Kpss 2020 A Grubu Genel Değerlendirme
-
Evet arkadaşlar açısıyla tatlısıyla uzun bir süreçten sonra sağsağlim sınava girmek nasip oldu. Bu süreçte birçok gelişmeler yaşandı stres sinir kaygı hepsi karmaşık olarak adaylarda tepkilere neden oldu. Tarihe geçecek bir dönemdi. İlk defa kpss ertelendi uzun oturumlarda ağızlarda maskeler tedirginlik sınav görevlilerinde daha kapıdaki polis kontrolünden itibaren bir gerginlik. Pandeminin gölgesinde bir sinavdı kısacası. Başlığı açmamda ki sebep daha sonraki dönemlerde girecek olan adaylara bir bakış açısı sunmak içindir. Sınav genel itibari ile bakıldığında artık ÖSYM'nin ciddi ciddi tarzını değiştirdiğini ve piyasadaki klasik hazırlık kitaplarının ise bu değişime pek ayak uyduramadığını düşünüyorum. Hukuk gibi yasaların yorumsuz birşekilde sorulduğu alanlarda bu pek hissedilmiyor. Nihayetinde ezberiniz iyiyse ve soyut hukuk konularını kafanızda somutlastirabiliyorsaniz hukuk pek fazla sizi kasmayacaktır çünkü ÖSYM hukuk alanında pek fantaziye kaçıp sorular sormuyor. Genelde net sorular yoruma dayalı değil. Biliyorsan yapıp geçiyorsun. Lakin özellikle maliye alanında artık daha akademik daha sorgulayıcı daha güncel gelişmelere hakim sorular gelmeye başladı. Son 2 senedir özellikle. İktisat dersi ise maliyeye daha yaklaşmış gibi maliye ile birebir bağlantılı sorular gelmeye başladı artık. O klasik iktisat soruları yerine daha sözel ve bilgiyi bilmek değil yorumlamayı da isteyen salt ezbere dayalı olmayan sorular. Muhasebe de ise genel muhasebe bu sınavda sanki ağırlığını kaybetmiş gibiydi eski dönemlere göre bu derste de klasik usülden ziyade yeni bir anlayışla soruların geldiğini düşünüyorum. ÖSYM'nin cidden değişik bir tarzı var. Kolayımsı ama zor veya zorumsu ama aslında kolay soruları derleyip toplayıp birşekilde sormayı iyi başarıyorlar. Sınavdan sonra adınız gibi bildiğiniz soruları size o kadar emin olarak işaretlemenize rağmen yanlış yaptırıyorlar. Çıkıyorsunuz sınavdan saçı başı yoluyorsunuz nasıl yapamam ben bunu diye:) velhasıl bir dönem daha geçti. Bundan sonraki süreçte hazırlanacak olan yeni adaylara başarılar dilerim. Hiçbir dersi kaleniz olarak görüp gevşek çalışmayın. Maliye ya her türlü yaparım çok kasmaya gerek yok diye düşünmeyin. Son olarak ne yapın edin ama sınavdan önce mutlak suret ile uykunuzu almaya çalışın. Özellikle cumartesi günkü oturum önemli malum. Uykusuz kalmışsanız öğleden sonra artık beyin şalterleri indiriyor gözünüz açık ama algınız kapanıyor. Önemli sınavlarda malum cumartesi öğleden sonra. Uyku önemli yani:)
-
Ben de farkettim ÖSYM nin alan sorularında tarz değişikliği var bazı soruları kurum sınavı sorularına yaklaşmış durumda
-
arkdslar ortalama kac netle 85 gelir bu sinavda tahmini
-
Geçen seneye göre puanlar düşer mi yükselir mı sıralamalar
-
Geçen sene 115-120 net arası yapana kaç puan geldi bilen var mı?
-
Sorular basitti malesef,eleyici bir sınav olduğunu düşünmüyorum.Yeni hazırlanan arkadaşlar icin de fırsat oldu.Hemen hemen sınava az çok çalışmış kisilerin çoğu sorufa mutabık olduğunu görüyorum. Uzun yıllar emek vermis kişilerle yeni başlayan adayları ayırt edici bir sınav olduğunu düşünmüyorum. Umarım yanılıyorumdur
-
@eomer 114 netle 88 aldı arkadaşım
-
@çiçek bu sene daha yuksek nete 88 gelir bence herkes kolay diyor sinav icin
-
@rabia89 bu sene kolaysa eğer bu geçen sene iyi puanı olanlar için kötü bir durum mu?
-
@çiçek gk gy i kaçtı
-
@müfettiş 74
-
@çiçek o zaman gk-gy 80 olup 114 neti olan hemen hemen aynı puanı alacaktır kanaatimce
-
@çiçek siz nediyorsunuz bu konuda
-
Bence bu sene hukuk dışında kolay değildi aşağı yukarı herkes aynı derslere çalıştı sorulan sorulara baktığımızda hiç duymadığımız yorum yapılarak veya kuvvetli ihitimaler doğrultusunda çözdük
-
Geçen yıl maliye dışında diyer dersler çalışılan yerlerden gelmişti
-
Hukuk son iki yıl oldğu ayarda, maliye iktisat muh net daha sağlamdı abartıcam ama özellikle muhasebe dersinin asıl notu olarak maliyet muh bakmak lzm
-
@müfettiş bence 85 üstü garanti hata b grubu baya belirleyecek (80 gayet iyi size fark atırabilir)
-
P48 puan türünü baz puan alırsak. 2019 yılında p48'den 32795 kişi sınava girmiş. 2018'de ise 54131 kişi. Dolayısı ile arada muazzam bir fark var. 2019 aday sıralamaları kesinlikle aldatmasın. 2019'da düşük puanlara yüksek sıralamalar geldi. Lakin bu durum kurum sınavları için birşey ifade etmiyor. Kurum sınavları bölüm bazlı değil genel alım yaptiklarında puanı yüksek olan girer sınava. Örneğin 2019'da 80 puan alan adayın sıralaması 2400 diyelim. 2018'de 80.2 puan alan adayın sıralaması 3900. Olası bir kurum sınavına elbette puanı yüksek olan aday girecek sıralaması yüksek olan değil.
-
Arkadaşlar muhasbede çok zor denemeler çözdüm 30ve üstü yapıyordum sınava girdim çok şaşırdım saçma sorular çözüyorum ama emin değilim açıkçası 25 net yapsam yeterli diyecem
-
@çiçek her sene konuşulur. Kimi zor der kimi kolay. Lakin gerçekten artık bir mantalite değişimi var ÖSYM de. Öyle eskisi gibi peş peşe monografiler verip 2 saniyede soruyu bile çözmeden yapılacak sorular gelmiyor artık. Hesabın işleyişini biliyorsan altta şıklarda bak borçta mi değil mi alacakta mi değil mi analizini yap pat işaretle geç hemen. Böyle en az 3-4 soru geliyordu peşpeşe. Şimdi yok öyle artık. Ya da maliyede vergi oranı dik eksende nedir hemen arkasından peki yatay eksendi nedir. Yükseklik oranı uzunluk farkı çat çat yap geç dönemi bitti gibi:)