2020 KPSS A Grubu Hukuk Soruları ve Cevapları
-
İkale borç ilişkisini sona erdirir. Sonraki ifa imkansızlığı olmalı cevap.
-
Şimdi bono sorusu, sterlin yazan şık mı?
-
@kıymalı-puding ikale ilişkiyi sona erdirir sonraki ifa imkansızlığı borcu sona erdirir. Soruda hangisi borcu sona erdiren sebeplerden biri değildir diyordu? İkale borç ilişkisini sona erdirir borcu sona erdirmez.
-
hatta sonraki ifa imkansızlıkta borcun sona ermesinde borçlunun kusuru var mı yok mu araştırılır varsa borç sona erdiği için uğranılan zarar varsa tazmin edilir.
-
VI. Hukuka aykırılığı kaldıran hâller
- Genel olarak
MADDE 63- Kanunun verdiği yetkiye dayanan ve bu yetkinin sınırları içinde kalan bir
fiil, zarara yol açsa bile, hukuka aykırı sayılmaz.
Zarar görenin rızası, daha üstün nitelikte özel veya kamusal yarar, zarar verenin
davranışının haklı savunma niteliği taşıması, yetkili kamu makamlarının müdahalesinin
zamanında sağlanamayacak olması durumunda kişinin hakkını kendi gücüyle koruması veya zorunluluk hâllerinde de fiil, hukuka aykırı sayılmaz.
- Genel olarak
-
Ağzına sağlık @gardaş ım
-
@gardaş hayır sonraki ifa imkamsızlığında borç sona ermez. Asli edimin yerini tali edim alır. Ayrıca ikale borç ilişkisini sona erdirir ama borcu sona erdirmez diyorsunuz bu nasıl oluyor:)
-
@kıymalı-puding E. İfa imkânsızlığı
I. Genel olarak
MADDE 136- Borcun ifası borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşırsa, borç sona erer.
Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde imkânsızlık sebebiyle borçtan kurtulan borçlu, karşı taraftan almış olduğu edimi sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca geri vermekle yükümlü olup, henüz kendisine ifa edilmemiş olan edimi isteme hakkını kaybeder. Kanun veya sözleşmeyle borcun ifasından önce doğan hasarın alacaklıya yükletilmiş olduğu durumlar, bu hükmün dışındadır.
Borçlu ifanın imkânsızlaştığını alacaklıya gecikmeksizin bildirmez ve zararın artmaması için gerekli önlemleri almazsa, bundan doğan zararları gidermekle yükümlüdür. ( Hocam bakın sonraki ifa imkansızlığı borç ilişkisini sona erdirir borcu değil. Borç ilişkisi ile borcun sona ermesi farklı şeyler. Kusursuz imkansızlıkta borç imkansızlaşıyor tabiki sona erer ama ikalede tarafların ilişkileri sona erer borç değil)
-
@kıymalı-puding hocam borç ilişkisi sona ersede borç devam edebilir. Mesela Siz bana olan borcunuzu bozarak bana değil de bir başkasına ödeme yaptığınızı düşünün. Sizin benimle borç ilişkiniz sona erer ama borç durur.
-
@kıymalı-puding Türk Borçlar Kanunu Üçüncü Bölüm Birinci Ayrım'da (131. madde ile başlıyor) Sona Erme Halleri tanımlanmıştır. Biraz uzun ben sadece başlıkları yazacağım.
A. Asıl borca bağlı hak ve borçların sona ermesi
B. İbra
C. Yenileme
D. Birleşme
E. İfa imkânsızlığı
F. TakasBu başlıklar borcu sona erdiren hallerdir. Burda olmayan şık doğru cevap. Kanun açık bence tartışmaya gerek yok
-
@keynesinvarisi evet hocam zaten sınavın en zor sorularından biriydi kafa karışması normal.
-
@keynesinvarisi ikale (bozma) borcu değil borç ilişkisini sona erdirir. O yüzden cevap ikale.
-
@strtmn hocam kayıtsız şartsız bir bedelin havalesi diye olcak, gördüğüm kadarıyla soruyu yanlış yazanlar da var bu sebeple ki önce soruyu düzgün ifade edelim aşağıdaki kayıtlardan hangisi bonoyu geçersiz kılmaz diyordu, bu yüzden yukardaki tanımdan anladığım paranın cinsi önemli değil bundan dolayı sterlin yaptım
-
@grwvh evet hocam cevap ikale.
-
Arkadaşlar muvazaa sorusunda doğruyu mu yanlısı mi soruyordu ,cevabı hatırlayan var mı
-
@Gülbeşeker yanlışı soruyordu gizli işlem kesinlikle geçersizdir tarzı bi şık vardı muhtemelen cevap o
-
@bykeynes gizli işlem muvazaada varmiydi ? Nispi muvaazaadami vardı,yani yanlış olani soruyordu değil mi
-
gizli işlem şekil şartına uygunsa geçerlidir arkadaşlar.
-
-
@grwvh evet . şıkta gizli işlem her şekilde gecersizdir diyodu. yanlis