın. Üst Kurul Uzmanlarının da takdir yetkisi vardır. Ulusal ve uluslararası görüş bildirme yazıları yazarsın ve bu çok büyük haz verir. Turne vs gibi şeyler Müfettişlik kadar yoktur. Ama belli Üst kurul meslek gruplarında denetimler vardır, mesela Rekabet Kurumu, RTÜK vs.. Bu kurumlar butik kurumlardır, İnsan kaynakları anlayışları çok moderndir ve öyle de olmak zorundadır. Çünkü bu tarz yapıları da yine Üst Kurul uzmanları belirler.. Maaşları eskiden çok yüksekti şuan merkez uzmanları ile kısmen dengelendi fakat çok büyük bir haksızlık olduğu aşikar. Çoğunluğun görüşü maaşların en kısa zaman da eski haline döneceği. ( ki bu konuda devam eden davalar var). Müfettişlik de bireysel çalışırsın bu da cok haz verir insana fakat sorumluluğu ve stresi daha fazladır. Üst Kurul Uzmanlığı politika belirlediği için genelde komisyonlar ile çalışır ve iş bölümü vardır bu işe bireysel anlamda stresi azaltır. Peki hangi Üst Kurullar dersen; İstanbula taşınanlar hariç Ankara da 1. BTK 2.RTÜK 3.Rekabet Kurumu derim. Diğer yeni kurulanlar da kurumsallaşma tam oturmamış olabilir. Tüm kadrolarımız güzeldir, merkez uzmanlık, müfettişlik hepsi kariyer mesleğidir fakat Üst Kurullar her zaman daha güzeldir (Bu arada merkez uzmanlıktan Üst Kurul uzmanlığına geçiş yapan birisi olarak yazıyorum bunları)
BAŞARILAR. -
Beklenti, talep, istek, rahatlık, aileden uzak kalma, prestij ve kariyer mevzularına göre bu sorunun cevabı değişir. Bir de hangi müfettişlik? Ticaret mi? Vergi mi? SGK mı? Diğer kamu kurum ve kuruluşları mı?
-
Bu konuda bir bilgilendirme yazısını kendime ödev olarak görüyorum. Ben de yıllarca kpss sürecinde daha ilk senesinden yüksek puan almasına rağmen üç yıldan fazla süre A grubuna atanabilmeyi beklemiş, başarmış yüzlerce adaydan sadece birisiyim. Kamu Gözetimi Kurumunda Uzman Yardımlığı yapıyorum ve burada göreve başlayalı çok uzun olmadı. Uzun süre bende üst kurul ve müfettişlik ayrımına dair yazı aradım ama bulamadım. Üst kurul tarafından gelen kıyaslanacak bilgiler gördüklerimce, müfettişlik tarafından gelen kıyasalanacak bilgiler başta izmirde çalışırken İş teftiş kurulu izmir grup başkanlığındaki müfettiş üstatlardan daha sonra kurumumdaki üstatların yakınlarından aldığım duyduklarımcadır. Üst kurulların önemli kısmı (BDDK, SPK,KGK,KİK) maliye bakanlığıyla ilişkilidir ve üst kademesini maliyeden gelen hesap uzmanları, muhasebat kontrolörleri, gelirler kontrolörleri ve maliye teftişten gelenler oluşturur o yüzden bu kurumlarda eski maliye kültürü az da olsa vardır ve üstatlık ilişkisi geçerlidir. Yukarıdaki arkadaşlarında dedikleri gibi takım ruhu, ekip çalışmasına yatkınlık, komisyon çalışmalarına yatkınlık gibi hususlar bir tık alımlarda göz önünde bulundurulmaya çalışılır. Sebebi uluslararası mevzuata uygunluğu yakalamak için çeviri ve mevzuatın yürürlüğe kazandırılması kadar, Türkiye standartlarının da oluşturulması ve düzenlenmesidir. Bu haliyle ortak bir çalışma ve kontrolü zorunlu kılar. Bizim kurum dahada fazla uluslararası mevzuata tabi olduğu için çeviri,kontrol ve düzeltme çalışmaları fazla olur. Ayrıca mevzuatlar ve ülke ihtiyaçları sürekli değiştiğinden, geliştiğinden dinamik kalmak zorundasın ve bunun için makale, yazı, haber, üniversite kaynakları takibinde bulunup okuman gerekir. Piyasayı regüle ettiğinden hemen hemen herşeyini bilmen gerekir üst kurullarda belli alanda uzmanlaşma diye kesin ayrım yoktur çünkü ve muhatapların sorularını, beklentilerini karşılayabilmen gerekir. Bir üst kurul uzmanı kenfi gayret ve çalışmalarını aksattığında yerine getirmediğinde kurum alanındaki yeniliklere çok geride kalabilir. O yüzden burada iş yapılmıyor meslek sahibi oluyorsunuz. Uzmanlar idari evrak işleri yapmaz meslek personelidir ve kendi katlarında odalarında (genelde 3-4 kişilik en fazla) çalışmalarda bulunur. Toplantı odalarında sık sık değişikliklere dair sunum yapılır değişiklik yoksada hatırlatma ve gelişme amacıyla küçük çalıştaylar yapılır. Üst kurulların denetim süresi müfettişler kadar uzun değildir ortalama 2-4 aydır eğer inceleme dairesi gibi şikayet ve ihbarda ekstra incelemeye çıkılan dairede iseniz 6 aya kadar çıkabilir istisnadır ama. Ayrıca diğer güzel yanı düzeni vardır denetimin yani kısa kısa dönemlerle birçok şehir değil toplamda 2 yada 3 şehir değiştirerek turnenizi tamamlarsınız. Ve gelelim en önemli farka üst kurullarda konaklama ve gündelik harcırahı yüksektir. Tarifeye göre 2020 yılı için konaklama 210 tl ve gündelik 72 tl'dir. Müfettişlerde bu kadar değil diye biliyorum. İş müfettişi üstatlardan duyduklarımca anladığım özellikle iş ve vergi müfettişliklerinde turne fazladır ilk zamanlar min 4-6 ay. Bundada birçok şehir gezersiniz ve sürekli hareket halindr kalırsınız izmirdekiler 3 hafta mesela görev alanı olan denizliye denetime gittiklerini son hafta rapor yazdıklarını ancak haftasonları izmire ailesinin yanına geldiklerini ancak yılın 4-5 ayının böyle olduğunu söylediler. Ancak bakanlık müfettişleri çok geniş personelli kurumlarda gittikleri her yerde saygı görürler üst kurul uzmanları butiktir mesela kgk 80 civarı meslek personeline sahip spk 190 civarı. Ama bir ticaret bakanlığı ise takribi 25.000. Yoğunluğunu buradan varın siz düşünün. Para, şehir vs bence tali özellikler aslolan ne istediğinizdir çok yer görüp korkulan saygı gören olmak mı az öz sakin kalmak mı. Çok basite indirgemiş oldum ama kesinlikle beklentilerle alakalıdır. Son olarak üst kurullar ve bazı müfettişlikler(sgk, iş, vergi gibi) kamudan istifa etme yada emekli olma gibi durumlarda kişiye özel sektörde işyeri açma yada önemli kurumlara transfer olma yolunda kapı açar. Dolgun maaşlarla. Sonlara doğru dağıtmış olabilirim konu bütünlüğünü aklıma gelenleri bir çırpıda yazmaya çalıştım. Aklınıza takılan bir husus olursada beklerim. İyi çalışmalar diliyorum herkese.
-
peki arkadaşlar Kaymakamlık, Sayıştay denetçiliği ya da hakimlik gibi meslekler ile üst kurulları tercih etme durumunuz olsa hangisini tercih ederdiniz?
-
@MiraKar Sayıştay denetçiliği şuan en iyi ve en avantajlı meslek personelliğidir. Kadro Ankarada, maaşlar eski Üst Kurul maaşları statüsünde(666 öncesi), hakimler ve kaymakamlar gibi surekli gezmiyorsunuz ama hakimlik teminatı da var. Mis gibi kadro. Şu şartlar altında Sayıştay en iyisi fakat Üst kurulların maaşları tekrar eski haline getirilirse kafa kafaya yarışırlar derim. Tabii sayıştayın bir de sağlam bir kurumsal kültürü var..
-
@creativebrain kaymakamlığın dezavantajı gezmek zorunda kalmaktan mı?
-
@MiraKar maaşı hakim ve Sayıştay denetçilerine göre düşük ve 2- 3 yılda bir görev yeri değişikliği var. Bunları şahsen dezavantaj olarak görüyorum. Tabii kaymakamlık çok daha farklı bir kutsallığa sahip. Ayrı bir hayat gerektiriyor.
-
@creativebrain teşekkürler hocam
-
Mevcut iktidar döneminde üst kurulların maaşlarının artması imkansız gibi bir şey. İktidar değişirse ve kamuda köklü değişiklikler yapılırsa (yapılır ama kısa vadede olacak bir şey değil) özlük hakları iyileşebilir.
Maddiyat önemli ve ev fiyatları/kiralar çok uçuk, dolayısıyla tercih imkanı varsa lojmanı olan bir kadro tercih edilmeli. Maaşlar eşit olduğu için çalışacağınız kurumdaki iş yükü de tercih noktasında önem arz ediyor. Sürekli kafanızda iş varsa, evde de iş yapıyorsanız, stres içindeyseniz, yetiştirmeniz gereken işler hiç bitmiyorsa ben niye bu işi yapıyorum aynı maaşı alıp benim çektiğim eziyeti çekmeyen bir sürü kadro var diyebilirsiniz. Lojman bu eziyeti bir nebze çekilebilir hale getirir. Örneğin ben lojmanı olmayan bir üst kurul yerine başka bir merkez uzmanlık tercih ederim.
İş tatmini vs biraz içi boş laflar. İş tatmini, iş yükünü de beraberinde getirir. O yükü çekmek için gerekli motivasyonu da maaş sağlar yoksa ben niye bu işle uğraşıyorum diye düşünebilirsiniz.
-
@beyaz02, içinde söyledi: Üst kurullar mı ? Müfettiş Yard. mı ?
Mevcut iktidar döneminde üst kurulların maaşlarının artması imkansız gibi bir şey. İktidar değişirse ve kamuda köklü değişiklikler yapılırsa (yapılır ama kısa vadede olacak bir şey değil) özlük hakları iyileşebilir.
Maddiyat önemli ve ev fiyatları/kiralar çok uçuk, dolayısıyla tercih imkanı varsa lojmanı olan bir kadro tercih edilmeli. Maaşlar eşit olduğu için çalışacağınız kurumdaki iş yükü de tercih noktasında önem arz ediyor. Sürekli kafanızda iş varsa, evde de iş yapıyorsanız, stres içindeyseniz, yetiştirmeniz gereken işler hiç bitmiyorsa ben niye bu işi yapıyorum aynı maaşı alıp benim çektiğim eziyeti çekmeyen bir sürü kadro var diyebilirsiniz. Lojman bu eziyeti bir nebze çekilebilir hale getirir. Örneğin ben lojmanı olmayan bir üst kurul yerine başka bir merkez uzmanlık tercih ederim.
İş tatmini vs biraz içi boş laflar. İş tatmini, iş yükünü de beraberinde getirir. O yükü çekmek için gerekli motivasyonu da maaş sağlar yoksa ben niye bu işle uğraşıyorum diye düşünebilirsiniz.
Altina imzami atarim.Bircok ust kurulda mesai saati bittikten 2-3 saat sonra cikis yapiliyor ustune cumartesi calisan kurumlar var.Butun mali imkanlari ayni iken bu kurumlarda calismak istemek bana mantiksiz geliyor.Zaten bu ust kurullarin personelleri de ya istifayi basip ozel sektore geciyor ya da baska kurumlara gidiyor.Dolayisiyla bu kurumlar her sene ilana cikiyor.
Ayrica onceki iletileri okudum ve Sayistay'in bu kadar ovulmesine sasirdim acikcasi.Mali imkanlari olmasa emin olun hic kimse Sayistay'da calismak istemez.Cesitli gerekcelerle meslege baslayip onceki mesleklerine donen bircok kisi oldu.Gerek idari hakimlik gerek kaymakamlik Sayistay denetciliginden cok daha iyi meslekler.Hatta sahsen bircok kurumun uzmanligini/mufettisligini mali imkanlari nispeten kotu olmasina ragmen tercih ederim. -
@Avexer kaymakamların maaşları konusunda iyileştirme olmalı bence. Evet kaymakamlık sadece para için yapılacak bir meslek değil, olmamalı. Ama ben ilçe yönetip, bütün mesuliyeti üstüme alırken emrim altında çalışan personellere yakın maaş almamam gerekir diye düşünüyorum.
-
@MiraKar, içinde söyledi: Üst kurullar mı ? Müfettiş Yard. mı ?
@Avexer kaymakamların maaşları konusunda iyileştirme olmalı bence. Evet kaymakamlık sadece para için yapılacak bir meslek değil, olmamalı. Ama ben ilçe yönetip, bütün mesuliyeti üstüme alırken emrim altında çalışan personellere yakın maaş almamam gerekir diye düşünüyorum.
2 yil once C.baskani'nin aciklamalari olmustu duzeltilecegine dair ama gerceklesmedi.Kaymakamlarin sahip olduklari yan haklarla gecinememe derdi olacagini sanmiyorum ama dediginiz gibi is tanimindan dolayi mali imkanlari iyilestirilebilir.Sonucta koca ilcenin miasi ve aldiklari maas dediginiz gibi meslekle ortusmuyor.
-
@Avexer Dosstum merhaba. Sayıstayla ilgili yazdığın şeyi biraz daha açabilir misin; mesleğe girenler, hangi sebeplerden ötürü geri dönüyor; iş tatmini açısından mı yoksa başka sebepleri de var mı, bilgilendirirsen çok sevinirim
-
@beyaz02 Öncelikle değerli yorumunuz için teşekkürler. Evet söyledikleriniz çok mantıklı ben pek bilmediğim için biraz yabancıyım konuya. Şimdi lojmanda oturmanın avantajı dezavantajı nedir ? Herkes lojmanda oturabiliyor mu yoksa sadece belli birimler mi ?
-
@Tibeout Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Peki mesela ben girdiğim kurumda kendimi geliştirmek istiyorum ingilizce anlamında ispanyolca vs vs diller öğrenmek istiyorum beni bu konu hakkında yurtdışına gönderip dil eğitimi aldıran bir kurum mevcut mu yoksa hepsi girerken o yetkinliklere sahip olmanı bekleyip o şekilde mi işlem yapıyorlar örneğin girerken biliyorsan biliyorsundur bilmiyorsan içerde öğrenemezsin gibi. Birde yurtdışı olanağı hangi kurumlarda daha fazla ?
Teşekkür ederim -
@creativebrain Sayıştay'ın maaşlarının 666 KHK öncesi gibi olduğu doğru mu? Bu forumun bilgilendirme sayfasında bile 6 bin küsurat olarak geçiyor.
-
@BluePhantom Denetmen Yardımcılığı sürecinde 6 bin küsür, denetmen olunca artış 666 ya yakın. Bir merkez uzman da 1500 lira artıyorsa onlarda 3 bine yakın.
-
@BluePhantom 666'yı bilmem ama sayıştay denetçi yardımcıları denetçiliği alana kadar merkez uzman yardımcısı maaşı alır ama denetçiliği aldıktan sonra maaşı hakim ve savcılarla paralel gider
-
arkadaşlar benim şahsi görüşüm en avantajlı meslek grubu kesinlikle kaymakamlık.öncelikle bakanlık üst teşkilatı ve bakan yard. dahil kaymakamlardan oluşuyor.önünüz çok açık.ilerde diğer bakanlıklarda genel müdür,sayıştay genel kurul üyeliği,vali,cumhurbşk. danışmanlığı dahil aklınıza gelecek bütün üst düzey yöneticilik kadrosununa atanabilir hatta siyasi kariyer bile yapabilirsiniz.para derdiniz kesinlikle olmaz.şahsi telefon faturanızdan tutunda evinizin eşyalarına kadar hepsini devlet karşılar.en az iki tane makam aracınız olur.müstakil bir evde ikamet edersiniz.mesai kavramı yoktur ama çalışma saatlerini siz belirlersiniz kimse size işe geç kaldın demez
beni en çok cezbeden ise 1 yıllık yurtdışı stajıdır.örneğin birleşik krallıkta stajınızı yaparsanız londra büyükelçiliğinde eğitim görür aynı zamanda önemli avrupa ülkelerini gezersiniz.ama tabiki profesyonel bir meslek değil gönül işi bir meslektir. -
Bir süredir forumlarda, açık kaynaklarda dolaşarak bilgi edinmeye çalışıyorum ancak bulabildiklerim çoğunlukla yüzeysel bilgiler ve tatmin edici değil. Bu nedenle zaman ayırıp çalıştığı kurumları ve tecrübelerini anlatan üyelere teşekkürü borç bilirim. Sürecin başındakilere vereceği kararları için ışık oluyorsunuz.